• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Grovbrød for begyndere – helt nede på jorden

Grovbrød for begyndere – helt nede på jorden

16. august 2018 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Er det første gang, du skal bage et grovbrød og er på bar bund? Så læs videre. Her er et grovbrød for begyndere.

“Hvad nu, hvis man ikke har en fancy ovn som din?” “Kan du anbefale en god begynderopskrift?” “Jeg vil gerne bage mit eget brød. Hvad skal jeg bruge af udstyr?”

Grovbrød for begyndere. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.

Vi har ALLESAMMEN været der. Vi er flyttet hjemmefra uden meget andet end et par gryder, en skål og en grydeske – og Ikeas startpakke. Hjælpen er her.

Til det her grovbrød for begyndere skal du ikke bruge andet end en skål, en grydeske og en lille bradepande på ca 22×32 cm – og naturligvis en ovn.

Vi flytter hjemmefra og ind i en lejlighed eller en kollegiebolig og har måske ikke verdens største ovn, men vi er i hvert fald sikre på, at der er nogen, der har brugt ovnen mange gange, før vi er flyttet ind. Vi vil gerne i gang med at bage selv, fordi det er hyggeligt, og nybagt brød smager skønt.

Brødet må gerne være et grovbrød, for man bliver rimelig hurtigt træt af det hvide toastbrød i skiver. Et grovbrød som det her er meget alsidigt og kan bruges til det meste. Som madbrød til suppe, til morgenmad, til sandwiches i madpakken, til eftermiddagsmåltidet med eller uden (chokolade)pålæg.

Grovbrød for begyndere. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.

For begyndere

Men hvordan bager man et grovbrød med de få redskaber, man har i starten? Skal man ikke bruge røremaskine, dampovn og hulplade? Næ, ikke til det her. (Og faktisk kan man bage alt brød med håndkraft. Det er udelukkende dovenskab og manglen på armmuskler, der gør, at jeg næsten altid bruger røremaskine.)

Mit grovbrød for begyndere skal ikke æltes længe. Det skal røres sammen med en grydeske, og dejen SKAL være klistret, når du sætter den til hævning. Det grove mel vil nemlig suge mere væske, mens dejen hæver. Du skal ikke røre meget mere ved dejen, for den skal ikke formes til boller.

Når du prøver dig frem med en ny opskrift, er det altid en god idé at følge opskriften slavisk. Så ved du nemlig, at du har gjort alt, hvad du kunne for at få samme resultat som på billedet.

Når du har lidt mere erfaring, kan du sagtens ændre i opskriften eller tilføje flere eller færre kerner. Du ved nemlig, hvordan dejen skal føles, og du kender din ovn lidt bedre.

Grovbrød for begyndere. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.

Hvilken bradepande bruger jeg?

Min bradepande er en billig én, jeg har købt i et supermarked for en 50’er. Du ved, en af dem med låg og håndtag, så man kan tage en kage med på job eller i skole.

Tips til frøene

Brug, hvad du har. Du skal ikke ud og købe alle mulige kerner og gryn, som du aldrig mere får brug for, så du er nødt til at smide halvdelen ud. Brug dem op, før du køber nye eller en ny slags.

Hvis du ikke kan li’ solsikkekerner, vælger du bare noget andet, fx. hørfrø. Jeg havde nogle boghvedeflager, som jeg gerne ville have brugt op, så det er dem, jeg har brugt i opskriften, men har du fintvalsede havregryn, er det også en mulighed.

Jeg bruger chiafrø, fordi jeg godt kan li’ dem. Chiafrø er sunde (læs mere om dem her i min opskrift om gulerodsbollerne), men mange synes, de er dyre. Det er de også, hvis man sammenligner med kiloprisen for havregryn. Men chiafrø mætter meget, og de er gode til at holde på fugtigheden i brødet, så det holder sig friskt og blødt i lang tid. Du bruger kun 3 spsk. chiafrø til en portion grovbrød som denne, så der er til mange brød i en pose med 500 g.

Prøv at riste kernerne. Det giver en hel anden smag, når du rister kernerne på en pande eller i ovnen, og jeg kan bedre li’ dem sådan her. De bliver lidt nøddeagtige. Men igen: Du gør, som du vil;-)

Grovbrød for begyndere. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.

Tips til melet

Når du køber hvedemel til at bage brød af, skal du kigge på næringsindholdet på posen og vælge mel med et proteinindhold på over 12 g pr. 100 g. Så får du nemlig et hvedemel med et højt glutenindhold, som er det, der danner “nettet” inden i et brød og får det til at hæve.

Den type mel fås også som discount, så du behøver ikke kaste mange penge efter specialmel. (Hvedemel med et proteinindhold på 8-9 g pr. 100 g er godt til at bage kage og småkager af, så melet er ikke dårligere, bare fordi der er mindre gluten i.)

Det grove mel må gerne være groftmalet. Fuldkornsmel indeholder flere fibre end hvidt mel, og er derfor bedre for din krop. Det er dog ikke nemt at bage lækkert brød med udelukkende groft fuldkornsmel, fordi brødet vil blive hårdt og kompakt. Derfor er der både fuldkornsmel og hvidt mel i min opskrift.

Jeg brugte smør i min opskrift, men det kunne lige så godt have været olie, flydende margarine eller fast bagemargarine, jeg brugte.

Grovbrød for begyndere

Du behøver ikke vide meget mere, før du kaster dig over opskriften. Uanset om du skærer dejen ud i bradepanden til 6, 8 eller 12 stykker, er bagetiden den samme, for dejmængden er den samme i bradepanden.

Grovbrød for begyndere. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.
Grovbrød for begyndere. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.

Grovbrød for begyndere

Et lækkert groft brød med kerner. Nemt at bage og anvendeligt som morgenbrød, sandwichbrød, boller eller som madbrød og tilbehør.
5 fra 1 stemme
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 35 minutter min
Hævetid 1 time t 15 minutter min
Samlet tid 2 timer t 20 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk
Antal 12 stk.

Ingredienser
  

Udblødte chiafrø

  • 3 spsk chiafrø
  • 1 dl lunkent vand

Kerner og frø

  • 50 g solsikkekerner
  • 50 g sesamfrø
  • 50 g boghvedeflager
  • 25 g græskarkerner

Resten

  • 6 dl lunkent vand, lillefingervarmt
  • 25 g gær
  • 1 tsk groft salt
  • 1 spsk sukker
  • 150 g groft fuldkornshvedemel
  • 700 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
  • 75 g blødt smør, stuetemperatur

Drys

  • 2 spsk sorte sesamfrø eller andre kerner

Sådan gør du
 

Udblød chiafrøene

  • Bland vand og chiafrø med en gaffel, så alle chiafrøene bliver våde og kan suge vand. Lad dem trække i 20 minutter.
  • Hvis du ikke bruger chiafrø i dit grovbrød, skal du udelade både vand og frø.

Kerner og frø

  • Bland kerner og frø og rist dem på en tør pande over god varme. 
    Kernerne skal begynde at tage farve og dufte. Tag panden af varmen og lad dem afkøle i en skål.

Sådan laver du dejen

  • Hæld det lunkne vand i en skål eller stor gryde (minimum 4 liter). Smuldr gæren og rør den ud i vandet. 
    Det gøres lettest med hånden, så du kan piske med fingrene og mærke, hvornår gæren er opløst.
  • Tilsæt salt, sukker og det grove fuldkornsmel. Rør godt.
  • Hæld halvdelen af hvedemelet, chiafrøene, alle kerner og frø i og rør godt med grydeskeen, til alt er blandet godt.
  • Rør det bløde smør ind i dejen. Tilsæt resten af melet ad et par omgange og ælt dejen med grydeskeen, indtil du har en ensartet dej. 
  • Dejen vil hænge fast i hænder og grydeske, men hvis du tilsætter for meget mel, vil brødet blive tørt og kompakt.
  • Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgør den med en elastik og stil dejen til hævning et lunt sted i 45 minutter. (Og ellers kan du bruge et rent, hårdtopvredet viskestykke til at lægge over.)

Formning og bagning

  • Klargør en bradepande på ca. 22×32 cm ved at beklæde den med bagepapir eller smøre den godt med smør eller margarine. Det er nemmest at få bagepapiret helt ud i hjørnerne, hvis du gør papiret vådt og vrider det op som en karklud. 
  • Skrab dejen ud i bradepanden. Hæld vand i skålen og dyp hænderne deri. På den måde kan du glatte dejens overflade og skubbe den helt ud i hjørnerne, uden at hænderne hænger fast. Hvis dejen klistrer, dypper du blot hænderne igen.
  • Dyp en dejskærer, en kniv eller en pizzaskærer i skålen med vand og skær ned igennem dejen, hvor brødet skal deles, så det er nemt at skære ud efter bagning. Dyp kniven jævnligt, så dejen ikke hænger fast.
  • Drys dejens overflade med fx sorte sesamfrø – eller de kerner du nu godt kan li’.
  • Læg et fugtigt viskestykke over bradepanden og lad brødet efterhæve på køkkenbordet i 40 minutter, mens du varmer ovnen op.
  • Varm ovnen op til 200°. (Almindelig ovn, ikke varmluft.)
    Bag dit grovbrød i nederste tredjedel af ovnen i ca. 35 minutter, til brødet lyder hult, når du banker på det. (Eller til et stegetermometer måler temperaturen i midten af brødet til 98°.)
  • Løft brød og bagepapir ud af bradepanden, så snart du kan røre ved det, og sæt det på en bagerist.
    Læg det fugtige viskestykke over brødet igen, mens det køler af på en rist. Viskestykket holder på noget af fugtigheden i brødet, så det ikke bliver hurtigt tørt.

Noter

Grovbrød opbevares i fryseposer og kan fint holde sig friskt ved stuetemperatur i et par dage. Brødet er også fryseegnet i op til tre måneder.
Tags Gærdej, Grovboller, Kerner, Madbrød, Supernem
Grovbrød for begyndere. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.
Grovbrød for begyndere. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.
Grovbrød for begyndere. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.
Følg mig på Instagram

Tags: Boller, Børnevenlig, Brød, Gær, Gærbrød, Gærdej, Grovbrød, Kerner, Madbrød, Madpakker, Nem opskrift

Previous Post: « Saltbagt kylling med sprødt skind – i ovnen eller på rotisseriet
Next Post: Gulerodsboller med kærnemælk og chia – verdens bedste boller »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Dorte Hunt

    22. december 2021 kl. 12:41

    5 stars
    Hej Lene,

    Som absolut bage begynder har jeg nu to gange haft succes med grovbrødet.
    Tak for denne dejlige – og “let læselige” opskrift, som har givet mig mod til at prøve flere af dine lækre brød!

    Bedste hils er,
    Dorte

    Svar
    • Lene Tranberg

      22. december 2021 kl. 14:37

      Kære Dorte:-)
      Det glæder mig, du har succes med opskriften:-)
      Det er nemlig hele meningen med mit univers.
      Ha’ en dejlig jul!

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Store marengs med tyggegummi og chokoladestriber

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme