• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Aftensmad / Rosastegt andebryst med jordskokkechips og rodfrugter

Rosastegt andebryst med jordskokkechips og rodfrugter

5. november 2019 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Spiser du and eller gås på Mortens Aften? Eller springer du helt over, fordi du tror, det er for svært? Så skal du prøve at lave rosastegt andebryst. Det er meget nemmere, end du regner med, og du kan sagtens servere det klassiske juletilbehør til.

Rosastegt andebryst med rodfrugter og jordskokkechips. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Jul og Mortens Aften nærmer sig.  Jeg vil helst have and ved begge lejligheder, selvom det naturligvis var gæs, der forrådte Morten Bisp, så han blev biskop i Tours i år 371. Der sælges ca. 600.000 ænder i Danmark til Mortens Aften! Det svarer til, at hver fjerde husstand i Danmark holder den i hævd. (Kilde: Wikipedia) Det er langt flere, end jeg lige havde regnet med.

Vil du hellere stege en hel and, så und dig selv at langtidsstege anden. Du finder ikke en bedre opskrift.

Rosastegt andebryst

Hos os var vi kun tre til aftensmaden, så en hel and ville være alt for meget. Derfor valgte jeg rosastegt andebryst med jordskokkechips og bagte rodfrugter i stedet for det mere traditionelle juletilbehør, som fx rødkål og brune kartofler.

Rosastegt andebryst med rodfrugter og jordskokkechips. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Du kan naturligvis sagtens spise rosastegt andebryst til juleaften også. Eller en hvilken som helst anden lejlighed, hvor en lækker and vil gøre sig. Ved at rosastege andebrystet i stedet for at gennemstege det, sikrer du, at kødet er saftigt og mørt.

Jeg var helt bevidst om, at der ikke ville være meget lys, når maden var klar til at blive spist, så derfor legede jeg med at tage billeder af råvarerne, inden jeg skulle bruge dem i køkkenet. Det kom der nogle fine, mørke billeder ud af, hvis jeg selv skal sige det. Nærmest som et 1600-tals stilleben.

Rosastegt andebryst med rodfrugter og jordskokkechips. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Advarslen om jordskokker;-)

Lad advarslen komme først: Man får luft i maven af jordskokker! (Nu har jeg sagt det, så lav jordskokkechips en aften, hvor den nærmeste familie er samlet i stedet for en aften, hvor du skal møde svigerforældrene for første gang;-))

Jordskokker smager ikke som noget andet, jeg kan komme i tanker om. De har en smule bitterhed, men også sødme i sig, og som sprøde chips i stedet for de kogte kartofler gør de sig rigtig godt. Jeg krydrede med salt og lidt tørret timian.

De bagte rodfrugter er vendt med olie, honning, salt og peber. Jeg brugte farvede gulerødder og pastinakker, men brug dem, du bedst kan li’. Fremgangsmåden er den samme.

Rosastegt andebryst med rodfrugter og jordskokkechips. En opskrift fra Bagvrk.dk.
Rosastegt andebryst med rodfrugter og jordskokkechips. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Rosastegt andebryst med jordskokkechips og bagte rodfrugter.

En klassisk, men nem opskrift på rosastegt andebryst med nyt tilbehør.
4 fra 1 stemme
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 1 time t
Samlet tid 1 time t 20 minutter min
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Andebryst

  • 2 andebryster á 300 g
  • Salt og peber

Jordskokkechips

  • 800 g jordskokker, gerne store
  • Olie til friturestegning
  • Flagesalt
  • Tørret timian

Bagte rodfrugter

  • 600 g blandede rodfrugter
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 tsk honning, gerne flydende
  • Salt og peber

Sådan gør du
 

  • Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft).
  • Fjern hinder og synligt fedt på andebrysterne. Rids skindet helt ned til kødet (undgå at skære ned i kødet) og krydr godt med salt og peber på både under- og overside af andebrystet.
  • Skræl rodfrugterne og skær dem i mundrette stykker. Læg dem i et ildfast fad. Bland olie, honning, salt og peber og vend det med rodfrugterne i fadet.
  • Bag rodfrugterne i alt 40 minutter, til de er møre.
  • Vask jordskokkerne grundigt. Sørg for at rense dem godt i revner og kroge. Skær knoldene i 2 mm tynde skiver, gerne på et mandolinjern eller i en foodprocessor.
  • Varm olien op til 185° i en friturekoger eller en gryde. Kog en håndfuld skiver af jordskokkerne i olien ad gangen, til de er gyldne og sprøde. Tag dem op og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Fortsæt, til du har kogt dem alle. Krydr jordskokkechipsene godt med flagesalt og timian.
  • Varm en pande godt op. Steg andebrysterne ved kraftig varme i 7 minutter med skindsiden nedad. Vend dem og steg yderligere et minuts tid. Læg andebrysterne med skindsiden opad i et ildfast fad og sæt dem i ovnen til rodfrugterne. 
  • Steg andebrysterne 10 minutter i ovnen. Tag dem ud af ovnen og læg kødet på et stykke alufolie og pak det op om siderne på kødet, ikke henover det sprøde skind. 
    Rosastegt andebryst med rodfrugter og jordskokkechips. En opskrift fra Bagvrk.dk.
  • Lad kødet hvile i 10 minutter, før du skærer det i tynde, skrå skiver.

Noter

Server straks rosastegt andebryst med jordskokkechips og bagte rodfrugter.
Tags And, Jordskokker, Jul, Julemad, Mortens Aften, Rodfrugter
Følg mig på Instagram.
Rosastegt andebryst med rodfrugter og jordskokkechips. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Tags: Aftensmad, And, Familiefavorit, Gæster, Jordskokker, Jul, Juleaften, Julemad, Julemiddag, Juleopskrift, Mortens aften, Nem opskrift, Rodfrugter, Tilbehør, Tilbehør aftensmad

Previous Post: « Gulerodsmuffins med indbagt kagepynt
Next Post: Mors rullepølse med persillefyld – pålæg for kendere »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Karin

    5. november 2017 kl. 17:30

    Hej Lene

    Tak for dine gode indlæg, de er rigtig detaljerede og informative.

    Rigtig god ide med jordskokkechips, det vil jeg prøve. Jeg har indtil nu meget brugt at lave chips af violette kartofler, de er flotte at servere, mange bliver impornerede.

    Jeg har prøvet at koge forskellige farvede gulerødder, det endte med at alle gulerødder blev røde, det var så ikke lige meningen. Hvordan sikrer du dig, at rodfrugterne ikke bliver samme farver allesammen?

    Karin

    Svar
    • LT

      5. november 2017 kl. 18:03

      Hej Karin:-)
      Tak for din søde besked:-)
      Jeg ved, hvad du mener. Alle rodfrugter ender med at være en eller anden nuance af lilla, når der er lilla gulerødder eller rødbeder i. Den eneste måde, jeg har udtænkt, er, at lade de lilla rodfrugter være for sig, enten i alufolie eller i et separat fad. De orange og hvide klarer sig bedre sammen. Ved servering kan du lægge dem i striber i et andet fad:-)
      De “blå”/violette kartofler er superfine som chips, ligesom de orange, søde kartofler.
      Ha’ en dejlig aften!
      Kh Lene

      Svar
  2. Ole

    5. november 2018 kl. 9:47

    4 stars
    Tak! Super inspirerende, fint med flerfarvede grønsager, jeg tilbereder dem hver for sig, så farverne ikke “smitter” af.

    Svar
    • Lene

      5. november 2018 kl. 9:49

      Hej Ole:-)
      Tak:-)
      Jeg deler også fadet op med sølvpapir eller bagepapir, så farverne ikke smitter af. Det er så ærgerligt, når de lyse rodfrugter bliver lilla…
      Ha’ en dejlig dag!
      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme