• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Festlige græskarboller – bag madbrød til efterårets varme retter – en hyggelig opskrift!

Festlige græskarboller – bag madbrød til efterårets varme retter – en hyggelig opskrift!

21. september 2023 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Græskarboller er festlige og smukke boller til efterårets supper og simreretter. De kan også nemt trylles om til at være søde, krydrede boller, du kan servere til en pumpkin spice latte, som man skal have mindst én af hvert efterår.

Græskarboller Bagvrk.dk

Der er græskarmos i græskarboller. Der får de deres fine, orange farve fra. Græskarmosen her blev taget fra, før der skulle laves græskarsuppe.

Der findes mange typer græskar, som alle kan bruges til madlavning. De mest kendte er Hokkaido græskarrene, men du kan også sagtens bruge kødet fra de græskar, I udhuler og skærer ud.

Føl dig frem med melet

Crown Prince græskarret, som blev brugt i suppen og græskarbollerne her, er et blågråligt græskar med mere fast kød, som egner sig godt til græskarfritter. Det skulle have lidt længere tid i ovnen end et Hokkaido græskar, før det var mørt.

Mærk efter ved at stikke en kniv ind i græskarret i ovnen, når det har bagt den første time. Går kniven nemt igennem, er græskarret færdigbagt. Ellers skal det selvfølgelig bage i længere tid.

Til græskarsuppen skal der mere væske i Crown Princemosen end i Hokkaidomos. Derfor skal der muligvis også mere mel i dejen til dine græskarboller, hvis du bruger en anden type græskar. Pas dog som altid på med ikke at mætte dejen med mel, før den har hævet første gang;-)

Græskarboller med snor om Bagvrk.dk

Bind snor om dine græskarboller

For at græskarboller får den fine form, skal der bindes bomuldssnor om. Den snor, jeg bruger, er en kraftig snor, beregnet til køkkenbrug. (Husk selvfølgelig, at snoren ikke må være farvet, og at den skal være af ren bomuld, hvis du bruger andet end køkkensnor.)

Når bollerne har hævet halvdelen af tiden, skal snoren bindes løst og forsigtigt om bollerne. Du må endelig ikke stramme snoren, for der skal være plads til at de kan hæve yderligere, også i ovnen. Start og slut på toppen af bollen og kryds/drej snorene undervejs, som du gør med bånd på en gave.

Hvis snoren er så stram, at den bages ind i bollen, er det nemmest at fjerne den, når bollerne er helt kolde. Klip dem op både på toppen og under bunden, og træk dem ud fra bunden af bollen. På den måde undgår du at ødelægge det fine mønster.

Mandlen på toppen skal forestille stilken på græskarret. Du kan også vaske en lille gren og klippe den i passende stykker.

Græskarboller Bagvrk.dk

Hvis du vil bage krydrede, søde græskarboller

Du kan nemt tilpasse opskriften og bage søde græskarboller med græskartærtekrydderi i. De passer godt til en kop te eller en pumpkin spice latte. Med smør og måske lidt marmelade til?

Ændringerne til opskriften står allernederst under noter, hvis du hellere vil bage søde boller.

PS: Der var kun en enkelt græskarranke, som kom til skade under optagelsen af billederne;-)

Græskarboller med græskarranke Bagvrk.dk

Græskarboller

Festlige, orange græskarboller til supper og simreretter. Kan også bages som søde boller.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 25 minutter min
Tilb. tid 15 minutter min
Hævetid 1 time t 30 minutter min
Samlet tid 2 timer t 10 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk
Antal 12 stk.

Ingredienser
  

  • 2 dl mælk
  • 20 g gær
  • 200 g græskarmos (se nedenfor)
  • 1 æg, str. M/L
  • 2 tsk groft salt
  • ½ dl smagsneutral olie, fx rapsolie
  • 600 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12% (ca. vægt)

Til pensling og pynt

  • 12 stk bomuldssnor á 80 cm
  • 1 sammenpisket æg, str. M/L
  • 12 hele mandler

Sådan gør du
 

  • Opløs gæren i mælken. Tilsæt græskarmos, æg, salt og olie.
  • Ælt melet ind i dejen ad et par omgange. Ælt dejen ved lav-medium hastighed, indtil dejen er glat og blank. Tilsæt evt. mere mel, hvis din græskarmos er meget blød, men hold lidt igen med melet.
  • Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og lad dejen hæve i 45 minutter til dobbelt størrelse.
  • Skrab dejen ud på et let meldrysset bord, ælt den kort igennem og del den i 12 lige store stykker. Stram bollerne op og tril dem runde under en hul hånd.
  • Læg bollerne på det meldryssede bord og lad dem hæve tildækket under et hårdt opvredet viskestykke i 20 minutter.
  • Imens klipper du 12 stykker bomuldssnor med en længde på 80 cm.
  • Når bollerne har hævet, lægger du dem på et let meldrysset bord og binder snoren om ved at starte og slutte på toppen af bollen og krydse snoren, som du pakker en gave ind i gavebånd. Bind en knude på toppen af bollen.
    Græskarboller med snor tip Bagvrk.dk
  • Sæt græskarbollerne på en bageplade med bagepapir. Dæk bollerne til igen og lad dem hæve yderligere 20 minutter, mens du varmer ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft).
  • Pisk ægget godt sammen og pensl bollerne, før du sætter en mandel på som stilk. Græskarbollerne bages ca. 15 minutter i nederste tredjedel af ovnen.
  • Lad bollerne køle af på en rist, før du fjerner bomuldssnoren.

Noter

Græskarboller er fryseegnede i op til tre måneder, men holder sig fint friske i en frysepose et par dage ved stuetemperatur. 
 
Vil du hellere bage søde, krydrede boller, så nøjes med ½ tsk groft salt, men tilsæt 50 g sukker, 1 tsk kanel, ½ tsk nelliker, ½ tsk ingefær, ½ tsk allehånde og ½ tsk muskatnød. Fremgangsmåden er den samme.
Tags Boller, Efterår, Græskar, Halloween, Madbrød
Græskarsuppe med Hokkaido græskar. En nem opskrift fra Bagvrk.dk.

Græskarmos

Nem mos af græskar til supper, boller og kager.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 1 time t
Samlet tid 1 time t 10 minutter min
Ret Ingrediens
Køkken Amerikansk, Dansk

Ingredienser
  

  • 1 græskar, fx Hokkaido eller Crown Prince

Sådan gør du
 

  • Græskarret vaskes grundigt og bages i ovnen i et ildfast fad ved 200° (alm. ovn, ikke varmluft) i en time, eller til det er mørt. 
  • Græskarret deles, og kernerne fjernes sammen med stilk og blomst. Skrab kødet af skallen med en ske. Græskarkødet moses med en gaffel eller blendes, indtil konsistensen er jævn.
  • Afkøl og frys det ned i passende portioner, hvis du ikke skal bruge det med det samme.
Tags Efterår, Græskar, Halloween
Følg mig på Instagram.

Tags: Bagværk, Boller, Børnevenlig, Buffet, Efterår, Gær, Gærbrød, Gæster, Græskar, Halloween, Madbrød, Nem opskrift

Previous Post: « Sprøde solsikkeboller bagt med gær – den perfekte bolle til dit morgenbord
Next Post: Pølsemumier – mumiepølsehorn til halloween er (u)hyggelig godt til madpakken »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Grundopskrift på marengs – den perfekte oversigt
  • Vandbakkelseskagemand til fødselsdag – sådan gør du!

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme