Det er en helt almindelig hverdag, og du har ikke andet i grønsagsskuffen end lidt trætte grønsager, som har set bedre dage. I skuffen med konserves har du et par dåser tomater. Op med hænderne! Du er allerede godt på vej mod en toplækker, smagfuld tomatsuppe!
Tomatsuppe stopper madspild
Der skal selvfølgelig tomater i tomatsuppe, og det må gerne være dåsetomater. Derudover kan du bruge alle slags grønsager, som du snitter fint og koger med. Det gør ikke noget, at grønsagerne hænger lidt. De giver fylde til suppen, og du slipper for at smide dem ud.
I vores grønsagsskuffe gemte sig nogle stængler bladselleri, gulerødder, en rød peber – og i fryseren havde vi frosne porrer. Løg og hvidløg er næsten obligatoriske i en tomatsuppe, ikke?
Du kan lave den nøjagtig efter din og familiens smag, og de grønsager I har i huset. Suppen blendes helt glat, så du kan sagtens skjule grønsagerne for kræsne børn (eller mænd). De opdager det aldrig;-)
Spis brød til
Det eneste, du skal bruge udover ingredienserne til suppen, er et godt brød. Jeg bagte et helt klassisk focaccia med salt og rosmarin på. Det kunne også have været et brydebrød med pesto eller tapenade. – Eller et ciabatta, du hiver op af fryseren.
Junior og min mand spurgte, om det var tomatsuppe uden hverken suppenudler eller kødboller? Ja, det var det. Suppen er nemlig meget fyldig i sig selv.
Hvis du gerne vil have fyld i suppen som fx. bacon, nudler, croutoner eller kødboller, så gør du bare det. Det bliver den bestemt ikke dårligere af.
Brød til en suppe som den her er altid lækkert, fordi du kan bruge det til at suge det allersidste af suppen op af tallerkenen med.
Har du lyst til andre nemme supper, så prøv min indiske dal eller den cremede porresuppe.
Tomatsuppe, nem og lækker.
Ingredienser
- 2 spsk olivenolie
- 1 mellemstort løg, hakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 150 g porre (må gerne være frossen), i mindre stykker
- 4 gulerødder, i små tern
- 3 stilke bladselleri i små tern
- 1 rød peberfrugt i små tern
- 2 ds hakkede tomater
- 8 dl grønsagsbouillon
- Et drys chiliflager eller chilipasta
- 1 tsk tørret timian
- 2 tsk tørret oregano
- 1 spsk balsamico eddike
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Skær alle grønsagerne i fine tern. Jo mindre tern, jo kortere skal de koge for at blive møre.
- Svits løg og hvidløg i olien, uden at de tager farve. Tilsæt alle grønsagerne og svits dem med et par minutter.
- Tilsæt hakkede tomater og grønsagsbouillon sammen med timian, oregano, balsamico og chili, hvis du ønsker det. Lad suppen koge i ca. 20 minutter, til grønsagerne er møre.
- Blend suppen helt glat med en stavblender. Varm suppen op igen og smag den til med salt og friskkværnet peber.
Mette
Tomatsuppe bliver ved kun bedre af at koge længe, det er synd og skam at haste sig igennem den.
Jeg elsker at tilsætte fløde til min tomatsuppe – lige inden den serveres. Det blu er den extra lækker af.
Lene Tranberg
Hej Mette:-)
Det har du fuldstændig ret i:-)
Jeg havde god tid i dag, så der fik suppen lov at simre en lille times tid.
(Og jo bedre tomater, man koger den på, jo bedre smag;-))
Kh Lene