Pitabrød så englene synger – så kan Jacob godt holde fri

Pita betyder flad på græsk. Et pitabrød er derfor et fladbrød. Pitabrød er et hvedebrød bagt med gær i en meget varm ovn, hvor brødet puster sig op. Og når det køler af, falder det lidt sammen igen, så der opstår en lomme indeni.

Det er første gang, jeg har prøvet at bage pitabrød selv. En af de få gange jeg har smagt et pitabrød, som ikke var et købe-pitabrød, var i sommer, da vi spiste på en egyptisk restaurant i Berlin. Der fik vi et pitabrød, som var helt papirstyndt, men stort som et møllehjul. (Næsten.)

Pitabrød

Alle har smagt pitabrød, og vi, der er vokset op i 80’erne og 90’erne, har fået pitabrød et utal af gange. Med skinketern, kyllingestykker, tun eller små frikadeller. Måske var det første gang, jeg fik pita, da jeg spiste på Jacobs BarBQ i Vestergade i Aarhus, kort efter jeg var flyttet hjemmefra?

Husker du emballagen fra Jacobs pita? Med den gule bue på? Hvis jeg skulle købe pitabrød i dag, ville jeg stadig kigge efter dem. Men Hatting overtog Jacobs pita i 1999, så jeg er helt sikker på, emballagen ikke ser sådan ud mere.

Pitabrød

Köfte og bagestål

Vi fik köfte i vores pitabrød. Det er en krydret kødbolle fra Tyrkiet, som smager helt forrygende. August sværmer for köfte, når der er Havnekulturfest her i Odense, og havnen fyldes op med aktiviteter og madboder. Mine köfte er lavet med et blandingskrydderi, vi fandt i Berlin, men når det engang er brugt, er jeg nok nødt til at lave min egen krydderiblanding;-) Og så får I måske en opskrift.

Det tager et par timer at lave rigtig gode pitabrød. Hvis du ikke har tiden, så vent til en dag, du har – eller nøjes med Hattings. Jeg bagte mine brød på bagestålet. Hvis du ikke har sådan ét, skulle du tage og ønske dig et, for det bliver bare 100 gange nemmere at bage flutes, pizza og naanbrød med et stykke stål i ovnen. (Jeg har tidligere skrevet et indlæg om bagestålet lige her.) Man kan godt bage pitabrød på en bageplade, som man varmer op sammen med ovnen, men den bliver bare ikke lige så varm som et stål. Derfor skal brød, der bages uden stål, have længere tid.

Pitabrød
Et kig i “uhyrets mund” – altså det indvendige af pitabrødet. Der er plads til masser af fyld;-)

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg bagte pitabrødene to gange, hvis det nu bare var begynderheld med den første portion. Det er utroligt tilfredsstillende at sidde foran ovnen og kigge på, at en flad dejskive svulmer op på fire minutter. Samtidig kan jeg nyde at være tilstede i nuet – og hvis jeg kigger væk, går jeg glip af det mest spændende;-)

Pitabrød

Videoen

Jeg har klippet lidt billeder sammen til dig, så du kan se, hvordan jeg spænder dejen op, når den er delt i otte. Jeg elsker at forme dej! Jeg holder allermest af at stramme dej op til brød, fordi jeg drejer den mellem mine hænder hen over bordet og kan se, at den bliver stram, og at der kommer tydelige luftbobler i spænd lige under overfladen. Det sker også, når man triller boller.

I videoen viser jeg, hvordan jeg altid triller boller, så her er guldtip nr. 1 til at få flotte runde boller;-)

Pitabrød

Bemærk i øvrigt, at jeg først drysser lidt mel på bordet, når jeg skal rulle pitabrødene ud, og kun ganske lidt. Når jeg strammer dejen op, gør jeg det på et rent bord, så friktionen strammer dejen, når jeg har den mellem hænderne.

Vigtigt!

Når du arbejder med dejen og ruller pitabrødene ud, er der én regel, som er supervigtig: Hold oversiden opad på alle tidspunkter! Når du strammer overfladen op, så luftboblerne skubbes ud mod overfladen (og samlingen vender nedad), kan det ikke nytte noget, at du vender dejen om og ruller ud med samlingen opad. Det får du ikke flotte og spændstige pitabrød ud af. De skal såmænd nok hæve op og blive hule, men overfladen på dine brød bliver ikke særlig pæn. Når du nu gør dig så stor umage og bager pitabrød selv, så kan du lige så godt give det sidste og vende dejen rigtigt, ikke? 😉

Pitabrød, 8 stk.

  • 4 dl. lunkent vand
  • 25 g gær
  • 1 tsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. olivenolie
  • 600 g Manitoba mel

Smuldr og opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt sukker, salt, olie og halvdelen af melet og bland det godt. Tilsæt resten af melet ad et par omgange og ælt dejen i ca. 12 minutter, i starten ved lav hastighed og derefter lidt hurtigere.

Dæk skålen til med en opklippet frysepose og fastgør den med en elastik. Stil dejen til hævning et lunt sted i en time. Jeg bruger min ovn til at hæve i og sætter temperaturen på 37°.

Når dejen har hævet, skrabes den ud på et rent bord, som ikke er drysset med mel. (Vi vil ikke have mere mel i dejen end højst nødvendigt, for så får du boller i stedet for hule pitabrød.) Stræk og fold dejen et par gange, før du deler den i 8 lige store stykker.

Pitabrød

Et pitabrød tager den tid, et pitabrød skal tage

Tril dejstykkerne til boller (se i videoen, hvordan jeg gør) og læg dem under et hårdtopvredet viskestykke. Lad bollerne hæve på bordet i 20 minutter.

Rul alle bollerne ud til 5 mm tykkelse på et meget let meldrysset bord. Vend dem en kvart omgang engang imellem, så er det nemmere at få dem runde. Hold hele tiden det, der var oversiden af bollerne, opad, så du får pæne, glatte pitabrød.

Tænd for ovnen med bagestålet i andennederste rille på 260° varmluft og lad det blive gennemvarmt. Det tager ca. 45 minutter.

Dæk pitabrødene til med det fugtige viskestykke og lad dem hvile 20 minutter, før du ruller dem ud til 5 mm tykkelse igen.

Dæk dejskiverne til med viskestykket en sidste gang og lad dem hæve færdigt i 15 minutter.

Pitabrød

Bagningen

Bag nu pitabrødene på bagestålet i ca. 4 minutter. Den pæne, glatte overflade skal selvfølgelig vende opad. Dine pitabrød skal puffe helt op som balloner. Du skal ikke vende dem undervejs. (Du vender jo heller ikke dine boller på hovedet, når de er halvvejs, vel?)

Før du putter næste hold brød i ovnen, skal du lade stål og ovn varme op igen i 10 minutter, så stålet er rygende varmt, når de sidste fire brød skal bages.

Når pitabrødene er færdigbagte (gyldne under bunden og lyse på oversiden) lader du dem køle af på en bagerist under det fugtige viskestykke. På den måde bevarer du fugten og smidigheden inde i brødet.

Hvis du ikke spiser brødene, så snart de er kølet af, kan du fryse dem ned – eller lægge dem i en frysepose. Du må ikke mase dem ned i posen, der er stadig luft inde i brødene. – Og i fryseren må de ikke blive mast, for så revner de naturligvis under presset.

Pitabrød

Sådan varmer du pitabrød op igen

Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft). Skyl pitabrødene ganske kort under vandhanen og læg dem på en rist. Varm brødene i ovnen i 4-5 minutter. Pak dem ind i et tørt viskestykke, så de holder sig bløde, indtil de skal spises.

Hvis du ikke har et bagestål

Ikke alle er så heldige at have et bagestål. (Mit er købt hos Bagestålet.) Du kan godt bage pitabrød på en almindelig bageplade, men de får ikke det samme varmeboost som fra stålet, så de skal nok bage i 10-12 minutter.

Du skal varme din bageplade op sammen med ovnen, så den er rygende varm, og lade bagepapiret med pitabrødene glide over på den varme plade. På den måde kan ovnen begynde at varme dejen op med det samme uden at skulle spilde energi på at varme bagepladen op først. Ligeledes lader du plade og ovn varme op i 10 minutter igen efter det første hold pitabrød, ligesom med bagestålet.

Pitabrød

PS: Skriver du til Jacob, at han godt må holde pause? 😉

15 Replies to “Pitabrød så englene synger – så kan Jacob godt holde fri”

    1. Hej Lene…
      Jeg har før prøvet at lave dine lækre pitabrød og de er bare helt fantastiske, men jeg vil høre om du tror de kan laves i en fuldkorns udgave, hvis ja hvad skal jeg skifte ud med hvad???
      Kh Hanne

      1. Hej Hanne:-)
        Det er jeg glad for at høre:-)
        Jeg har ikke selv prøvet at bage dem med fuldkorn, mest fordi jeg synes, de blev så gode, men også fordi jeg var bange for, at de blev ligeså tørre, som dem man køber;-D
        Jeg ville skifte en del af melet ud med hvid hvede fuldkornsmel, fx halvdelen. Man kunne også bruge det hvedemel med fuldkorn, som Finax har lavet. Jeg mener, det er 30% fuldkornsmel, der er i det.
        Lad mig endelig vide, hvordan det gik:-)
        Kh Lene

  1. Mine er lige kommet ud af ovnen. Hold k*** hvor er de gode! Det kan være, jeg udskifter min sædvanlige go-to opskrift, og det sker meget sjældent

    1. Fantastisk, Katrine Ja, jeg synes også, de var ret lækre, så det glæder mig meget, at jeg ikke er ene om det:-)
      Tusind tak for din tilbagemelding:-)
      Kh Lene

    1. Hej Louise:-)
      Det er jeg helt sikker på, du kan. Jeg bruger selv Tipo 00 til mine pizzadeje og der får jeg samme smidighed som her.
      God fornøjelse og god weekend:-)
      Kh Lene

  2. Hej Lene,
    Jeg har intet bagestål, men til gengæld har jeg en pizzasten. Tror du, den vil kunne bruges til pitabrød? Den kan jo også blive vældig varm

  3. Hi Lene
    Prøv i stedet for en plastik pose og elastik, at anvende en badehætte (nej ikke den gammeldagstype i gummi), som dem man bruger i badet, når håret ikke skal vaskes.
    Kim

    1. Hej Ulla:-)
      Ja, det kan du godt, men brug mel med et højt proteinindhold pr. 100 g (12-13 g pr. 100 g).
      Der skal et stærkt glutennet til at gøre brødene hule, og det får man med mel med høje glutental.
      God fornøjelse med dem:-)
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *