Når dette indlæg bliver udgivet, er jeg på weekend med min mødregruppe:-) Vi har kendt hinanden i 13 år, men det er første gang, vi er afsted alle fire uden børn. Så hvis du ser nogen, som løber rundt omkring Comwell Sport i Rebild, med armene over hovedet, så er det bare os;-) Vi kører ikke helt fra Fyn til Rebild uden proviant, vel? Jeg har boet her så længe, at jeg ved, at fynboer ikke krydser en bro uden at have madpakke med. Og uanset om vi skal øst- eller vestpå, skal vi krydse en bro, så hvis vi ikke har mad med, bliver vi på Fyn. Jeg ved ikke, hvordan vi klarer hjemturen, men på turen derop, har jeg muffins med, bananmuffins.
Her er endnu en kage, som familien blev snydt for at smage… Spejderne skulle afholde et løb sidste weekend, og forældrekage var ønsket. Jeg har haft en opskrift på banankage liggende i min opskriftbog siden den ældste søn gik i børnehave for ca. 17 år siden. Spejderne fik deres kage, men stemningen i familien var noget trykket. Jeg har bagt flere kager siden da, men stemningen er ikke lettet igen.
Banankage er lige så nemt at bage som gulerodskage eller kanelkage. (Og hvis du bager dobbelt portion af denne, passer det med en lille bradepande på ca. 25×35 cm. I så fald skal kagen have 45 minutter ved 190°.) Banankage er en klassiker, som kan gøres en lille smule finere ved at blive bagt i muffinstørrelse og pyntet med chokoladeganache og en skive tørret banan.
Du bestemmer, om det er mørk eller mælkechokolade, du bruger.
Når jeg bager muffins med natron, passer jeg på ikke at have for høj varme i ovnen, aldrig over 175°. Ellers vokser kagerne nemlig for hurtigt og for voldsomt, så de løber ud over det hele. Ved 175° bages kagerne kontrolleret og lige op, så de får den fineste lille top, selvom der måske var lidt for meget dej i formen. Jeg fylder aldrig formene mere end ¾ op, for så kan dejen ikke være der. Der bliver 12 bananmuffins af opskriften.
Bananmuffins
- 50 g smør, stuetemperatur
- 125 g sukker
- 1 tsk. vanillesukker
- 1 æg str. M/L, stuetemperatur
- 2 bananer, alm. størrelse
- 0,6 dl. kærnemælk
- 225 g mel
- 1 tsk. bagepulver
- 1 tsk. natron
- 50 g hakket chokolade
Chokoladeganache
- 40 g fløde
- 80 g chokolade
- Pynt: Tørrede bananskiver
Tænd ovnen på 175° (alm. ovn, ikke varmluft) og læg 12 papirforme i en muffinform med 12 huller.
Rør smør, sukker og vanillesukker lyst og luftigt. Tilsæt ægget og rør igen. Mos bananerne med en gaffel, bland mosen med kærnemælken og rør det i dejen.
I en skål blandes mel, bagepulver og natron. Chokoladen hakkes og blandes med melet. Vend de tørre ingredienser i dejen med lange tag med en dejskraber. Du skal ikke piske, så får du kompakte muffins.
Fordel dejen i de 12 muffinforme. Put ikke mere dej i, end at formene ikke fyldes højere op end ¾. Bag dine bananmuffins i nederste tredjedel af ovnen i ca. 22 minutter. Mærk efter med en tandstikker af træ, om kagerne er gennembagte, eller om der følger dej med op.
Lad dine bananmuffins afkøle 5 minutter i metalformen, før du tager dem ud og lader dem afkøle helt på en bagerist.
Chokoladeganache
Varm fløden op til kogepunktet i en kasserolle. Tag gryden af varmen og tilsæt den finthakkede chokolade. Lad det stå et øjeblik og rør med en dejskraber, indtil massen er blank og glat. Overtræk de afkølede bananmuffins med chokoladeganachen og læg en skive tørret banan (også kaldet bananchips) ovenpå hver kage.
Jeg har bagt banan/chokolademuffins idag, skal bruge dem på lørdag. Hvornår må jeg putte ganachen på?
Hej Karen:-)
Har du frosset dem ned? Eller er de i en frysepose? Hvis jeg var dig, ville jeg lægge dem i fryseren, tage dem op lørdag morgen og lægge ganachen på, når de er tøet op.
Når det så er sagt, har jeg selv frosset dem ned med ganache og tørrede bananskiver på, så det kan sagtens lade sig gøre også:-)
God fornøjelse med dem.
Kh Lene
Jeg har bagt banan/chokolademuffins idag, skal bruge dem på lørdag. Hvornår må jeg putte ganachen på?
Hej Lene. Kan jeg bruge frosne bananer? Hilsen Marianne
Hej Marianne:-)
Ja, det kan du sagtens.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Tak for hurtigt svar