Ingen Store bededag uden varme hveder, vel? Hvis du vidste, hvor nemt det er, selv at bage hvedeknopper, behøvede du ikke købe dem igen. Her får du den nemmeste og bedste opskrift til at få hvederne helt rigtige.

Store Bededagsaften er en aften fyldt med traditioner for mig. Jeg skal have varme hveder (til aftensmad) – og jeg spiser altid mine med hamburgerryg. Meeen der er nu ikke meget mad i sådan nogle varme hveder af hvidt mel.
Jeg har tilsat fuldkornsspelt, så mine hveder mætter i længere tid, end når de bare er bagt med almindeligt, lyst hvedemel. Hvederne smager bestemt ikke af grovboller. De smager som hveder. Vil du hellere bage dem helt lyse, så bruger du bare hvedemel hele vejen igennem.
Vil du hellere bage med surdej, skal du kigge på mine surdejshveder.
Varme hveder
Da jeg læste i Aarhus arbejdede jeg hos et af byens bedste bagerier, Schweizerbageriet i M.P. Bruunsgade. Jeg havde fornøjelsen af at ekspedere kronprins Frederik og livvagter, når de kom ind efter rundstykker på morgenløbeturen – men jeg solgte også valnøddelagkage til Flemming ‘Bamse’ Jørgensen.

Min metode til at varme hveder på den helt rigtige måde, lærte jeg hos Schweizerbageriet. Ovnen varmes op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft), hvederne skæres over og lægges på risten med skærefladen opad. De lunes i 5 minutter og bliver helt perfekte: Sprøde udenpå og bløde indeni.
Tricket til luftige hveder er damp
Hveder ser ikke ud af meget, når de lige er trillet og lagt i den lille bradepande. Der er stor afstand imellem dem, og det er svært at forestille sig, at de kan hæve og vokse sammen, så de fylder hele bradepanden ud.

Tricket er at lade hvederne hæve med damp i en almindelig, slukket ovn. Bradepanden sættes ind øverst i ovnen, mens der i bunden stilles et ovnfast fad. I fadet hælder du en liter kogende vand, lukker ovnlågen og lader hvederne hæve i 45 minutter.
Tag bradepanden forsigtigt ud igen (og jeg mener forsigtigt, så du ikke kommer til at slå luften ud af de store boller), fjern fadet med vandet og varm ovnen op.

Damphævningen har fået bollerne til at hæve op til kanten af bradepanden og fylde den helt ud.
Har du fået lyst til at eksperimentere mere med damphævning, vil jeg anbefale dig at bage mine fluffy chokoladeboller, som er hævet på samme måde.

Du ved godt, hvorfor man spiser hveder aftenen før Store Bededag, så derfor går vi hastigt videre til opskriften på disse sunde(re) hveder. Jeg brugte fuldkornsspeltmel fra Valsemøllen, men du bruger bare det, du kan få fat i.
Damphævning udenfor ovnen
Har du en ovn, som er lidt utæt, så ovnen slår sikringerne, når du hæver med damp i den? Eller skal du bage mange hveder, så du ikke både kan hæve i ovnen og bage i den samtidig? Så er der hjælp at hente her.
Du kan fx bruge køkkenvasken til at hæve i. Andre hæver hvederne i (den rene) opvaskemaskine med et fad i bunden. Du kan også bruge en stor plastickasse/bedroller, som bradepanden kan være i, men tjek lige at plastickassen har symbolet med en kniv og en gaffel under bunden, så du ikke risikerer, at den afgiver giftige stoffer til dine hveder.
Sådan hæver du i køkkenvasken:






Hveder med fuldkornsspelt
Ingredienser
- 2½ dl mælk
- 25 g gær
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 1 tsk groft salt
- 3 spsk sukker
- 1 spsk kardemomme
- 150 g Valsemøllen speltmel med fuldkorn
- 50 g blødt smør
- 425 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
Sådan gør du
- Lun mælken, til den er lillefingervarm og rør gæren ud i den. Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme og rør fuldkornsspelten i.
- Ælt det bløde smør i, og tilsæt hvedemelet ad et par omgange. Ælt dejen, indtil den slipper skålens sider og er blød og smidig. Det tager ca. 10 minutter.
- Dæk skålen til, fx. med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og lad dejen hæve et lunt sted i 45 minutter.
- Drys bordpladen let med mel, ælt dejen kort igennem og del den i 12 lige store boller. (Det svarer til ca. 90 g pr. bolle.)
- Stram bollen op ved først at samle de fire hjørner og trække dem op på midten, og derefter samle de fire sider op på midten og samle dem godt.
- Vend bollen med samlingen nedad, og tril den på bordet med en hul hånd. Sæt bollerne med 2-3 cm afstand i en lille bradepande, ca. 25×38 cm, som er beklædt med bagepapir.
- Jeg pensler ikke mine hveder, men hvis du vil pensle dem, vil jeg anbefale dig at gøre det, inden de sættes til hævning.
- Stil bradepanden ind på risten i den øverste halvdel af den KOLDE ovn, stil et ildfast fad ind i bunden af ovnen, og hæld en liter kogende vand i fadet. Luk ovnlågen, og lad hvederne efterhæve i 45 minutter. Hvederne hæver op og vokser sammen.
- Tag forsigtigt bradepanden med hvederne ud af ovnen, og stil dem på køkkenbordet. Tag også fadet med vand ud.
- Varm ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft). Sæt bradepanden ind i den nederste tredjedel af ovnen, og bag dine hveder i ca. 12 minutter.
- Lad hvederne afkøle under et tørt viskestykke på en bagerist.
Noter


Kunne været rart med surdejsversion.
Hej Carrsten:-)
Det kan du have ret i. Det er vist også alt for længe siden, min surdej for alvor har været på nyt og spændende arbejde;-)
Kh Lene
Kan man hæve begge gange i køkkenvasken, og forsigtigt flytte dem ind i varm ovn?
Hej Helle:-)
Beklager det sene svar.
Ja, det kan du sagtens.
Ha’ en dejlig dag:-)
Kh Lene
Lige mit spørgsmå – kan man erstatte det meste af gæren med surdej?
Hej Minna:-)
Jeg håber at få tid til selv at bage surdejshveder i morgen, så der kan komme en rigtig opskrift på bloggen.
Jeg vil skele til opskriften på brioche med surdej for fremgangsmåden og bruge tilsvarende surdej i forhold til den her opskrift;-)
Du finder briocherne her: https://bagvrk.dk/brioche-med-surdej/
Jeg har nu fået lavet en opskrift på surdejshveder. Den finder du her:-)
https://bagvrk.dk/surdejshveder
Hej Lene. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at prøve kræfter med dine hveder. Jeg bor i Schweiz hvor vi ikke har fuldkornsspelt (eller jeg har ikke fundet det). Vi har brioche mel, alm mel, spelt mel og fuldkornsmel. Kunne du måske hjælpe med hvad den bedste sammensætning ville være for at opnå tilsvarende resultat? 🙂
Hej Rebecca:-)
Ud fra dine valgmuligheder ville jeg vælge fuldkornsmelet sammen med hvedemel, hvis du vil have dem en lille smule grove som mine. Du kan også sagtens bruge speltmelet i stedet for fuldkorn;-)
Rigtig god fornøjelse!
Kh Lene
Hej Lene
Jeg har netop lavet denne dej, og jeg fandt den knap så smidig som mange af dine andre gærdeje. Jeg er vant til fuldkorn og spelt, men mon dette alligevel har skylden? Jeg har brugt fuldkornsspelt fra Skærtoftmølle.
Jeg har ingen røremaskine, og ælter derfor alle deje rigtig meget i hånden – det giver gode arme og brystmuskler 😉 – men det plejer at blive suverænt alligevel. Snart skal hvederne bages, mon ikke de bliver gode alligevel 🙂
Hej Josephine:-)
Jeg er også ved at bage hveder;-) Du har ret, dejen er lidt mindre våd, end mange af mine andre deje, men jeg synes nu nok, at den var smidig. Det kan være, at din spelt fra Skætoftmølle suger lidt mere væske under hævningen, end den spelt, jeg har brugt, og at det er det, der gør forskellen.
Jeg krydser fingre for, at de bliver gode:-) Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene
Hej Lene
De ser lækre ud. Dem vil jeg prøve. Du skriver, at hvederne skal hæve i ovnen over damp i 45 minutter, og derefter varmes ovnen op. Min ovn er ca. 15 minutter om at varme op. Betyder det, at hævetiden er 45 minutter i ovn plus 15 minutter på køkkenbordet, eller skal de ud af ovnen efter 30 minutter og hæve de sidste 15 minutter på bordet?
Mvh. Helle
Hej Helle:-)
Det er præcis som din første løsning: 45 minutter i den kolde ovn med damp, en forsigtig transport til køkkenbordet, før du varmer ovnen op. Det tager også 15 minutter for min ovn;-)
Kh Lene
Hej Lene
Kan speltmel udskiftes med grahams- eller fuldkornshvedemel?
Mange hilsner Marianne
Hej Marianne:-)
Ja, det kan du sagtens. Jeg ville selv foretrække fuldkornshvedemelet.
Du kan også bage dem uden groft mel, hvis det er.
God bagelyst!
Kh Lene
De hveder var bare uovertrufne. Bedre end de dyreste “købehveder*.
Fantastisk at høre, Helle:-D
Tusind tak<3
Kh Lene
Hej hej. Har du prøvet at bage dem med hvid hvedemel ?
Hej Dina:-)
Nej, det har jeg ikke, men det tror jeg sagtens, du kan.
Jeg bruger hvid hvedemel til meget andet. Også til bananbrød;-)
Kh Lene
Hej.
Kan de bages et par dage før? Eller skal de bages samme dag? Vh Birgitte
Hej Birgitte:-)
Du kan sagtens bage dem et par dage før. Hvis du alligevel skal riste dem til varme hveder, betyder det ikke det mindste.
Du kan også bage dem endnu tidligere og fryse dem ned.
Kh Lene
Hej Lene
Kan jeg bage dem med hvedemel, hvis jeg kan hvor meget hvedemel ?
Mvh. Bente
Hej Bente:-)
Ja, det kan du. Så ville jeg bruge 600 g hvedemel i alt;-)
God fornøjelse!
Kh Lene
Hej Lene
Tusind tak skal du ha.
Kh. Bente
Har bagt disse flere år i streg, og ofte også i en udgave kun med fint hvedemel og det duer opskriften også til.
De er lækre og blød, både når de er friskbagte og lune, og når de, som det retteligt hører sig til, bliver rystede i ovnen.
Mmmm, glæder mig allerede til det bliver store bededag igen
Hej Lene
De ser lækre ud. Dem vil jeg prøve. Du skriver, at hvederne skal hæve i ovnen over damp i 45 minutter, og derefter varmes ovnen op. Min ovn er ca. 15 minutter om at varme op. Betyder det, at hævetiden er 45 minutter i ovn plus 15 minutter på køkkenbordet, eller skal de ud af ovnen efter 30 minutter og hæve de sidste 15 minutter på bordet?
Mvh. Helle
Hej Helle:-)
Det er præcis som din første løsning: 45 minutter i den kolde ovn med damp, en forsigtig transport til køkkenbordet, før du varmer ovnen op. Det tager også 15 minutter for min ovn;-)
Kh Lene
Tak for dit hurtige svar. Jeg erstattede 150 g. hvedemel med hvid hvede men fulgte ellers opskriften. Det er de bedste hveder, jeg har smagt. Den opskrift skal have fast plads i min samling. Tak for den.
Hej Helle:-)
Ih, hvor fantastisk:-)
Tak for din søde besked!
Kh Lene
Hej Lene
Er der en særlig grund til, at du ikke pensler hvederne? 🙂
Kh Amalie
Hej Amalie:-)
Den eneste grund er, at jeg bedst kan li’ den matte overflade uden pensling;-)
Hvis du gerne vil pensle dine hveder, skal du gøre der inden damphævningen i ovnen, for ellers vil de hævede hveder falde sammen, når du trykker med penslen.
Kh Lene
Hej
Har du mon prøvet med bageenzymer og Hvede sur
Mvh kirsten Kruse
Hej Kirsten:-)
Nej, jeg har ikke prøvet med nogen af delene. Min erfaring er, at hvederne hæver så flot op, at det ikke er nødvendigt med damp.
Du kan godt tilføje hvedesur for en mere syrlig smag;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Jeg skal bare mange hveder. Kan jeg gøre noget andet end at lade dem hæve i ovnen. Det vil være rart at jeg ikke skal vente på at ovnen er kold inden næste portion kan sættes til hævning 🙂
Hej Morten:-)
Du kan lave et “dampkammer”, fx ved at sætte en skål eller gryde med det kogende vand i køkkenvasken, bradepanden på kanten af vasken (jeg går ud fra, at du bager i ovnens store bradepande, når du skal bage mange?) og så en stor bedroller eller anden plastickasse henover til at holde på dampen;-)
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Hold nu op de er lækre . Dejlig sprøde på toppen og perfekt bløde indeni.
Hej Mia:-)
Tusind tak for din søde besked.
Jeg er helt enig;-)
Kh Lene
Hej Lene
Der står mælk i opskriften på hvederne.. er det bare alm mælk? Eller kærnemælk? Synes jeg læste et sted at du altid bruger kærnemælk, men kan ikke finde det nu og tjekke.
Glæder mig til at prøve at bage hveder selv, for første gang
Kh Helle
Hej Helle:-)
Hvederne bager jeg med almindelig mælk. Hvis man bruger kærnemælk bliver de mere saftige, og det er ikke meningen med hveder. (Altså, for mig skal de ikke være saftige;-))
Når det er kærnemælk, skriver jeg det altid i opskriften:-)
God bagelyst!
Kh Lene
Tak for svar Lene, og ja selvfølgelig ville du det! 😉 men tak for forklaringen på hvorfor.
Jeg må igang!
God weekend!
Tak i lige måde, Helle:-)
Kære Lene
Jeg vil blot høre dig om man kan erstatte spelt med fuldkorn, men hvid hvede fuldkorn?
På forhånd tak Jeann
Kære Jeanne:-)
Ja, det kan du sagtens.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Hej Lene
Nu skal dine hveder prøves af. Lige et kort spørgsmål. Hvormeget erfaring har du med Manitoba hvedemel fra Valsemøllen? Kunne man erstatte speltmelet med Manitoba og vil resultatet blive godt? Jeg har nemlig ikke spelt i skabet, men masser af hvedemel og Manitoba.
God søndag
Mvh
Tina
Hej Tina:-)
Slå dig bare løs med Manitobamelet. Det er godt og bagestærkt.
Du kan blande de to meltyper eller bare bruge 100% af den ene eller anden;-)
Rigtig god bagelyst og dejlig søndag til dig!
Kh Lene
Virkelig gode hveder
Tusind tak, Hanne:-)
Kh Lene
Hej..
Pkt. 5 forstår jeg ikke helt hvordan man gør (sorry) “ stram op”..øhh kan du prøve at forklare mig mere “børnevenligt” .. hvordan jeg skal gøre?
Tak for din tid.
Mvh Rikke
Hej Rikke:-)
Du kan se, hvordan man strammer en bolle op i en video i den her opskrift: https://bagvrk.dk/pitabroed
Men ellers skal du følge beskrivelsen i opskriften:
Saml de fire hjørner på dejklumpen og træk dem op på midten, og derefter samle de fire sider op på midten og samle dem godt.
Vend bollen med samlingen nedad, og tril den på bordet med en hul hånd.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
De bedste hveder. Dampetricket gør dem så lækre. Tak for endnu en god opskrift
Hej Lene, hvorfor kan man ikke bare lade hvederne stå i ovnen, fjerne det ildfaste fad og sætte tempera- turen?
Vh Anita
Hej Anita:-)
Det er især vigtigt at forvarme ovnen, når man bager hveder, fordi dampen på bollernes overflade skal forsvinde hurtigt, så varmen booster hævningen med det samme.
Det er altid en god idé at forvarme ovnen, når man bager boller eller kager, der ikke skal have så lang tid i ovnen som fx et brød.
Det giver et mere ensartet resultat.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Rigtig god bagelyst.
I morgen er det Verdens sidste Store Bededag – så nu står mine hveder og hæver i ovnen! Det er bare den bedste opskrift, der findes!
Dejen er helt utrolig nem at arbejde med 😍
Hej Annemette:-)
Tak for de rosende ord:-)
Vi mister ganske vist Store Bededag som fri- og helligdag, men jeg er sikker på, der også står hveder på bordet hos os næste år;-)
Kh Lene