Du kender problemet med købte pølsebrød. Hvis der er forskåret en rille i dem, flækker de tit, når du lægger pølsen i brødet. Andre gange får man nogle, som ikke smager af noget som helst. De problemer er løst med den her opskrift, for udover, at du med den bager de bedste pølsebrød, du nogensinde har smagt, kan brødene rumme både en frankfurter og alt det fyld, du gerne vil have i din hotdog.
Et godt tip er faktisk at flække brødet i toppen i stedet for i siden. Så kan din hotdog nemlig stå op, mens du fylder i, og du kan sætte den fra dig, når du ikke lige bider af den. Den bliver nemlig stående på den brede bund i stedet for at vælte omkuld;-)
Opdateret opskrift på pølsebrød
Opskriften er opdateret og ændret lidt den 9. januar 2024. Det grove mel er taget ud, så de er lyse, som de fleste kan li’ dem. Vil du hellere tilsætte lidt groft mel, står der i noter under opskriften, hvordan du gør. Derudover er der tilsat lidt bageenzymer, som gør, at pølsebrødene holder sig friske i længere tid og bliver lidt luftigere.
På billederne er pølserne desværre ikke stegte. Den iskolde vinter gjorde, at vores gasflaske frøs for første gang i 20 år, så det ikke var muligt at få stegt pølserne til aftensmaden. Min mand måtte have spenderbukserne på og invitere mig ud at spise i stedet;-)
Pølsebrød til pølseboden
Vi har en foretagsom og fantasifuld søn. Han øjner enhver lejlighed til at tjene en skilling og havde i mange år en pølsebod på vejen. Her solgte han pølser med brød (eller kartoffelsalat) til naboerne for en femmer. Det helt vildt smarte for ham var, at han ikke selv skulle have en krone op af lommen til råvarer. Farmand købte pølser og lavede kartoffelsalat, mens jeg bagte pølsebrød. Junior sad og passede kassen, mens far stegte pølser på grillen.
Heldigvis har vi gode og søde naboer. De kom gerne og spiste aftensmad i Augusts streetfood ‘restaurant’ en enkelt sommerfredag om året. Vi mødes til en fredagsøl eller -sodavand på vejen, men helst når det er godt vejr. – Og så lillejuleaften hvor vi ønsker hinanden glædelig jul og spiser et par æbleskiver, uanset vejret.
Igennem årene har jeg afprøvet forskellige opskrifter på pølsebrød med svingende resultat. (De har dog alle kunnet spises.) Men efter at have bagt både damphævede hveder og lige, hævede burgerboller, mente jeg, at jeg ville kunne forbedre mine tidligere resultater væsentligt ved at lave min egen opskrift.
Her er resultatet. Buttede, sammenbagte, luftige, store og ikke mindst holdbare pølsebrød, som sagtens kan favne om en frankfurter med masser af tilbehør uden at flække. Det er sådan, pølsebrød skal være!
I mange år bagte jeg pølsebrød med fuldkornsspelt i dejen. Hvis du vil have endnu mere fuldkorn i dine pølsebrød, vil jeg anbefale dig at bruge hvid hvede i stedet for det almindelige hvedemel.
Firkantede pølsebrød
Den metode, jeg har brugt til at presse brødene, har jeg også brugt på burgerboller og gulerodsbollerne med chiafrø, som jeg bagte til burgerboller. Det er så nemt at få flade burgerboller. Og pølsebrødene får en ensartet og firkantet form.
Beskrivelsen er lang, for jeg vil være sikker på, at du får alle detaljer i udførelsen med. Du kan godt halvere opskriften, hvis det er, men brødene kan også fryses.
Pølsebrød
Ingredienser
- 5½ dl lunkent vand
- 25 g gær
- 50 g sukker
- 2 tsk groft salt
- 75 g blødt smør
- 875 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 25 g bageenzymer (kan udelades)
Sådan gør du
- Bland salt, sukker og bageenzymer med melet. Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt ⅔ af melet. (Brug gerne K-spaden i røremaskinen, til smørret er æltet ind. Skift herefter til dejkrogen, som ælter det sidste. På den måde sikres, at alt bliver æltet godt ind i dejen.)
- Når hvedemelet er æltet ind i dejen, tilsættes det bløde smør og blandes godt, til det er absorberet af dejen. Ælt resten af melet i og lad røremaskinen køre i 10-12 minutter, til dejen er smidig og blank.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, som fastgøres med en elastik og sæt dejen til hævning et lunt sted i en time.
Formning og damphævning
- Ælt dejen kort igennem og del den i 20 lige store stykker. Vej dejen af (ca. 78 gram pr. stk.), tril hver klump til en bolle og læg den under den opklippede frysepose på køkkenbordet, mens resten af dejen vejes af. På den måde bliver dejen strammet op.
- Hver bolle får lov at hvile nogle minutter på bordet, bliver ikke tørre på overfladen og er derefter nemme at forme videre. De tages selvfølgelig ud igen i samme rækkefølge, som de blev lagt ind under plasten, så alle får lov at hvile.
- Beklæd to bageplader med bagepapir. Tag hver bolle, vend den med bagsiden opad, træk den lidt aflang og rul den sammen fra den lange side, som man ville rulle et stykke papir om en blyant. Rul brødet på bordet, til det måler ca. 15 cm i længden og ca. 2 cm i tykkelsen.
- Læg pølsebrødene i to rækker á 5 stk. med et par centimeters afstand på en bageplade og fortsæt, indtil alle 20 pølsebrød er formet. Husk at lægge samlingen nedad og pres enderne lidt ind, så de ikke er spidse.
- Sæt begge plader med pølsebrød til hævning i en slukket ovn i 20 minutter.
- Forbered en bradepande til dampbadet og kog ca. en liter vand. Når de 20 minutter er gået, tages pladerne ud. Læg et stykke bagepapir henover pølsebrødene og pres et skærebræt eller en bageplade jævnt nedover brødene, så de presses flade (ca. 1 cm tykke).
- Sæt begge plader i ovnen igen, stil bradepanden ind i bunden af ovnen og hæld det kogende vand i bradepanden. Lad pølsebrødene hæve 40 minutter med damp i ovnen.
- Tag forsigtigt begge plader ud – og bradepanden med vandet – og varm ovnen op til 200°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Bag brødene én plade ad gangen (den plade, som blev formet først, skal selvfølgelig også bages først) i 10-12 minutter.
- Husk at pølsebrød ikke skal være mørke og sprøde, når de kommer ud af ovnen, for de skal kunne tåle at varmes eller ristes, inden pølsen kommer i. Læg et tørt viskestykke over brødene, mens de køler af på en rist.
Susanne Mertins
Hej – har du nogle tips til hvordan jeg varmer pølsebrødene op efter at de herværende frosset ned? Direkte fra fryser til ovn eller optøs først? Hvor varm skal ovnen være? Synes ofte gærbrød blivet så tørt når det blivet varmet op. På forhånd tak – Susanne
Lene Tranberg
Hej Susanne:-)
Jeg plejer at tø pølsebrødene op først. Jeg varmer ovnen op til 200 grader (alm ovn) og varmer dem 2-3 minutter.
Du kan også stænke lidt vand på brødet, lige før du varmer dem og måske give dem et øjeblik længere. Så bliver de helt som nybagte:-)
God fornøjelse!
Kh Lene
Lisa
Hvad nu når man har en mand der ikke er så vild med groft brød? Kan man skifte fuldkornsspelt ud med noget andet mel?
Lene Tranberg
Hej Lisa:-)
Du kan bare bruge almindeligt mel (måske en lille bitte smule mere).
Brødet er nu ikke groft på nogen måde, men han kan sikkert se de små prikker i dejen;-)
Kh Lene
Lene Gram Møller
Hej Lene. Hvad kan erstatte spelmel bortset fra alm. hvedemel men gerne må være lidt grov. Fuldkorns hvedemel?
Lene Tranberg
Hej Lene:-)
Ja, fuldkornshvedemel er en god erstatning.
God bagelyst!
Kh Lene
Ann Winther
Hej Lene
Jeg blev nysgerrig med hensyn til “den anderledes” måde at lave “hotter” på.
Jeg forstår ikke Din forklaring;-)
Kh Ann
Aalborg
Lene Tranberg
Hej Ann:-)
Hvis du forestiller dig, at du sætter brødet på en tallerken og så laver snittet i toppen i stedet for i siden, som man plejer.
Så kan brødet blive stående på den lige bund.
Ha’ en dejlig weekend:-)
Kh Lene