Du har inviteret veninderne til en hyggelig aften med rødvin og tapas. Men der én, som er glutenallergiker. Og en anden, som er en rigtig chokoladegris. Den tredje er på kur, så hun spiser kun noget med meget mørk chokolade og helst kun et lille stykke… Du kan slå tre fluer med ét smæk med en gateau Marcel!
Glutenfri, masser af chokolade – og kun chokolade på minimum 70%. Lad være med at fortælle den tredje veninde, at der både er masser af sukker og smør i;-)
Sælg kagen på den smeltende konsistens, den fine pynt og den store chokoladesmag, der glider lige ned (og sætter sig på hofterne:-D)
Skal kagen være endnu mere festlig, kan du lave den med en bagt kant, så du kan få dit eget motiv på kagekanten. Du finder vejledningen her.
Historien bag gateau Marcel
Gateau Marcel er fransk, opfundet i Frankrig, men manden bag, Michel Michaud, har siden 1971 sat Danmark på det gastronomiske verdenskort som køkkenchef på Falsled Kro, Kong Hans’ Kælder og Søllerød Kro.
Oprindelig hed kagen gateau chocolat (chokoladekage), men da Michel kom til Danmark, ændrede han navnet til at hædre både den ven, han opfandt kagen sammen med, men også sin far, Marcel.
Michel og Marcel opfandt gateau Marcel, fordi flere og flere blev allergiske overfor gluten, og de ønskede at lave en lækker kage, som smagte af kage, og som havde en luftig, cremet konsistens. Det lykkedes over al forventning.
Bagt chokolademousse?
Der er hverken tale om en brownie eller en svensk kladdkaka.
En gateau Marcel er en bagt chokolademousse med chokolademousse ovenpå. End of story. Helt enkelt, meget nemt og vildt lækkert.
En rigtig gateau Marcel skal laves med usaltet smør og chokolade med et kakaoindhold på minimum 70%. Køb så dyr en chokolade, som du har råd til. (Du sætter selv barren her.)
Michel Michaud bruger kun Valrhona Guanaja 70%, og han kan smage forskel, siger han. Også med det usaltede smør.
Hvis du bruger saltet smør, fordi det er det, du har, siger jeg det ikke til nogen…
Hvordan skærer jeg kagen så pænt?
Kodeordet er frysetid! Man kan kun skære en så blød og cremet kage i pæne, skarpe stykker, hvis den er fast og frossen. Du skal arbejde en lille smule hurtigt med at skære kagen, for den tør op på kort tid.
Du må meget gerne lave en gateau Marcel dagen før, for den smager allerbedst, når den får tid til at trække smag og sætte sig.
Hvis du vil være i rigtig god tid før en stor dag som fx. barnedåb eller bryllup, kan du sagtens bage kagen, fryse den ned, skære den ud og sætte den i fryseren igen. (Forudsat at den ikke tør op undervejs.)
På den måde kan du fryse kagen ned i passende stykker og hurtigt pynte og anrette desserterne (eller få nogen til det).
Det gør heller ikke noget, hvis du bager en større portion, end du har brug for til en bestemt lejlighed. Lad de resterende stykker stå i fryseren, og du har nem adgang til noget lækkert, når din søde tand kræver det.
Er det svært at bage en gateau Marcel?
Nej! Der er ingen husblas involveret. Det eneste, du skal kunne, er at piske æggehvider helt stive. Det er ikke svært. Især ikke, hvis du bruger æggehvider fra bæger eller flaske, for så er der helt sikkert ikke den mindste rest af æggeblomme i.
Du skal bare være tålmodig og piske, piske, piske. Jeg lader røremaskinen gøre arbejdet for mig, så jeg har begge hænder fri til at lave noget andet. Du kan sagtens bruge håndmixer i stedet, men hvis du bruger et håndpiskeris til at piske hviderne, bliver du nok lidt træt i armen.
Vend skålen med de stive hvider på hovedet, når du tror, de er stive. Hvis de er stive nok, bliver de siddende i skålen. Hvis de falder ud, skulle du have pisket lidt længere…
Der er ikke bagepulver i dejen. Det er ikke en fejl. Den bagte chokolademousse hæver op i ovnen pga æggehviderne, men eftersom der heller ikke er mel i, falder den sammen og bliver svampet, når den køler af.
Gateau Marcel
Ingredienser
- 350 g usaltet smør
- 350 g finthakket chokolade, 70%
- 350 g sukker
- 280 g æggeblomme (ca. 14 stk.)
- 280 g æggehvide (ca. 9 stk.)
Pynt
- Chokoladespåner
- Chokoladekugler
- Spiselige blomster
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 175°. (Alm. ovn, ikke varmluft.) Klargør en lille bradepande på ca. 22×31 cm med bagepapir. Klip et stykke bagepapir i formens længde og lidt større end bredden. Klip også to smalle strimler til formens ender. Smør formen, så papiret klæber sig fast til formen.
- Hæld et par dråber eddike i røremaskinens helt rene skål og tør det rundt med et stykke køkkenrulle, også på piskeriset. Det fjerner den eventuelle sidste fedthinde, der måtte være i skålen. Det er umuligt at piske hviderne stive, hvis der er den mindste smule fedt på skål eller piskeris.
- Hviderne piskes helt stive (vend skålen på hovedet, så du er sikker!) og tilsæt så de 50 g sukker en teskefuld ad gangen. Pisk igen, til æggehviderne er helt glatte og blanke, ca. 5-8 minutter.
- Smelt smørret i en tykbundet gryde. Tag gryden af varmen, hæld den finthakkede chokolade i, og lad det trække et par minutter, så chokoladen kan smelte. Bland det godt, og lad det afkøle lidt.
- Pisk æggeblommer og sukker lyst og luftigt. Vend den smeltede chokolade i æggemassen med lange tag med en dejskraber. Pres ikke luften ud af æggene.
- Vend nu 1/4 af æggehviderne i chokolademassen, så det blandes godt. Tilsæt resten af hviderne 1/4 ad gangen, mens du forsigtigt vender massen, så luften ikke presses ud af hviderne.
- Hæld halvdelen af moussen i bradepanden, og sæt resten i køleskabet, mens du bager kagen.
- Bag din gateau Marcel i nederste tredjedel af ovnen i ca. 30 minutter. Kagen hæver op og får en tynd skorpe på toppen. Den falder sammen igen under afkøling.
- Lad kagen køle HELT af, før du fordeler resten af moussen over kagen og sætter den i fryseren, indtil moussen er fast.
- Skær kanterne af kagen, så du får helt rette sider. Skær den nu i 22 smalle, aflange stykker. Sæt dem med lidt afstand, så de er nemme at anrette inden servering. Drys med høvlede chokoladespåner og frys evt. kagerne ned igen.
- Ved servering pyntes med chokoladekugler og spiselige blomster. En gateau Marcel tør op i løbet af et kvarters tid, men må gerne stå en lille times tid og trække, før servering.
Elsebeth
Er de nu stive nok, de hvider? – Min svigermor havde fået en æbleskivepande i julegave. Veninden Nete og farmor skulle indvie panden en søndag eftermiddag. Det skulle selvfølgelig være de bedste æbleskiver i verden, så farmor fandt en opskrift med 17 hvider i; dem skulle Nete piske, og dengang skete det ved håndkraft. Da hun mente, de var helt stive, vendte hun skålen op over hovedet og sagde “Se Karen, er du tilfreds!” Da fruen i huset var lidt længe om at se efter, stampede Nete i gulvet og sagde “Se nu for pokker, Karen!” Farmor vendte sig om mod Nete, alt imens de 17 stive hvider væltede ned over Nete. Den opskrift brugte de kun den ene gang… Morale: Stamp aldrig i gulvet, når konsistensen skal kontroleres – det kan kun gå galt, hvis man altså holder hviderne over hovedet!
Lene
Hsha, Elsebeth, det var en fin historie:-D Jeg lærte det i skolekøkkenet – at holde skålen over hovedet:-)
Ha’ en skøn påske:-)
Kh Lene
Elsebeth
Det har vi vist allesammen lært – men jeg lærte dog mine børn, at de kun skulle vende bunden i vejret på skålen inde over bordet – og ikke over hovedet. Ja, det er en helt tosset anekdote. Min svigermor var noget for sig; hvor mange ville bage æbleskiver med 17 – sytten –
æg. Det var sikkert en Madam Mangor-opskrift. Min søn og jeg besøgte Nete på hendes meget gamle dage. Da vi kom ud i bilen, spurgte han “Var det hende med de 17 hvider?!”
Tak i lige måde – og må det blive en påske med et manerligt vejr!
Mette Rønneholt
Hej.
Måske kan du hjælpe mig.
Jeg har lavet denne kage flere gange og jeg synes moussen bliver lidt sej. Den ser ud som på dit billede men den er ikk fluffy som en chokolade mousse på fløde.
Lyder det som noget du kender og er det blot den konsistens som den skal have. ?
Hilsen Mette
Lene Tranberg
Hej Mette:-)
Det lyder, som om din kage har den helt rigtige konsistens.
Jeg kan bedst sammenligne det med forskellen på flødeskum og æg/sukker, der er pisket lyst og luftigt. Det har også vidt forskellig konsistens, når du får det i munden. Flødeskummet er, som du beskriver det, meget fluffy og smelter med det samme på tungen, mens æggesnapsen har en tykkere og mere “sej”/langvarig konsistens.
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene
Sidsel Winthrop
Hvor stor er den form du har brugt?
Jeg synes ikke det ser ud til, at der er nok til en “rigtig” bradepande – på størrelse med en bageplade. Men måske jeg tager fejl 🙂
Sidsel
Lene Tranberg
Hej Sidsel:-)
Der står i opskriften, at bradepanden, jeg bruger, er 22×31 cm. Det er ganske rigtigt mindre end en bradepande, der passer i ovnens størrelse.
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene