Langtidsstegt flæskesteg – til legejuleaften

Hvor mange juleaftener holder du med din familie? Som sammenbragt familie holder vi to. Selvfølgelig holder vi juleaften den 24. december, men vi holder det på skift med vores familier. Derfor holder vi en “legejuleaften” for de af vores børn, vi ikke er sammen med juleaften. Der serverer vi altid flæskesteg, for det kan alle blive enige om, smager dejligt.

Langtidsstegt flæskesteg

Når vi er sammen med min familie får vi andesteg, flæskesteg – og frikadeller, hvis man nu kan spise lidt ekstra, bare for sjov. De år, vi er sammen med min mands familie, spiser vi farseret kalkun, flæskesteg og medister. Og altid risalamande til dessert! I begge familier, men også den 22., hvor vi ikke bare leger, det er jul, men det ER jul.

Den 22. december får den lige så meget gas som den 24. Det er med bordkort, julemiddag med det hele, risalamande med kirsebærsauce og mandelgave, juletræ, julesalmer, julegaver og juleknas, hvis der skulle være plads til mere i maven.

Langtidsstegt flæskesteg

Min mor steger flæskesteg hele året. Det er nem gæstemad til mange og der er altid knasende sprød svær på. Jeg er vokset op med en flæskesteg, hvor sværen først blev kogt i ovnen, før stegen blev stegt. Sværen blev altid sprød.

Langtidsstegning

På det seneste har jeg langtidsstegt flæskestegen. Den får stadig en supersprød svær, men selve stegen bliver mere saftig. En flæskesteg tager den tid, en flæskesteg skal tage. Og denne metode tager ca. tre timer.

Jeg bruger ovnens stegetermometer og stikker det ind midt i stegen fra den ene ende. Aldrig oppefra og ned, for så løber der kødsaft ud, der hvor der er prikket hul, og så får du aldrig sværen sprød i det område.

Det er også vigtigt, at du ikke kommer til at skære ned i kødet, når du går sværen efter, for så har vi samme ballade. Men ellers er det ikke særlig svært at stege flæskesteg. Husk dog ikke at bruge grillen til sidst, selvom du er utålmodig efter, at sværen skal blive sprød! Alt tilbehøret kan faktisk godt stå og vente i gryden. Men sort svær er næsten lige så svær at afsætte som en blød svær…

Langtidsstegt flæskesteg

Traditionelt tilbehør til flæskesteg er hvide og brune kartofler, rødkål, brun sauce (eller, der skal være så meget af den, at det ikke er sauce, men sovs!), franske kartofler og lidt surt i form af asier eller dildagurker.

Hvis I nu ikke får spist det hele

Det kan godt lade sig gøre, at gemme en rest flæskesteg til næste dag, uden at sværen bliver blød. Tricket er at pakket den rigtigt ind. Selvfølgelig er det allerbedst, hvis du kun har skåret de skiver, som I kan spise, så det, der er til overs, er i ét stykke. Pak resten af din flæskesteg ind i bagepapir, før du putter den i en tætlukket bøtte eller frysepose. Så er sværen stadig sprød dagen efter, og du kan servere den kold på et stykke rugbrød eller i en flæskestegssandwich.

Langtidsstegt flæskesteg

  • En svinekam uden ben på 1½ kg
  • 1 tsk. olivenolie
  • 1 spsk. groft salt
  • 8-10 laurbærblade
  • 1 løg

Til sovsen

  • Kogevandet fra kartoflerne
  • Løg og saft fra stegefadet
  • 2 spsk. fløde
  • 2 spsk. mel
  • 1 dl. vand
  • Madkulør
  • Ribsgele
  • Salt og peber

Gå sværen efter med en skarp kniv eller en skalpel og rids den godt ned i fedtet, men ikke ned i kødet. Fordel olivenolien hen over sværen og gnid saltet godt ind og ned mellem sværene.

Langtidsstegt flæskesteg

Pil løget og skær det i både, som du lægger i bunden af et ildfast fad, som ikke er meget større end stegen.

Stik laurbærblade ned mellem sværene og læg flæskestegen i det ildfaste fad. Stik stegetermometeret vandret ind i stegen. (Ikke lodret ned gennem sværene!)

Langtidsstegt flæskesteg

Tænd ovnen på 80° (alm. ovn, ikke varmluft) og steg din flæskesteg, indtil den har en kernetemperatur på 48°. Skru ovnen op på 260° og steg yderligere ca. en halv time, indtil sværen er sprød. (Prøv at slå lidt på den med en kniv. Den skal være helt sprød.)

Nu skal stegens kernetemperatur være minimum 60°.

Imens har du kogt kartoflerne, og når du hælder kogevandet fra, gemmer du det i en skål eller kande.

Tag din flæskesteg ud af ovnen. Læg et stykke alufolie på et skærebræt, flyt stegen over på det og pak alufolien op om stegens sider. – IKKE over sværen, kun op om siderne. Lad din flæskesteg hvile i 10 minutter, mens du laver sovsen.

Langtidsstegt flæskesteg

Sovsen

Hæld kogevandet fra kartoflerne over i det ildfaste fad, så det blandes med fedt og sky fra flæskestegen. Skrab fadet, så det fastbrændte løsner sig. Hæld det hele gennem en finmasket si og over i en lille gryde, så de brunede løg sies fra sammen med andet “grums”. Tilsæt fløden og bring gryden i kog.

Ryst en jævning af mel og vand (put først melet i jævningsrysteren og derefter vandet, altid vådt i tørt) og tilsæt det lidt ad gangen til sovsen, mens du rører, til den har en passende konsistens. Kog sovsen godt igennem. Lav evt. mere jævning, hvis det er nødvendigt.

Farv sovsen brun med madkulør og smag den til med ribsgele, salt og peber.

Skær din flæskesteg i ca. 1 cm tykke skiver (det passer ca. med to rækker svær) og servér den straks.

4 Replies to “Langtidsstegt flæskesteg – til legejuleaften”

    1. Hej Viktoria Camille:-)
      Det tager ikke meget længere tid at stege en flæskesteg på 3 kg i forhold til en på 1,5 kg. Det, der er vigtigt, er kernetemperaturen i stegen. En lille steg er jo tit bare kortere end en stor, så kernen ikke ligger længere inde end i den store. Mit bud vil være max et kvarter længere:-)
      Ha’ en dejlig jul:-)
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *