Hvordan ser der ud hos dig? Hvor meget sne ligger der? Her har vi kun fem cm i skrivende stund, solen skinner og alt det hvide pynter på den mørke, bare jord. På tærsklen til forårets komme og første marts, er det langt om længe begyndt at sne. Men nu ville jeg helst være det foruden og have sol og forår i stedet… Eller måske nærmere rigtig varme med sol og drinks med paraplyer. Som nu min yndlingsdrink Piña colada? Denne kokos-ananas upside-down kage kunne godt gå hen og blive en klassiker i min bog.
Har du hørt om min Piña colada lagkage? Jeg lavede den i sommer med anananscurd og kokosmousse. Den var virkelig lækker. Men denne kage skulle være noget andet og helst også børnevenlig.
Kokos-ananas upside-down
Vi var inviteret på aftensmad hos vores niece i lørdags. Ja, altså, hendes familie var der også, mand og to børn. Niecen er laktose-intolerant, så det stillede et lille krav til min kage. Ikke et orgie i flødeskum eller smør…
Faktisk var det ikke så svært at justere på den opskrift, jeg tidligere har lavet på en blodappelsin upside-down kage. Hvis du skal bage den uden laktose, skal du bare finde en erstatning for smørret (uden laktose). Det kan være en plantebaseret “smør” eller plantemargarine. Jeg har skrevet opskriften, som jeg ellers ville bage den, nemlig med almindeligt, blødt smør. Det er nemlig sådan, jeg vil bage den fremover;-)
Kagen er en blød og svampet kokoskage, tilsat lidt ananassaft fra dåsen. Ovenpå er ananasskiver, som bliver bagt med i bunden af formen. Derfor er det øverste af den færdige kage lidt mere fugtigt, men sådan skal den være.
Når du vender den bagte kage om, siver denne saft ned igennem resten af kagen og gør den blød og lækker. Kagen er også lækker dagen efter.
Kokos-ananas upside-down kage
Ingredienser
- 1 dåse ananas
- 100 g smør (eller en laktosefri erstatning), stuetemperatur
- 150 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 2 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 1 dl ananassaft fra dåsen
- 150 g hvedemel (gerne med lavt proteinindhold)
- 40 g kokosmel
- 1 tsk bagepulver
Til formen og pynt
- Lidt smør
- 2 spsk sukker
- Groftrevet kokos til pynt
Sådan gør du
- Hæld anansskiverne i et dørslag og lad dem dryppe af. Husk at opsamle saften. Du skal bruge en dl. til kagen.
- Varm ovnen op til 175° (alm. ovn, ikke varmluft). Smør en springform med en diameter på ca. 23 cm godt med smør. (Tag en lille klat smør på et stykke madpapir og brug det til at føre smørklatten rundt i formen med uden at få fedtede fingre.)
- Drys 2 spsk. sukker i springformen og drej det lidt rundt, så bunden og siderne halvt op inde i formen er dækket helt.
- Læg ananasskiverne i et pænt mønster i bunden af formen. Skær evt. en skive eller to i mindre stykker, så du får ananas i midten også. Eller halver skiverne og læg dem i viftefacon.
Dejen
- Pisk smørret lyst og luftigt sammen med sukker og vanillesukker. Tilsæt æggene ét ad gangen og pisk godt imellem dem. Hæld ananassaften i dejen og rør igen. Husk at skrabe skålens sider ned, så du får det hele med.
- Sigt mel og bagepulver sammen. Bland det godt med kokosmelet og vend det derefter i dejen med lange tag med en dejskraber. Du skal ikke piske, for så bliver kagen kompakt. Det skal kun vendes i, så der ikke er tørt mel.
- Fordel dejen ovenpå ananasskiverne. (Husk, ikke at skubbe rundt med skiverne, for du kan ikke lægge dem på plads igen.) Glat dejen på toppen og stil springformen på en bageplade eller et stykke bagepapir ovenpå risten. Bag din kage i nederste tredjedel af ovnen i 40-45 minutter.
- Mærk efter med en tandstikker eller en kniv, om kagen er gennembagt, eller der følger dej med op.
- Lad upside-down kagen køle af i formen i 5 minutter, før du løsner ringen på springformen og vender kagen ud på en bagerist med undersiden af kagen opad. Måske skal du bruge en smal kniv til at løfte formens bund fra kagen, så ananasskiverne ikke hænger fast.
- Lad kagen køle af og server den på et fint fad, drysset med lidt groftrevet kokos.
Skriv et svar