Havreboller med chiafrø

Jeg tilbragte påskens helligdage i Berlin sammen med familien. Jeg har nydt ikke at skulle noget som helst andet end at slappe af. Og bage lidt, naturligvis;-) Nogle har efterspurgt en ny opskrift på boller som variation for gulerodsbollerne. Det er en tung arv at løfte. Gulerodsbollerne med kærnemælk og chiafrø er luftige, lette og holder sig friske og bløde i 3-4 dage. Og når man først har opfundet en opskrift på boller, som er tæt på ideel, hvorfor så lave en ny? Som altid er det “hvad nu, hvis man…”, som driver mig. Det er blevet til havreboller med chiafrø.

Havreboller

Udblødte chiafrø er det, som får gulerodsbollerne til at holde sig friske i mange dage. De holder på fugtigheden. Det modarbejdes kraftigt af havregrynene, som jeg gerne ville have med i disse boller. Havregryn vil rigtig gerne opsuge så meget fugtighed, de overhovedet kan slippe afsted med, og dermed suge blødheden ud af bollerne. Boller med mange havregryn er mere kompakte end gulerodsbollerne, derfor skulle der også væsentligt mere gær til at hæve dem op til at blive lige så luftige som i min anden opskrift. “Smager de så ikke af gær, når der er så meget i?”, tænker du. Næh, men ellers må du jo fortsætte med at bage gulerodsbollerne, ikke? 😉 For mig var det luftigheden, der var det vigtigste.

Havreboller

Det tog et par forsøg under noget spartanske forhold i en lejlighed, hvor jeg både manglede min bagevægt og røremaskine. Jeg har genskabt den herhjemme og med fint resultat. Jeg kan bedst li’ at arbejde med kærnemælk. Men i Berlin brugte jeg 3 dl. creme fraiche rørt op med 1 dl. vand. Det kan sagtens lade sig gøre. Eller du kan bruge skyr, tykmælk, A38 eller hvad du nu lige har. Der bliver 16 pæne boller af portionen.

Havreboller med chiafrø

  • 2 spsk. chiafrø
  • 1 dl. vand
  • 65 g havregryn (1½ dl.)
  • 2 dl. kærnemælk
  • 60 g smør eller margarine
  • 2 dl. kærnemælk (så du skal i alt bruge 4 dl.)
  • 75 g gær
  • 1 tsk. salt
  • 2 spsk. sukker
  • 2 æg
  • ca. 625 g hvedemel

Sæt chiafrøene i blød i vand i minimum 20 minutter, gerne en halv time. Pisk dem let med en gaffel, så alle bliver godt våde og kan suge vandet. Sæt havregrynene i blød i 2 dl. kærnemælk i 20 minutter.

Havreboller

Smelt smør eller margarine i en gryde. Hæld det i en skål og tilsæt de sidste to dl. kærnemælk. Når blandingen er lillefingervarm, smuldres gæren ud i den. Tilsæt salt, sukker, æg, chiafrø og havregryn og rør godt. Ælt melet ind ad et par omgange. Tilsæt ikke mere mel end de 600 g i første omgang. Du kan altid tilsætte mere efter første hævning, hvis det er nødvendigt, men havregrynene suger mere væske, end du regner med, så hellere holde lidt igen end at ende op med tørre boller.

Havreboller
Som du kan se, var dejen ret klistret, da den blev sat til hævning første gang.

Dæk skålen til med en opklippet frysepose sat fast med en elastik, og lad den hæve et lunt sted i en time.

Når dejen har hævet, hælder du den ud på et meldrysset bord og ælter den kort igennem. Tilsæt evt. lidt mere mel. – Jeg brugte i alt 25 g mere mel end de 600 g, både til bordet, til at ælte ind i dejen og til at trille bollerne i. Del dejen i 16 og tril dem til boller. Sæt dem på en bageplade og lad dem hæve tildækket og lunt i 45 minutter.

Opvarm imens ovnen til 220°. (Almindelig ovn, ikke varmluft.) Når bollerne er færdige med at hæve, bages de midt i ovnen i ca. 15 minutter. Lad bollerne køle af på en bagerist under et fugtigt viskestykke.

Havreboller kan sagtens fryses ned, men de holder sig fint i 3-4 dage i en frysepose ved stuetemperatur.

2 Replies to “Havreboller med chiafrø”

  1. Hvorfor kan man ikke bare udskrive selve opskriften ?? Det er så irrterende at der kommer 7 sider hvergang man printer en opskrift !! Det er jo slet ikke nødvendigt. Og spild af papir !!

    1. Hej Ebba. Du har ret, printfunktionen i WordPress er virkelig dårlig. Det er derfor, jeg har lavet en gruppe på Facebook, som hedder Bagvrk – Opskrifter, hvor jeg lægger opskrifterne ind som pdf-filer i gruppens filer. Så er jeg nemlig sikker på, printet ser rigtigt (og pænt) ud hver gang.
      Håber, du kan bruge svaret.
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *