Der er ikke noget bedre, end et stort, blødt gulerodsbrud, som man kan trække fra hinanden i store flager, er der? De smager nøjagtig som dem, man kunne købe hos Sallingbageren:-)

Mine store børn og jeg delte tit ét, når vi var ude at handle med barnevognen. Selvom der kom krummer i vognen, kom der endnu mere bolle indenbords i børnene. Gulerodsbrud er monsterlækre!
Opskriften her er oprindeligt Claus Meyers fra hans bog, ‘Meyers Bageri’. Det eneste, jeg ændrede, var, at jeg brugte græskarkerner i stedet for solsikkekerner. De blev ikke mindre gode af den grund. Du kan bruge de kerner, du har i skabet.

Opskriften på gulerodsbrud
I Meyers opskrift står der 4 gulerødder. Men hvor store? Derfor vejede jeg mine revne gulerødder. Der var 300 g, men du kan også bruge mindre, hvis det er…
Gulerodsbrud kan fint fryses ned efter bagning, hvis du ikke får spist dem allesammen i løbet af et par dage. Jeg kan allerbedst li’ dem lune, enten når de er nybagte eller efter en tur på brødristeren. Så forsvinder de hurtigt.
Der skulle blive 12 stk. af portionen, men jeg lavede dem lidt større, så jeg fik 10. Fem brud på hver bageplade. De blev rigeligt store, så næste gang tror jeg, jeg deler dejen i 15 og laver fem på tre plader i stedet.

Der er ikke noget svært ved at lave gulerodsbrud. Dog skal du være opmærksom på, at den dej, der stilles til hævning, er noget mere fast, end de deje, jeg normalt arbejder med her på bloggen.
Dejen bliver blødere, når æggene hakkes ind i dejen, så det endelige resultat er præcis, som det skal være.
Under opskriften finder du en serie billeder, så du kan se, hvordan dejen ser ud undervejs. Bare hak løs i dejen. Den skal være knoldet og rustik at se på.

Har du mere lyst til de bedste gulerodsboller i verden, så finder du min opskrift her.


Gulerodsbrud
Ingredienser
- 5 dl lunkent vand
- 50 g gær
- 75 g sukker
- 2 tsk groft salt
- 75 g blødt smør (eller smeltet og afkølet)
- 1 kg hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 2 æg, str. M/L
- 150 g græskarkerner eller solsikkekerner
- 300 g groftrevne gulerødder
Sådan gør du
- Smuldr gæren og opløs den i det lunkne vand. Tilsæt sukker, salt og halvdelen af melet. Ælt det sammen, før du først ælter smørret ind, og derefter resten af melet.
- Ælt dejen grundigt i 6-8 minutter. Dejen er ret fast, når den er færdigæltet.
- Læg dejkuglen på et let meldrysset bord, og lad den hæve under et tørt viskestykke i en times tid.
- Pres en stor fordybning i dejen. Læg de revne gulerødder, kernerne og slå de to æg ud i fordybningen.
- Med en bordskraber af metal (eller en kniv) hakkes dejen i små stykker, mens du blander gulerødder, kerner og æg ind i dejen. Vend dejen lidt rundt, mens du hakker, så det hele bliver blandet godt.
- Dejen skal ikke æltes og samles til en rund kugle. Den skal være lidt rustik at se på.
- Del dejen i 12 lige store klatter, som du løfter over på to-tre bageplader, klargjort med bagepapir. Dæk gulerodsbruddene til med et viskestykke igen, og lad dem hæve i en times tid.
- Varm ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft) det sidste kvarter af hævetiden. Bag en plade brud ad gangen i den nederste tredjedel af ovnen i ca. 15 minutter.
- Dæk dine gulerodsbrud til med et viskestykke, når de kommer ud af ovnen, så dampen bevares inde i brødet og holder det blødt. Flyt bruddene over på en rist og lad dem afkøle helt, stadig under viskestykket.
Noter
Processen, når du laver gulerodsbrud










Tak for alle dine tæske-lækre opskrifter
Mvh
Finn
Tusind tak, Finn:-) Og tak, fordi du læser med:-)
Kh Lene
Tak for endnu en fantastisk og brugbar illustreret opskrift Lene – som altid en fornøjelse 🙂 Jeg har lige bagt disse fantastiske gulerodsbrud – mums de er gode, og lette at lave! Jeg har ingen bageenzymer i, men de er lige så floffy, som de nu en gang skal være. De bliver meget store (lavede 12 stk), så jeg må prøve lidt flere og mindre klatter næste gang 🙂
Kh Hanne
Kære Hanne:-)
Hvor er det dejligt med sådan en sød besked<3
Jeg var også overrasket over størrelsen og skal snart bage en portion igen:-)
Ha’ en dejlig aften!
Kh Lene
Tusind tak for en vildt god opskrift! De smager bedre end dem man køber! Jeg lavede dem til 15 boller i stedet, men tror sagt S man kan lave 17 eller 18 i stedet for. De bliver meget store! Men hold op hvor smager de godt! ♥️
Hej Majken:-)
Tak for din søde besked<3
Gulerodsbruddene smager tosset godt, og efter at have set dine billeder på Instagram, må jeg selv i gang med en portion snart:-)
Kh Lene
Super lækre.
Bagte dem i Sydafrika til min datter, svigersøn og børnebørn, som var helt vilde med dem, så der er blevet bagt endnu en portion inden jeg rejser tilbage til DAnmark i morgen.
Kære Merete:-)
Hvor er det fantastisk, at opskrifter er universelle, så de kan bruges i Sydafrika, også.
Min mand og jeg var på safari i Sydafrika for 14 år siden, og jeg ville SÅ gerne tilbage:-)
Ha’ en dejlig tur hjem. Håber, du har nydt besøget hos familien:-)
Kh Lene
Hej
Tips:
Når jeg laver gulerodsbrud blander jeg godt æg og solsikkefrø i en skål.
Så står frøene og bliver extra bløde inden de skal i dejen.
Hej Randi:-)
Det var et fint tip. Tak:-)
Kh Lene
Super lækre, men jeg blev i tvivl om de skulle pensles de skulle pensles
Hej Helle:-)
Nej, det er ikke nødvendigt at pensle gulerodsbrud, da ægget jo omslutter alle dejklumperne i brudet.
God aften!
Kh Lene
Hej Lene.
Tror du det er muligt at lave dejen aften før? Så den kold hæver? Evt. Først tilsættes gulerødder og kerner om morgen?
Jeg har ikke tid til at lave dem om morgen, da jeg får gæster tidligt, så tænkte det måske kunne lade sig gøre på den måde?
Jeg har bagt dem flere gange nu og de er simpelthen så lækre og for stor ros hver gang de bliver serveret
Mvh. Stine
Hej Stine:-)
Hvis du bruger fx 10 g gær og koldt vand, kan du sagtens koldhæve dem. Husk dog, at de skal hæve i længere tid end normalt, når du har hakket gulerødder og kerner ind i.
Hvis jeg var dig, ville jeg bage dem et par minutter kortere dagens før, pakke dem i fryseposer, fugte overfladen på dem og give dem 6-8 min i ovnen, indtil de er gyldne, som de plejer at være;-) Så vil de være som nybagte.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Endnu en lækker opskrift, Lene. Tak!
Bare til at bidrage min erfaring med koldhævning her. Jeg brugte 20g gær og dejen hævede på køl natten over. Dejen var meget fast når jeg prøvede at vende gulerod, kerner og æg i men det gik alligevel. Efterhævning på 2 timer. De blev så lækre.
Hej Heidi:-)
Tak for din erfaring:-)
Dejen er ved stuetemperatur mere fast end alle mine andre deje, så jeg kan godt forestille mig, den bliver endnu fastere, når den har været på køl.
PS: Det er mig, der takker, fordi du bruger mine opskrifter;-)
Kh Lene
Hej Lene.
Tak for endnu en god og velformuleret opskrift. Det er nogle virkelige lækre gulerodsbrud og her kan alle være med – dejligt nemme at gå til 🙂
Knus Pernille
Hej Pernille:-)
Tusind tak. Gulerodsbrud er også en af mine yndlinge. Supernemme og altid gode.
Kh Lene
Endnu en skøn og gennemillustreret opskrift fra dig, Lene!
Hvor besynderlig fremgangsmåden end virker ved første øjekast, gir den helt mening så snart de fluffede og saftige brud kommer ud af ovnen.
Ældsten, Yngsten & legeaftalen nåede på to timer, at fortære 4 stks. hver især, og så var der lige til madkasserne i morges.
Jeg havde en lille pose tørrede tranebær i skabet, der kom med i dejen, og det sødligt/bitre passer også fint til smagen af bruddene.
God weekend til dig,
Kh. Christina
Hej Christina:-)
Tusind tak for din søde besked:-)
Nogle gange kan man undres over, hvor meget der kan være i børnemaver, men når det kommer til gulerodsbrud, er det ikke så underligt;-)
Jeg er også stor fan af tørrede tranebær.
Ha’ en skøn weekend<3
Kh Lene
Hej Lene
Er det muligt at skifte en del af hvedemelet ud med grahamsmel?
Mvh. Nikita
Hej Nikita:-)
Du kan godt skifte lidt af hvedemelet ud med grahamsmel, men jeg ville max skifte 15% (150 g) ud og så bruge lidt mindre hvedemel. Grahamsmel har ikke den samme bage-/hævevne som det lyse mel, så de vil ikke blive helt så lette og bløde.
Hvis du gerne vil have dem grovere, ville jeg enten skifte op til halvdelen af melet ud med Hvid hvede fuldkornsmel eller det her mel fra Valsemøllen: https://www.valsemollen.dk/produkter/hvedemel-med-fuldkorn/
På den måde får du fuldkorn ind i brødet, men uden at det går ud over bageevnen:-)
God bagelyst!
Kh Lene
Hej Lene.
Har du nogen ide om, hvorvidt gulerodsbruddene stadigvæk er lækre, hvis man blot tager dem ud af fryseren og lader dem tø, men ikke luner dem, før de spises? Jeg tænker nemlig på at bage en portion til fryseren, som så kan tages ud og puttes i børnenes madpakker.
Hilsen Malene
Hej Malene:-)
Det kan du sagtens. Min søn har også haft dem med i madpakken.
Jeg fryser dem ned og tager så ikke flere ud af fryseren ad gangen, end vi skal bruge:-)
God bagelyst!
Kh Lene
Spørgsmål fra uerfaren bager 😉 jeg har hørt godt om bageenzym, både i forhold til sprød skorpe og forlængelse af holdbarheden.
Mit spørgsmål går på, om dette bageenzym er hævemiddel nok til at erstatte gær helt, eller er det blot et hævemiddel til supplering af gæret?
Iøvrigt tusind tak for dine lækre opskrifter og gode fif, som samtidig er nemme at følge for selv en uerfaren hygger bager som mig TAK 🙂
Hej Jane:-)
Bageenzymer er et supplement til gæren. Det forbedrer glutenindholdet i dit mel, så du får et stærkere glutennet og en bedre hæveevne.
Jeg synes, det er bedst til lidt tørre deje (og fint i gulerodsbrud), hvorimod det er overflødigt i fx mine gulerodsboller med chiafrø. Der har jeg ikke kunnet se nogen forskel, men det er også en ret fugtig dej:-)
Tak for din søde besked:-) Jeg er glad for at kunne hjælpe dig<3
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene