Sandwichlagkage til en studenterfest

Det er sommer, og studenterne springer ud i hobetal. Jeg blev student i 1989, for tæt på en menneskealder siden. Der er mange ting, der er ændret i verden siden da, men ikke den glæde og stolthed, der lyser ud af studenterne, når de bærer den hvide (eller sorte) hue i sommerlandet. Der er heller ikke ændret på den tradition, at man kører rundt til alle forældrene, når man har fået sit eksamensbevis. Heldigvis er nutidens unge mere velorganiserede, end vi var, når det kommer til planlægning af busturen. Der bliver på forhånd udstukket en liste til forældrene, menuen er nøje planlagt, så der er en lige fordeling mellem snacks, frugt og rigtig mad i løbet af dagen. Min mor havde helt sikkert bagt for mange af disse sandwiches, da jeg blev student, for jeg husker det som om, at vi fik sandwichlagkage i flere dage efter;-)

Sandwichlagkage

Jeg har ikke noget barn, der bliver student i år. Da min ældste blev student for tre år siden, havde min tidligere svigermor bagt Sarah Bernhardt. Da den mellemste blev student sidste år, stod vi med Agnetas chokoladekage med hindbær – og vandmelon. Hvis jeg skulle have en hurtig anledning til at servere denne sandwichlagkage, blev det som nem aftensmad i går efter at have været i løbeklubben. Den kunne sagtens stå og vente i køleskabet.

Sandwichlagkage

Jeg blev helt mild og glad, da jeg bagte brødet, for det blev lige så luftigt og let som en rigtig lagkage. Jeg bagte det i en springform med en diameter på 18 cm og kunne med lethed dele det i tre, da brødet var kølet af. Husk at pakke brødet ind i et viskestykke, så snart du har taget det ud af springformen, så det får lov at køle af indpakket og bevare blødhed og fugt. Der er ikke meget ved sandwiches af tørt brød.

Sandwichlagkage

Du kan bruge al slags fyld i din sandwichlagkage. Jeg brugte æggesalat i den ene, pyntet med karse og bacon. I den anden var der skinkesalat, godt nok lavet af en rest hamburgerryg, pyntet med radiser og forårsløg. I mine studenter-sandwichlagkager var der også en med leverpostej, rørt op med fløde, så det fik den rigtige konsistens, og pyntet med revet agurk, som havde fået lov at dryppe lidt af. Tunsalat er også en klassiker.

Sandwichlagkage

Du kan godt pakke en sandwichlagkage ind og tage med på skovtur, men du er næsten nødt til også at pakke kniv og gaffel ned. Det ser dog vældig festligt ud at sidde i græsset på en ternet dug med servietter og rigtige glas og spise “lagkage”. Måske skulle du gribe ideen til Skt. Hans på fredag? Som aftensmad er der til ca. 6 personer i en sandwichlagkage.

Sandwichlagkage

Brød til sandwiches, 18 cm i diameter

  • 25 g smør eller margarine
  • 1½ dl. mælk
  • 25 g gær
  • 1 tsk. salt
  • 250 g mel

Smelt smørret og bland det med mælken i en røreskål. (Tjek, at det ikke er varmere end lillefingervarmt.) Smuldr gæren og rør den ud i væsken. Tilsæt salt og derefter melet ad to omgange og ælt indtil dejen slipper skålen. Jeg brugte K-spaden i røremaskinen.

Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og stil dejen til hævning et lunt sted i en halv time.

Imens klargør du en 18 cm springform. Læg papir i bunden af formen, og smør formens sider med smør. Når dejen er hævet til dobbelt størrelse, skraber du dejen over i springformen med en fugtig dejskraber. Dejen skal ikke æltes igennem, men behandles nænsomt.

Sandwichlagkage

Med fugtige hænder skubber og trækker du dejen ud til kanten af formen. Glat den ud, men sørg for, at dejen er lidt højere i siderne end i midten af formen. Så får du en mere lige top på brødet i sidste ende.

Sandwichlagkage

Dæk atter formen til og lad den efterhæve i 45 minutter, til den næsten når toppen af springformen. Imens varmer du ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft).

Bag dit sandwichbrød i ca. 20 minutter midt i ovnen. Fjern springform og papir og lad brødet afkøle på en rist, pakket godt ind i et rent viskestykke.

Sandwichlagkage

Når brødet er helt koldt, kan du flække det i tre lagkagebunde med en brødkniv. Læg det i en frysepose, indtil du skal bruge det.

Æggesalat

Sandwichlagkage

  • 6 æg
  • 1½ dl. mayonnaise
  • 2 tsk. karry
  • 1 tsk. salt
  • Peber
  • 1 tsk. citronsaft
  • 1 bakke karse
  • 1 pakke bacon i skiver
  • 4 spsk. salatmayonnaise, fx Miracle Whip

Dæk æggene med vand i en lille gryde og bring det i kog. Når vandet koger, slukker du under gryden og lader æggene stå i 10 minutter, før du hælder vandet fra og hælder koldt vand ved. Pil æggene og del dem i en æggedeler på begge leder, så de bliver delt i tern. (Eller hak dem, jeg synes bare det er nemmest på denne måde.)

Sandwichlagkage

Rør mayonnaise med karry, salt, peber, citronsaft og en tredjedel af karsen, før du rører æggene i og smager æggesalaten til.

Smør de to nederste bunde med en spsk. salatmayonnaise hver og fordel æggesalaten på de to bunde, før du lægger lagkagesandwichen sammen. Pak den ind i husholdningsfilm og stil den i køleskabet, så den får lov at trække.

Sandwichlagkage

Steg baconen sprød og klip den i tern. Før servering smøres toppen af din sandwichlagkage med de sidste to skefulde salatmayonnaise og drysses med resten af karsen og toppes med den sprødstegte bacon.

Lagkagesandwich

Skinkesalat

Sandwichlagkage

  • 350 g kogt skinke eller hamburgerryg
  • ½ rødløg
  • 2 forårsløg
  • 1½ dl. mayonnaise
  • 2 spsk. creme fraiche
  • Salt
  • Peber
  • Et bundt radiser
  • Det grønne fra et forårsløg
  • 4 spsk. salatmayonnaise, fx Miracle Whip

Skær skinken i tern på 1×1 cm og læg det i foodprocessoren sammen med begge slags løg, mayonnaise og creme fraiche og hak det fint til en sammenhængende masse. Smag til med salt og peber.

Sandwichlagkage

Smør de to nederste bunde med en spsk. salatmayonnaise hver og fordel skinkesalaten på de to bunde, før du lægger lagkagesandwichen sammen. Pak den ind i husholdningsfilm og stil den i køleskabet, så den får lov at trække.

Sandwichlagkage

Skær radiserne i tynde skiver og det grønne af forårsløget i fine, skrå ringe. Før servering smøres toppen af din sandwichlagkage med de sidste to skefulde salatmayonnaise, radiserne lægges i et fint mønster, og der toppes med forårsløg i skiver.

2 Replies to “Sandwichlagkage til en studenterfest”

    1. Hej Henriette
      Det kommer selvfølgelig an på, hvad du putter i af fyld. Alle sandwiches har godt af at stå og trække, men jeg synes, et helt døgn i forvejen er længe. Fyldet skal i hvert fald ikke være for vådt;-)
      God fornøjelse med dem:-)
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *