“Vi’ traditionsbundne folk, i traditionernes land, så vi hygger os, li’så fint vi kan”. Du kender den godt: Det’ jul, det’ cool med MC Einar. Og ja, juleaften skal for mig være, som det plejer. “Rør blot ikke ved min gamle jul!” Der var én mere… Det her handler om rødkål. For den skal også være præcis, som den plejer!

En af min mands værste minder om en fordums juleaften var dengang, hvor kærestens fætter havde lavet kold rødkålssalat med clementiner. Det tilgav han ham aldrig. Man skal ikke pille for meget ved juleaftens traditioner.
Gammeldags rødkål
Intet slår mor Karens rødkål! (Altså, min mors.) “Ufff, det der købe-rødkål i et glas. Hvordan kan nogen spise det?” (Men når det så er sagt, køber jeg også en plasticspand med rødkål, når det er udenfor kålsæsonen, og man ikke kan opdrive rødkål nogen steder.)

Jeg har prøvet Meyers opskrift. Men den bryder jeg mig heller ikke om. Stjerneanis i rødkålen? Hvem har dog fundet på, at kål skal smage af lakrids? Man skal ikke nødvendigvis forny en opskrift og vende op og ned på alting, bare fordi man kan.
Jeg har dog tilføjet kanelstang og laurbærblade i min version, for det smager dejligt og lidt mere af jul. Du kan undlade det, hvis du laver rødkål til en sommerflæskesteg;-)
Jeg har ændret lidt på min mors opskrift, men der er ikke alt muligt ekstra pjat i som appelsinskal og stjerneanis. Jeg kan se i min håndskrevne kogebog, at jeg fik denne opskrift i 1990, for der kommer fastelavnsboller ind imellem opskriften på pebernødder og denne, som står lige efter nissehovederne.

Der er ingen ben i selv at koge rødkål. Du skal bare tage den store gryde frem og sætte tiden af til det. Lav endelig en stor portion, for det kan nemt fryses ned i portioner, så det er klar til at tage ud af fryseren, når I skal have noget, hvor rødkål vil være oplagt: Frikadeller, medister, flæskesteg, and, gås, kalkun (fortsæt selv listen).
Vi havde besøg af en amerikaner på et tidspunkt, hvor vi serverede frikadeller og rødkål – og fiskefilet med persillesovs og kartofler. Hun spiste rødkål til fiskefilet’en med stor vellyst, så måske skal man ikke være så bange for at prøve noget nyt. Undtagen juleaften;-)

Rødkål
Ingredienser
- 1 rødkålshoved, ca. 1 kg
- 50 g smør
- 1 dl ribs- eller tranebærsaft
- 1 dl vand
- ½ dl eddike
- 1 spsk salt
- 4 spsk sukker
- 2 laurbærblade
- Evt. 1 kanelstang
Sådan gør du
- Fjern de yderste blade på rødkålen og del kålhovedet i kvarte. Fjern stokken i midten, del hver kvarte del i tre og snit rødkålen fint.
- Smelt smørret i en stor gryde. Den fintsnittede rødkål svitses i fedtstoffet. Saft, vand, eddike, salt og sukker tilsættes og kålen dampes ca. 10 minutter uden låg.
- Læg laurbærblade og kanelstang ned i gryden, læg låg på og lad rødkålen dampe ved svag varme i ca. en time, til den er mør. (Tilsæt lidt vand, hvis rødkålen er ved at koge tør.)
- Hvis der er for meget væde ved, dampes den væk uden låg. Smag rødkålen til med salt og sukker.
Noter


Din opskrift på rødkål lyder lækker kan den også kommes på glas og sættes i køleskab, i så fald, hvor længe kan den så holde sig ??
Hej Birgit:-)
Rødkålen kan sagtens kommes på glas og holder sig en lille uge i køleskabet.
Skal den holde længe i glas, vil jeg anbefale dig at henkoge den i mindre portioner, så du ikke åbner for en for stor portion ad gangen.
God fornøjelse og glædelig jul.
Kh Lene