Det perfekte madbrød er et pull apart brød med pesto eller tapenade. Fuld af smag. Luftig, flaget krumme. Tynd, sprød skorpe – og et smukt udseende.

Du får gæster til aftensmad. Du har lavet suppe, pasta med en lækker sauce eller en risotto, som vi fik forleden. Du mangler det helt rigtige brød at servere til.
Et brød, som kan opsuge den dybe smag af sauce eller suppe, men det må gerne være lidt pænt. Det må også gerne smage godt, når du sidder og trækker små flager af, mens du hyggespiser, og din tallerken er tom.

Pull apart brød
Jeg kunne godt have bagt et focaccia til risottoen. Det har vi bare fået så tit. Der var ikke noget pesto i kolonialskuffen, men der stod et halvt glas oliventapenade i køleskabet, og ideen til et pull apart brød var født.
Det er slet ikke svært at bage et pull apart brød. Du skal bare kunne trille boller. Det kan alle.
Et pull apart brød er et brød, som trækkes fra hinanden. På dansk hedder det et brydebrød, fordi man bryder brødet, som består af mindre boller, fra hinanden.

Hver lille bolle vendes i en blanding af smør, pesto/tapenade og hvidløg, før den lægges i en springform. Derefter hæver brødet, så bollerne vokser sammen.
Brødet er nemt at trække fra hinanden, og pestoen giver en overflade rundt om hver bolle, som både giver smag, men også gør det nemmere at skille brødet ad.

Det tog lidt over to timer at bage brødet, fordi jeg brugte kold mælk. Det er ikke nødvendigt at lune mælken for at bage gærbrød. Hævetiden bliver bare lidt længere med kold væske. Luner du mælken, skal du skære et kvarter af hævetiderne.

Brød til fest og hverdag
Der er brød til 6-8 personer i en portion. Du kan fordoble portionen og bage det i en lille bradepande på ca. 23×33 cm.
Brødet er egnet til at fryse ned, men du kan også sagtens bage det dagen før, og blot lune det i ovnen før servering, så skorpen igen bliver sprød.

Pull apart brød er dekorativt på en buffet, men også supervelegnet i disse coronatider. Bræk det fra hinanden før servering, så gæsterne ikke selv skal skille det ad.
Hvis du bager flere brød og fryser dem ned, kan du hurtigt justere det antal brød, du skal bruge, alt efter festens deltagerantal. Eller du kan bare tø et halvt brød op til aftensmaden en helt almindelig hverdag.
Sådan kan en gråvejrstirsdag hurtigt blive lidt mere lækker.

Hvornår er dejen færdigæltet?
Hvordan ser det ud, når dejen slipper skålens sider?
Det er et af de spørgsmål, jeg får alleroftest.
Jeg lader aldrig min røremaskine køre derudad i fuld fart, når jeg ælter en gærdej. Det er der ingen grund til.
Udover at det larmer, og at maskinen risikerer at hoppe rundt på bordet, er det bedre at efterligne håndæltningens bevægelser, men selvfølgelig med et hurtigere tempo, end hvis du æltede dejen i hånden.
En gærdej kan sagtens håndæltes, men ofte er man tilbøjelig til at putte mere mel i, fordi man bliver irriteret over, at dejen klistrer. Du skal også ælte ca. dobbelt så lang tid som på maskinen, før du har den samme glutenudvikling, og der bliver tålmodigheden sat på en prøve.
Hvis du ælter i hånden, skal du i hvert fald ælte dejen i mindst 8-10 minutter, indtil du absolut ikke kan mere for syrende armmuskler. Derfor er jeg så glad for min røremaskine;-)
Da jeg bagte dette brød, optog jeg en lille video af, hvordan dejen så ud, da den var færdigæltet. Jeg håber, du kan bruge den;-)

Andre gode madbrød er det nemme, klassiske focaccia eller det dekorative blomsterfocaccia.

Pull apart brød med pesto
Ingredienser
- 3 dl kold mælk
- 15 g gær
- 2 tsk sukker
- 1 tsk groft salt
- 450 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 20 g blødt smør
Derudover
- 25 g tapenade eller pesto
- 50 g smør
- 1 fed finthakket hvidløg
- 25 g fintrevet parmesan (kan udelades)
- Tørret timian
- Flagesalt
Sådan gør du
- Opløs gæren i den kolde mælk. Bland mel, sukker og salt, og ælt halvdelen ind i dejen.
- Tilsæt det bløde smør og ælt igen, indtil smørret ikke længere er synligt.
- Ælt resten af melet ind i dejen. Ælt dejen godt ved lav til mellem hastighed i 10 minutter. Tilsæt ikke mere mel! Når dejen er færdigæltet, slipper den skålens sider, og er blank og smidig.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse på køkkenbordet. Det tager ca. 45 minutter.
- Mens dejen hæver, smelter du smørret i en lille gryde. Bland pesto med hvidløg i en skål, og rør smørret ind i det lidt ad gangen. Tilsæt ca. halvdelen af den fintrevne parmesan.
- Smør en springform med en diameter på 22-23 cm godt med smør.
- Drys bordet meget let med mel, og skrab dejen ud på bordet. Del dejen i 19 lige store stykker (jeg vejede af til ca. 40 gram pr kugle.) og tril små, ens boller.
- Hvis pestoblandingen er kølet så meget af, at den er blevet fast, varmer du den forsigtigt op igen, til den er blød.
- Vend hver lille bolle i pestoen, og sæt dem med lidt afstand i den smurte springform. Hvis der er pestosmør til overs, fordeles det ovenpå bollerne. Springformen dækkes til og efterhæver i ca. 45 minutter.
- Imens varmes ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft) det sidste kvarter af hævetiden. Drys med resten af parmesanen, lidt tørret timian og flagesalt, når brødet er færdighævet.
- Sæt springformen på en bageplade med bagepapir (der kan godt løbe lidt smeltet smør ud af formen), og bag brødet i nederste rille af ovnen i ca. 20 minutter, til overfladen er gylden og sprød.
- Lad brødet afkøle i formen nogle minutter, før du fjerner springformen, og lader brødet afkøle på en bagerist.
Noter

Hej Lene.
I aften står den på græskar suppe her på matrikelnummer og her til kom jeg til at tænke på dit brydebrød
Kan jeg mon udskifte hvedemel med f.eks tipo 00 eller manitoba?
God søndag
Hej Lone:-)
Ja, det kan du sagtens. Det bliver det bestemt ikke dårligere af;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Hej Lene
Kan man mon fryse brødet ned ubagt, efter man har formet det til boller, og vendt dem i pesto? 🙂
MH
Mie
Hej Mie:-)
Det burde du kunne, men jeg har ikke prøvet det.
Jeg fryser altid de færdigbagte brød. Det er nemt at tø dem op, og efter en kort tur i ovnen, er de som nybagte;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Tusind tak, Lene. Jeg færdigbager dem og fryser 🙂
Tror du dette brød vil ejen sig til og komme små mosaralla kugler inde i bollerne for og lave det som ostebrød så en gang en opskrift med det men kan ikke finde den igen sådan er det jo altid og dine opskrifter plejer altid og blive gode derfor jeg tænkte man måske kunne udvide den til ostebrød men hva tænker du
Hej Heidi:-)
Det kan du sagtens. Det lyder vildt lækkert.
God bagelyst.
Kh Lene