Stars and stripes – flagkagen

Ok, det her er nok den vildeste kage, jeg nogensinde kommer til at bage. Når det så er sagt, så var den ikke så besværlig igen, da jeg først havde regnet geometrien ud. En Stars and stripes flagkage er den oplagte kage til den amerikanske uafhængighedsdag, den 4. juli, men jeg lavede den en uge for sent, for det var der, vi havde gæster helt fra USA.

Min niece var udvekslingsstudent over there i 2001-2002. Hun boede hos Renee og Chris, som har besøgt Danmark to gange siden, og som ville bruge deres ferie her igen. Renee og Chris havde deres to drenge, Christopher og Benjamin med og ville gerne besøge os også. Hvad serverer man for gæster fra USA? Burgere, naturligvis!? Med bøffer og pulled pork, i havreboller som burgerboller.

Stars and stripes

Jeg synes nogle gange, at amerikanere kan være svære at imponere. Alt er større i USA. Men når man serverer noget for dem, som rammer dem lige i deres nationalsymboler, så bliver de glade og rørte. Og ingen tvivl om, at de blev imponerede over min Stars and stripes kage.

Drømmekage og hyldeblomst

Selve kagen er drømmekagebunde med masser af pastafarve, hyldeblomstmoussen fra hyldeblomstkagen, som de hvide striber og en blød hyldeblomstcreme til opsmøring. Det indre i kagen skulle være en overraskelse, så det kunne ikke nytte noget, at lade kagen stå nøgen.

Stars and stripes

Næste gang, jeg laver kagen, vil jeg bruge den hvide creme til at smøre den op med og kun farve en lille del af stjernerne på toppen. Jeg havde et lille uheld, da jeg lavede pølserne med smørcremen og snoede enderne sammen. En af rullerne “eksploderede”, så farverne blev blandet sammen, og der var smørcreme ud over køkkenbordet – og mig. Derfor fik ydersiden en lidt ubestemmelig brunlig farve, men det levede jeg med. Men som sagt, næste gang bliver kagen hvid.

Man opnår det fine snit ved at bruge kagebunde, som ikke smuldrer ret meget. Moussen skal blive så fast, at den bliver stående, når man skærer, og den skal begynde at sætte sig, før man lægger den i kagen. Den må ikke være flydende, så den løber ud mellem bundene, og alt skal slutte tæt. Derfor limede jeg de fire blå bunde sammen med blå æggehvideglasur, så der ikke kunne løbe hvid mousse ud imellem. Jeg brugte købe-hyldeblomstsaft, for at få moussen hvid nok.

Stars and stripes

Både røde og hvide striber på Stars and stripes kagen skulle være lige tykke, så jeg satte prikker på ydersiden af kageplasten, før jeg samlede kagen, så jeg kunne se, hvor jeg skulle fylde i til. Hver kagebund er ca. 1 cm tyk. Mine lagkageforme, som jeg har fire af, er 25 cm i diameter, så det var mit udgangspunkt. Efter afkøling krymper bundene en smule, så den færdige kage var ca. 24 cm i diameter og 15 cm høj med pynt. De røde bunde blev bagt ad to omgange, så du får den samlede opskrift på den, og så må du selv dele den i to, så det passer med 2×3 røde bunde. De fire blå bunde kunne være i ovnen på én gang.

Jeg havde seks røde bunde, dvs. seks røde striber med hvide striber af mousse imellem. Det giver 11 striber. Det rigtige Stars and stripes har 13 striber, for de første 13 stater, men der var ingen, der var i tvivl om, hvad meningen var. Hvis jeg havde lavet kagen højere, skulle den også have haft en større diameter for at lagkagestykkerne stadig var rektangulære.

Stars and stripes

Røde bunde, 6 stk.

 • 6 æg
 • 500 g sukker
 • 4 tsk. vanillesukker
 • 500 g mel
 • 4 tsk. bagepulver
 • 100 g smør
 • 4 dl. mælk
 • Rød pastafarve (jeg brugte ca. et glas Wilton pastafarve)

Blå bunde, 4 stk.

 • 4 æg
 • 335 g sukker
 • 2½ tsk. vanillesukker
 • 335 g mel
 • 2½ tsk. bagepulver
 • 65 g smør
 • 2½ dl. mælk
 • Blå pastafarve

Hyldeblomstmousse

 • 6 blade husblas
 • 3 dl. hyldeblomstsaft (så lys som muligt)
 • 225 g hvid chokolade
 • 7½ dl. piskefløde
 • 1½ tsk. vanillesukker

Æggehvideglasur

 • 1½ æggehvide
 • Flormelis
 • Blå pastafarve

Hyldeblomstsmørcreme

 • 340 g smør
 • 1 kg. flormelis
 • 1½ dl. hyldeblomstsaft
 • Rød og blå pastafarve

Derudover skal du bruge en samlering, en rund skål med en diameter på 14 cm, kageplast som er minimum 8 cm bred, en lille knækspatel, engangssprøjteposer og en stjernetylle.

Lagkagebunde

Opvarm ovnen til 165° varmluft. Gør lagkageformene klar ved at smøre bund og sider med smør og lægge et stykke rundt bagepapir i bunden af formen. Sæt formene på bageplader eller riste.

Pisk æg, sukker og vanillesukker lyst og skummende. Sigt mel sammen med bagepulver. Smelt smørret og bland det med mælken og pastafarven. Rør mel i dejen skiftevis med mælkeblandingen. Rør evt. mere pastafarve i, indtil dejen har den rigtige røde (eller blå) farve. Den røde kræver mest farve.

Stars and stripes

Fordel dejen ligeligt i formene og bag bundene i ca. 20 minutter. Lad bundene afkøle lidt, løsn dem med en skarp kniv langs kanten og tag dem ud af formene, før du bager et nyt sæt. Lad bundene afkøle helt. Vent med at fjerne bagepapiret under bunden. De er nemmere at håndtere, så længe det sidder på.

Æggehvideglasur

Pisk æggehviden med et piskeris, så den bliver luftig. Tilsæt flormelis lidt ad gangen, til det har en god konsistens som tyk glasur, men som stadig kan stryges jævnt på de blå bunde. Fjern bagepapiret under de blå bunde.

Fordel glasur på de tre af de blå bunde, helt ud til kanten, og lim bundene sammen til en lige stak. Lad glasuren sætte sig, så stakken ikke skrider.

Læg skålen med en diameter på 14 cm MIDT på de blå bunde og skær rundt om den med en skarp kniv, så du skærer midten af kagen væk. Husk at holde kniven lodret, så kanterne bliver lige. Midten af kagen skal du ikke bruge, så enten kan du lave den til en lille lagkage, eller du kan fryse den ned til fremtidige popcakes/trøffelkugler.

Stars and stripes

Læg to røde bunde ovenpå hinanden og skær igen rundt om skålen, så du får to små, runde bunde. Kanten af de to røde bunde bliver også til overs. Du har nu fire blå bunde i en ring, som er limet sammen, to små, runde, røde bunde og fire hele, røde bunde.

Hyldeblomstmousse

Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 20 minutter. Hak chokoladen fint. Varm hyldeblomstsaften op til kogepunktet i en lille gryde. Når det koger, tager du gryden af blusset og hælder den finthakkede chokolade i. Lad det stå et øjeblik, mens chokoladen smelter og rør derefter, til det samler sig.

Når chokoladeblandingen er jævn, krammes vandet ud af husblassen, som tilsættes den lune chokolade/saft og smeltes deri. Lad nu blandingen afkøle, til den er lunken (den må ikke være varmere end lillefingervarm). Imens pisker du resten af fløden luftig, pas på den ikke bliver for stiv.

Når chokoladen er lunken, tager du ¼ af fløden over i gryden med chokoladen og blander det godt, til det er helt jævnt. Hæld derefter chokoladeblandingen i fløden ad et par omgange, og bland det godt med lange tag med en dejskraber, så luften ikke røres ud af fløden. Lad blandingen køle yderligere af. Den skal begynde at sætte sig lidt.

Samling af Stars and stripes kagen

Marker med en tusch på ydersiden af din kageplast, hvor de hvide moussestriber skal gå til. Jeg lavede mærker for hver to cm (en cm bund, en cm mousse). Når du når op til de blå lag, har du tilsvarende markeringer med bundene. Læg en rød bund på et kagefad. Sæt kageringen udenom, fór den med kageplast og stram den til, så den slutter tæt.

Stars and stripes

Hæld hyldeblomstmousse ovenpå den første bund og fordel den, så moussen er jævn og når op til den første markering. Læg endnu en bund ovenpå, derefter mousse, og fortsæt på denne måde, til du har lagt den sidste hele, rødebund i kagen.

Stars and stripes

Smør blå æggehvideglasur under den nederste ring på den blå cirkel. Læg nu ringen af blå kagebunde direkte ned på den sidste røde bund. Fjern gerne vildfarne blå krummer på den røde bund. Fyld hyldeblomstmousse op til overkanten af den nederste blå bund, derefter en rød, lille bund, hyldeblomstmousse og slut af med den sidste lille, røde bund.

Stars and stripes

Sørg for, at det slutter tæt mellem den blå krans af bunde og de røde. Nu skulle du gerne have en lagkage med i alt 11 røde og hvide striber. Det gør ikke noget, at kagen går op over samleringen. De blå ringe skal nok holde på de inderste lag.

Sæt husholdningsfilm hen over Stars and stripes kagens top og sæt den i køleskabet i mindst tre timer, men gerne natten over.

Stars and stripes

Når moussen har sat sig og er helt stivnet, fjerner du forsigtig samlering og kageplast. Skær kanterne til, så hele kagen har samme diameter. (Som du kan se på billedet herover, stak to af de blå bunde lidt udenfor. Det skar jeg til med en brødkniv.) Sæt kagen på køl igen.

Det er nu tid til at lave smørcremen

Pisk smør og 2 spsk. hyldeblomstsaft sammen, til det er jævnt. Det tager ca. 2 minutter. Sigt flormelis i ad nogle omgange, skiftevis med hyldeblomstsaften, og pisk det godt ind i cremen. Pisk cremen let og luftig, ca. 2 minutter.

Dæk nu kagen med et tyndt lag smørcreme på top og sider, som du glatter så tyndt og glat ud, som du kan. Dette lag skal binde evt. løse krummer, så det øverste lag bliver helt glat. – Det, som på kagesprog kaldes en “crumbcoat”. Sæt kagen i køleskabet, til din crumbcoat er fast. Husk at dække skålen med smørcreme til imens, så den ikke bliver tør på overfladen.

Læg et tykkere lag smørcreme på kagens sider og træk den glat med hhv. en lille paletkniv med knæk og en spartel til siderne. Sæt spidsen af den lille paletkniv med knæk mod siden af kagen og drej kagen rundt, så der kommer et spor i kagen.

Stars and stripes

Pynt på toppen af din Stars and stripes kage

Del resten af smørcremen i fire og farv de to dele af den hhv. rød og blå. Fyld cremen i hver sin frysepose, mens du blander den næste farve.

Læg et stort stykke husholdningsfilm ud på køkkenbordet. Klip et hjørne af hver frysepose og læg de fire farver i striber ved siden af hinanden, så farverne ligger helt tæt, men ikke blandes. (Hvis du vil se nærmere på teknikken, har jeg vist den trin for trin i min opskrift på regnbuekrymmel.)

Stars and stripes

Læg dem i rækkefølgen rød, hvid, blå, hvid. Når du har brugt al din smørcreme, lægger du cremen i husholdningsfilmen dobbelt (på den lange led), pakker den godt ind som en rullepølse og snor enderne fast sammen. Bind en knude i den ende, der bliver toppen.

Stars and stripes

Monter en sprøjtepose med en studs, klar til tylle. Læg din smørcremeroulade ned i sprøjteposen og træk spidsen uden knude ud igennem studsen. (Som når du tråder en nål.) Klip det overskydende husholdningsfilm af spidsen, og monter din lukkede stjernetylle. Sæt trefarvede stjerner på toppen af din kage, indtil du har brugt al smørcremen.

Sæt kagen i køleskabet igen, når du er tilfreds, og lad smørcremen blive fast. Tag kagen ud af køleskabet minimum en halv time før servering, så smager kagen af mere, og smørcremen er behagelig at få i munden.

Stars and stripes

Når du skærer din Stars and stripes kage ud, skal du bruge en skarp, tung kniv og forsøge at skære skiverne fra midten af kagen og ud. Stykkerne er ret store, så du skal ikke lave dem ret brede.

4 Replies to “Stars and stripes – flagkagen”

 1. Wow! Hvor er den vild, jeg er simpelthen så imponeret! Det er næsten for længe at vente til 4 juli næste år med at bage den, så jeg håber, jeg kommer i tanke om nogen anden god grund til at bage den noget før 🙂

  1. Tusind tak, Linn❤️ Du må bare finde på en anledning. Om ikke anden anledning så den, at du har lyst til at bage kage?

 2. Jeg er importeret, det er lige præcis sådan en kage jeg skal bruge til weekenden! Den skal jeg helt sikkert prøve at lave!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *