• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Pull apart brød med pesto – brydebrød med tapenade

Pull apart brød med pesto – brydebrød med tapenade

6. oktober 2020 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Det perfekte madbrød er et pull apart brød med pesto eller tapenade. Fuld af smag. Luftig, flaget krumme. Tynd, sprød skorpe – og et smukt udseende.

Pull apart brød udvalgt billede Bagvrk.dk
Pull apart brødet bages i springform.

Du får gæster til aftensmad. Du har lavet suppe, pasta med en lækker sauce eller en risotto, som vi fik forleden. Du mangler det helt rigtige brød at servere til.

Et brød, som kan opsuge den dybe smag af sauce eller suppe, men det må gerne være lidt pænt. Det må også gerne smage godt, når du sidder og trækker små flager af, mens du hyggespiser, og din tallerken er tom.

Pull apart brød krumme hånd Bagvrk.dk
Brødet får støtte af springformens sider, så brødet bliver luftigt og højt.

Pull apart brød

Jeg kunne godt have bagt et focaccia til risottoen. Det har vi bare fået så tit. Der var ikke noget pesto i kolonialskuffen, men der stod et halvt glas oliventapenade i køleskabet, og ideen til et pull apart brød var født.

Det er slet ikke svært at bage et pull apart brød. Du skal bare kunne trille boller. Det kan alle.

Et pull apart brød er et brød, som trækkes fra hinanden. På dansk hedder det et brydebrød, fordi man bryder brødet, som består af mindre boller, fra hinanden.

Dejkugler dyppet i tapenade Bagvrk.dk
De små dejkugler trilles til boller og vendes i pesto- eller tapenadesmør.

Hver lille bolle vendes i en blanding af smør, pesto/tapenade og hvidløg, før den lægges i en springform. Derefter hæver brødet, så bollerne vokser sammen.

Brødet er nemt at trække fra hinanden, og pestoen giver en overflade rundt om hver bolle, som både giver smag, men også gør det nemmere at skille brødet ad.

Dejkugler efter hævning Bagvrk.dk
Når brødet er klar til ovnen, er de små boller vokset sammen til et brød, men det hæver flot op i ovnen og bliver også højt.

Det tog lidt over to timer at bage brødet, fordi jeg brugte kold mælk. Det er ikke nødvendigt at lune mælken for at bage gærbrød. Hævetiden bliver bare lidt længere med kold væske. Luner du mælken, skal du skære et kvarter af hævetiderne.

Pull apart brødet er nemt at trække fra hinanden Bagvrk.dk
Den flagede krumme i brødet, som gør det nemt at trække fra hinanden.

Brød til fest og hverdag

Der er brød til 6-8 personer i en portion. Du kan fordoble portionen og bage det i en lille bradepande på ca. 23×33 cm.

Brødet er egnet til at fryse ned, men du kan også sagtens bage det dagen før, og blot lune det i ovnen før servering, så skorpen igen bliver sprød.

Pull apart brød topview Bagvrk.dk
Det færdigbagte pull apart brød med oliventapenade.

Pull apart brød er dekorativt på en buffet, men også supervelegnet i disse coronatider. Bræk det fra hinanden før servering, så gæsterne ikke selv skal skille det ad.

Hvis du bager flere brød og fryser dem ned, kan du hurtigt justere det antal brød, du skal bruge, alt efter festens deltagerantal. Eller du kan bare tø et halvt brød op til aftensmaden en helt almindelig hverdag.

Sådan kan en gråvejrstirsdag hurtigt blive lidt mere lækker.

Nærbillede af brydebrød pull apart brød Bagvrk.dk
De yderste boller har mere sprød skorpe end de inderste, som kun har sprød top og bund med et blødt og luftigt indre.

Hvornår er dejen færdigæltet?

Hvordan ser det ud, når dejen slipper skålens sider?

Det er et af de spørgsmål, jeg får alleroftest.

Jeg lader aldrig min røremaskine køre derudad i fuld fart, når jeg ælter en gærdej. Det er der ingen grund til.

Udover at det larmer, og at maskinen risikerer at hoppe rundt på bordet, er det bedre at efterligne håndæltningens bevægelser, men selvfølgelig med et hurtigere tempo, end hvis du æltede dejen i hånden.

En gærdej kan sagtens håndæltes, men ofte er man tilbøjelig til at putte mere mel i, fordi man bliver irriteret over, at dejen klistrer. Du skal også ælte ca. dobbelt så lang tid som på maskinen, før du har den samme glutenudvikling, og der bliver tålmodigheden sat på en prøve.

Hvis du ælter i hånden, skal du i hvert fald ælte dejen i mindst 8-10 minutter, indtil du absolut ikke kan mere for syrende armmuskler. Derfor er jeg så glad for min røremaskine;-)

Da jeg bagte dette brød, optog jeg en lille video af, hvordan dejen så ud, da den var færdigæltet. Jeg håber, du kan bruge den;-)

Klik på billedet for at se videoen af, hvordan dejen ser ud, når den er færdigæltet.

Andre gode madbrød er det nemme, klassiske focaccia eller det dekorative blomsterfocaccia.

Pull apart brød udvalgt billede Bagvrk.dk

Pull apart brød med pesto

Et festligt brydebrød med pesto eller oliventapenade.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 20 minutter min
Hævetid 1 time t 30 minutter min
Samlet tid 2 timer t 10 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk
Antal 8 personer

Ingredienser
  

  • 3 dl kold mælk
  • 15 g gær
  • 2 tsk sukker
  • 1 tsk groft salt
  • 450 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
  • 20 g blødt smør

Derudover

  • 25 g tapenade eller pesto
  • 50 g smør
  • 1 fed finthakket hvidløg
  • 25 g fintrevet parmesan (kan udelades)
  • Tørret timian
  • Flagesalt

Sådan gør du
 

  • Opløs gæren i den kolde mælk. Bland mel, sukker og salt, og ælt halvdelen ind i dejen.
  • Tilsæt det bløde smør og ælt igen, indtil smørret ikke længere er synligt.
  • Ælt resten af melet ind i dejen. Ælt dejen godt ved lav til mellem hastighed i 10 minutter. Tilsæt ikke mere mel! Når dejen er færdigæltet, slipper den skålens sider, og er blank og smidig.
  • Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse på køkkenbordet. Det tager ca. 45 minutter.
  • Mens dejen hæver, smelter du smørret i en lille gryde. Bland pesto med hvidløg i en skål, og rør smørret ind i det lidt ad gangen. Tilsæt ca. halvdelen af den fintrevne parmesan.
  • Smør en springform med en diameter på 22-23 cm godt med smør.
  • Drys bordet meget let med mel, og skrab dejen ud på bordet. Del dejen i 19 lige store stykker (jeg vejede af til ca. 40 gram pr kugle.) og tril små, ens boller.
  • Hvis pestoblandingen er kølet så meget af, at den er blevet fast, varmer du den forsigtigt op igen, til den er blød.
  • Vend hver lille bolle i pestoen, og sæt dem med lidt afstand i den smurte springform. Hvis der er pestosmør til overs, fordeles det ovenpå bollerne. Springformen dækkes til og efterhæver i ca. 45 minutter.
  • Imens varmes ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft) det sidste kvarter af hævetiden. Drys med resten af parmesanen, lidt tørret timian og flagesalt, når brødet er færdighævet.
  • Sæt springformen på en bageplade med bagepapir (der kan godt løbe lidt smeltet smør ud af formen), og bag brødet i nederste rille af ovnen i ca. 20 minutter, til overfladen er gylden og sprød.
  • Lad brødet afkøle i formen nogle minutter, før du fjerner springformen, og lader brødet afkøle på en bagerist.

Noter

Pull apart brød er fryseegnet i op til 3 måneder. Lun brødet i oven, så det får den sprøde overflade igen. 
Hvis brødet opbevares i en frysepose ved stuetemperatur, kan det sagtens holde sig lækkert og friskt et par dage. 
 
Pull apart brød kan varieres i det uendelige. Prøv fx med hvidløgssmør eller citronsmør i stedet for tapenadesmør. 
Tags Buffet, Madbrød, Pesto, Supernem, Tapas, Tapenade

Tags: Brød, Buffet, Fest, Gær, Gærbrød, Gærdej, Gæster, Grill, Madbrød, Nem opskrift, Parmesan, Pesto, Sommer, Student, Tapas, Tapenade, Tilbehør aftensmad

Previous Post: « Koteletter i fad med cremet flødesauce – nem aftensmad
Next Post: Sprød croissant – opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Lone

    11. oktober 2020 kl. 10:32

    Hej Lene.
    I aften står den på græskar suppe her på matrikelnummer og her til kom jeg til at tænke på dit brydebrød
    Kan jeg mon udskifte hvedemel med f.eks tipo 00 eller manitoba?

    God søndag

    Svar
    • Lene Tranberg

      11. oktober 2020 kl. 13:33

      Hej Lone:-)
      Ja, det kan du sagtens. Det bliver det bestemt ikke dårligere af;-)
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  2. Mie

    10. april 2022 kl. 19:22

    Hej Lene

    Kan man mon fryse brødet ned ubagt, efter man har formet det til boller, og vendt dem i pesto? 🙂

    MH
    Mie

    Svar
    • Lene Tranberg

      10. april 2022 kl. 21:01

      Hej Mie:-)
      Det burde du kunne, men jeg har ikke prøvet det.
      Jeg fryser altid de færdigbagte brød. Det er nemt at tø dem op, og efter en kort tur i ovnen, er de som nybagte;-)
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
      • Mie

        14. april 2022 kl. 9:54

        Tusind tak, Lene. Jeg færdigbager dem og fryser 🙂

        Svar
  3. Heidi Jørgensen

    28. februar 2023 kl. 14:50

    Tror du dette brød vil ejen sig til og komme små mosaralla kugler inde i bollerne for og lave det som ostebrød så en gang en opskrift med det men kan ikke finde den igen sådan er det jo altid og dine opskrifter plejer altid og blive gode derfor jeg tænkte man måske kunne udvide den til ostebrød men hva tænker du

    Svar
    • Lene Tranberg

      1. marts 2023 kl. 9:56

      Hej Heidi:-)
      Det kan du sagtens. Det lyder vildt lækkert.
      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  4. Ellen Blem-Jensen

    8. januar 2024 kl. 9:38

    Hej Lene
    Skal have piger på besøg i aften og serverer oste. Jeg er vild med dit pestobrydebrød men er i tvivl om det smager af for meget til oste. Skal jeg eventuelt skrue ned for eller droppe pestoen? Eller skal jeg vælge et andet brød?
    Mvh Ellen

    Svar
    • Lene Tranberg

      9. januar 2024 kl. 14:30

      Hej Ellen:-)
      Beklager, jeg ikke så dit spørgsmål i går. Jeg håber, du fik bagt til jeres pigeaften.
      Du kan nemt bruge mindre pesto i brødet. Ellers ville jeg have foreslået dig mit focaccia eller ciabattabrød.
      https://bagvrk.dk/ciabatta eller https://bagvrk.dk/focaccia

      Ha’ en dejlig dag.

      Kh Lene

      Svar
      • Ellen Blem-jensen

        9. januar 2024 kl. 17:28

        Hej Lene
        Valgte at bage en baguette – succes.
        Skal nu prøve brydebrøddet på et tidspunkt for det brød er bare supergodt.
        Mvh Ellen

        Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme