Størrelsesforhold – hvordan du kommer fra en form til en anden

Et af de oftest stillede spørgsmål til mig er: Hvad nu, hvis min form er en anden størrelse end din? Eller: Kan jeg bage denne opskrift i en bradepande? Jeg vil i dette indlæg give dig en forklaring på, hvordan du selv regner den ud. Størrelsesforhold er ikke så svær en størrelse endda, det er ren geometri.

Tillad mig at komme med endnu en sammenligning fra den storslåede julekalender med De Nattergale, The Julekalender. Günther sidder i dagevis og snitter en ny propel til flyvemaskinen med sin lommekniv, så nisserne kan komme hjem. Desværre har Günther glemt at kigge på “the målestok relationship”, hvorefter han snitter den perfekte (men alt for lille) propel. “But i snat it after the book!” 🙂 Det er akkurat det samme med bageforme. Man skal huske at kigge på størrelsesforhold også.

Lad os antage, at jeg har en opskrift, hvor jeg bruger en springform med en diameter på 25 cm, som fx denne mudcake. Den vil du gerne bage i en springform på 20 cm. Pyt, tænker du, og laver en hel portion, som du hælder i formen. Resultatet bliver en kage, som skal have MEGET længere end den originale opskrift, fordi den bliver tykkere. Dejen løber måske ud over formens kant, når den hæver. Måske går det godt, men kagen bliver meget anderledes end min. Eller du hælder dejen i en bradepande og ender med en tynd, tør kage, som er færdigbagt for længe siden.

Størrelsesforhold

Men hvordan regner du det ud, det med størrelsesforhold? Vi går ud fra, at din kage skal have samme højde som min. (Så den bliver som på billedet.) Derfor kan vi se bort fra højden på kagen og nøjes med at beregne arealet af kagen.

For en rund form beregnes arealet sådan her: Radius x radius x π (pi=3,14).

For en firkantet form beregnes arealet således: Længde x bredde.

Radius (r) er halvdelen af diameteren på den runde form. – Og diameteren er hele bredden på din runde form. (Jeg går ud fra, at det er længe siden, du har haft geometri i skolen og derfor ikke kan huske, hvad radius og diameter er.)

Størrelsesforhold

Formlen på størrelsesforhold

Arealet af den nye størrelse / arealet af formen i opskriften. Altså, arealet af din 20 cm form divideret med arealet af min 25 cm form.

Og i tal bliver det:

(10 x 10 x 3,14) / (12,5 x 12,5 x 3,14)

314/490,625 = 0,64

Det vil sige, at du skal gange alle mængder i opskriften med 0,64. Det er en smule tricky, hvis der fx skal bruges 2 æg i opskriften, for 1,28 æg er ikke nemt at ramme. Enten kan du slå det ene æg ud, piske det sammen med en gaffel og bruge 1/3 af det. Eller du kan bruge to små æg i stedet for de M/L æg, jeg plejer at bruge.

Bagetiden

Du skal huske også at justere på bagetiden. En kage i en mindre form skal selvfølgelig ikke have lige så lang tid som en kage i en større form, men du skal ikke gange bagetiden med 0,64 også. Du skal holde øje! Og prøve dig frem. Måske skal den have 5-10 minutter mindre. Husk at stikke en tandstikker eller et grillspyd ned i midten af kagen. Hvis der hænger dej ved, er kagen ikke færdigbagt.

Størrelsesforhold

Er det det samme fra en lille til en stor?

Ja, det er det. Lad os kigge på det samme regnestykke, men hvor vi går fra en rund form på 25 cm i diameter til en lille bradepande på 25×35 cm. Så beregner du størrelsesforholdet sådan her:

Arealet af den nye størrelse / arealet af formen i opskriften.

(25 x 35) / (12,5 x 12,5 x 3,14)

875/490,625 = 1,78

Jeg runder frejdig lidt af, for det er nemmere at gange med 1,8 end 1,78. Det giver i hvert fald rundere tal at arbejde med.

Når du går op i størrelse, er det ikke så besværligt, det med æggene. Hvis der nu kun skulle to æg i den runde mudcake, skal der 3,6 æg i den store form. Her tager jeg fire æg i stedet for at bruge tre og derefter dele og ramme 2/3 med det sidste æg. – Og husk nu, at denne kage skal bage lidt længere, når den er større, end den opskrift du startede ud med.

Du er nu klar til selv at beregne størrelsesforhold i mine opskrifter, så du nemt kan ændre på størrelsen af formen i forhold til dit behov. God fornøjelse og god bagelyst:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *