Spiser du and eller gås på Mortens Aften? Eller springer du helt over, fordi du tror, det er for svært? Så skal du prøve at lave rosastegt andebryst. Det er meget nemmere, end du regner med, og du kan sagtens servere det klassiske juletilbehør til.
Jul og Mortens Aften nærmer sig. Jeg vil helst have and ved begge lejligheder, selvom det naturligvis var gæs, der forrådte Morten Bisp, så han blev biskop i Tours i år 371. Der sælges ca. 600.000 ænder i Danmark til Mortens Aften! Det svarer til, at hver fjerde husstand i Danmark holder den i hævd. (Kilde: Wikipedia) Det er langt flere, end jeg lige havde regnet med.
Vil du hellere stege en hel and, så und dig selv at langtidsstege anden. Du finder ikke en bedre opskrift.
Rosastegt andebryst
Hos os var vi kun tre til aftensmaden, så en hel and ville være alt for meget. Derfor valgte jeg rosastegt andebryst med jordskokkechips og bagte rodfrugter i stedet for det mere traditionelle juletilbehør, som fx rødkål og brune kartofler.
Du kan naturligvis sagtens spise rosastegt andebryst til juleaften også. Eller en hvilken som helst anden lejlighed, hvor en lækker and vil gøre sig. Ved at rosastege andebrystet i stedet for at gennemstege det, sikrer du, at kødet er saftigt og mørt.
Jeg var helt bevidst om, at der ikke ville være meget lys, når maden var klar til at blive spist, så derfor legede jeg med at tage billeder af råvarerne, inden jeg skulle bruge dem i køkkenet. Det kom der nogle fine, mørke billeder ud af, hvis jeg selv skal sige det. Nærmest som et 1600-tals stilleben.
Advarslen om jordskokker;-)
Lad advarslen komme først: Man får luft i maven af jordskokker! (Nu har jeg sagt det, så lav jordskokkechips en aften, hvor den nærmeste familie er samlet i stedet for en aften, hvor du skal møde svigerforældrene for første gang;-))
Jordskokker smager ikke som noget andet, jeg kan komme i tanker om. De har en smule bitterhed, men også sødme i sig, og som sprøde chips i stedet for de kogte kartofler gør de sig rigtig godt. Jeg krydrede med salt og lidt tørret timian.
De bagte rodfrugter er vendt med olie, honning, salt og peber. Jeg brugte farvede gulerødder og pastinakker, men brug dem, du bedst kan li’. Fremgangsmåden er den samme.
Rosastegt andebryst med jordskokkechips og bagte rodfrugter.
Ingredienser
Andebryst
- 2 andebryster á 300 g
- Salt og peber
Jordskokkechips
- 800 g jordskokker, gerne store
- Olie til friturestegning
- Flagesalt
- Tørret timian
Bagte rodfrugter
- 600 g blandede rodfrugter
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk honning, gerne flydende
- Salt og peber
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Fjern hinder og synligt fedt på andebrysterne. Rids skindet helt ned til kødet (undgå at skære ned i kødet) og krydr godt med salt og peber på både under- og overside af andebrystet.
- Skræl rodfrugterne og skær dem i mundrette stykker. Læg dem i et ildfast fad. Bland olie, honning, salt og peber og vend det med rodfrugterne i fadet.
- Bag rodfrugterne i alt 40 minutter, til de er møre.
- Vask jordskokkerne grundigt. Sørg for at rense dem godt i revner og kroge. Skær knoldene i 2 mm tynde skiver, gerne på et mandolinjern eller i en foodprocessor.
- Varm olien op til 185° i en friturekoger eller en gryde. Kog en håndfuld skiver af jordskokkerne i olien ad gangen, til de er gyldne og sprøde. Tag dem op og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Fortsæt, til du har kogt dem alle. Krydr jordskokkechipsene godt med flagesalt og timian.
- Varm en pande godt op. Steg andebrysterne ved kraftig varme i 7 minutter med skindsiden nedad. Vend dem og steg yderligere et minuts tid. Læg andebrysterne med skindsiden opad i et ildfast fad og sæt dem i ovnen til rodfrugterne.
- Steg andebrysterne 10 minutter i ovnen. Tag dem ud af ovnen og læg kødet på et stykke alufolie og pak det op om siderne på kødet, ikke henover det sprøde skind.
- Lad kødet hvile i 10 minutter, før du skærer det i tynde, skrå skiver.
Karin
Hej Lene
Tak for dine gode indlæg, de er rigtig detaljerede og informative.
Rigtig god ide med jordskokkechips, det vil jeg prøve. Jeg har indtil nu meget brugt at lave chips af violette kartofler, de er flotte at servere, mange bliver impornerede.
Jeg har prøvet at koge forskellige farvede gulerødder, det endte med at alle gulerødder blev røde, det var så ikke lige meningen. Hvordan sikrer du dig, at rodfrugterne ikke bliver samme farver allesammen?
Karin
LT
Hej Karin:-)
Tak for din søde besked:-)
Jeg ved, hvad du mener. Alle rodfrugter ender med at være en eller anden nuance af lilla, når der er lilla gulerødder eller rødbeder i. Den eneste måde, jeg har udtænkt, er, at lade de lilla rodfrugter være for sig, enten i alufolie eller i et separat fad. De orange og hvide klarer sig bedre sammen. Ved servering kan du lægge dem i striber i et andet fad:-)
De “blå”/violette kartofler er superfine som chips, ligesom de orange, søde kartofler.
Ha’ en dejlig aften!
Kh Lene
Ole
Tak! Super inspirerende, fint med flerfarvede grønsager, jeg tilbereder dem hver for sig, så farverne ikke “smitter” af.
Lene
Hej Ole:-)
Tak:-)
Jeg deler også fadet op med sølvpapir eller bagepapir, så farverne ikke smitter af. Det er så ærgerligt, når de lyse rodfrugter bliver lilla…
Ha’ en dejlig dag!
Kh Lene