Manner! Jeg er opdraget til ikke at tale med mad (eller kage) i munden, men det er svært at tie stille, når kagen er så god som disse karamelsnegle!
Følger du mig på Instagram eller Facebook? Hvis du gør, har du måske set det indre af sneglene. En midte af gul vanillecreme, karamelliseret karamel på kanterne – og både glasur og flydende karamel på toppen.
Tit når der at komme et billede ud på især Instagram, for når jeg har bagt noget virkelig lækkert, er jeg lige ved at sprænges af lyst til at dele det med dig. Derfor: Vil du være blandt de allerførste, som ser teasere for nye opskrifter, som er på vej, så skal du følge Bagvrk på Instagram.
Karamelsnegle med vanillecreme
Ideen har ligget i baghovedet og puslet i et stykke tid. En blød gærdej med det meste af en dåse dulce de leche (karamelliseret, kondenseret mælk) indeni og resten ovenpå.
Jeg havde egentlig forestillet mig, at vanillecremen skulle rulles med indeni, men heldigvis kom jeg på andre tanker.
Karamelsneglene er bagt i muffinforme med faste huller i. Jeg har to, en i silikone og en i metal. Til disse vil jeg klart foretrække den i silikone, fordi sneglene smutter direkte ud af formen efter bagning, men du kan sagtens bruge en fast form i metal. Du skal bare huske at smøre formen godt.
Det blev høje snegle, for dejen hævede godt op i formen. Ligesom med pølsebrød og burgerboller, efterhæver jeg dejen to gange.
Først hæver sneglene i 20 minutter, jeg presser et stort hul i midten og fylder op med vanillecreme, og derefter hæver de igen i 30 minutter, før de bages i ovnen. Resultatet er virkelig godt.
Bag dine karamelsnegle, til de er godt brune og gyldne. Hvis de ikke bliver bagt nok, vil de være rå og klæg i midten.
Dejen skal æltes længe – lav en glutenprøve
Denne dej skal helst æltes på røremaskine. Jeg tror ikke, nogen gider ælte dejen i hånden, så længe som det kræves, for at dejen bliver helt perfekt.
Når dejen æltes, suger melet væsken. Glutenproteinerne i dejen aktiveres, og der dannes et elastisk glutennet. Det er dette glutennet, som holder på luften i dejen, så det færdige resultat bliver blødt og saftigt.
Er dejen æltet optimalt, klistrer den ikke længere. Al væsken er absorberet. Dejen er elastisk og glat.
En glutenprøve foretages ved, at du fugter dine fingerspidser med vand. Tag fat i en klump af dejen, og stræk den ud mellem fingrene. Kan du trække den helt tynd som et stykke silkepapir, uden at den sprækker, er dejen æltet perfekt. Revner den, skal du ælte lidt længere.
Det gælder dog ikke om at ælte videre i vildskab. Du kan nemlig også ælte dejen for længe. Så smuldrer den, og falder nærmest fra hinanden. I så fald skal du starte forfra. En overæltet dej bliver aldrig god, heller ikke når den bliver bagt.
Stop maskinen en gang imellem og mærk efter, hvordan dejen føles. Ælt videre og mærk igen. Min dej blev æltet i alt 18 minutter, før jeg var tilfreds, og jeg kunne trække det fineste glutenvindue ud af den.
Har du lyst til at bage andre snegle, kunne det være de her tangzhong kanelsnegle eller en kæmpekanelsnegl.
Karamelsnegle med vanillecreme
Ingredienser
Vanillecreme
- 2½ dl sødmælk
- 3 æggeblommer
- 70 g sukker
- 1½ tsk vanillesukker (eller ½ vanillestang)
- 20 g Maizena majsstivelse
Snegle
- 3 dl kærnemælk (eller mælk)
- 25 g gær
- 1 æg, str. M/L
- 500 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 60 g sukker
- ½ tsk groft salt
- 1 tsk stødt kardemomme
- 75 g blødt smør, stuetemperatur
- 300 g dulce de leche fra dåse (færdigkogt, sødet, kondenseret mælk)
Pynt
- 95 g dulce de leche (resten af dåsen)
- Glasur af flormelis og kogt vand eller æggehvide
Sådan gør du
Start med vanillecremen
- Varm mælken op til kogepunktet i en lille gryde. Imens pisker du æggeblommer med sukker og vanillesukker. Sigt Maizenaen i æggemassen og bland den godt.
- Tag gryden af varmen og hæld mælken i æggene lidt ad gangen, mens du pisker godt.
- Hæld blandingen tilbage i gryden og varm den op ved svag til mellem varme, mens du rører i den hele tiden. Først skummer det op, derefter lægger skummet sig og cremen tykner.
- Hæld vanillecremen i en dyb tallerken eller en lav plasticbøtte. Læg husholdningsfilm helt ned på overfladen, så der ikke dannes skind, og afkøl cremen i køleskabet.
Snegledejen
- Smuldr og rør gæren ud i kærnemælken. Tilsæt ægget. Bland mel, sukker, salt og kardemomme i en skål.
- Tilsæt halvdelen af melet til væsken. Ælt godt, til alt melet er vådt. (Jeg bruger min K-spade til denne del. Så går det lidt hurtigere.)
- Tilsæt det bløde smør og ælt godt, indtil al smørret er æltet ind i dejen. Skift til dejkrogen.
- Ælt det sidste mel ind i dejen. Ælt nu dejen ved lav-medium hastighed, indtil dejen slipper siderne, og du kan trække den helt tynd i en glutenprøve som beskrevet ovenfor. Det tog 18 minutter for mig, men hold øje med din dej, for din maskine ælter sikkert anderledes end min.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og stil den til hævning på køkkenbordet i minimum en times tid, indtil den har nået dobbelt størrelse.
Udrulning og fyld
- Drys bordet let med mel. Smør to faste muffinforme godt med smør. (Tag et stykke smørrebrødspapir med en klump smør på og smør dem ind. Så slipper du for fedtede fingre.)
- Rul dejen ud til et rektangel på ca. 40×55 cm. Flyt dejen lidt en gang imellem, så den ikke klistrer fast på bordet. Fordel de 300 g dulce de leche karamel på dejen.
- Rul dejen sammen til en roulade fra den lange side, så du får en pølse på 55 cm i længden. Skær 24 skiver på ca. 2 cm bredde med en skarp kniv, og læg dem i hvert sit hul i muffinformene med skærefladen opad.
- Skrab den karamel op, som sikkert er løbet ud på bordet fra din roulade, og fordel den ovenpå sneglene.
- Lad sneglene efterhæve i ovnen ved 37° i 20 minutter. Har du ikke et sådant hæveprogram i ovnen, kan du stille sneglene over en skål med varmt vand, dækket til med et viskestykke.
- Put vanillecremen i en engangssprøjtepose og klip spidsen af.
- Tag sneglene ud og pres med fire fingre en fordybning midt i hver snegl. Fyld hullet op med vanillecreme. Dæk sneglene med fx din omvendte bradepande, så de ikke klistrer fast, og lad dem efterhæve i endnu 30 minutter.
- Varm imens ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Bag karamelsneglene i 18-20 minutter, til de er gyldentbrune på toppen. Sørg for, at de er gennembagte, så der ikke er klæg dej i midten af dem. Lad sneglene afkøle lidt i formen, før du tager dem ud og lader dem afkøle helt på en rist. (Evt. med et stykke bagepapir under sneglene, så karamellen ikke løber ud og undslipper.)
Pynt
- Rør en tyk glasur af flormelis og kogende vand (eller æggehvide, hvis den skal være mere holdbar). Fyld den i en engangssprøjtepose eller en frysepose og lav et mønster henover sneglene.
- Fyld resten af dåsekaramellen i en engangssprøjtepose og fordel den over sneglene. Luk øjnene, spis og nyd:-)
Skriv et svar