Et af de oftest stillede spørgsmål er: Hvad nu, hvis min form er en anden størrelse end din? Eller: Kan jeg bage denne opskrift i en bradepande? Jeg vil i dette indlæg give dig en forklaring på, hvordan du selv regner den ud. Størrelsesforhold er ikke så svær en størrelse endda. Det er ren geometri.
Størrelsesforhold og opskrifter
Tillad mig at komme med endnu en sammenligning fra den storslåede julekalender med De Nattergale, The Julekalender. Günther sidder i dagevis og snitter en ny propel til flyvemaskinen med sin lommekniv, så nisserne kan komme hjem. Desværre har Günther glemt at kigge på “the målestok relationship”, hvorefter han snitter den perfekte (men alt for lille) propel. “But I snat it after the book!” 🙂 Det er akkurat det samme med bageforme. Man skal huske at kigge på størrelsesforhold også.
Lad os antage, at jeg har en opskrift, hvor jeg bruger en springform med en diameter på 25 cm, som fx denne mudcake. Den vil du gerne bage i en springform på 20 cm. Pyt, tænker du, og laver en hel portion, som du hælder i formen.
Resultatet bliver en kage, som skal have MEGET længere end den originale opskrift, fordi den bliver højere. Dejen løber måske ud over formens kant, når den hæver. Måske går det godt, men kagen bliver meget anderledes end min.
Eller du hælder dejen i en bradepande og ender med en tynd, tør kage, som er færdigbagt for længe siden.
Men hvordan regner du det ud, det med størrelsesforhold? Vi går ud fra, at din kage skal have samme højde som min. (Så den bliver som på billedet.) Derfor kan vi se bort fra højden på kagen og nøjes med at beregne arealet af kagen.
Arealer udregnes sådan her
For en rund form beregnes arealet sådan her: Radius x radius x π (pi=3,14).
For en firkantet form beregnes arealet således: Længde x bredde.
Radius (r) er halvdelen af diameteren på den runde form. – Og diameteren er hele bredden på din runde form. (Jeg går ud fra, at det er længe siden, du har haft geometri i skolen og derfor ikke kan huske, hvad radius og diameter er.)
Formlen på størrelsesforhold
Arealet af den nye størrelse / arealet af formen i opskriften. Altså, arealet af din 20 cm form divideret med arealet af min 25 cm form.
Og i tal bliver det:
(10 x 10 x 3,14) / (12,5 x 12,5 x 3,14)
314/490,625 = 0,64
Det vil sige, at du skal gange alle mængder i opskriften med 0,64. Det er en smule tricky, hvis der fx skal bruges 2 æg i opskriften, for 1,28 æg er ikke nemt at ramme. Enten kan du slå det ene æg ud, piske det sammen med en gaffel og bruge 1/3 af det. Eller du kan bruge to små æg i stedet for de M/L æg, jeg plejer at bruge.
Bagetiden
Du skal huske også at justere på bagetiden. En kage i en mindre form skal selvfølgelig ikke have lige så lang tid som en kage i en større form, men du skal ikke gange bagetiden med 0,64 også. Du skal holde øje! Og prøve dig frem. Måske skal den have 5-10 minutter mindre. Husk at stikke en tandstikker eller et grillspyd ned i midten af kagen. Hvis der hænger dej ved, er kagen ikke færdigbagt.
Er det det samme fra en lille til en stor?
Ja, det er det. Lad os kigge på det samme regnestykke, men hvor vi går fra en rund form på 25 cm i diameter til en lille bradepande på 25×35 cm. Så beregner du størrelsesforholdet sådan her:
Arealet af den nye størrelse / arealet af formen i opskriften.
(25 x 35) / (12,5 x 12,5 x 3,14)
875/490,625 = 1,78
Jeg runder frejdig lidt af, for det er nemmere at gange med 1,8 end 1,78. Det giver i hvert fald rundere tal at arbejde med.
Når du går op i størrelse, er det ikke så besværligt, det med æggene. Hvis der nu kun skulle to æg i den runde mudcake, skal der 3,6 æg i den store form. Her tager jeg fire æg i stedet for at bruge tre og derefter dele og ramme 2/3 med det sidste æg. – Og husk nu, at denne kage skal bage lidt længere, når den er større, end den opskrift du startede ud med.
Du er nu klar til selv at beregne størrelsesforhold i alle opskrifter, så du nemt kan ændre på størrelsen af formen i forhold til dit behov.
God fornøjelse og god bagelyst:-)
Anne
Hej 🙂
Jeg sidder lige med din kageberegner og smiler, jeg har ikke helt forstået og skal måske have det ind med skeer 😉 du skriver hvis man går fra en diameter fra 25 til en på 20 skal man gange med
0,64 forstår ikke at jeg skal bruge mere til en mindre for ??
dejlig dag til dig
hilsen Anne
Lene Tranberg
Hej Anne:-)
Når du ganger med et tal mindre end 1, bliver dit resultat mindre end det, du havde som udgangspunkt.
Du kunne også have divideret med 1,56 for at gå ned i størrelsen. Jeg synes bare, det er nemmere at gange;-)
Jeg håber, det gav mening? Ellers må du endelig spørge igen.
Dejlig dag til dig og god bagelyst.
Kh Lene
Annette
Hvis jeg nu har en opskrift som lyder på 30X22 cm – hvor meget skal jeg gange op med, hvis jeg gerne vil bage en hel bradepande (den dybe fra den store ovn)?
Lene Tranberg
Hej Annette:-)
Det kommer jo an på, hvor stor din store bradepande er;-)
Prøv at måle den.
Hvis den fx måler 40×30 cm skal du gange opskriften med 1,875 (jeg ville afrunde til at gange med 2)
God bagelyst.
Kh Lene
Annette
He he – ja, det ville nok hjælpe dig lidt mere Jeg måler og ser og 1000 tak for hjælpen og om altid utrolig hurtigt
Anja
Hej Lene.
Tak for denne smarte guide!
Har du tilfældigvis også en formel til følgende:
Hvis bageopskriften oprindeligt lyder på brug af en springform på Ø24 cm, men man hellere vil bage kagen i en firkantet form. Hvordan beregner man så, hvor stor den firkantede form skal være for at kagen får den rette højde?
Håber meget du kan hjælpe 🙂
Lene Tranberg
Hej Anja:-)
Det kan du tro.
Hvis vi antager, at den firkantede kage skal have samme højde som den runde, finder vi først arealet af springformen: 12x12x3,14 = 452.
For at finde siderne på den firkantede form skal du udregne kvadratroden af 452 = 21 cm.
Formen kan selvfølgelig også måle fx 15×30 cm (=450).
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Anja
Tusinde tak for det hurtige svar 🙂
Det er jo meget lettere at udregne, end jeg troede.
Mange tak for hjælpen.
Lene Tranberg
Hej igen:-)
Ja, man skal lige knække koden og se det for sig. Så er det faktisk ret nemt;-)
Kh Lene
Anne Mette Knudsen
Hej
Kan du hjælpe mig med svar på bagetid?
Opskriften lyder på 30 min ved 175 grader varmluftsovn i en springform på 20 cm.
Jeg vil gerne bage 1,5 portion i en springform på 24 cm. Er bagetiden den samme eller skal der lægges mere tid til?
Kagen skal være klæg, men ikke ubagt.
På forhånd tak!
Anne Mette Knudsen
Lene Tranberg
Hej Anne Mette:-)
Det er svært at angive en bagetid, når det er en anden størrelse, men højden på kagen er den samme, så bagetiden er nok kun et par minutter længere.
God bagelyst!
Kh Lene
Anne Mette Knudsen
Mange tak for hurtigt svar!
Lene Tranberg
Velbekomme:-)
Gitte Hørsted Kristensen
Hvis jeg skal lave Otello kage til 24 personer, og opskriften er til 12 personer og 24 cm i omkreds.
Hvor stor omkreds skal jeg bruge?
Lene Tranberg
Hej Gitte:-)
Når du går fra en rund til en større rund, behøver du ikke tage hensyn til højden/rumindholdet i kagen. Målet angiver diameteren og ikke omkredsen på kagen.
Hvis en opskrift til 12 personer med en form med en diameter på 24 cm, ganges formens radius med sig selv: 12×12 = 144
For at få kagen til at række til 24 personer, skal de 144 ganges med 2 = 288
For at få radius på den nye form, skal vi finde kvadratroden af 288 = 17. Dvs. at din form skal have en diameter på 34 cm, for at der er kage til 24 personer.
God bagelyst.
Kh Lene