• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Kager / Gateau Marcel – den ultimative chokoladekage

Gateau Marcel – den ultimative chokoladekage

4. april 2019 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Du har inviteret veninderne til en hyggelig aften med rødvin og tapas. Men der én, som er glutenallergiker. Og en anden, som er en rigtig chokoladegris. Den tredje er på kur, så hun spiser kun noget med meget mørk chokolade og helst kun et lille stykke… Du kan slå tre fluer med ét smæk med en gateau Marcel!

Gateau Marcel - en klassisk opskrift fra Bagvrk.dk

Glutenfri, masser af chokolade – og kun chokolade på minimum 70%. Lad være med at fortælle den tredje veninde, at der både er masser af sukker og smør i;-)

Sælg kagen på den smeltende konsistens, den fine pynt og den store chokoladesmag, der glider lige ned (og sætter sig på hofterne:-D)

Skal kagen være endnu mere festlig, kan du lave den med en bagt kant, så du kan få dit eget motiv på kagekanten. Du finder vejledningen her.

Historien bag gateau Marcel

Gateau Marcel er fransk, opfundet i Frankrig, men manden bag, Michel Michaud, har siden 1971 sat Danmark på det gastronomiske verdenskort som køkkenchef på Falsled Kro, Kong Hans’ Kælder og Søllerød Kro.

Oprindelig hed kagen gateau chocolat (chokoladekage), men da Michel kom til Danmark, ændrede han navnet til at hædre både den ven, han opfandt kagen sammen med, men også sin far, Marcel.

Michel og Marcel opfandt gateau Marcel, fordi flere og flere blev allergiske overfor gluten, og de ønskede at lave en lækker kage, som smagte af kage, og som havde en luftig, cremet konsistens. Det lykkedes over al forventning.

Gateau Marcel - en klassisk opskrift fra Bagvrk.dk

Bagt chokolademousse?

Der er hverken tale om en brownie eller en svensk kladdkaka.

En gateau Marcel er en bagt chokolademousse med chokolademousse ovenpå. End of story. Helt enkelt, meget nemt og vildt lækkert.

En rigtig gateau Marcel skal laves med usaltet smør og chokolade med et kakaoindhold på minimum 70%. Køb så dyr en chokolade, som du har råd til. (Du sætter selv barren her.)

Michel Michaud bruger kun Valrhona Guanaja 70%, og han kan smage forskel, siger han. Også med det usaltede smør.

Hvis du bruger saltet smør, fordi det er det, du har, siger jeg det ikke til nogen…

Gateau Marcel - en klassisk opskrift fra Bagvrk.dk

Hvordan skærer jeg kagen så pænt?

Kodeordet er frysetid! Man kan kun skære en så blød og cremet kage i pæne, skarpe stykker, hvis den er fast og frossen. Du skal arbejde en lille smule hurtigt med at skære kagen, for den tør op på kort tid.

Du må meget gerne lave en gateau Marcel dagen før, for den smager allerbedst, når den får tid til at trække smag og sætte sig.

Hvis du vil være i rigtig god tid før en stor dag som fx. barnedåb eller bryllup, kan du sagtens bage kagen, fryse den ned, skære den ud og sætte den i fryseren igen. (Forudsat at den ikke tør op undervejs.)

På den måde kan du fryse kagen ned i passende stykker og hurtigt pynte og anrette desserterne (eller få nogen til det).

Det gør heller ikke noget, hvis du bager en større portion, end du har brug for til en bestemt lejlighed. Lad de resterende stykker stå i fryseren, og du har nem adgang til noget lækkert, når din søde tand kræver det.

Gateau Marcel - en klassisk opskrift fra Bagvrk.dk

Er det svært at bage en gateau Marcel?

Nej! Der er ingen husblas involveret. Det eneste, du skal kunne, er at piske æggehvider helt stive. Det er ikke svært. Især ikke, hvis du bruger æggehvider fra bæger eller flaske, for så er der helt sikkert ikke den mindste rest af æggeblomme i.

Du skal bare være tålmodig og piske, piske, piske. Jeg lader røremaskinen gøre arbejdet for mig, så jeg har begge hænder fri til at lave noget andet. Du kan sagtens bruge håndmixer i stedet, men hvis du bruger et håndpiskeris til at piske hviderne, bliver du nok lidt træt i armen.

Vend skålen med de stive hvider på hovedet, når du tror, de er stive. Hvis de er stive nok, bliver de siddende i skålen. Hvis de falder ud, skulle du have pisket lidt længere…

Der er ikke bagepulver i dejen. Det er ikke en fejl. Den bagte chokolademousse hæver op i ovnen pga æggehviderne, men eftersom der heller ikke er mel i, falder den sammen og bliver svampet, når den køler af.

Gateau Marcel - en klassisk opskrift fra Bagvrk.dk
Gateau Marcel - en klassisk opskrift fra Bagvrk.dk

Gateau Marcel

Den ultimative chokoladekage med masser af smag af mørk chokolade. Bagt chokolademousse med blød chokolademousse ovenpå. En kage for chokoladeelskere.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 30 minutter min
Trækketid mindst 3 timer t
Samlet tid 4 timer t
Ret Dessert, Kage
Køkken Bagværk, Fransk
Antal 22 stykker

Ingredienser
  

  • 350 g usaltet smør
  • 350 g finthakket chokolade, 70%
  • 350 g sukker
  • 280 g æggeblomme (ca. 14 stk.)
  • 280 g æggehvide (ca. 9 stk.)

Pynt

  • Chokoladespåner
  • Chokoladekugler
  • Spiselige blomster

Sådan gør du
 

  • Varm ovnen op til 175°. (Alm. ovn, ikke varmluft.) Klargør en lille bradepande på ca. 22×31 cm med bagepapir. Klip et stykke bagepapir i formens længde og lidt større end bredden. Klip også to smalle strimler til formens ender. Smør formen, så papiret klæber sig fast til formen.
  • Hæld et par dråber eddike i røremaskinens helt rene skål og tør det rundt med et stykke køkkenrulle, også på piskeriset. Det fjerner den eventuelle sidste fedthinde, der måtte være i skålen. Det er umuligt at piske hviderne stive, hvis der er den mindste smule fedt på skål eller piskeris.
  • Hviderne piskes helt stive (vend skålen på hovedet, så du er sikker!) og tilsæt så de 50 g sukker en teskefuld ad gangen. Pisk igen, til æggehviderne er helt glatte og blanke, ca. 5-8 minutter. 
  • Smelt smørret i en tykbundet gryde. Tag gryden af varmen, hæld den finthakkede chokolade i, og lad det trække et par minutter, så chokoladen kan smelte. Bland det godt, og lad det afkøle lidt.
  • Pisk æggeblommer og sukker lyst og luftigt. Vend den smeltede chokolade i æggemassen med lange tag med en dejskraber. Pres ikke luften ud af æggene. 
  • Vend nu 1/4 af æggehviderne i chokolademassen, så det blandes godt. Tilsæt resten af hviderne 1/4 ad gangen, mens du forsigtigt vender massen, så luften ikke presses ud af hviderne.
  • Hæld halvdelen af moussen i bradepanden, og sæt resten i køleskabet, mens du bager kagen.
  • Bag din gateau Marcel i nederste tredjedel af ovnen i ca. 30 minutter. Kagen hæver op og får en tynd skorpe på toppen. Den falder sammen igen under afkøling.
  • Lad kagen køle HELT af, før du fordeler resten af moussen over kagen og sætter den i fryseren, indtil moussen er fast. 
  • Skær kanterne af kagen, så du får helt rette sider. Skær den nu i 22 smalle, aflange stykker. Sæt dem med lidt afstand, så de er nemme at anrette inden servering. Drys med høvlede chokoladespåner og frys evt. kagerne ned igen. 
  • Ved servering pyntes med chokoladekugler og spiselige blomster. En gateau Marcel tør op i løbet af et kvarters tid, men må gerne stå en lille times tid og trække, før servering.

Noter

En gateau Marcel kan bages i god tid og blot fryses ned. Holdbarheden i fryseren er ca. 1-2 måneder. 
Tags Chokolade, Dessert

Tags: Buffet, Chokolade, Chokolademousse, Dansk klassiker, Dessert, Fest, Fransk, Gæster, Lagkage, Mousse, Moussekage, Nytår, Tapas

Previous Post: « Birkesvafler og brunch – en boganmeldelse
Next Post: Rabarbertrifli med mascarponecreme – forår i et glas »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Elsebeth

    13. april 2019 kl. 15:30

    Er de nu stive nok, de hvider? – Min svigermor havde fået en æbleskivepande i julegave. Veninden Nete og farmor skulle indvie panden en søndag eftermiddag. Det skulle selvfølgelig være de bedste æbleskiver i verden, så farmor fandt en opskrift med 17 hvider i; dem skulle Nete piske, og dengang skete det ved håndkraft. Da hun mente, de var helt stive, vendte hun skålen op over hovedet og sagde “Se Karen, er du tilfreds!” Da fruen i huset var lidt længe om at se efter, stampede Nete i gulvet og sagde “Se nu for pokker, Karen!” Farmor vendte sig om mod Nete, alt imens de 17 stive hvider væltede ned over Nete. Den opskrift brugte de kun den ene gang… Morale: Stamp aldrig i gulvet, når konsistensen skal kontroleres – det kan kun gå galt, hvis man altså holder hviderne over hovedet!

    Svar
    • Lene

      13. april 2019 kl. 15:53

      Hsha, Elsebeth, det var en fin historie:-D Jeg lærte det i skolekøkkenet – at holde skålen over hovedet:-)
      Ha’ en skøn påske:-)
      Kh Lene

      Svar
      • Elsebeth

        13. april 2019 kl. 16:24

        Det har vi vist allesammen lært – men jeg lærte dog mine børn, at de kun skulle vende bunden i vejret på skålen inde over bordet – og ikke over hovedet. Ja, det er en helt tosset anekdote. Min svigermor var noget for sig; hvor mange ville bage æbleskiver med 17 – sytten –
        æg. Det var sikkert en Madam Mangor-opskrift. Min søn og jeg besøgte Nete på hendes meget gamle dage. Da vi kom ud i bilen, spurgte han “Var det hende med de 17 hvider?!”
        Tak i lige måde – og må det blive en påske med et manerligt vejr!

        Svar
  2. Mette Rønneholt

    25. april 2023 kl. 19:59

    Hej.
    Måske kan du hjælpe mig.
    Jeg har lavet denne kage flere gange og jeg synes moussen bliver lidt sej. Den ser ud som på dit billede men den er ikk fluffy som en chokolade mousse på fløde.
    Lyder det som noget du kender og er det blot den konsistens som den skal have. ?
    Hilsen Mette

    Svar
    • Lene Tranberg

      27. april 2023 kl. 13:42

      Hej Mette:-)
      Det lyder, som om din kage har den helt rigtige konsistens.
      Jeg kan bedst sammenligne det med forskellen på flødeskum og æg/sukker, der er pisket lyst og luftigt. Det har også vidt forskellig konsistens, når du får det i munden. Flødeskummet er, som du beskriver det, meget fluffy og smelter med det samme på tungen, mens æggesnapsen har en tykkere og mere “sej”/langvarig konsistens.

      Ha’ en dejlig dag.

      Kh Lene

      Svar
      • Sidsel Winthrop

        2. september 2024 kl. 7:26

        Hvor stor er den form du har brugt?

        Jeg synes ikke det ser ud til, at der er nok til en “rigtig” bradepande – på størrelse med en bageplade. Men måske jeg tager fejl 🙂

        Sidsel

        Svar
        • Lene Tranberg

          4. september 2024 kl. 11:35

          Hej Sidsel:-)
          Der står i opskriften, at bradepanden, jeg bruger, er 22×31 cm. Det er ganske rigtigt mindre end en bradepande, der passer i ovnens størrelse.
          Ha’ en dejlig dag.

          Kh Lene

          Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Fejlfinding – “hvorfor ser min kage…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Test af Cozze 17 pizzaovn – min anmeldelse og…
  • Verdens bedste pizzasnegle – Nem opskrift med…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme