WOW! I dag er en af de dage, hvor jeg sidder med armene i vejret, og næsten ikke kan nå tastaturet af bare begejstring:-D Men helt ærligt, har du nogensinde set så smukt et madbrød som dette blomsterfocaccia? Altså, nogensinde?

Forestil dig, at du inviterer gæster til middag. Måske skal I have suppe, måske er det tapas. Du vil bage et brød til, men det skal ikke tage for lang tid eller være for svært. Men det må gerne ligne en million. Det her er BRØDET!
Du kender et italiensk focaccia, som jeg allerede har flere opskrifter på. Jeg har det helt almindelige, lyse med kun salt og rosmarin på. Jeg har en version med cherrytomater. Og to med surdej, en uden og en med oliven.

Men det her focaccia… Se det lige!
Et focaccia er en luftig dej med olivenolie og masser af smag. Skorpen skal være helt tynd og sprød, når det kommer ud af ovnen. Krummen indeni er saftig og hullet.
Hvis du skærer et focaccia i store firkantede stykker, er det genialt til sandwich. Hvis du skærer det i mindre stykker, er brødet perfekt til at ledsage antipasti, suppe eller en pastaret med en sauce så lækker, at den skal suges op med et stykke godt brød.
Når du “pynter” dit brød, før du bager det, bliver det endnu smukkere, når det er bagt.

Mit blomsterfocaccia
Jeg så et billede på Instagram. Brugeren hedder @tatiana.creates, og jeg ved ikke, hvordan jeg kom forbi hendes billede. I hvert fald blev jeg inspireret til at give mit eget focaccia et helt nyt udseende.
Min pynt på det her blomsterfocaccia er ret simpel og noget, du kan få fat i alle steder. Jeg brugte rødløg, cherrytomater, sorte oliven, forårsløg og kviste af timian og rosmarin.

Brødet er uendeligt smukt, før det kommer i ovnen, men når det er bagt, får fx rødløget en fin skrøbelighed, der ligner tulipanblade, som er på vej til at visne og står helt sarte og gennemsigtige, før de falder af.
Jeg vil anbefale, at du bruger tynde skiver af rødløg. Lad løget hænge sammen ved bunden, så du kun skærer den alleryderste rodskive af. På den måde hænger blomsterne sammen i klaser.

Forårsløg er oplagte som blomsterstængler, men derudover har du helt frit slag. Brug kviste af friske krydderurter som rosmarin eller timian, og drys generøst med groft middelhavs- eller flagesalt.
Selvfølgelig kan du fryse brødet ned, hvis du skal bruge mange, eller hvis du vil være i god tid. Lun det kort i ovnen før servering, men lad det tø op ved stuetemperatur først.

Blomsterfocaccia
Ingredienser
DEJ
- 3 dl lunkent vand, 27°
- 25 g gær
- 450 g Tipo 00 hvedemel
- 1 tsk fint salt
- 1½ dl olivenolie
PYNT
- 4 forårsløg, halverede på langs
- 1 stort rødløg i 2½ mm skiver
- 5-6 cherrytomater, halverede
- 70 g sorte oliven uden sten
- Kviste af frisk rosmarin og timian
- Groft middelhavssalt eller flagesalt
Sådan gør du
- Smuldr og opløs gæren i det lunkne vand. Bland mel og salt. Tilsæt ⅔ af melet og bland det godt. Hæld olien i dejen, og derefter resten af melet.
- Ælt dejen grundigt i 8-10 minutter. Du kan se, at der dannes lange glutentråde langs skålens kant, mens maskinen ælter.
- Tilsæt ikke mere mel. Dejen skal være meget blød og lidt klistret, når den er færdigæltet. Du skal næsten ikke røre mere ved den, så det gør ikke noget, at den er blød.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og stil dejen til hævning på køkkenbordet i en times tid. Den skal nå dobbelt størrelse.
- Klargør en bageplade med bagepapir. Hæld forsigtigt dejen ud på bagepapiret, og skrab skålen ren.
- Fugt dine fingre i koldt vand, og skub/træk dejen lidt større. Den skal have en tykkelse på 1½-2 cm. Dejen hænger ikke i de våde fingre.
- Dæk dejen til igen (fx med en anden bageplade eller bradepanden), og lad dejen hæve i 30 minutter.
- De sidste 15 minutter af hævetiden varmer du ovnen op til 220°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
Imens klargør du "blomsterpynten"
- Skyl forårsløgene, og skær den alleryderste rodskive af. Halver dem på langs. Klip evt. de grønne spidser til med en saks.
- Pil rødløget. Del det i to på langs. Skær den alleryderste rodskive af, så løgskællene stadig hænger fast i bunden. Skær tynde skiver af løget med en skarp kniv eller et juliennejern med en tykkelse på 2½ mm.
- Halver cherrytomaterne, lad oliven dryppe af i en sigte, og skyl krydderurterne.
- Når brødet er færdighævet, pynter du det med grønsagerne, fx som en blomsterbuket som min. Start med forårsløgene som blomsterstængler, rødløgene som blomsterhoveder, og de øvrige som ekstra pynt.
- Drys hele brødet med flagesalt, og bag dit blomsterfocaccia i nederste tredjedel af ovnen i 28-30 minutter, til skorpen er tynd og sprød.
- Lad brødet afkøle og server det helt, så man selv kan skære stykker af det smukke blomsterfocaccia.
Noter



Det ser hammer lækkert og flot ud.
Hvis man nu tænker at man lige vil sætte det over dagen før og så koldhæve det, er man så totalt på vildspor? Giver det en forkert krumme?
Hej Kitty:-)
Tusind tak:-)
Du kan sagtens koldhæve det. I så fald ville jeg nøjes med 10-15 g gær. Krummen bliver bestemt lækker af det.
God fornøjelse:-)
Kh Lene
Wow et smukt brød Sidder helt og savler Det skal prøves i weekenden
Kære Lisbeth:-)
Tusind tak:-)
Jeg håber, du måske har lyst til at dele dit billede af brødet på Bagvrks Facebookside, så jeg kan se dit brød?
Du finder den her: http://www.facebook.com/bagvrk
Men selvfølgelig kun, hvis du har lyst;-)
Kh Lene
Hold da k*** hvor er det et flot brød!
Et lille tip til foccacia (måske mere det almindelige end dette), flæk det og løg skinke og ost i, og smid det i en toastmaskine til osten smelter!
Tak:-)
Mmmm, ja, det lyder lækkert:-)
Vi flækkede dem, fyldte pesto, skinke, salat og ost i, og det var heller ikke dårligt;-)
Kh Lene
Der er kun én ting at sige: WOW! kh Pia
Tusind tak, Pia:-)
Kh Lene
Jeg bager aldrig – men får helt lyst til det, når jeg ser Dit FLOTTE brød. Wauw siger jeg bare.
Kh Janet
Kære Janet:-)
Tusind tak<3
Det her brød kan du roligt gå i gang med. Det er helt terapeutisk at “male med grønsager”.
Kh Lene
Ikke fordi jeg skal gøre mig klog …….. men hvis jeg ville kold hæve mit brød ville jeg ikke bruge olivenolie da denne tit stivner i dejen ved køleskabs temperatur
Hilsen Gitte
Hej Gitte:-)
Du må gerne gøre dig klog;-) Input og erfaringer er altid velkomne.
Jeg synes ikke, det har været et problem at koldhæve brødet, selvom der er olivenolie i. Og slet ikke, når jeg har bagt focaccia med surdej. Dejen hæver fint og bobler lystigt, men der er frit valg, om man hellere vil bruge en anden olie. (Eller bare lade være med at koldhæve.)
Kh Lene
Jeg bliver virkelig nødt til at lave en glutenfri version af et blomsterbrød, det ser jo så smukt ud.
Åh, ja, Tekla:-) Det var en god idé! Jeg glæder mig til at se billeder af det:-)
Kh Lene
Hej Lene.
Jeg er helt vild med dit lækre og super flotte brød. Det giver mig helt lyst til at lave den samme flotte udgave. Men jeg har kun alm. mel, kan jeg bruge det og i så fald, er det da samme mængde mel som du har brugt, som jeg skal bruge??
på forhånd tak for hjælpen
Hilsen
Nathasja
Hej Nathasja:-)
Du kan fint erstatte melet med almindeligt mel. Jeg vil dog anbefale dig at kigge på melets proteinindhold på varedeklarationen. Det skal helst ligge på 11 g protein pr. 100 g eller derover, for at du får det bedste resultat med brød.
10 g og derunder egner sig bedst til rørekager, tærter og småkager:-)
Du skal bare bruge samme mængde mel som i opskriften;-)
Kh Lene
Hej Lene Tranberg 🙂
Jeg er helt vild med dit lækre og super flotte brød. Det giver mig helt lyst til at lave den samme flotte udgave. Men jeg har kun alm. mel, kan jeg bruge det og i så fald, er det da samme mængde mel som du har brugt, som jeg skal bruge??
på forhånd tak for hjælpen
Hilsen
Nathasja
Har længe ville bage dette brød og fik endelig lejlighed til det. Magtede ikke lige ar hente røremaskinen, så jeg brugte autolyse metoden istedet for at etablere glutenstrenge. Fungerede så fint! Vil prøve at bage dem i kuvertstørrelse imorgen og fryse dem ned, for jeg har masser af pynt 🙂
Hej Anette:-)
Det er et supergodt trick med autolyse i stedet for røremaskinen:-D
Dit brød blev så fint. Tak, fordi du taggede mig på Instagram;-)
Kh Lene
Dejlig nem opskrift hvor man ikke skal have fingrene i dejen! Det er et brød, jeg nu har lavet mange gange, og alle er vilde med det. Det er sjovt at være lidt kreativ. Jeg drypper lidt olie på løgskiverne og drysser dem med lidt kværnet salt – så synes jeg, de bliver vildt lækre. Bager ofte en lidt større portion og dekorerer brødet på den anden led, således at jeg kan halvere og fryse det og stadig have et fint motiv. Tak Lene for dine altid gode, gennemprøvede og grundige opskrifter. Tanker fra Anette (muffyanette)
Hvad kan jeg bruge i stedet for oliven?
Hej Ulla:-)
Du kan bare udelade dem. Eller bruge små stykker squash, peberfrugt eller cherrytomater i andre farver.
God bagelyst!
Kh Lene
Jeg har prøvet denne focaccia brød og pyntet brød som en blomsteregn. Fulgte din opskrift slavisk og synes dejen var lækker at arbejde med. Synes dog at brødet blev lidt tørt. Hvad skyldes det?
Ellers blev det godkendt af gæsterne og mine drenge.
Hej Irma:-)
Dejligt, I kunne li’ det.
Prøv at lade brødet være tykkere næste gang eller at bage det kortere tid.
Når brødet bliver tørt, skyldes det enten for meget mel eller for lang bagetid.
Ha’ en dejlig aften:-)
Kh Lene