Grove squashboller med hvid hvede

Jeg er tilbøjelig til at vælge det hvide hvedemel. Det er pænt med det lyse brød. Mange grovboller er så hårde, at de kan bruges til at slå søm i med. Og så er meget groft brød alt for tørt. Men det kan ikke blive ved med at gå godt med det hvide brød og vægten. Eller måske er det alle de kager, jeg er nødt til at prøvesmage? Fuldkornsbrød er også meget sundere for maven. Der var ingen vej udenom, nu når jeg alligevel ville bage boller med squash, kunne jeg lige så godt gøre noget ved manglen på fuldkorn. I dag blev det til squashboller.

Squashboller

Hvid hvede er en nyere hvedesort, hvor man maler hele kornet. Derfor bliver det et fuldkornsmel. Hvid hvede er ikke hvidt som almindeligt hvedemel. Brødet får en brunlig farve, så man er ikke i tvivl om, at det er grove(re) boller. Men smagen er mild, bollerne bliver bløde – og meget lækre. Der er naturligvis mere gods i disse squashboller end i mine lyse boller. Jeg har nemlig skruet op for det grove fuldkornshvedemel. Resten er hvid fuldkornshvedemel. Altså, er alt melet 100% fuldkorn;-) Og resultatet er stadig en blød bolle. Hvis du ikke er vild med smagen af squash, må du selvfølgelig gerne skifte den ud med noget andet, fx. gulerødder. – Og hvis du ikke vil have dem grove, må du altså bage nogle af mine andre boller;-)

Jeg har ikke opfundet en ny dyb tallerken. Jeg har taget udgangspunkt i mine gulerodsboller med kærnemælk og chiafrø, netop fordi de er så gode, superluftige og holder sig friske længe. Hvis du har bagt gulerodsbollerne, ved du, at de er lækre.

Squashboller

Jeg blev lidt overrasket over, at der skulle mere mel i, end når jeg bager med almindeligt, hvidt mel. Hvid hvede suger ikke så meget, som jeg havde forventet. Derfor måtte jeg tilføje mere mel efter første hævning, men det har jeg taget højde for i opskriften. Du skal bare gøre, som jeg har skrevet.

Fuldkornshvedemelet er et grovere malet mel, med en dårligere bageevne end den hvide hvede, så det kan ikke stå alene, men det giver en grovere struktur til brødet. Begge slags mel er fra Amo. Melet kan du købe i alle supermarkeder. Men du gør bare, som du vil;-) Det er helt OK. Der blev 16 store boller af opskriften.

Squashboller

Grove squashboller med hvid hvede

  • 2 spsk. chiafrø
  • 1 dl. vand
  • 60 g smør
  • 4 dl. kærnemælk
  • 25 g gær
  • 250 g squash, groftrevet
  • 1½ spsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 2 æg
  • 150 g fuldkornshvedemel (Amo)
  • 800 g Hvid fuldkornshvedemel (Amo hvid hvede)

Bland chiafrø med vand i en lille skål. Pisk det let med en gaffel, så alle frø bliver våde og lad dem trække i minimum 20 minutter.

Smelt smørret i en gryde. Hæld det i en røreskål sammen med kærnemælken og mærk efter, at det ikke er varmere end lillefingervarmt. Smuldr gæren i blandingen og rør den ud.

Tilsæt de udblødte chiafrø, squash, sukker, salt og æg og bland det godt. Ælt fuldkornshvedemelet ind i dejen og tilsæt derefter det hvide fuldkornshvedemel ad et par omgange. Jeg plejer at starte med K-spaden i røremaskinen, indtil jeg har tilsat halvdelen af melet, hvorefter jeg skifter til dejkrogen. Ælt dejen i minimum 5 minutter.

Squashboller

Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgør den med en elastik og stil dejen til hævning et lunt sted i en time, til den har nået dobbelt størrelse.

Ælt dejen kort igennem på et meldrysset bord og del den i 16 lige store stykker Stram dejen op ved at trække i hvert af de fire hjørner på en klump dej, så de samles på midten. Vend bollen med samlingen nedad og tril den til en rund bolle på bordet. Dyp evt. hånden let i mel, så hånden ikke klistrer fast til bollen. Friktionen mod bordet er det, der strammer dejen op og gør den fin rund.

Sæt bollerne på bageplader med bagepapir og lad dem hæve tildækket et lunt sted i 45 minutter.

Varm ovnen op til 220°. (Alm. ovn, ikke varmluft.) Bag bollerne midt i ovnen i ca. 16 minutter. Når du tager dem ud, dækker du bollerne til med et hårdtopvredet viskestykke, så fugtigheden bevares i bollerne, og de forbliver bløde.

Squashboller er naturligvis fryseegnede, men holder sig fint nogle dag i en frysepose på køkkenbordet.

Squashboller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *