Du kender en hjemmelavet pizza i en bradepande. Franskbrød med fyld… Ikke noget at råbe hurra for, og før bunden bliver gennembagt, er osten brun og sprød. Nogle kalder det for deep pan pizza, men det bliver tanken om bradepandepizzaerne ikke bedre af.
Dernæst prøver de velmenende pizzabagere at putte mindre fyld på á la italiensk pizza. Du sukker. Nu er det bare franskbrød uden fyld…
Lær at sige “NEJ!” til dårlige pizzaer! Det er livet simpelthen for kort til!
En rigtig pizza skal enten have en tynd, sprød bund som denne eller også skal den have en lækker, blød, luftig bund, hvor kun det alleryderste af skorpen er sprødt. Som en rigtig deep pan pizza. Ligesom dem fra Pizza Hut.
Well, forvent noget, der er bedre end Pizza Huts! Når du først har smagt denne opskrift på deep pan, så spiser du aldrig andet! Knap nok den italienske, som jeg ellers altid har sværget til.
Deep pan pizza er da amerikansk?
Det er Jamie Oliver, der har oplyst mig på dette område i sin kogebog “Jamies Amerika”. – Og selvom den rigtige forklaring skulle være en anden, er det her en god historie.
Ligesom Jamie har jeg altid troet, at deep pan pizza var en amerikansk opfindelse, hvor det bare gjaldt om at putte mest muligt fyld på en tyk bund. Overflod og grådighed, only in America… 😉
Deep pan er ganske rigtigt opstået i USA, men det var italienske udvandrere, der opfandt dem. Da de ville bage deres hjemstavns pizzaer, blev de altid sorte i bunden, fordi ovnene i USA var kulfyrede og derfor dækket af sod indvendig.
I stedet begyndte de at bage pizzaerne i forme, og derved opstod deep pan pizzaen.
Men altså, en rigtig deep pan pizza har en tynd, sprød skal, som nærmest er “oliebagt”, en blød og luftig dej med godt med fyld på.
Tomatsaucen
Nogle laver en tomatsauce, som bare er en dåse hakkede tomater, der blandes krydderier i.
Jeg synes, det giver meget mere og meget bedre smag, når saucen får lov at koge ind, så den tykner lidt. Du får meget mere smag ud af en almindelig dåse tomater på den måde.
Men bortset fra det, er det verdens nemmeste tomatsauce, hvor du blander det hele sammen i gryden og koger op. Den er også fantastisk til pasta.
Dejen
Dejen er ikke svær at lave, men den skal selvfølgelig have tid til at hæve. Jeg lader anden hævning foregå i køleskabet, for så kan jeg lave dejen i god tid og hurtigt fordele fyldet henover, når ovnen er ved at være varm.
Alternativt kan du sagtens lade dejen hæve i formene på køkkenbordet, hvis du har lidt travlt.
Modstå fristelsen, og prik ikke hul på de luftbobler, der opstår under hævningen! Det er dem, der gør din pizza så lækker.
Formning af dejen
Jeg lader aldrig en kagerulle komme i nærheden af min pizzadej! Hvis jeg ruller dejen ud, risikerer jeg at presse al den dejlige luft ud af dejen, som jeg har opnået ved hævningen. Resultatet er ofte “knækbrød”:-(
I stedet former jeg min dej i hånden, som du kan se i denne lille film. Det er ikke svært, når du først har prøvet det et par gange.
Der er mange måder at gøre det på, og du finder helt sikkert din egen måde at gøre det på.
Først trykker jeg dejkuglen lidt over det hele med fingerspidserne, så dejen bliver fladere, og derefter former jeg den som på filmen.
Formene
Man kan købe rigtige deep pan pizza forme. Jeg bruger bare et sæt lagkageforme med fast bund. Mine er fra Tefal, men du kan bruge alle slags. Også en tæt springform.
Ulempen ved mine forme er, at der er en lidt bred kant på, så der er kun plads til én i ovnen ad gangen, selvom den indvendig kun er 23 cm i diameter.
Smør formene let med olie eller en klat smør, før du lægger dejen i. På den måde er du sikker på, at dejen slipper formen, men du får også en ekstra lækker smag på bunden.
Fyldet
Giv familien, hvad de vil have! Er de mere til skinke eller kebab, så bruger du bare det. Vi er mest til pepperoni med jalapeños, og alt bliver spist rub og stub.
Ovnens indstilling
Jeg har forsøgt mig frem med den perfekte indstilling til netop deep pan pizza.
Min ovn er fra Siemens og har en del indstillinger. Den allerbedste til denne opskrift er undervarme kombineret med varmluft. Symbolet er en streg forneden med en propel over.
Jeg bruger mit bagestål til at give varmen ekstra power og varmer det op sammen med ovnen med stålet på den nederste rille. (Vil du læse mere om mit bagestål, kan du gøre det her.)
På den måde boostes varmen fra bunden, så bunden bliver bagt, før osten bliver tør. Du får den allerbedste “crispy crust” med en helt tynd skorpe og et luftigt indre.
Har du ikke en ovn med den indstilling, skal du bruge varmluft. Varm en tyk bageplade op sammen med ovnen, så den fungerer som varmebooster.
Deep pan pizza
Ingredienser
Tomatsauce
- 1 ds hakkede tomater
- 1 spsk olivenolie
- 1 spsk kryddereddike eller rødvinseddike
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk tørret oregano
- 1 tsk tørret basilikum
- 1 tsk groft salt
- Friskkværnet sort peber
Pizzadej
- 4 dl lunkent vand
- 20 g gær
- 1 tsk groft salt
- 1 spsk sukker
- 630 g Tipo 00 hvedemel
Fyld
- Al tomatsaucen
- 4 kugler frisk mozzarella
- 200 g pepperoni i skiver
- Syltede jalapeños i skiver
- 1 drys tørret oregano
Sådan gør du
Tomatsauce
- Bland alle ingredienserne i en lille gryde. Varm den op til kogepunktet og lad saucen simre i ca. 20 minutter uden låg, så den tykner. Lad den køle af.
Pizzadej
- Smuldr og opløs gæren i vandet. Bland salt, sukker og mel og tilsæt det ad et par gange, indtil det er godt blandet ind i dejen.
- Lad røremaskinen gøre arbejdet, og ælt dejen i ca. 10 minutter, til den slipper skålens sider.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og stil dejen til hævning på køkkenbordet. Lad den hæve ca. en time, til den når dobbelt størrelse.
- Skrab dejen ud på bordet. Del dejen i fire lige store dele. Stram dejen op ved at trække i de fire hjørner på hver del, og samle dem på midten. Træk igen i de nye hjørner og saml dem på midten. Vend dejen med samlingen nedad og drej dejkuglen henover bordet, mens du former den mellem hænderne.
- Dæk de fire kugler til med fryseposen, og lad dem hvile på køkkenbordet i 20 minutter.
- Spray eller smør dine fire forme godt. Læg en dejkugle på et let meldrysset bord med oversiden opad. Træk i dejen fra alle sider, så den strækker sig, mens du drejer den rundt.
- Lad evt. tyngdekraften gøre arbejdet for dig ved at holde dejen lodret, mens den strækker sig nedad. Drej dejen, indtil du har en cirkel, der passer til formens størrelse. Det var som var oversiden, da det var en kugle, er stadig oversiden i formen.
- Læg dejen i de fire forme med en diameter på ca. 23 cm. Læg en tallerken over som låg og stabl dem i køleskabet. Lad dejen hæve i køleskabet i tre timer. Hvis du har travlt, kan du lade dejen hæve ca. 45 min. på køkkenbordet.
- Tag pizzadejen ud af køleskabet, og lad den stå på køkkenbordet, mens du varmer ovnen op.
- Jeg varmer mit bagestål op på den nederste ovnrille sammen med ovnen. Ovnen skal stå på undervarme kombineret med varmluft, hvis du har den funktion. Det giver nemlig et ekstra boost til bunden. Varm ovnen op til 240°. Det tager ca. 30 minutter, før stålet er gennemvarmt.
- Har du ikke denne ovnfunktion eller et bagestål, skal du varme en bageplade op sammen med ovnen (også på nederste rille) og varme ovnen op til 240° varmluft.
Fyldet
- Fordel tomatsaucen på de fire pizzabunde, helt ud til kanten. Pluk de fire mozzarellakugler i mindre stykker og fordel 3/4 ovenpå tomatsaucen.
- Læg pepperonien tæt ovenpå pizzaen, derefter resten af osten og drys med jalapeños og oregano.
- Bag pizzaerne i ovnen, indtil skorpen er gylden, tynd og sprød, og osten stadig er lys og blød. I min ovn tager det 11-12 minutter.
Katrine
Den er fluks røget på madplanen i stedet for 4 små pizzaer, tror du så man vil kunne lave en pizza i en stor, dyb bradepande?
Lene
Hej Katrine:-)
Jeg er bange for, du ikke vil få samme resultat med den tynde, sprøde skorpe. Dampen vil ikke kunne komme væk på samme måde som med de små forme, men du vil nok kunne få et godt resultat med en lidt større form end mine:-)
Kh Lene
Christian
Det kan du godt. Smid en lille kop koldt vand ind i bunden af ovnen og luk hurtigt til. Det giver ekstra damp til din pizza
Lene
Tak for din besked, Christian:-) Dit råd er hermed givet videre.
Kh Lene
Christian
Selv tak Lene
Og tak for en god side
Anette
Endnu engang med succes, den opskrift er fantastisk
Anne-Mette
Lyder rigtig godt – skal lige være helt sikker.. sætter du formene ned pizza på bagestålet eller på en rust højere oppe?
Hvor mange gram de 4 kugler mozzarella til? Jeg kæber ofte en stor kugle.
Dejligt at se dig tilbage med bageriet/mad på bloggen
Kh Anne-Mette
Anne-Mette
Hold nu op… med trykfejl ;-)… der skulle naturligvis stå “ med pizza”…. “rist” og ikke rust… “ køber” og ikke kæber…kh
Lene
Haha, jeg så først trykfejlene, da jeg læste denne besked, så jeg forstod fint, hvad du mente<3
Kh Lene
Lene
Kære Anne-Mette:-)
Jeg sætter formene direkte på bagestålet:-)
Godt spørgsmål med mozzarellakuglerne, men jeg har lige dobbelttjekket poserne. Der er 125 g drænet vægt i hver.
Jeg har savnet bageriet og bloggen helt utroligt;-)
Kh Lene
Anne-Mette
Tusind tak for svar. Pizza inspiration kan man aldrig få for meget af og heller ikke en god hjemmelavet en af slagsen.
Kh Anne-Mette
Lene
Nej, jeg synes også, jeg bliver lige begejstret, hver gang jeg vender en sten og finder ud af noget nyt;-)
Melle
Hej, et spørgsmål.
Jeg har den varme med undervarme og varmluft ikonet, kan jeg stadig bruge en bradepande?
Lene Tranberg
Hej Melle:-)
Ja, det kan du godt. God bagelyst.
Kh Lene
Marie
Mums, prøvede den for første gang i fredags, det bliver ikke sidste gang…!
Lene Tranberg
Hej Marie:-)
Tusind tak for din besked:-)
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
lene madsen
kan man frysw dej kuglerne ?
Lene
Kære Lene:-)
Ja, der er flere muligheder for frysning med denne opskrift.
Du kan fryse de formede dejkugler.
Du kan fryse den formede dej – altså som en pizzabund uden noget.
Du kan bage pizzaerne i ca 8 minutter, så de er forbagte og skal bages færdig efter frysningen.
Og endelig kan du bage de færdigbagte pizzaer, så de bare skal lunes:-)
Hvis du fryser den rå dej, skal du lade den tø op og evt hæve færdigt, før du går videre med næste trin.
God fornøjelse:-)
Kh Lene
Helle Andersen
Kan erstatte hvedemel med en lidt grovere type?
Lene
Hej Helle:-)
Ja, det kan du, men helst ikke mere end 20%, for ellers går det ud over luftigheden i dejen.
Kh Lene
Helle Hermansen
Hej Lene
TAK for den gode opskrift, som jeg prøvede i lørdags. Hold op hvor blev det nogle vellykkede pizzaer. I stedet for 4 pizzaer bagte jeg 2 store – og direkte på bagestålet – så helt “deep pan” blev det ikke, men de smagte bare af mere. Det er ikke sidste gang, den opskrift bliver brugt her i huset.
Lene Tranberg
Kære Helle:-)
Tusind tak for din besked. Det glæder mig så meget, når andre også har succes med mine opskrifter:-)
Lige præcis denne opskrift er en tilbagevendende klassiker i vores eget køkken. Vi er vilde med denne pizza!
Kh Lene
Finn Nicolaisen
Genial opskrift, og dejligt detaljeret 🙂
Min datter følger dig, og hun foreslog at vi skulle lave denne deep pan pizza. Den blev præcis så god som billederne illustrerer. Det er fremover vores pizza dej opskrift.
Jeg brugte lidt større firkantede bradepander, og har ikke bagestål, men tippet med en varm plade virkede strålende.
Venlig hilsen
Finn Nicolaisen
Tak, Lene Tranberg:)
Lene Tranberg
Hej Finn:-)
Ih, hvor det glæder mig, at min opskrift lykkedes lige så godt i jeres køkken som i mit:-D
Jeg gør mig umage med at forklare alt meget grundigt, for jeg bryder mig ikke selv om de opskrifter, hvor resultatet afhænger af, hvor god man er til at gætte…
Tak for din søde besked:-)
Kh Lene
Helle Hermansen
Jeg giver denne opskrift 5 stjerner – men gav den gerne 10, hvis det var muligt. Det er den bedste opskrift på pizza.
Lene Tranberg
Tusind tak, Helle:-)
Kh Lene
Karin
Dejen var meget klisteret så måtte komme mere mel i… Håber de bliver gode alligevel
Lene Tranberg
Hej Karin:-)
Dejen er ret våd og blød, men når den har hævet bliver den meget mere medgørlig.
Prøv det næste gang, for så bliver den endnu mere luftig og lækker.
Pizzaen skal nok blive lækker alligevel;-)
Kh Lene
Anette N. Miller
Tak for super lækker opskrift. Jeg har afprøvet den på mine dagplejebørn og de har aldrig spist så meget før. Jeg laver som regel sprøde bunde men savner en gang i mellem en ordentlig deep pan bund som jeg plejede at få da jeg boede i USA. Glæder mig til mine egne børn smager den.
Lene Tranberg
Kære Anette:-)
Jaaaaa, hvor er det godt:-D Tusind tak for din søde besked.
Jeg håber, dine børn også synes om den.
Kh Lene
Marianne
Er det en fordel, at varme den færdige,optøede pizza,op, på et bagestål,eller bliver bunden evt. for tør? (Det er forøvrigt en forrygende god opskrift,men første gang jeg har frosset dem færdige)
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Jeg plejer bare at varme pizzaen på en bageplade, men det er mest fordi jeg synes, det er spild af strøm, at varme stålet op for at opvarme en “frysepizza”;-)
Det er verdens bedste pizza! Også når den har været frosset ned:-D
Kh Lene
Daniel
Hej.
Så lige din video hvordan man former dejen til en deep pan pizza.. Hvilken deep pan pande bruger du? Den så god ud.
Lene Tranberg
Hej Daniel:-)
Mine deep pan pizza forme er egentlig en lagkageform fra Tefal. Den er genial til deep pan, men den er desværre udgået:-(
Ulempen er den lidt brede kant, så der er kun plads til en i ovnen ad gangen…
Kh Lene
Charlotte Duncan Hardam
Den bedste pizza
Lene Tranberg
Tak, Charlotte:-)
Kh Lene
Peer
Hej Lene.
Kan jeg bage 2 bradepander med Deep pan samtidigt?
Lene Tranberg
Hej Peer
Jeg ville kun bage to bradepander på en gang, hvis din ovn er så stor, at de kan stå ved siden af hinanden.
Ellers vil jeg bage dem en ad gangen.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Jacob Olesen
Mindstemanden herhjemme var sikker på, at det var pizza fra pizzamanden vi fik, så bestemt godkendt herfra.
Nyder at følge dine opskrifter Lene !
Lene Tranberg
Hej Jacob:-)
Tillykke med at overgå pizzamanden – eller i hvert fald at bide ham i haserne;-)
Tak, fordi du læser med.
Ha’ et fantastisk nytår:-)
Kh Lene
Ditte
Hej Lene
Bruger du mel eller fedtstof – hvis noget – på bordet når dejen har hævet første time??
glææder mig til at prøve denne dej
Lene Tranberg
Hej Ditte:-)
Ja, jeg drysser lidt mel på bordet.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Marianne
Hej. Kan jeg fryse den rå pizza i formen efter 3 timer i køleskab,eller skal formene i fryseren før køleskabet?
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Du kan fint fryse dejen efter de tre timer.
De fleste gange bager vi pizzaerne halvt, så der altid er luxusfrysepizzaer, som bare skal have det sidste;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Marianne
Tak for hurtigt svar. Det prøver jeg
Jesper
Halløj
Hvis man vil lave en vegetar deep pan pizza, er der så noget man skal tænke over? Er der grøntsager, som er bedre end andre. Her tænker jeg på væde, som gør dejen blød.
Hilsen jesper
Lene Tranberg
Hej Jesper:-)
Som du selv er inde på, skal det være grønsager som ikke væsker for meget.
Du kan dog fint bruge fx auberginer/squash, hvis du lader dem trække med salt, før du lægger dem på, så en del af væden suges ud af dem.
Ellers ser jeg ikke andre begrænsninger i en vegetarpizza;-)
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Stine
Hej Lene.
Ville man kunne bruge pander som forme, når pizzaerne skal bages?
Kh Stine
Lene Tranberg
Hej Stine:-)
Ja, hvis panderne kan gå i ovnen, kan du godt.
Alternativt kan du bruge lagkageforme eller springforme til at bage dem i.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Lene
Anni
Hej Lene
Jeg plejer at bruge din fantastiske surdejspizza, ingen andre opskrifter kan overgå den, så derfor er jeg lidt luren på, om det bli’r ligeså godt med gær, eller kan jeg erstatte gæren i denne opskrift med surdej? Og evt. hvormeget?
Tak for super gode opskrifter.
Kh Anni
Lene Tranberg
Hej Anni:-)
Du kan godt bruge surdej i den her, hvis du vil. Ca 20% surdej i forhold til melmængden.
– Men den her deep pan pizza er noget helt særligt. Også lavet med gær;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Marina
De skønneste pizzaer! Tusind tak for opskriften.
Kan man lade dejen hæve natten over i køleskabet hvis man skal bruge dem næste formiddag?
Dbh. Marina
Lene Tranberg
Hej Marina:-)
Ja, det kan du godt.
I så fald ville jeg bruge mindre gær, så dejen ikke når at overhæve i køleskabet.
God fornøjelse!
Kh Lene
Heidi Farsø
Lige den opskrift jeg har søgt efter længe.
Jeg har desværre ikke et bagestål, men kan jeg bruge en pizzasten istedet?
Hilsen en ny begrejstret bruger af din blog.
Lene Tranberg
Hej Heidi:-)
Tak for din søde besked og velkommen til.
Ja, det kan du. Pizzaen skal måske bage et minuts tid længere på stenen, men du kan sagtens bruge din pizzasten.
God fornøjelse:-)
Kh Lene
Lasse
Fremragende pizzabund. Hvor meget gær skal der anvendes hvis man vælger at bruge tørgær? Det er en smule lettere at have på lager end frisk gær som sjovt nok altid er blevet 7 dage for gammelt når man står og skal bruge det
Lene Tranberg
Hej Lasse:-)
Tak:-)
Hvis du vil bruge tørgær, skal du bruge ca. 5 g for at det svarer til 20 g frisk gær.
Der er normalt 11,8 g tørgær i en pose, der svarer til 50 g frisk gær.
God fornøjelse:-)
Kh Lene
sabina
Hejsa,
Super nice opskrift – brugte min stegepande der må komme i ovnen men er nu ude og lede efter forme..
Men jeg bliver lidt i tvivl om højden, så er det muligt at du kan måle din form så jeg har en ide om hvad højde jeg skal lede videre efter.
På forhånd tak
Vh Sabina
Lene Tranberg
Hej Sabina:-)
Mine forme er 3 cm høje.
Jeg købte i foråret nogle forme med fast kant i Netto til næsten ingen penge. De fungerer også fint;-)
God bagelyst.
Kh Lene
Janne Hanse
Supernice opskrift, som lykkes hver gang.
Det er familiens go-to pizzabund, fordi vi ved, den virker hver gang.
Mvh Janne
Lene Tranberg
Hej Janne:-)
Tak for din søde kommentar og alle stjernerne.
Jeg bliver heller aldrig træt af den her opskrift.
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene
Iwan
Hej Lene
Jeg skal til at prøve at lave nogle deep pan pizzaer efter din opskrift her i weekenden.
I opskriften står der at det er til 4 pers. er det så ensbetydende med 4 pizzaer?
Jeg har en ret lille form på knap ø19 (indvendig) med en lille kant til min airfryer – jeg har bestilt en pizza-form med en højere kant på ø20, men er bange for den ikke når frem før næste uge. Er de for små? Kan jeg evt. bruge en springform (til bagning)? Jeg har en på ø26 🙂
Tak på forhånd for dit svar!
Lene Tranberg
Hej Iwan:-)
Jeg beklager det sene svar og håber, du fik bagt nogle gode pizzaer.
Når man deler dejen i fire, passer dejen i en form på 23 cm i diameter. Derfor vil den ikke passe i dine små forme.
Alternativt kan du bage en mindre del af dejen i den lille form og en større del af den i din springform.
God bagelyst.
Kh Lene
Annette
Hej Lene.
Kan den bages i pizzaovnen, har ikke noget bagestål.
Hilsen Annette
Lene Tranberg
Hej Annette:-)
Så skal du i hvert fald være sikker på, at dine forme kan tåle varmen i pizzaovnen. Men jo, det skulle være muligt.
God fornøjelse.
Kh Lene