Brombær smager af sensommer og solvarme dage. En bramble smager af brombær, men kan drikkes hele året. Især de kolde vinterdage, hvor du længes efter sommervarmen.
Bramble cocktail
Bramble er en engelsk cocktail, som blev udviklet i London i 80’erne. Forestil dig en bar fuld af yuppier i korte, sorte cocktailkjoler med højt hår – og en flok mænd i pastelfarvede blazere med lige så højt hår;-) (Hvis du ikke kan huske 80’erne, så spørg Google, hvordan en yuppie så ud på en bar.)
Bramble er en sød cocktail, som smager ualmindeligt dejligt. Den kan laves om til en longdrink, hvis du fortynder den med fx Sprite eller danskvand, men det er ikke strengt nødvendigt.
Den smager ikke stærkt, selvom der er en del spiritus i og kun den knuste is til at fortynde den. Den smager heller ikke skarpt af enebær, selvom der er (god) gin i. En Bramble er helt sin egen.
Når du vælger gin, så vælg en, som ikke smager voldsomt af enebær. Mine favoritter er The Botanist, Geranium og en irsk gin, Drumshanbo Gunpowder Irish Gin.
En rigtig Bramble laves med knust is i glasset. På den måde fordeler brombærlikøren sig nemlig fint ned gennem isen, og den knuste is smelter hurtigere end hele isterninger, så drinken fortyndes.
Brombærlikør
Du skal bruge en brombærlikør (en god Creme de Mure) for at kunne lave en Bramble. Den er ikke nem at få fat i i almindelige supermarkeder, så derfor får du også vejledning til at lave din egen. Start 3 dage før, du skal servere din første Bramble.
Brombærlikøren kan i hvert fald holde sig en måneds tid i køleskabet. Du kan nøjes med at lave den halve portion, medmindre du går all-in på drinks og cocktails.
Du skal ikke bruge din fineste vodka og cognac til brombærlikøren. Brug den brandy, du måske allerede har til at stå, til når du flamberer bøfferne.
I min opskrift brugte jeg frosne brombær fra supermarkedet. Derfor fik de et opkog i sukkerlagen, før de fik lov at trække i tre dage. Hvis du bruger friske brombær fra din egen have, behøver du ikke koge dem op, men blot knuse dem i sylteglasset, så de safter.
Brombærlikøren er meget intens i smagen, så du kan fint fortynde den som en selvstændig drik enten med danskvand, Sprite eller bare koldt vand.
Min Brambleopskrift er inspireret af Gintossens opskrift. Jeg har drukket nogle stykker henover nytåret og er flere gange blevet spurgt til opskriften. Derfor deler jeg den nu med dig her, selvom cocktails er lidt udenfor bloggens kerneområde.
Hvorfor knust is?
Der skal knust is i en Bramble i stedet for isterninger. Knust is køler hurtigere end isterninger, det smelter hurtigere, så drinken ikke bliver for stærk, og så ser det superflot ud, når brombærlikøren fordeler sig i den ellers klare drink i glasset.
Du skal ikke kværne isen i foodprocessoren, så det bliver som slush ice. Brug i stedet et rent viskestykke, læg (mange) isterninger indeni, læg viskestykket på et skærebræt og slå løs med en almindelig hammer.
På den måde får du irregulære isstykker, og du bestemmer selv, hvor fint knuste de skal være.
Lav en forårs- og sommerversion med hhv. syrensaft eller lavendelsaft. Det er en gudedrik:-)
Bramble
Ingredienser
Brombærlikør – Creme de Mure, ca. 8 dl.
- 1 ½ dl sukker
- ¾ dl vand
- 600 g frosne brombær (2 poser)
- 2 dl vodka
- 1 strimmel citronskræl fra en usprøjtet citron
- ½ dl cognac eller brandy
- Atamon og et stort sylteglas (1½-2 liter)
Sukkersirup
- 2 dl sukker
- 1 dl vand
Bramble (selve cocktailen)
- 4 ½ cl gin (3 spsk)
- 2 cl sukkersirup
- 1½ cl friskpresset citronsaft (1 spsk)
- 4 isterninger til shakeren
- Knust is til glasset
- 2 cl brombærlikør – Creme de Mure
- 1 kvist rosmarin eller timian
- 2 brombær eller en citronskive til pynt
Sådan gør du
Brombærlikør – Creme de Mure
- Bring vand og sukker i kog og lad sukkeret smelte. Tilsæt de frosne brombær og giv dem et opkog, så der ikke er fare for bakterier på dem. Mos bærrene en smule med en grydeske.
- Hæld brombær og væske i et stort sylteglas, som du i forvejen har skyllet med Atamon. Tilsæt vodka, citronskal og cognac.
- Skru låget på og lad likøren trække i 3 dage i et skab eller andet sted beskyttet mod sollys.
- Hæld brombærlikøren gennem en finmasket sigte. Pres saften ud af bærrene, så godt du kan. Hæld likøren i en flaske, som er skyllet med Atamon og opbevar den i køleskabet.
Sukkersirup
- Bring vand og sukker i kog og lad sukkeret smelte. Tag det af varmen og lad det køle af.
- Opbevar sukkersiruppen i et glas i køleskabet.
Bramble – selve cocktailen
- Hæld gin, sukkersirup og citronsaft i shakeren sammen med fire isterninger. Ryst det, til det er helt koldt. (Ca. 30 sekunder.)
- Fyld et lowball glas med knust is og si indholdet fra shakeren over i glasset.
- Hæld brombærlikøren over isen og pynt med rosmarinkvist og brombær.
Annie Tews
Hej Lene
Lyder lækkert, kan jeg bruge blommesirup i stedet, jeg har et glas af dette?
Lene Tranberg
Hej Annie:-)
Blommesirup lyder også lækkert. Bare sæt i gang;-)
Kh Lene
Inge
Nem opskrift med lækkert resultat.
Lene Tranberg
Hej Inge:-)
Jeg er også selv vild med den.
Ha’ en dejlig weekend!
Kh Lene
Dorte
Vi har brugt opskriften MANGE gange og det er en succes hver gang
De glas de bruger til den, vil du oplyse hvor de er fra?
Lene Tranberg
Hej Dorte:-)
Ja, den smager virkelig godt:-)
Glassene hedder Harvey lowball og er fra Aida.dk. Vi har købt dem ret billigt i Føtex eller Bilka.
Ha’ en dejlig mandag!
Kh Lene
Dorte Boiesen
Hej Lene
Mange tak for hjælpen med glassene
Jeg må på jagt
Dorte
Hej Lene
Tak for at videregive det jeg må på jagt efter dem
Mvh Dorte
Nete Kristensen
Hejsa.
Kan man bruge noget andet i stedet for brandy?
Lene Tranberg
Hej Nete:-)
Du er altid velkommen til at bruge andre ingredienser end dem, jeg bruger.
Originalopskriften er med cognac/brandy, men prøv med det, du har. Hvis du bruger ren vodka, vil smagen selvfølgelig være en anden, men det vil stadig være lækkert:-)
God fornøjelse.
Kh Lene