En lille, lækker mundfuld med en blød chokoladeganache, en smagfuld mandelmakron og et tyndt lag mørk chokolade. Sådan er en rigtig Sarah Bernhardt kage.
Svigermors Sarah Bernhardt kager
Min tidligere svigermor bagte fantastiske Sarah Bernhardt. Så snart jeg kunne finde på en anledning til, at hun skulle komme med en portion, blev hun bedt om det. Desværre er mine børn nu så store, at konfirmationer og studenterfester er overstået, så jeg kan ikke rigtig ønske dem mere.
Heldigvis har jeg fået hendes opskrift, og min søn, Nikolai har godkendt smagen. De er ligeså gode som Farmors.
Jeg troede, det var lidt vanskeligt selv at bage makronbundene, men det er det overhovedet ikke. Hvis du kan piske æggehvider stive og forsigtigt vende dem i, kan du sagtens være med.
Der er ingen grund til at købe færdige makroner (som slet ikke smager som de hjemmebagte), medmindre du virkelig er i bekneb for tid.
Hvem var Sarah Bernhardt?
Sarah Bernhardt, som levede fra 1844 til 1923, var en fransk skuespillerinde med international stjernestatus. Kagen, som er opkaldt efter hende, blev skabt af den danske konditor, Johannes Steen, hvis konditori lå på Amagertorv 9 i København.
Det var almindeligt, at man opkaldte kager efter berømte skuespillerinder, så da Sarah Bernhardt kom til København i 1911 i anledning af, at hendes erindringer blev udgivet på dansk, skabte Johannes Steen en kage til ære for hende: En makron toppet med chokoladecreme, overtrukket med mørk chokolade og pyntet med kandiserede violer.
Andre klassiske konditorkager?
En anden, klassisk konditorkage er fragilité, som også er opfundet af Johannes Steen. Derudover er flødekagerne gåsebryst og Napoleonskager naturligvis også at finde her på bloggen.
Sarah Bernhardt kager
Ingredienser
Chokoladeganache
- 100 g mørk chokolade
- 4 dl piskefløde
- 25 g smør
Makroner
- 100 g mandler
- 100 g sukker
- ¼ tsk hjortetaksalt
- 2 æggehvider
Overtræk og pynt
- 200 g mørk chokolade
- Kandiserede violer
Sådan gør du
Chokoladeganache
- Hak chokoladen til cremen. Varm fløden op til kogepunktet. Tag gryden af varmen. Hæld chokoladen i og lad det trække lidt, før det piskes glat indefra og ud. Tilsæt smørret og rør igen massen glat.
- Hæld ganachen i en beholder og dæk den med husholdningsfilm helt ned på overfladen og stil den i køleskabet i mindst fire timer, men gerne natten over, til den er helt kold (5° C.)
Makroner
- Varm ovnen op til 160°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Hak mandlerne meget fint sammen med sukkeret i en foodprocessor eller minihakker. Tilsæt hjortetaksalt og bland godt. Pisk æggehviderne meget stive i en helt ren skål.
- Rør halvdelen af æggehviden i mandelmassen, så det er blandet godt og vend derefter resten af æggehviderne i med lange tag med en dejskraber.
- Hæld dejen i en engangssprøjtepose og sæt dejen i små kager på 2,5-3 cm i diameter på bagepapir, som du har drysset let med mel. Der bliver ca. 60 makroner af portionen.
- Bag dem i 13-15 minutter. Lad dem afkøle et par minutter på bagepladen, før de flyttes til en bagerist med en paletkniv. Lad dem afkøle helt.
- Pisk chokoladeganachen luftig og stiv. Pas på ikke at overpiske den, for så gryner den.
- Vend makronerne, så den buede side på makronen vender nedad. Fyld chokoladecremen i en sprøjtepose og fordel den ligeligt på alle makronerne. Glat cremen med en smørekniv, så der er en top på alle kagerne, og så cremen går helt ud til kanten. Sæt kagerne i køleskabet i minimum 4 timer, gerne natten over.
- Smelt chokoladen til overtræk (temperer den, hvis du bruger rigtig chokolade, ellers skal den bare smeltes over vandbad).
- Dyp toppen af kagerne i den varme chokolade, sæt dem på en rist, og drys lidt fint pynt på toppen. Dyp ikke for mange ad gangen, for pynten skal på, før chokoladen størkner.
Skriv et svar