• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Desserter & drikke / Pebermyntemousse – en juledessert

Pebermyntemousse – en juledessert

13. december 2017 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Er der nogen i din familie, som ikke bryder sig om risalamande juleaften? Nogen, som pligtskyldigt sidder og stikker lidt til desserten, fordi det er en tradition med risalamande – og man skal jo være med i jagten på den hele mandel? Sådan en søn har jeg. Han er blevet 22, og de sidste år har han sagt nej tak i stedet for at prøve at kæmpe sig igennem en lille portion. I år får han pebermyntemousse i stedet!

Pebermyntemousse

Risalamande er gammel tradition

Hvor gammel er traditionen med risalamande egentlig? Jeg talte med min mor på 83 om det. Hun er født i 1934, og i hendes barndomshjem fik de altid citronfromage juleaften. Min mormor havde en fin, grøn glasskål, som den blev serveret i.

Under krigen (selvfølgelig Anden Verdenskrig) var der knaphed på citroner, husblas og sukker, så et år blev citronfromagen lavet med erstatninger. Citronfromagen så fin nok ud, da den blev sat til afkøling, men da den skulle serveres, var den fuldstændig skilt ad… En grøn glasskål med en flydende, lagdelt masse. Ikke den bedste afslutning på den julemiddag.

Risalamande blev introduceret omkring år 1900, men blev især udbredt under og efter Anden Verdenskrig, fordi husmødrene kunne strække risengrøden (kogt på importerede grødris) med flødeskum. Nogle steder blev den hele mandel dog udskiftet med en knap, for at man ikke skulle undvære mandelgaven…

Pebermyntemousse

Pebermyntemousse

Jeg serverede pebermyntemousse i lørdags sammen med min risalamandekage som julelys, men den kan sagtens gå som en selvstændig dessert. Desserten er portionsanrettet i glas, pyntet med en sukkerkant af knuste sukkerstokke samt en sukkerstok af marengs.

Når man spiser af desserten, er den tofarvet indeni, hvor mousserne ligger som små cirkler. Du kan også lave den stribet udenpå, hvis du vil. Så skal du bare hælde mousserne i glasset i tykkere lag, end jeg gjorde, hvor jeg lagde den cirkel for cirkel.

Pebermyntemousse

Pebermyntemousse er ret simpelt at lave, og det kan næsten ikke gå galt, hvis du bare følger opskriften. Opskriften er nem at gange op eller ned, som det passer dig. Denne opskrift rækker til 6 portionsglas. (Mine glas kan rumme 1,7 dl.)

Pebermyntemousse

Pebermyntemousse

En dessert, som er et værdigt alternativ til risalamanden på juleaften.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 30 minutter min
Køletid 2 timer t
Samlet tid 2 timer t 30 minutter min
Ret Dessert
Køkken Jul
Antal 6 personer

Ingredienser
  

Sukkerkant

  • 2-3 sukkerstokke
  • Glukosesirup

Pebermyntemousse

  • 2 blade husblas
  • 3½ dl piskefløde
  • 250 g hvid chokolade
  • 3 tsk Dr. Oetker pebermynte ekstrakt
  • Rød pasta- eller frugtfarve

Pynt

  • 6 pebermyntemarengs

Sådan gør du
 

Sukkerkant

  • Du kan sagtens sætte sukkerstokkanten på glassene dagen før, du laver moussen, hvis det passer bedre ind i dit program. Læg sukkerstokkene i en frysepose og knus dem med en hammer eller kagerulle. 
  • Hæld lidt glukosesirup i en flad tallerken. Vend glassene på hovedet, dyp kanten i siruppen, dryp dem af og sæt glassene rigtigt.
  • Lad siruppen tørre nogle minutter, før du går videre, for ellers kan det løbe, når der kommer vægt fra sukkerstokkene på. 
  • Hæld de knuste sukkerstokke i en dyb tallerken eller skål og dyp glassene ned i. Sørg for at kanten er helt dækket.

Pebermyntemousse

  • Læg husblassen i blød i koldt vand i minimum 20 minutter. Hak chokoladen fint og hæld den i en skål.
  • Varm 1 dl. af fløden op til lige under kogepunktet. Tag gryden af, knug væden af husblassen og smelt den i fløden. Bland pebermynteekstrakten i og hæld den varme fløde over den hakkede, hvide chokolade.
  • Lad blandingen stå et par minutter, før du rører i den. Bland fløde og chokolade ved at røre med en dejskraber, først i midten og så længere og længere ud i blandingen. 
  • Når al chokoladen er smeltet, deler du blandingen i to lige store dele og farver den ene halvdel rød eller pink med pastafarve eller frugtfarve. (Jeg synes, det fungerer bedst med pastafarve.) 
  • Husk, at farven bliver lysere, når der kommer flødeskum i. Smag evt. til med mere pebermynteekstrakt. Lad begge portioner afkøle til max. 37 grader. Det må gerne begynde at sætte sig en smule.
  • Pisk resten af fløden til skum (bløde toppe), del det i to dele og vend det forsigtigt i hver chokoladeblanding med lange tag med en dejskraber ad nogle omgange, så du ikke slår luften ud af fløden.

Fyld i glasset

  • Hæld din pebermyntemousse i hver sin engangssprøjtepose og klip spidsen af. Fordel mousserne i de klargjorte glas, cirka en barneskefuld ad gangen, skiftevis rød og hvid, indtil du har brugt al moussen. 
  • Hold sprøjteposen lodret og læg klatterne lige ovenpå hinanden, så du nærmest stabler dem. På denne måde bliver desserten stribet indeni, når du spiser af den.
  • Sæt dine glas med pebermyntemousse koldt, indtil moussen har sat sig, ca. 2 timer.

Noter

Sæt først de små pebermyntemarengs på, lige før du serverer din pebermyntemousse.
Tags Jul, Mousse, Pebermynte
Følg mig på Instagram.
Pebermyntemousse
Pebermyntemousse

Tags: Billig, Børnevenlig, Dessert, Jul, Juleaften, Julemad, Mousse, Nem opskrift, Pebermynte, Sukkerstokke

Previous Post: « Sesamboller med ristede sesamfrø – en Kollekollebolle
Next Post: To slags brændte mandler – den klassiske og den nemme »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Test af Cozze 17 pizzaovn – min anmeldelse og…
  • Bløde kanelsnegle med surdej – en søøø’…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme