• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Aftensmad / Rødkål – det uundværlige til julemaden

Rødkål – det uundværlige til julemaden

17. december 2018 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

“Vi’ traditionsbundne folk, i traditionernes land, så vi hygger os, li’så fint vi kan”. Du kender den godt: Det’ jul, det’ cool med MC Einar. Og ja, juleaften skal for mig være, som det plejer. “Rør blot ikke ved min gamle jul!” Der var én mere… Det her handler om rødkål. For den skal også være præcis, som den plejer!

Rødkål

En af min mands værste minder om en fordums juleaften var dengang, hvor kærestens fætter havde lavet kold rødkålssalat med clementiner. Det tilgav han ham aldrig. Man skal ikke pille for meget ved juleaftens traditioner.

Gammeldags rødkål

Intet slår mor Karens rødkål! (Altså, min mors.) “Ufff, det der købe-rødkål i et glas. Hvordan kan nogen spise det?” (Men når det så er sagt, køber jeg også en plasticspand med rødkål, når det er udenfor kålsæsonen, og man ikke kan opdrive rødkål nogen steder.)

Rødkål

Jeg har prøvet Meyers opskrift. Men den bryder jeg mig heller ikke om. Stjerneanis i rødkålen? Hvem har dog fundet på, at kål skal smage af lakrids? Man skal ikke nødvendigvis forny en opskrift og vende op og ned på alting, bare fordi man kan.

Jeg har dog tilføjet kanelstang og laurbærblade i min version, for det smager dejligt og lidt mere af jul. Du kan undlade det, hvis du laver rødkål til en sommerflæskesteg;-)

Jeg har ændret lidt på min mors opskrift, men der er ikke alt muligt ekstra pjat i som appelsinskal og stjerneanis. Jeg kan se i min håndskrevne kogebog, at jeg fik denne opskrift i 1990, for der kommer fastelavnsboller ind imellem opskriften på pebernødder og denne, som står lige efter nissehovederne.

Rødkål

Der er ingen ben i selv at koge rødkål. Du skal bare tage den store gryde frem og sætte tiden af til det. Lav endelig en stor portion, for det kan nemt fryses ned i portioner, så det er klar til at tage ud af fryseren, når I skal have noget, hvor rødkål vil være oplagt: Frikadeller, medister, flæskesteg, and, gås, kalkun (fortsæt selv listen).

Vi havde besøg af en amerikaner på et tidspunkt, hvor vi serverede frikadeller og rødkål – og fiskefilet med persillesovs og kartofler. Hun spiste rødkål til fiskefilet’en med stor vellyst, så måske skal man ikke være så bange for at prøve noget nyt. Undtagen juleaften;-)

Rødkål

Rødkål

Rødkål er traditionelt tilbehør til julemaden, og denne er ingen undtagelse.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 1 time t 10 minutter min
Samlet tid 1 time t 30 minutter min
Ret Aftensmad, Tilbehør
Køkken Dansk, Jul
Antal 8 personer

Ingredienser
  

  • 1 rødkålshoved, ca. 1 kg
  • 50 g smør
  • 1 dl ribs- eller tranebærsaft
  • 1 dl vand
  • ½ dl eddike
  • 1 spsk salt
  • 4 spsk sukker
  • 2 laurbærblade
  • Evt. 1 kanelstang

Sådan gør du
 

  • Fjern de yderste blade på rødkålen og del kålhovedet i kvarte. Fjern stokken i midten, del hver kvarte del i tre og snit rødkålen fint.
  • Smelt smørret i en stor gryde. Den fintsnittede rødkål svitses i fedtstoffet. Saft, vand, eddike, salt og sukker tilsættes og kålen dampes ca. 10 minutter uden låg.
  • Læg laurbærblade og kanelstang ned i gryden, læg låg på og lad rødkålen dampe ved svag varme i ca. en time, til den er mør. (Tilsæt lidt vand, hvis rødkålen er ved at koge tør.)
  • Hvis der er for meget væde ved, dampes den væk uden låg. Smag rødkålen til med salt og sukker.

Noter

Rødkål som denne kan forberedes i god tid og fryses ned i passende portioner. 
Tags Jul, Rødkål
Rødkål

Tags: Billig, Dansk klassiker, Familiefavorit, Jul, Juleaften, Julemad, Juleopskrift, Nem opskrift, Rødkål, Tilbehør aftensmad

Previous Post: « Konfekt med juleknapper – supernem og hurtig
Next Post: Årets lyshus – bag et Urbania fra Kähler Design »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Birgit Sørensen

    9. december 2022 kl. 11:53

    Din opskrift på rødkål lyder lækker kan den også kommes på glas og sættes i køleskab, i så fald, hvor længe kan den så holde sig ??

    Svar
    • Lene Tranberg

      9. december 2022 kl. 12:27

      Hej Birgit:-)
      Rødkålen kan sagtens kommes på glas og holder sig en lille uge i køleskabet.
      Skal den holde længe i glas, vil jeg anbefale dig at henkoge den i mindre portioner, så du ikke åbner for en for stor portion ad gangen.

      God fornøjelse og glædelig jul.

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Fejlfinding – “hvorfor ser min kage…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme