Er det første gang, du skal bage et grovbrød og er på bar bund? Så læs videre. Her er et grovbrød for begyndere.
“Hvad nu, hvis man ikke har en fancy ovn som din?” “Kan du anbefale en god begynderopskrift?” “Jeg vil gerne bage mit eget brød. Hvad skal jeg bruge af udstyr?”

Vi har ALLESAMMEN været der. Vi er flyttet hjemmefra uden meget andet end et par gryder, en skål og en grydeske – og Ikeas startpakke. Hjælpen er her.
Til det her grovbrød for begyndere skal du ikke bruge andet end en skål, en grydeske og en lille bradepande på ca 22×32 cm – og naturligvis en ovn.
Vi flytter hjemmefra og ind i en lejlighed eller en kollegiebolig og har måske ikke verdens største ovn, men vi er i hvert fald sikre på, at der er nogen, der har brugt ovnen mange gange, før vi er flyttet ind. Vi vil gerne i gang med at bage selv, fordi det er hyggeligt, og nybagt brød smager skønt.
Brødet må gerne være et grovbrød, for man bliver rimelig hurtigt træt af det hvide toastbrød i skiver. Et grovbrød som det her er meget alsidigt og kan bruges til det meste. Som madbrød til suppe, til morgenmad, til sandwiches i madpakken, til eftermiddagsmåltidet med eller uden (chokolade)pålæg.

For begyndere
Men hvordan bager man et grovbrød med de få redskaber, man har i starten? Skal man ikke bruge røremaskine, dampovn og hulplade? Næ, ikke til det her. (Og faktisk kan man bage alt brød med håndkraft. Det er udelukkende dovenskab og manglen på armmuskler, der gør, at jeg næsten altid bruger røremaskine.)
Mit grovbrød for begyndere skal ikke æltes længe. Det skal røres sammen med en grydeske, og dejen SKAL være klistret, når du sætter den til hævning. Det grove mel vil nemlig suge mere væske, mens dejen hæver. Du skal ikke røre meget mere ved dejen, for den skal ikke formes til boller.
Når du prøver dig frem med en ny opskrift, er det altid en god idé at følge opskriften slavisk. Så ved du nemlig, at du har gjort alt, hvad du kunne for at få samme resultat som på billedet.
Når du har lidt mere erfaring, kan du sagtens ændre i opskriften eller tilføje flere eller færre kerner. Du ved nemlig, hvordan dejen skal føles, og du kender din ovn lidt bedre.

Hvilken bradepande bruger jeg?
Min bradepande er en billig én, jeg har købt i et supermarked for en 50’er. Du ved, en af dem med låg og håndtag, så man kan tage en kage med på job eller i skole.
Tips til frøene
Brug, hvad du har. Du skal ikke ud og købe alle mulige kerner og gryn, som du aldrig mere får brug for, så du er nødt til at smide halvdelen ud. Brug dem op, før du køber nye eller en ny slags.
Hvis du ikke kan li’ solsikkekerner, vælger du bare noget andet, fx. hørfrø. Jeg havde nogle boghvedeflager, som jeg gerne ville have brugt op, så det er dem, jeg har brugt i opskriften, men har du fintvalsede havregryn, er det også en mulighed.
Jeg bruger chiafrø, fordi jeg godt kan li’ dem. Chiafrø er sunde (læs mere om dem her i min opskrift om gulerodsbollerne), men mange synes, de er dyre. Det er de også, hvis man sammenligner med kiloprisen for havregryn. Men chiafrø mætter meget, og de er gode til at holde på fugtigheden i brødet, så det holder sig friskt og blødt i lang tid. Du bruger kun 3 spsk. chiafrø til en portion grovbrød som denne, så der er til mange brød i en pose med 500 g.
Prøv at riste kernerne. Det giver en hel anden smag, når du rister kernerne på en pande eller i ovnen, og jeg kan bedre li’ dem sådan her. De bliver lidt nøddeagtige. Men igen: Du gør, som du vil;-)

Tips til melet
Når du køber hvedemel til at bage brød af, skal du kigge på næringsindholdet på posen og vælge mel med et proteinindhold på over 12 g pr. 100 g. Så får du nemlig et hvedemel med et højt glutenindhold, som er det, der danner “nettet” inden i et brød og får det til at hæve.
Den type mel fås også som discount, så du behøver ikke kaste mange penge efter specialmel. (Hvedemel med et proteinindhold på 8-9 g pr. 100 g er godt til at bage kage og småkager af, så melet er ikke dårligere, bare fordi der er mindre gluten i.)
Det grove mel må gerne være groftmalet. Fuldkornsmel indeholder flere fibre end hvidt mel, og er derfor bedre for din krop. Det er dog ikke nemt at bage lækkert brød med udelukkende groft fuldkornsmel, fordi brødet vil blive hårdt og kompakt. Derfor er der både fuldkornsmel og hvidt mel i min opskrift.
Jeg brugte smør i min opskrift, men det kunne lige så godt have været olie, flydende margarine eller fast bagemargarine, jeg brugte.
Grovbrød for begyndere
Du behøver ikke vide meget mere, før du kaster dig over opskriften. Uanset om du skærer dejen ud i bradepanden til 6, 8 eller 12 stykker, er bagetiden den samme, for dejmængden er den samme i bradepanden.


Grovbrød for begyndere
Ingredienser
Udblødte chiafrø
- 3 spsk chiafrø
- 1 dl lunkent vand
Kerner og frø
- 50 g solsikkekerner
- 50 g sesamfrø
- 50 g boghvedeflager
- 25 g græskarkerner
Resten
- 6 dl lunkent vand, lillefingervarmt
- 25 g gær
- 1 tsk groft salt
- 1 spsk sukker
- 150 g groft fuldkornshvedemel
- 700 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 75 g blødt smør, stuetemperatur
Drys
- 2 spsk sorte sesamfrø eller andre kerner
Sådan gør du
Udblød chiafrøene
- Bland vand og chiafrø med en gaffel, så alle chiafrøene bliver våde og kan suge vand. Lad dem trække i 20 minutter.
- Hvis du ikke bruger chiafrø i dit grovbrød, skal du udelade både vand og frø.
Kerner og frø
- Bland kerner og frø og rist dem på en tør pande over god varme. Kernerne skal begynde at tage farve og dufte. Tag panden af varmen og lad dem afkøle i en skål.
Sådan laver du dejen
- Hæld det lunkne vand i en skål eller stor gryde (minimum 4 liter). Smuldr gæren og rør den ud i vandet. Det gøres lettest med hånden, så du kan piske med fingrene og mærke, hvornår gæren er opløst.
- Tilsæt salt, sukker og det grove fuldkornsmel. Rør godt.
- Hæld halvdelen af hvedemelet, chiafrøene, alle kerner og frø i og rør godt med grydeskeen, til alt er blandet godt.
- Rør det bløde smør ind i dejen. Tilsæt resten af melet ad et par omgange og ælt dejen med grydeskeen, indtil du har en ensartet dej.
- Dejen vil hænge fast i hænder og grydeske, men hvis du tilsætter for meget mel, vil brødet blive tørt og kompakt.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgør den med en elastik og stil dejen til hævning et lunt sted i 45 minutter. (Og ellers kan du bruge et rent, hårdtopvredet viskestykke til at lægge over.)
Formning og bagning
- Klargør en bradepande på ca. 22×32 cm ved at beklæde den med bagepapir eller smøre den godt med smør eller margarine. Det er nemmest at få bagepapiret helt ud i hjørnerne, hvis du gør papiret vådt og vrider det op som en karklud.
- Skrab dejen ud i bradepanden. Hæld vand i skålen og dyp hænderne deri. På den måde kan du glatte dejens overflade og skubbe den helt ud i hjørnerne, uden at hænderne hænger fast. Hvis dejen klistrer, dypper du blot hænderne igen.
- Dyp en dejskærer, en kniv eller en pizzaskærer i skålen med vand og skær ned igennem dejen, hvor brødet skal deles, så det er nemt at skære ud efter bagning. Dyp kniven jævnligt, så dejen ikke hænger fast.
- Drys dejens overflade med fx sorte sesamfrø – eller de kerner du nu godt kan li’.
- Læg et fugtigt viskestykke over bradepanden og lad brødet efterhæve på køkkenbordet i 40 minutter, mens du varmer ovnen op.
- Varm ovnen op til 200°. (Almindelig ovn, ikke varmluft.)Bag dit grovbrød i nederste tredjedel af ovnen i ca. 35 minutter, til brødet lyder hult, når du banker på det. (Eller til et stegetermometer måler temperaturen i midten af brødet til 98°.)
- Løft brød og bagepapir ud af bradepanden, så snart du kan røre ved det, og sæt det på en bagerist.Læg det fugtige viskestykke over brødet igen, mens det køler af på en rist. Viskestykket holder på noget af fugtigheden i brødet, så det ikke bliver hurtigt tørt.
Noter




Hej Lene,
Som absolut bage begynder har jeg nu to gange haft succes med grovbrødet.
Tak for denne dejlige – og “let læselige” opskrift, som har givet mig mod til at prøve flere af dine lækre brød!
Bedste hils er,
Dorte
Kære Dorte:-)
Det glæder mig, du har succes med opskriften:-)
Det er nemlig hele meningen med mit univers.
Ha’ en dejlig jul!
Kh Lene