Bagestålet – en anbefaling

Jeg har lidt forsømt at skrive indlæg om mit grej, fordi jeg har været så grebet af de nye opskrifter, jeg har udtænkt. Det vil jeg råde bod på med dette indlæg. Mit bagestål fortjener nemlig en hyldest, som jeg ikke har formået at give det i nogen af de indlæg, hvor jeg har brugt det. (Indlægget er ikke sponseret, alle meninger er mine egne.)

Jeg har tidligere skrevet lidt om bagestålet, da jeg bagte pizza og naan. Hvis du ikke har læst disse indlæg, får du her en kort introduktion til bagestålet.

Bagestålet er en 6 mm tyk stålplade, som man varmer op sammen med ovnen, så den er rygende varm, når man skal bage på den. Den fordeler varmen jævnt og holder godt på den, så man får langt bedre resultater end på en almindelig bageplade, og kan bage mange brød i træk. Et bagestål leder varmen 18 gange bedre end en pizzasten!

Bagestål

Bagestaalet.dk, hvor jeg har købt mit stål, viser de en video på 45 sekunder, hvor man kan se, hvordan brødet opfører sig i ovnen, når det bliver bagt på et bagestål. Jeg kan stadig blive imponeret over, hvor meget brødet hæver op i den lille film. Og det allerbedste er, at jeg opnår de samme resultater i min egen ovn!

En ganske almindelig Siemens ovn (ganske vist med pyrolyse, men udover det helt almindelig) kan trylles om til en pizzaovn, som gør bunden sprød, kanten boblet og osten blød – på kun 5 minutter!

Lidt fakta om bagestål

Et bagestål vejer ca. 6,5 kg, lidt afhængig af størrelsen. Det fås i to størrelser, enten 30×40 eller 35×40 cm. Selvom jeg har en indbygningsovn, har jeg plads til det største af dem, og det er jeg superglad for:-)

Bagestålet skal helst ligge på ovnens rist, når man bruger det. Derfor er det ristens størrelse, som afgør, hvor stort et stål du har plads til.

Med i startpakken følger to kombispader i aluminium. De har samme størrelse som bagestålet, og er tæt på at være geniale. De fungerer selvfølgelig som pizzaspade, når man skal have brød og pizza ind og ud af ovnen. Men hvorfor er der så to? Fordi man kan lægge fyld på den anden pizza og gøre den klar, mens den første bager, så man ikke skal stå og fedte med at få listet noget ind under bagepapiret, når den skal i ovnen. Hvis pizzaen kan være på kombispaden, når du lægger fyld på, passer den også på bagestålet i ovnen.

Man får også en bordskraber, som jeg tidligere har skrevet om med i den store bagepakke. Den er uundværlig til at dele dejen, men allermest til at skrabe bordet rent for dejrester bagefter.

Da jeg fik mit bagestål, var det helt lyst i farven. Den ændrer sig med tiden til at blive meget mørk. Man beskytter stålet mod rust ved at smøre det med rapsolie, og den mørkere farve er tegn på, at stålet er mere smudsafvisende og bedre til at lede varme, end da det var helt nyt. – Jo mørkere stål, jo mere har du brugt det:-)

Bagestål er ikke rustfrit stål, men ved korrekt brug, og hvis man passer godt på sit stål, ruster det ikke. Der er 10 års brudgaranti på stålet, men jeg har simpelthen ikke fantasi til at forestille mig, hvad der skulle kunne ødelægge et bagestål. – Udover rust, altså.

Bagestål

Dur bagestål til andet end pizza?

Ja, i allerhøjeste grad. Jeg roser især bagestålets evner med min pizza eller naanbrød, for det er det, jeg er allermest imponeret over. Men jeg har også bagt brød, baguettes, boller og endda croissants på stålet. Finten er at holde øje med sit bagværk, når man bager på bagestål! Det skal have MEGET kortere tid på stålet, end hvis det er bagt i en almindelig ovn. Tag som eksempel pizzaen, som tidligere fik 15-18 minutter i ovnen. Den får nu kun 5 minutter på stålet. Du skal altså være meget opmærksom! (Men det er slet ikke noget problem, for du har bare lyst til at sidde foran ovnen og imponeres over, hvor meget dit brød vokser derinde! 😀 )

Og hvis du er i tvivl, så hop over på Bagestålets hjemmeside og se videoen. Så bliver du (nok) også overbevist.

6 Replies to “Bagestålet – en anbefaling”

  1. Hej Dorthe:-)
   Ja, men jeg har ikke prøvet det endnu.
   Jeg har læst anbefalinger af, at man kun bruger indirekte varme i grillen, når stålet er varmt.
   Kh Lene

 1. Hej.
  Super god beskrivelse af bagestål, men du kan faktisk få et bedre og tilmed billigere ved grillbutikken.dk
  Jeg bestilte et 8mm bagestål hos dem onsdag morgen, og torsdag formiddag kom mit stål 🙂

  Mvh
  Sine Andersen

 2. Jeg fik et magen til i julegave, og skulle bruge et mere. Det købte jeg i grillbutikken.dk til kun 389,- og det er endda 8mm i stedet for 6 mm. Det på 8mm er altså langt bedre end det tynde på 6mm. Hvis du vil overtage det på 6mm kan du få det for 350,- (150 billigere end de sælger det på bagestået.dk 🙂

  1. Hej Anitta:-)
   Tak for din anbefaling:-) Jeg er glad for mit 6 mm stål, ikke mindst pga vægten.
   Bager du på to stål ad gangen? Eller i to ovne?
   Jeg har desværre ikke brug for et ekstra, men måske ser nogen din kommentar, så du kan få det solgt:-)
   God bagelyst.
   Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *