En bogstavkage er bare en anden form for talkage!?

Ude på det store internet er der særligt én type kage, der hitter i øjeblikket: Talkage! En gudesmuk kage med to lag kage, en creme sat som små dutter og pyntet med macarons, marengs og friske blomster og frugt. Kagen er opfundet af en israeler, Adi Klinghofer. I skrivende stund har hun 198.000 følgere på Instagram! (Måske skulle du følge mig på Instagram, så jeg får lidt flere end de 964 følgere, jeg har lige nu… 😀 Du finder linket til min Instagram i højre side på PC og under blogindlægget på mobilen.) Som altid har jeg lavet min egen version af kagen, og jeg giver dig et par tips til, hvor der er genveje at hente.

Adis originale talkage er med bunde af mørdej. Min bogstavkage er med lagkagebund i stedet. (Men nederst har jeg skrevet min opskrift på mørdej, hvis du nu synes, det er det, der er finest;-)) Jeg synes, det er synd med så smuk en kage, hvis man ikke kan skære pæne og knivskarpe stykker af den, så man ender med en rodet stak på tallerkenen, fordi kagen revner under udskæringen. Du kan også lave bundene af marengs eller vandbakkelsesdej. Mulighederne er uendelige.

Talkage

Der er både for og imod ved at bruge hhv. lagkagebund og mørdej: Fordelen ved mørdej er, at du skærer tallet ud før bagning. Dejen rulles ud, skæres ud som et tal, og kanterne ruller du så ud igen og skærer tal nummer to ud af. Ulempen er, at kagen er sværere at skære i pæne stykker. Fordelen ved lagkagebund er udskæringen (og smagen, for jeg kan meget bedre li’ lagkagebunde), mens det er en ulempe, at du skal bage to kager og så skære tallene eller bogstaverne ud bagefter. Der bliver således noget spild af bagt kage, men kan du li’ romkugler, så kan du nemt få brugt kanterne der.

Du kan også bage bunde af drømmekage, som jeg brugte i min Stars and stripes lagkage. Det gik lidt hurtigere med lagkagebundene i stedet, så dem valgte jeg. Det er nemt at skalere portionens størrelse op og ned, alt efter hvor stor din form er.

Talkage

Min mand, Morten har fødselsdag på næste fredag. Derfor var det oplagt at skære et M ud af kagen. Jeg havde downloadet en fil med store bogstaver, jeg faldt over på nettet (du kan finde det samme link her), men jeg endte med selv at tegne et bogstav op på ternet papir. Stregerne på mit M er 7 cm brede. Det, syntes jeg, så mest harmonisk ud. Selve bogstavet måler B29xH23 cm, for min form måler 31×25 cm, og der går en centimeter fra til kant hele vejen rundt.

Eftersom der er tale om en lagkage, kan man putte det fyld i, man synes allerbedst om. Du kan i princippet også sagtens bruge en chokoladelagkagebund, hvis du har lyst. Regel nummer ét er dog, at kagen skal kunne skæres ud uden at smuldre, og så må den ikke være så blød, at du ikke kan flytte rundt på kagerne, uden at de knækker.

Pynten

Pynten på en talkage er et helt kapitel for sig. Adi Klinghofers kager er med mange forskellige slags pynt. Hun bruger fx. karamelliserede popcorn som pynt, men der er nogle ting, der går igen: Macarons, jordbær, marengs og friske blomster.

Talkage

Hvis du gerne vil have macarons på din kage og ikke har flere dage til projektet, vil jeg anbefale dig at købe dem. Du kan fx. købe dem i Føtex’ bagerafdeling – eller du kan købe dem på frost mange steder. Jeg har endnu til gode at bage den perfekte macaron (så derfor får du ikke en opskrift på dem), men jeg tester videre, indtil jeg har fundet den rigtige opskrift. Macarons er kager med mange regler og gode råd (og faldgruber) og jeg syntes ikke, det var besværet værd for de fire macarons, jeg skulle bruge til min kage;-) (Hvis det skal gøres rigtigt, tager det 3-4 dage med modning af æggehvider og trækketid for de færdige macarons. Mine er mit første forsøg med en kokos-macaron med fyld af Bountycreme, så bær lige over med udseendet, ikke?)

De små marengs er verdens nemmeste pynt. (Altså, hvis du spørger mig.) Jeg har lavet en grundig gennemgang af marengs og delt en grundopskrift på marengs her. Jeg lavede marengs af en enkelt æggehvide til denne kage, og har i hvert fald små marengs til tre kager mere…

Hvis du pynter med friske blomster, så sørg for at bestille nogle, som er spiselige og usprøjtede. På talkager ligger blomsterne nede på selve kagen og stikker ikke op over. Det ville være så trist, hvis du brugte almindelige blomster fra supermarkedet, som er sprøjtede (som alle ikke-økologiske, fremdrevne til formålet, blomster er) og lagde hele familien i sengen med dårlig mave. Spiselige blomster kan bestilles, enten i dit supermarked eller hos blomsterhandleren.

Talkage

Cremen

Jeg brugte en vanillekonditorcreme i min bogstavkage. Jeg synes, den er så nem at arbejde med, og du har mulighed for at tilsætte pastafarve, hvis du vil farve noget af cremen. – Eller du kan lave en variant med chokoladesmag, hvis det er det, du vil.

En konditorcreme er en kogt vanillecreme tilsat husblas og vendt i flødeskum. Den er nem at sprøjte ud og kan lave fine toppe, der bliver stående. Du skal ikke være bange for husblas. Hvis du bare gør, som jeg skriver i opskriften, så skal det nok gå godt:-)

Jo, der er mange elementer i en talkage. Men bare du har styr på bund og creme, kan du sagtens købe dig fra pynten. Der er ingen, der siger, at marengs skal være hjemmebagte, selvom jeg godt kan li’ det. Man kan sagtens bruge de små, købte marengs. Du kan pynte med små skumfiduser. Med lidt krymmel. Du kan bruge små chokoladeæg til påske. Og er du ikke til macarons, så springer du bare over dem;-)

Talkage formet som et M, ca. 10 personer

Marengs

  • 30 g æggehvide
  • 30 g sukker
  • 30 g flormelis
  • Lidt pastafarve til sprøjteposen

Vanillecreme

  • ½ vanillestang, flydende vanille eller 2 tsk. vanillesukker
  • 3¼ dl. mælk
  • 4 æggeblommer
  • 100 g sukker
  • 30 g Maizena

Konditorcreme i øvrigt

  • Al vanillecremen
  • 4 blade husblas
  • 3¼ dl. piskefløde

Lagkagebunde

  • 250 g smør, stuetemperatur
  • 250 g sukker
  • 2 tsk. vanillesukker
  • 5 æg, str. M/L, stuetemperatur
  • 250 g mel
  • 2 tsk. bagepulver

Øvrig pynt

  • 2 modne bananer i helt tynde skiver
  •  3 spsk. Malibu
  • 200 g jordbær
  • 4-5 macarons
  • Krymmel, skumfiduser, spiselige blomster, eller hvad du nu har lyst til

Marengsen

Start med marengsen. Den kan sagtens laves flere dage i forvejen og opbevares i tætlukkede kagedåser. Hæld et par dråber eddike i røremaskinens helt rene skål og tør det rundt med et stykke køkkenrulle, også på piskeriset. Det fjerner den eventuelle sidste fedthinde, der måtte være i skålen. Det er umuligt at piske hviderne stive, hvis der er den mindste smule fedt på skål eller piskeris.

Hviderne piskes helt stive (vend skålen på hovedet, så du er sikker!) og tilsæt så de 30 g sukker en teskefuld ad gangen. Pisk igen, til æggehviderne er helt glatte og blanke, ca. 5 minutter. Tjek, at alt sukkeret er opløst ved at gnide lidt af marengsmassen mellem fingrene. Hvis du kan mærke sukkerkorn, må du piske lidt længere. Marengsen skal være meget stiv. Flormelis sigtes i skålen og vendes forsigtigt i marengsen.

Klargør en engangssprøjtepose med en rillet tyl og sæt posen ned over et glas. Dyp et trægrillspyd i pastafarven og tegn et par tynde striber indvendig i posen, helt ned i tyllens spids. Jeg brugte citrongul og pink pastafarve til mine marengs.

Talkage

Fyld marengsmassen i sprøjteposen og afsæt små marengs på bagepapir. Tør marengsen ved 80° varmluft i ca. 2 timer. Når marengsen er færdig skal de slippe papiret med lethed. Sæt en grydeske i klemme i ovnlågen, så den står på klem og lad marengsen stå i ovnen, til den er helt kold, gerne natten over.

Vanillecremen

Flæk vanillestangen på langs, skrab kornene ud, og bring stang og korn i kog med mælken. Kom æggeblommerne i en skål og pisk dem godt med sukkeret, til blandingen bliver lysere. Sigt maizenaen i, og bland det uden at piske. (Hvis du bruger vanillesukker, kan du bare piske det i æggene sammen med sukkeret.)

Hæld den kogende mælk i æggeblandingen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden og bring det i kog under stadig omrøring. Lad cremen koge sagte i et minuts tid eller to under kraftig omrøring. Pas på, det ikke brænder på. Først bruser cremen op, og derefter bliver den tyk.

Sigt cremen over i en skål, så vanillestangen sigtes fra. Dæk cremen til med husholdningsfilm helt ned på overfladen og sæt den i køleskabet. Lad vanillecremen afkøle til stuetemperatur. (Hvis du laver vanillecremen i god tid, så tag den ud af køleskabet en halv time, før du går videre med resten af konditorcremen, så vanillecremen ikke er iskold.)

Talkage

Sådan bliver det til konditorcreme

Læg husblassen i blød i koldt vand i 20 minutter. Varm fire spiseskefulde af fløden op i en lille gryde. Tag gryden af varmen. Tryk husblassen fri for vand og læg den i gryden, så den smelter i fløden. Bland den godt med de fire skefulde fløde, og lad husblassen afkøle til højest lillefingervarmt.

Pisk resten af fløden, til den danner bløde toppe. Den må ikke piskes helt stiv. Hvis du er lidt utålmodig, kan du sænke temperaturen på husblassen ved at røre en spiseskefuld flødeskum i.

Pisk den afkølede vanillecreme godt igennem, så den er glat. Når husblassen er afkølet, hældes den i vanillecremen, mens du pisker, til det er blandet godt. Vend nu ¼ af flødeskummet i vanillecremen, til cremen er jævn. Fortsæt med at vende resten af flødeskummet i ad et par omgange. Vend det nænsomt i med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af flødeskummet.

Hvis du har lyst til at indfarve noget af cremen, kan du tage lidt af cremen fra, og forsigtigt vende pastafarve i cremen. Som du kan se på billederne, har jeg brugt lidt pink pastafarve og en rillet tyl.

Klargør en engangssprøjtepose med en rund tyl og sæt den ned over et stort glas. Fyld konditorcremen i sprøjteposen, luk posen med en klemme og læg posen på køl i minimum en halv time, til den har sat sig, så du kan sprøjte runde dutter på din kage, uden at de flyder ud.

Talkage

Bundene til din talkage

Varm ovnen op til 210° (alm. ovn, ikke varmluft). Læg et stykke tilklippet bagepapir i bunden af din form (og smør siderne, hvis det ikke er en silikoneform som min).

Pisk smør, sukker og vanillesukker lyst og luftigt. Rør æggene i ét ad gangen og rør godt imellem hvert æg.

Bland mel og bagepulver godt sammen og sigt det ned i dejen. Vend det i dejen med lange tag med en dejskraber. Du må ikke røre for meget, for så bliver dine lagkagebunde kompakte.

Del dejen i to og fordel den i formen. Dejen er tyktflydende, og det er vigtigt, at den færdige bund bliver så lige som muligt. Derfor skal du lade dejen i kanterne være en smule tykkere end på midten. Kanterne bager nemlig hurtigst, mens midten hæver mere op, før den stivner. Bag bunden i 10-11 minutter.

Da bagetiden er så kort, kan du godt nøjes med én form og så lade resten af dejen vente imens. Lad bundene afkøle i formen et par minutter og løsn dem langs kanten. Læg et stykke bagepapir ovenpå kagen og vend den ved hjælp af en bageplade. Fjern bagepapiret under bunden og vend kagen tilbage igen. Lad den afkøle helt.

Udskæring af tallet

Mens kagerne køler af, skal du have lavet en skabelon. Mål på den bagte kage, hvor stort tallet eller bogstavet kan være og husk at trække ca. to centimeter fra på hver led, så du kan skære kanterne fra. Vi vil kun have lige og pæne skæringer på vores kage!

Tegn skabelonen op på et stykke papir og klip den ud. Læg skabelonen på den afkølede kage (som selvfølgelig ligger på et skærebræt eller en bageplade, så dit underlag er stabilt og lige) og skær kagen ud. Jeg syntes, det var nemmest at bruge et pizzahjul til at skære halvvejs ned i kagen efter skabelonen og derefter fjerne skabelonen og skære kagen helt nøjagtigt ud. Dermed kunne jeg skære med en skarp kniv med et tyndt blad de steder, hvor pizzahjulet ikke kunne komme til, fx. inde i spidserne på M’et.

Gentag processen med udskæringen på den anden kagebund også. Begge bunde skal have knivskarpe kanter, og du skal børste alle løse krummer væk.

Samling af din talkage

Skyl jordbærrene, men lad blomsterne bliver på. Dup dem tørre og halver dem.

Læg en bund på et plant fad eller en plade, så den er støttet hele vejen rundt. Dryp kagebunden med Malibu (eller hvad du nu har lyst til). Skær bananerne i helt tynde skiver og læg dem taglagt på midten af kagen. Der skal være en kant hele vejen rundt om, så man ikke kan se bananerne i den færdige kage, men kun cremetoppene.

Talkage

Sprøjt runde toppe af konditorcreme, først rundt langs hele kanten, og derefter i midten af kagen. Hold sprøjteposen lodret, mens du trykker, så toppene kommer til at stå lodret.

Løft den anden bund forsigtigt op og læg den på cremetoppene, så den passer ovenpå den nederste bund. Igen sprøjter du cremetoppe over hele kagen. Gør dig umage og forsøg at lave dem ens.

Fortvivl ikke, hvis din creme slipper op undervejs (men mængden passede til min kage). Du kan piske noget flødeskum stift og fylde ud med det, hvis det går helt galt.

Tilbage er kun at pynte din talkage med marengs, macarons, jordbær – eller hvad du ellers synes om. Vent med marengs til lige før servering, for ellers bliver de bløde.

Talkage

Lad kagen stå på køl og lad den gerne trække et par timer før servering.

PS: Husk lige at klappe dig selv på skulderen, fordi du lavede så smuk en talkage! Det er godt gået:-)

 

Hvis du nu insisterer på, at det skal være mørdej;-)

Selvfølgelig kan du være uenig i, om jeg har ret i at bruge lagkagebunde i min talkage. det gør du som du vil, og hvis du hellere vil bruge mørdej, vil jeg anbefale dig denne. Du bruger bare creme og pynt som i talkagen ovenfor.

Mørdej

  • 300 g mel
  • 75 g mandelmel
  • 75 g flormelis
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 200 g koldt smør
  • 1 æg

Bland de tørre ingredienser, fx i en food processor. Tilsæt smørret i mindre stykker og kør det igen i processoren, til blandingen har konsistens som groft sand. Saml dejen med ægget, form dejen til en lidt flad skive og læg mørdejen i køleskabet i en frysepose. Lad den hvile i en times tid.

Tag mørdejen ud og rul den ud i 3-4 mm tykkelse. Sæt igen dejen i køleskabet i 30 minutter, før du skærer dejen ud efter din skabelon. Ælt dejkanterne kort igennem og rul dejen ud igen, før du sætter den i køleskabet i 30 minutter igen.

Varm ovnen op til 180° (alm. ovn, ikke varmluft).

Skær nu dit andet tal ud efter skabelonen. Resten af dejen kan gemmes i fryseren fx. til en lille tærte.

Bag dine tal i 10-13 minutter, indtil kanterne er gyldne. Lad dem afkøle helt, før du samler dem med creme og pynt som beskrevet ovenfor.

34 Replies to “En bogstavkage er bare en anden form for talkage!?”

  1. Hvis jeg skal lave en kagen, men skal bruge to tal fx. 62, vil du så mene jeg skal dobbelt opskriften op? Jeg har ingen forme ud over kageringe, springform og ildfaste fade. Hvad tænker du er bedst, og lettest at håndtere bundene i?

    1. Hej Ida
      Nu ved jeg ikke, hvor store dine bageplader er, om det måske var en mulighed at bage i dem, hvis der er en lille kant på? I så fald skal du nok bruge i alt 8 æg til dejen. Og så er det op til dig, om du vil skære begge tal ud af en kage eller om du vil bage dobbelt portion af det og lave to meget store tal:-)
      God fornøjelse med det.
      Kh Lene

  2. Hej Lene.
    Jeg skal lave nogle bogstaver til en konfirmation i maj… Jeg tænkte om du tror jeg kan bage lagkagebundene 2 dage før og så ligge dem sammen 1 dag før og pynte på selve dagen…. Lagkagebundene bliver selvfølgelig først skåret 1 dag før og også pakket grundigt ind i film begge dage….
    Mvh Betina

    1. Hej Betina:-)
      Det kan du sagtens. Det ville jeg også selv gøre.
      Du kan også bage bundene tidligere og så fryse dem ned, når bare du pakker dem godt ind:-)
      God fornøjelse.
      Kh Lene

    1. Hej Daniella:-)
      Ja, men jeg ville ikke samle den mere end et par timer inden servering. Ligesom en medalje;-)
      Kh Lene

  3. Kære Lene 🙂
    Jeg overvejer at lave en variant med andet smag end vanilje… du skriver selv chokolade – hvordan har du lavet en fast nok creme med chokolade, uden at den bliver så intens som ganache? Er vild med konsistensen af den faste konditorcreme her, men vil gerne have mere smag i kagen. Overvejer også noget citron… vil du dele dine erfaringer?

    Mange hilsner fra Sofie, og tak for opskriften

    1. Kære Sofie
      Når du laver vanillecremen, kan du hakke noget chokolade (100-125 g) fint, og når mælken koger, hælder du den over chokoladen, lader det stå et øjeblik, mens den smelter, før du rører det glat. Derefter hælder du chokolademælken over æggene, og fortsætter med cremen som normalt.
      Med hensyn til citron, kan du lave en creme med lemon curd, ligesom jeg puttede i mine vandbakkelser her: https://bagvrk.dk/hufflepuff-choux-au-craquelin/ Der skal bare mere husblas i, fordi cremen skal kunne stå af sig selv i talkagen. Det behøver den jo ikke kunne i vandbakkelserne:-)
      Håber, det gav svar på dine spørgsmål? Ellers skriver du bare igen;-)
      God fornøjelse!
      Kh Lene

      1. Tusinde tak for hjælpen. Så er det blot at bestemme om det skal være den ene eller anden creme 🙂

      2. Den lemoncurd creme, du henviser til – hvis jeg gerne vil anvende den som mousse imellem de to mørdejsbunde – hvor meget husblas vil du så anbefale, jeg tilsætter?
        Pft Annette 🙂

        1. Hej Annette:-)
          Jeg vil tro, du skal bruge dobbelt portion af lemoncurdcremen fra vandbakkelserne. Jeg vil tro, du skal bruge 4, måske 5 blade husblas til de fem dl piskefløde. Det er vigtigt, at cremen bliver stiv nok til at blive stående, men ikke så meget, at den bliver gummiagtig.
          Kh Lene

          1. Ifølge opskriften (dobbeltportion) så skal jeg anvende 2 blade, så jeg skal i stedet putte 5 blade i alt, ikk? Bare så jeg forstår det korrekt 🙂

          2. Hej Lene
            Super og mange tak for hjælpen. Glæder mig til at smage kagen med den creme. Er sikker på, at det bliver fantastisk 🙂

  4. Hej
    Kan man godt lave konditorcremen aftenen før også først lægge kagen sammen dagen efter eller ville du lave lægge kagen sammen en dag før? 🙂

  5. Hej 🙂
    Jeg skal lave en kage til en surprice-brunch og vil høre, om jeg kan samle kagen hjemmefra med pynt og det hele? Jeg tænker, at den jo så skal stå på køl indtil jeg skal køre, så cremen rigtig kan sætte sig og ikke skrider fra hinanden under kørslen.
    Kh Annette

    1. Hej Annette:-)
      Du kan sagtens samle kagen med creme, men jeg ville vente med at sætte marengs og macarons på til kort før servering, for de suger fugt og bliver hurtigt bløde (især marengsen).
      Jordbær kan du sagtens sætte på.
      God fornøjelse med den:-)
      Kh Lene

    1. Hej Thea:-)
      Det har jeg ikke prøvet, men det er jeg sikker på, du kan.
      Efter jeg begyndte at lave cremen selv, har jeg ikke brugt pulvercreme, for jeg synes, det er lige så hurtigt at lave den selv:-) Men det er en hurdle man skal over og tage sig mod til at lave den. (Eller det skulle jeg i hvert fald;-))
      God fornøjelse med kagen.
      Kh Lene

  6. Hej Lene
    Du skriver ikke, hvor store dine forme er. Jeg skal lave kage til en 10 års fødselsdag og har en lille bradepande på 22×32 cm, som jeg så tænker at bruge ad to omgange.
    Rækker opskriften på lagkagebunde ovenfor til to tal i min lille bradepande eller skal den dobles??
    Mvh Elena

    1. Hej Elena:-)
      Jeg har skrevet målene på min form i teksten over opskriften. Min form målte 25×31 cm, så det passer meget godt med din bradepande. Du får to bunde ud af opskriften.
      God fornøjelse med kagen.
      Kh Lene

  7. Kan jeg bruge dine mørke lagkagebunde fra din Lagkage med chokolade- og hindbærmousse til den her? 🙂 Hvis ja, har du en idé om hvordan den passer til en bradepande (ca. samme størrelse som din)?

    1. Hej Lene.
      Ja, det kan du i princippet godt:-) Hvis vi går ud fra, at din form også måler 25×31 cm ligesom min til talkagen, skal du gange opskriften på kakaobunden op med 2,7 for at få to lag kagebund.
      God fornøjelse med den:-)
      Kh Lene

    1. Hej Susanne:-)
      Nej, du kan bruge en lille bradepande eller en rouladeform. Min målte 25×31 cm. God fornøjelse.
      Kh Lene

  8. Hej Lene,

    Hvis jeg vil lave chokoladebunde, kan jeg så sigte kakao i dejen sammen med mel og bagepulver? Og hvor meget vil du tro, at jeg skal tilsætte?
    Glæder mig til at bage kagen, har længe været på min to-do kageliste 🙂

    Mvh Rikke

    1. Hej Rikke:-)
      Ja, det kan du sagtens. Som tommelfingerregel plejer jeg at tilsætte en spsk mørk kakao pr. æg, men prøv med 4-5 spsk og smag dig lidt frem på dejen.
      God fornøjelse med kagen:-)
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *