• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Fougasse med timian – smukt og dekorativt surdejsbrød

Fougasse med timian – smukt og dekorativt surdejsbrød

25. august 2017 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Det smukkeste, dekorative surdejsbrød er et fougasse. Det her er bagt med timian.

Jeg trængte sådan til at få fingre i min surdej igen. At bage et brød, som var lavet langsomt og med hænderne. Alfred er flyttet i køleskabet i stedet for at bo på køkkenbordet. Ja altså, Alfred er min surdej, opkaldt efter min bedstefar.

Jeg har fået et mere afslappet forhold til min surdej, så jeg behøver ikke holde øje med den hele tiden. Nu står den i køleskabet og bliver fodret en gang om ugen, medmindre jeg bager med den. Men nu blev det tid til dette fougasse brød.

Fougasse

Fougasse er fransk

Fougasse er et traditionelt brød fra Provence, som tit er krydret med urter, ost eller oliven. Hvis du bemærker navneligheden med det italienske focaccia, er det ikke helt skævt, for de to brød er i familie.

Fougasse er formet som en trekant med skårne slidser, så udseendet minder om et hvedeaks. Fougasse-typen er ældgammel og blev bagt i romertiden. Da brødet ikke skal have ret lang tid, målte man på bagetiden for at teste temperaturen på ovnen, om den var varm nok til at bage andre brød.

Jeg har set masser af billeder af smukke brød, men var ikke klar over, om det ville være tørt som knækbrød, eller om der var en smagfuld krumme indeni? Der er heldigvis tale om det sidste;-) Brødet er hævet med både gær og surdej, og jeg har hentet inspiration til opskriften fra Chad Robertsons bog “Det gode brød”. Røremaskinen fik lov at stå i sit hjørne af køkkenbordet. Den var ikke i brug denne dag.

Fougasse på bagestål

Mit brød blev bagt på bagestålet og med en støbejernsskål i bunden af ovnen, som jeg hældte en slat vand i til at fylde ovnen med damp. Støbejernsskålen er i virkeligheden en grilltallerken, men den bliver lige så varm som stålet og kan tåle vandet uden at slå sig.

Som altid, når jeg laver opskrifter på surdejsbrød, får du tidspunkter på, hvornår jeg gjorde hvad, så du har en chance for at planlægge bageriet. Der bliver to flotte fougasse ud af opskriften.

Fougasse
Fougasse

Fougasse

Det klassiske fladbrød fra Provence, bagt med surdej.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 25 minutter min
Tilb. tid 10 minutter min
Hvile- og hævetid 8 timer t
Samlet tid 8 timer t 35 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk, Fransk
Antal 2 stk.

Ingredienser
  

Fordel 1

  • 1 spsk surdej
  • 200 g Manitoba hvedemel
  • 200 g lunkent vand (2 dl.)

Fordel 2

  • 2 g gær
  • 100 g Manitoba hvedemel
  • 100 g lunkent vand (1 dl.)

Resten af dejen

  • 250 g lunkent vand (2½ dl.)
  • 200 g fordej 1 (resten af fordej 1 bliver din nye surdejskultur)
  • Hele fordej 2
  • 175 g Manitoba hvedemel
  • 325 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
  • 12 g salt
  • 1 tsk tørret timian

Sådan gør du
 

Kl. 7.00

  • De to fordeje blandes i hver sin skål og stilles tildækket på køkkenbordet i 4 timer. (Alternativt kan du sætte dem i køleskabet natten over, hvis det passer bedre med din planlægning.)

Kl. 11.00

  • Tag en skål med lunkent vand og læg en skefuld af begge slags fordej ned i overfladen. Hvis den flyder, er fordejen klar. Hvis ikke, kan du stille fordejen et lunere sted og prøve igen efter en halv time.
  • Vandet hældes i en stor skål, 200 g af surdejen (fordej 1) røres godt ud i de 250 g vand, til det er helt opløst. (Resten af surdejen er din nye surdejskultur.) Gør det samme med fordej 2. Her skal du bruge det hele.
  • Hæld al melet i og bland det med hænderne, til der ikke er mere tørt mel. Skrab siderne ned på skålen, dæk den til med en opklippet frysepose og lad den hvile på køkkenbordet i ca. 35 minutter.

Kl. 11.50

  • Drys salt og timian hen over dejen og ælt det godt ind i. Skrab dejen over i en ren skål, dæk den til med fryseposen og lad den hvile i 40 minutter.

Kl. 12.30

  • Herefter lader du dejen gennemgå tre stræk-og-fold med 40 minutters mellemrum, efterfulgt af endnu 40 minutter i skålen. Altså: Tag skålen ud, dyp din hånd i koldt vand, tag fat under dejen i en af siderne, strækker dejen op og folder den ind over sig selv. Drej skålen 90 grader og stræk og fold igen. (På alle fire sider, ikke?)
  • Dæk nu skålen til og lad den hæve igen.
  • Helt langsomt: Stræk-og-fold. 40 minutters hæve-/hviletid. Stræk-og-fold. 40 minutters hæve-/hviletid. Stræk-og-fold. 40 minutters hæve-/hviletid.

Kl. 14.40

  • Hæld dejen ud på et rent bord uden mel. Drys lidt mel på toppen af den og del den i to.
  • Gør sådan her med hver del for sig: Vend den om med din dejskærer, så den melede side vender nedad. Stræk den højre side af dejen godt ud til siden og fold den ind over midten. Gør det samme med de øvrige tre sider. Stræk og fold nu de nye hjørner ind til midten.
  • Vend dejen rundt, så samlingen er nedad og drej den runde bolle hen over bordpladen med din hånd og din dejskærer. Spænd dejen op på denne måde, til du kan se synlige bobler gennem det yderste, tynde lag dej. Drys meget lidt mel hen over dejen, dæk den til med et tørt viskestykke og lad den hvile på bordpladen i 20 minutter. Gør det samme med den anden halvdel.
  • Tænd ovnen på 260° med bagestålet i midten af ovnen og et jernfad i bunden af ovnen. Det er vigtigt, at bagestålet er rygende varmt, når du skal bage på det, så lad det varme op i 40-45 minutter.
  • Hvis du ikke har et bagestål, så sæt en bageplade ind i ovnen, så den bliver lige så varm som ovnen. Du skal så lade bagepapiret glide over på den varme bageplade, når dit fougasse skal bages, og brødet skal have et par minutter længere.

Kl. 15.10

  • Form dejen til en trekant lige så stor som dit bagestål. Jeg trækker lidt i dejen, tager fat i kanten af dejen og lader tyngdekraften gøre resten. Gør dejen så tynd og stor, som muligt og sørg for at dejen er trekantet. Læg trekanten på bagepapir på en af de kombispader, der følger med bagestålet, alternativt en pizzaspade eller en bageplade (som ikke skal med i ovnen).
  • Med din dejskærer eller en skarp dejskraber trykker/skærer du mønster ned i dejen, så brødet kommer til at ligne et hvedeaks. Træk lidt i dejen, så hullerne åbner sig og bliver mere runde.
  • Læg et viskestykke over dejen og lad den hæve i 20 minutter.

Kl. 15.35

  • Din ovn og dit bagestål er nu rygende varmt. Lad bagepapiret med din fougasse glide over på stålet. Hæld ½ dl. vand i skålen i bunden af ovnen. Luk lågen og bag brødet i 10-12 minutter.
  • Når det varme brød kommer ud af ovnen, kan du pensle det med et tyndt lag olivenolie og drysse med flagesalt, hvis du har lyst. Det giver ekstra smag til brødet og en flot glans, men jeg synes, det blev lidt fedtet at brække fra hinanden. Bag derefter det andet brød.

Noter

Du kan godt fryse fougasse ned, men det er allerbedst, når det lige er hevet ud af ovnen og helt perfekt som ledsager til tapas eller simremad.
Tags Madbrød, Surdej, Sydfransk, Timian
Følg mig på Instagram
Fougasse
Fougasse
Fougasse
Fougasse
Fougasse

Tags: Alfred, Bagestål, Buffet, Fest, Gær, Gæster, Grill, Madbrød, Sommer, Surdej, Surdejsbrød, Tapas, Tilbehør aftensmad

Previous Post: « Grove squashboller med hvid hvede – fuldkornsboller med lidt mere gods i
Next Post: Kanelmuffins – den bedste kanelkage med kærnemælk »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Hvad er det første ord, du får øje på? ☀️⛱️😎

#sommersjov #sudoku #godsommer
Den italienske dessert, der altid imponerer 🇮🇹
Tiramisu er blød, luftig og fuld af smag - og med min udførlige opskrift får du den helt rigtige balance mellem kaffe, marsala og mascarpone.

Den er nem at lave, kan fryses og bliver kun bedre af at trække natten over.

Swipe gennem karrusellen og se, hvordan du lykkes med den klassiske dessert - uden at stå med smattede kager eller skilt creme.

♥️ Gem opslaget, så du altid har opskriften ved hånden - og del det gerne med en, der fortjener en skefuld italiensk lykke😉

#tiramisu #nemopskrift
Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge kagerullen:
Flammkuchen! (Som jo ikke er en rigtig pizza, vel?)
(Uden hævemiddel = ingen risiko for at ødelægge lufthullerne.)

Alle andre gange?
Kagerullen bliver i skuffen, og du former pizzaerne med hænderne🙌🏻🫶🏻
Ellers kommer jeg efter dig - med min marmorkagerulle til en alvorlig snak 😅

Find opskriften i et tidligere opslag👌🏻

#flammkuchen #pizzaregler #kagerullenbliveriskuffen #allekanbage #bagvrk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #aftensmad #aftensmadinspiration #kagerullen #lækkersulten #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne vandbakkelser og en dej, der nægtede at hæve😅

Men nu har jeg knækket koden og deler alle mine bedste opskrifter og tips her og på Bagvrk.dk.

Så du (forhåbentlig) slipper for at begå de samme fejl👌🏻

Følg med, hvis du også elsker duften af hjemmebag - og gerne vil lykkes hver gang♥️

#allekanbage #bagvrk #succesikøkkenet #bageglæde #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #nemmeopskrifter
Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕 Flammkuch Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕
Flammkuchen er den eneste pizzadej, der skal rulles tyndt ud – og gerne helt ud over kanten.

Fyldet? Creme fraiche, løg, bacon og emmentaler. Det bliver ikke mere klassisk – eller lækkert!

Gem den, og send den til en, du gerne vil dele den med 😍

#kagerullevenlig #flammkuchenelskere #sprødpizza #flammkuchen #tarteflambée #nemaftensmad #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #allekanbage #bagvrk
God karma til alle - undtagen dig, der skriver ops God karma til alle - undtagen dig, der skriver opskrifter uden at skrive, om det er varmluft eller over-/undervarme😉

Alle mine opskrifter er testet i en almindelig ovn, og jeg skriver ALTID, hvad ovnen skal indstilles på, så du aldrig skal gætte dig frem eller være i tvivl😊

Rigtig god bagelyst🥐

#allekanbage #bagvrk #bageglæde #bagværk #bagvrkssmåtipsstorforskel
Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️ Her finder d Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️

Her finder du:
🥐 Gennemtestede opskrifter. 
💡 Små tips, der gør en stor forskel. 
😃 Masser af bageglæde. 

Følg med, hvis du også elsker duften af nybagt brød og kage i køkkenet og gerne vil have succes med dine bageprojekter. HVER gang👌🏻😉

#allekanbage #bagvrk #bagværk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #nemmeopskrifter
Sådan tænder du et godt bål🔥 Her er opslage Sådan tænder du et godt bål🔥

Her er opslaget, som du skal gemme, så du er klar til Skt. Hans i morgen og alle de andre aftener, hvor du gerne vil vise, at du er en sand bålmester💪🏻🔥

🔥 Lad være med at bruge tændvæsker til at starte bålet😉 Det er pivfarligt!

🔥 Lav dine egne optændingsblokke af vatrondeller, som du dypper i stearin (fx et fyrfadslys uden alukappe, som du lader smelte i en underkop). Riv små flænger i kanten på den størknede vatrondel og sæt ild til den. 

🔥 Mens du bygger bålet op, så husk, at du skal starte med grenkvas og pinde på tykkelse med din lillefinger. Derefter skal du bruge pinde som din tommelfinger, pinde som dit håndled og først derefter de store kævler.

🔥 Du skal lade bålet brænde så længe, at der er gløder, som du kan bage dit snobrød henover. Det duer ikke at bage snobrød i flammer.

Huskede du at gemme opslaget?

#bålihaven #bål #skthans #skthansaften #skthansbål #midsommer #midsommar #sommer #sommeraften #engangspejder #hygge #havehygge #havedrømme #bålhygge #iminhave #bagvrkshave
Lavendelsaft smager blødt, sødt og krydret👌🏻🩷 Til gengæld har det en syret, næsten selvlysende, pink farve😍

Forestil dig de endeløse, duftende lavendelmarker i Sydfrankrig. Hvis du så forestiller dig duften i de mange souvenirbutikker med sæber og cremer, tager du FULDSTÆNDIG FEJL😃

Lavendelsaft er helt sin egen, men den smager hverken parfumeret eller “sæbeagtigt”😶‍🌫️

Det er nemt at lave saften, så du kan overraske med en saft, som ingen andre har smagt☺️😉 
Swipe blot for opskriften, hvor du også får opskriften på at lave resterne til likør👉🏻🩷

Hvem ville du servere lavendelsaft for i varmen?😅🩷

#lavendelsaft #lavenderlemonade #lavendel #lavendula #hjemmelavetsaft #saft #sommerdrik #bagvrkssaft #bagvrksdrikke #sommerstemning #lavendelduft #lavendler #gemsmagenafsommer #sommerhygge #sommerdrinks #bagvrksdrinks #madblog #bageblog #madblogger #nemmeopskrifter #opskrift #bagvrkshave #havedrømme #iminhave
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Hvidløgsmarinerede rejer – en nem opskrift til…
  • Focaccia med oliven og surdej – det luftigste brød

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme