Juleaften er den vigtigste aften på året, hvad angår traditioner og mad. Saucen skal smage rigtigt, skind og svær skal være sprøde, og der kan hvile tunge forventninger på den, der står for årets julemiddag.
Du skal ikke være bange. Heller ikke selvom det er første gang, du laver julemad. Her finder du samlingen med de bedste opskrifter på julemaden, så du lykkes med det hele.
Et godt tip er at lave så meget som muligt i forvejen. På den måde kan du lettere overskue det, når der ikke er alt muligt, som skal laves på én gang.
Langtidssteg anden dagen før. Lav rødkålen i god tid. Dæk bord. Forbered en velkomstdrink, så gæsterne kan placeres i sofaen og ikke går i vejen for dig i køkkenet. Du kan sagtens nå at tale lidt med dem i stuen, før du skal lave resten af middagen.
PS: Husk, at det er helt OK at bede om hjælp, så du ikke står med det hele selv. Lad fx gæsterne tage desserten med.
Velkomstdrink
Byd dine gæster på en kold, julet velkomstdrink, når de kommer. Server lidt salte mandler til. Du skal ikke diske op med det store småkage- og konfektbord, for der skal bestemt være plads til julemiddagen.
Vi laver en hvid gløgg på hvidvin og julekrydderier, som serveres kold i fine glas med en appelsinskive i. Du kan også skænke festlige bobler i høje glas. Champagnen er ikke forbeholdt nytårsaften.
Julemiddag med det hele
Langtidsstegt and steges ved lav temperatur, gerne dagen før. Kødet gennemsteges ikke ved langtidsstegningen, så du skal ikke være bange for, at anden bliver tør. Det er netop fordelen ved langtidsstegning.
På juleaften skal du blot brune anden, så skindet bliver sprødt. Det kan fint gøres, mens flæskestegen hviler.
I opskriften kan du også læse, hvordan du laver en lækker, brun sauce af stegeskyen fra anden.
Det vigtigste ved en flæskesteg er den sprøde svær, som alle vil rose dig for;-) Når du langtidssteger en flæskesteg, er kødet saftigt, når sværen er sprød. Ikke noget med at skamstege den, så kødet er tørt.
Langtidsstegning er en skånsom stegemetode, hvor saften bliver i kødet, så det hele spiller, når du skærer flæskestegen ud.
Ligesom med andestegen finder du opskriften på den gode flæskestegssauce sammen med opskriften på flæskesteg.
Er I ikke så mange juleaften, så var det måske en idé med rosastegte andebryster i stedet for en hel and. I opskriften finder du også alternativt tilbehør til julemiddagen i form af jordskokkechips og flerfarvede, ovnbagte rodfrugter.
De brune kartofler er traditionelt tilbehør ligesom de kogte, hvide kartofler. Brune kartofler kan ikke laves i forvejen, men skal laves som noget af det sidste, før du serverer din julemiddag.
Du bør dog koge og pille kartoflerne dagen før, så du kan sagtens forberede dem i god tid, ligesom du kan måle sukker og smør af, før du går i gang.
En hjemmelavet rødkål er superenkel at lave. Du kan koge den i god tid og blot fryse den ned til juleaften. Før servering skal den varmes igennem og evt. smages til.
Husk også…
Husk lidt surt, fx asier eller tyttebærsyltetøj, franske kartofler som gerne må lunes i ovnen og en rødkålssalat, hvis der er nogen, som ikke bryder sig om den kogte rødkål.
Juledesserten
Der er alternativer til den klassiske risalamande. Her får du lidt inspiration.
Risalamande med kirsebærsauce er den klassiske dessert juleaften. Jeg er så vild med den, at der skal være nok til morgenmaden første juledag.
Pebermyntemousse er et godt bud på en alternativ dessert. Den er fin og julet og nem at lave i glassene. Kanten har fået et drys knust sukkerstok, og der er pynt af en hjemmelavet pebermyntemarengssukkerstok.
I min mors barndomshjem fik de altid citronfromage juleaften. Det er et friskt alternativ til de mange søde og tunge ting, man spiser i juledagene.
Det er en almindelig citronfromage, som her er støbt på en mandelbund med sorte birkes. Du kan derfor også bruge opskriften, hvis du vil lave en citronfromage, som serveres i en skål eller portionsanrettes i et glas.
Julelysene her er en risalamandekage ud over det sædvanlige. Den indeholder mandelbunde, kirsebærsauce og risalamandemousse, som støbes i firkantede klodser og overhældes med kirsebærglaze og en hvid chokoladeganache, som ligner smeltet stearin.
Bag den, hvis du vil servere et anderledes bud på den klassiske juledessert.
Der er ingen, der siger, at man ikke må servere chokoladekage juleaften. Slet ikke, hvis det er den, man allerbedst kan li’.
En Gateau Marcel er den lækreste chokoladekage, man kan forestille sig. En bagt chokolademousse i bunden og en fløjlsblød chokolademousse på toppen.
Ha’ den glædeligste jul
Jeg ønsker dig og din familie den mest glædelige jul, I overhovedet kan opdrive.
Året 2020 har været helt anderledes end alle andre år, men det bliver jul alligevel;-)
Jeg er sikker på, du kommer godt i mål med din julemiddag<3
Kærlig hilsen
Lene
Skriv et svar