• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Aftensmad / Brune kartofler – Skudsikre brunede kartofler til julemaden

Brune kartofler – Skudsikre brunede kartofler til julemaden

23. oktober 2020 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Der er diskussioner om, hvorvidt man spiser and, kalkun eller flæskesteg juleaften. Men én ting er fælles for dem alle: Der hører brune kartofler til.

Brune kartofler Bagvrk.dk
Du brune kartofler er blanke af det tykke lag karamel.

De små kartofler, som er dækket af et lag karamel, er obligatorisk tilbehør både juleaften og Mortens aften.

Jeg har i mange år undgået at lave dem, men overladt den del af julemiddagen til min mand. Jeg troede, de var lidt svære at lykkes med, så mit bidrag til julemiddagen har faktisk begrænset sig til rødkålen, at smage saucen til – og så desserten.

Der manglede dog en opskrift på bloggen, så min julemiddag kunne blive fuldendt. Derfor måtte jeg selv have fingrene i sukkerskålen.

Brune eller brunede kartofler?

Brunkartofler, sukkerkartofler, brunede kartofler, brune kartofler? Hvad hedder det egentlig?

Der er forskel på navnet alt efter, hvor i landet du bor. Sukkerkartofler er almindeligt i det sønderjyske, mens resten er delt mellem brune og brunede kartofler.

Ingen er mere rigtige end andre, men brune kartofler og brunede kartofler er de mest brugte.

Hvilken slags kartofler er bedst?

Jeg vil gerne slå et slag for, at du koger små pillekartofler med skræl og derefter piller dem.

Når du trækker den yderste skræl af pillekartoflerne, er der nemlig en hinde indenunder, som holder på kartoffelstivelsen, så de brune kartofler ikke bliver lodne i karamellaget.

Pillekartofler er runde, så når de vendes i sukker-/smørblandingen, er det nemt at få dem til at rulle på panden uden at bruge redskaber til at vende dem med.

Jeg ved godt, det tager tid at pille kartofler. Heldigvis kan du gøre det dagen før, du skal bruge dem.

Da jeg var på efterskole i ’85/’86 var jeg på madholdet, da der skulle laves julemad. Sammen med min veninde, Pernille sad jeg en HEL dag og pillede kartofler til de ca. 80 personer, der deltog i julemiddagen… Det tog lang tid, men jeg husker det lykkeligvis, som om vi hyggede os imens;-)

Til mine brune kartofler på billederne, brugte jeg små, almindelige kartofler, som blev kogt og pillet. Det var ikke helt nemt at brune dem, fordi de var flade på siderne og ikke runde. Desværre var pillekartoflerne endnu ikke i sæson.

Kartofler i glas smager ikke af meget. De er tit lidt lodne udenpå og meget bløde i det. Undgå dem, medmindre du ikke har andre muligheder.

Julemiddag med langtidsstegt and Bagvrk.dk
Julemiddag med det hele.

De bedste tips til flotte, brune kartofler

Min mand var på vej ud af døren for at hente Junior fra fritidsjobbet, da jeg skulle lave de brune kartofler. Han gav mig derfor en stribe gode råd, før han kørte:

  1. Kartoflerne skal være lige netop gennemkogte, før du piller dem. De bliver ikke kogt færdig på panden i sukkermassen.
  2. Brug gerne en sauterpande med høje sider og teflonbelægning, hvis du har sådan en.
  3. Lad sukkeret smelte helt og brune, før du putter smørret på panden. Smelt sukkeret ved medium varme, så du ikke brænder det på. Hellere være tålmodig, end skynde på processen og skulle lave det om.
  4. Kartoflerne skal være tempererede og ikke våde, når du skal brune dem. Hvis du piller dem dagen før, skal du sætte dem i køleskabet med et tørt viskestykke henover, så de ikke står og sopper i vand. Tag dem ud af køleskabet en times tid, før du skal bruge dem.
  5. Nogle gange kan der være lommer af vand inde i kartoflerne. I så fald vil de eksplodere, når vandet i kartoflen varmes op på panden, og hele dit køkken bliver smurt ind i karamel. Vi har kun oplevet det med kartofler på glas.
  6. Lad være med at røre i det! Hvis du bruger en paletkniv til at vende kartoflerne rundt, kan du komme til at lave mærker på kartoflerne eller trække karamellaget af.
  7. Få kartoflerne til at trille på panden ved at ryste panden lidt. Du finder tricket til “håndledsvridet” ved at øve dig;-)
  8. Lad gæsterne vente på de brune kartofler og ikke omvendt. Brune kartofler er flotte og blanke, når de er færdige.

Vil du læse mere om julemaden, skal du læse min opskrift på en langtidsstegt and med sprødt skind – og opskriften på den perfekte flæskesteg med sprøde svær.

Brune kartofler Bagvrk.dk

Brune kartofler

Brune kartofler som klassisk tilbehør til julemaden.
5 fra 1 stemme
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 40 minutter min
Tilb. tid 40 minutter min
Samlet tid 1 time t 20 minutter min
Ret Aftensmad, Tilbehør
Køkken Dansk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 kg pillekartofler, små med skræl
  • 75 g sukker
  • 25 g smør

Sådan gør du
 

  • Kog kartoflerne med skræl i letsaltet vand, til de er netop møre. Pil dem, og lad dem afkøle helt. De kan fint stå i køleskabet til dagen efter, tildækket med et tørt viskestykke.
  • (Hvis du bruger kartofler fra glas, skal vandet drænes fra og kartoflerne tørres i et rent viskestykke, så der slet ikke er vand på.)
  • Tag kartoflerne ud af køleskabet i god tid, så de ikke er kolde, når du skal brune dem.
  • Hæld sukkeret på en pande, og lad det smelte ved middel varme. Du skal ikke røre i det! Det tager et par minutter.
  • Tilsæt smørret, og lad det smelte sammen med sukkeret. Rør i det, så det blandes godt.
  • Hæld kartoflerne i panden og lad dem stå ved middel varme. Vend kartoflerne rundt, indtil alle kartoflerne er dækket af karamel på alle sider, ca. 20-25 minutter. Serveres straks.

Noter

Vær tålmodig, når du laver brunede kartofler. Gæsterne må hellere vente på maden end risikere, at du brænder sukkeret på.
Tags Dansk Klassiker, Jul, Juleaften, Julemad, Kartoffel
Følg mig på Instagram Juleopskrifter

Tags: Aftensmad, Billig, Dansk klassiker, Familiefavorit, Gæster, Jul, Juleaften, Julemad, Julemiddag, Juleopskrift, Mortens aften, Nem opskrift, Tilbehør, Tilbehør aftensmad

Previous Post: « Langtidsstegt and – sprød andesteg uden stress
Next Post: Varm kakao til fødselsdage eller efterårsdage »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Hanne

    26. oktober 2020 kl. 15:26

    5 stars
    Rigtig god og nem opskrift.
    Anbefales!

    Svar
    • Lene Tranberg

      26. oktober 2020 kl. 15:30

      Hej Hanne:-)
      Brune kartofler er uundværligt til julemiddagen. Tak for din søde besked.

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Skvalderkål – haven kalder det ukrudt, jeg kald Skvalderkål – haven kalder det ukrudt, jeg kalder det pesto!

I stedet for at rive håret ud over det grønne mylder i bedene, så lav en skøn, grøn pesto med skvalderkål.

Den smager fantastisk og er så nem, at du (næsten) vil ønske, du havde mere ukrudt.

Swipe i billederne for at få opskriften🌱

#bagvrk #skvalderkål #ukrudtmedformål #pestoelskere #hjemmelavetpesto #ukrudtsbekæmpelse #ukrudt
Jeg er ked af at sige det… Men det er rigtigt🔨
Du må hellere like den her video. Bare for at være på den sikre side😉😂

Følg med for flere gode bagetips♥️

#allekanbage #forensikkerhedsskyld #bagvrk #bagetips #goderåd
Der noget særligt ved at bage ciabatta🥖 Dejen Der noget særligt ved at bage ciabatta🥖
Dejen er blød og levende under hænderne. Den kræver tålmodighed – og belønner dig med sprød skorpe og en krumme fuld af store, smukke huller.

Jeg elsker, når brødet syder, idet det rammer det varme bagestål, og når dampen hjælper med at løfte skorpen lige det sidste.

I dag deler jeg min opskrift med dig – så du kan bage dine egne ciabattabrød derhjemme.
Hurtigt eller koldhævet, smagfuldt og lige til at dyppe i god olivenolie.

🥖Gem opskriften, hvis du også elsker brød med karakter – og fortæl mig, hvis du kaster dig ud i det!🥖

#ciabatta #hjemmebag #hulletkrumme #langtidshævet #sprødskorpe #brødbagning #bageglæde #crumbshot #allekanbage #bagvrk #coilfold #brødbagning #sandwichbrød
Har du også prøvet at bage et brød, der var… Har du også prøvet at bage et brød, der var… mere kompakt end kønt?
Så er det tid til at møde coil fold!

Det lyder lidt som noget, man laver i fitnesscentret – men det er bare en supernem teknik, der hjælper din dej med at holde på luften.

Løft, fold, drej – og lad boblerne gøre arbejdet.
Resultatet? Et brød med huller, du næsten kan gemme smør i.

Gem reelen, så du har den klar næste gang, du bager – og send den til en bageven, der også fortjener luft i krummen!

#bagvrk #bagvrkstips #bagetips #coils #coilfold #bagetips #hjemmebag #brødmedkrumme #godebageråd #lufthulleribrød #bagtmedkærlighed #bagværk #brødtips #brødbagning #bagværkbagtmednærvær #godtbrød #godkrumme #allekanbage #hjemmebagt #bageglæde
Fra dej til drøm: Ciabattabrødene ryger i ovnen, Fra dej til drøm: Ciabattabrødene ryger i ovnen, får et pust damp – og kommer ud med den perfekte, hullede krumme. 
Den fulde opskrift deler jeg her på Instagram på onsdag!

#allekanbage #bagvrk #hjemmebagt #hjemmebag #bageglæde #bagværk #nemopskrift #bagvrk #madbrød #ciabatta #brød #gærdej #brødbagning #brødtid #italienskbrød #sprødskorpe #hulletkrumme #homemadebread #breadlovers #crumbshot #bakingfromscratch
En hvedebølge med varme hveder – fordi vi alles En hvedebølge med varme hveder – fordi vi allesammen har brug for lidt gær-terapi (og smør under hagen).

Mine hveder er høje, luftige og smørvenlige – og de har lige præcis nok fuldkorn til, at man kan kalde dem “fornuftige” (uden at det går ud over smagen)😅

Opskriften sidder lige i skabet – og hvis du aldrig har bagt dine egne hveder før, så lover jeg, at du bliver omvendt ved første bid!

Find opskriften i dagens slides – og husk at bage rigeligt. De smager endnu bedre dagen efter, ristet og med iskoldt smør.

#allekanbage #bagvrk #hvedebølge #varmehveder #storebededag #bageglæde #hjemmebag #gærdej #brødelskere #bagningmedhjertet #danskbagværk #tandsmør #fuldkornmedfølelse #hjemmebagt #bagværk #lækkersulten #nårduelskeratbage #dansktradition
“Er det en tærte – eller et patchworktæppe?”😍

Rabarbersæsonen er her, og det betyder tærter i smukke mønstre og med masser af smag.

Denne zigzag-rabarbertærte kræver ikke meget af dig – men belønningen er sprød, sød, syrlig og så pæn, at du næsten ikke kan nænne at spise den. (Næsten…)

Swipe for opskrift, tip til den perfekte mørdej, og hvordan du nemt lægger et zigzag mønster, som imponerer både svigermor og Instagram.

Har du rabarber i haven – eller en nabo, du kan charmere?😉

#bagvrk #rabarbertærte #zigzagmønster #hjemmebag #rabarberlykke #bageglæde #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #tærte #bagværkbagtmednærvær #lækkerier #lækkersulten #kageglad #kagesulten
Bagvrks små tips – Stor forskel #02 Kniven er Bagvrks små tips – Stor forskel #02 
Kniven er fin.
Men den har det med at gå sine egne veje, når man skal skære en lagkagebund i flere, så de både bliver bulede og skæve🙈

Derfor bruger jeg… sytråd. Jep, helt almindelig sytråd!
Skær en rille hele vejen rundt med en brødkniv, læg tråden i, kryds enderne og træk.
Så får du et snit, der er lige så skarpt som din svigermors tunge.

Det er nemt. Det er præcist. Og du føler dig som en kage-ninja.

Gem det her trick – og del det med en, der altid kæmper med skæve bunde!

#bagvrk #lagkagebunde #kagetips #bagetips #bagvrkssmåtipsstorforskel #sytrådstrick #kagehack #kagetipsmedkant #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #lækkersulten #bagværk #lækkerier #bagning #kagesulten #lagkage
Bagvrks små tips – Stor forskel #01 Sådan tril Bagvrks små tips – Stor forskel #01
Sådan triller du flotte boller af en klistret dej👌🏻😃

Du har lavet en lækker, blød dej – men den hænger fast i både hænder og bord, når du skal forme boller😅

Mit trick? Dyp hænderne let i en smule smagsneutral olie – så slipper dejen nemt, og du får smukke, ensartede boller uden at tilsætte ekstra mel.

Et lille tip, der gør en stor forskel – og som du måske ikke vidste, du manglede💡😉

Vil du hellere se det i praksis? Så find min reel med små tips #01😉

Gem tippet til næste gang du bager – og del det med én, der også elsker hjemmebag.

#allekanbage #bagetip #bagetips #bagvrk #boller #gærdej #hjemmebag #bagtmedkærlighed #bageliv #bagelyst #brødelskere #bakefromscratch #bakinghack #bakebetter #diybaking #brødtip #bageråd #hjemmebagt #bagvrksbageskole #bageskole
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Hveder med fuldkornsspeltmel – nemme varme…
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Syrensirup – supernem opskrift til drinks…
  • Surdejshveder – luftige hvedeknopper bagt med…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme