Fusionen af brunsviger og en høj snegl af wienerdej er intet mindre end fantastisk. Den store, snaskede brunsvigersnegl kan næsten ikke spises med fingrene. I hvert fald ikke uden at du skal slikke fingrene bagefter.
Det er kun, fordi du ikke har boet på Fyn i længere tid end 23 år, at du kun kan spise én. Alle rigtige fynboer kan sagtens spise to.
Min mand
(Og nej, han kunne ikke spise to, men det lød flot;-) Til gengæld kunne jeg godt have nøjedes med en halv, for de ligger godt i maven.)
Brunsvigersnegl
Opskriften her er min version af de brunsvigersnegle, du kan købe hos bagerkæden BRØD i Odense og Svendborg. Store, høje wienersnegle med masser af remonce. Mine blev måske en anelse mere snaskede.
Derfor skal du skynde dig i køkkenet og bage. Hellere i dag end i morgen.
Som al andet bagværk med brun farin, bliver også brunsvigersneglene tørre over tid. Det skyldes simpel fysik: Har du en pose farin, som er blevet hård, kan man lægge et stykke franskbrød i posen, og så vil farinen suge fugten ud af brødet, så den igen bliver blød, mens brødet bliver tørt.
Det samme sker med remonce med en stor andel af farin sat sammen med gærdej. Farinen vil trække fugt ud af brødet. Derfor er en brunsviger allerbedst samme dag, som den er bagt.
Har du ikke tænkt dig at spise alle sneglene med det samme, kan du fryse dem ned og lune dem i ovnen efter optøning. Så bliver de som nybagte.
Wienerdej og høje snegle
Wienerdej er ikke så svært, som du måske tror. Du skal ikke bruge andet end tålmodighed, en kagerulle og en smule øvelse.
Lad kagerullen gøre arbejdet, når du ruller dejen ud og folder den i lag. Du skal ikke trykke for hårdt, for så maser du fedstoffet ud mellem dejlagene i stedet for at få det til at lægge sig i 27 tynde lag mellem 28 tynde lag dej.
De høje snegle skal bages i en form, så de har noget at læne sig op ad. Fyldet kan ikke løbe nogen steder, og dejen vokser opad både under hævningen og bagningen.
Mine bageringe måler 10 cm i diameter og 4,5 cm i højden. De stammer fra et nedlagt bageri. Hvis du vil have nogle magen til, kan du læse sidst i indlægget om høje kanelsnegle, hvordan du får fat i dem.
Lamineringsprocessen og fremgangsmåden er den samme, om det er snegle, croissanter eller birkes, du vil bage. Derfor skal du bare slå dig løs.
Du kan fx bage snegle af halvdelen af dejen og birkes af den anden. Helt uden problemer. Så har du både morgenbrød og morgenkager af samme portion dej.
Fyld og remonce
Brunsvigersnasket er naturligvis stjernen i en brunsvigersnegl.
Der skal være rigeligt af det. Det må ikke tørre ind på overfladen, og det må slet ikke dele sig i to, så den tørre farin er på toppen, og smørret løber ned under bunden af kagen.
Derfor stabiliserer jeg remoncen med vanillecreme. Det binder smør og farin sammen, så det holder sig samlet inde i sneglen.
Nej, det er ikke en brunsviger med creme. Det her er en rigtig brunsviger(snegl);-) På en brunsviger med creme lægges vanillecremen ovenpå remoncen.
Selvom det er nemt selv at lave og koge vanillecreme, sprang jeg over, hvor gærdet er lavest, da jeg bagte brunsvigersnegle. Jeg brugte et halvt brev af Dr. Oetkers bagestabile vanillecreme. Cremen skal bare piskes med mælk og hvile i køleskabet i 20 minutter. Det passede fint at lave den, mens dejen hvilede i fryseren.
Smør eller margarine?
Især hvis du er begynder, vil jeg anbefale dig at rulle bagemargarine ind i din dej. Margarinen er mere elastisk og nemmere at rulle ud end smør.
Smør har et lavere smeltepunkt end margarine, så den hurtigt bliver blød og svær at arbejde med. Omvendt kan den også blive så hård, at den er svær at rulle ind i dejen.
Smør har en meget gennemtrængende smag, som jeg ikke bryder mig om i så store mængder, som der er i en wienerdej. Til gengæld ælter jeg smør ind i selve gærdejen, før den skal rulles ud.
Dej og margarine skal have samme konsistens og smidighed, når du ruller. Det er det, som gør, at du kan rulle dejen i de mange lag uden problemer.
Vælger du at bruge smør, så læg dejen på køl imellem hver udrulning i mindst en halv time, til dejen igen er fast, og arbejd mindst muligt med den.
Fyldet er med smør. Vanillecremen stabiliserer nemlig remoncen, så der ikke er noget af fyldet, som flyder ud under bageringen.
INDPAKNING AF MARGARINEN I DIN DEJ
Mens dejen ælter i røremaskinen, skal du klargøre den margarine, som skal rulles ind i dejen. Den skal bankes ud i et lag på ca. en centimeters tykkelse på et stykke bagepapir.
Klask den ned mod bagepapiret et par gange og bank den derefter ud med håndroden.
Når den er lige tyk over det hele, lægger du den i køleskabet, indtil dejen er færdig.
Bank dejen ud til en firkant, som er større på alle leder end margarinen. Læg margarinen diagonalt ovenpå dejen.
Dej og margarine skal bankes sammen, så der ikke er luftrum mellem dej og fedtstof. Når du folder de fire dejvinger ind over margarinen, skal du også banke kanten af margarinen fast til dejen.
Saml vingerne godt i midten, så al margarinen er pakket godt ind. Kommer der alligevel luftbobler i dejen, kan du prikke hul i dem med en kødnål mellem udrulningerne.
Vil du hellere se en video af, hvordan man kan pakke en wienerdej ind, kan du se den her.
SÅDAN RULLER DU EN WIENERDEJ
Brunsvigersnegle og wienerdej tager den tid, det tager.
Når du ruller en wienerdej, gælder det om ikke at trykke med kagerullen, så dejen valses ud, og margarinen trykkes ud imellem lagene.
Rul roligt, men bestemt frem og tilbage. På den måde har du også de bedste forudsætninger for at rulle et rektangel med skarpe hjørner ud.
Sørg hele tiden for, at der er så meget mel på bordet, at dejen ikke hænger fast og rives i stykker, når du ruller. Flyt på dejen, så du er sikker på, den ikke klistrer fast.
Går der hul på dejen, kan fedstoffet smelte ud gennem hullet. Sker det alligevel, så sørg for at folde hullet ind i dejen og ikke udvendig.
Dejen skal rulles og foldes 3×3. Det betyder, at du skal rulle dejen ud, folde den ind over sig selv i tredjedele og rulle ud igen tre gange. Derved ender du til sidst med 27 tynde lag margarine og 28 tynde lag dej.
Drej dejen 90 grader mellem hver udrulning, når du har foldet den. På den måde får du kanterne ind i dejen hver gang, og lagene bliver ensartede, når dej og margarine bearbejdes på begge leder.
Når du folder dejen indover sig selv, skal du børste overskydende mel fra bordet af dejen. Der skal ikke ekstra mel ind i dejen, du skal bare bruge det til at rulle ud i. Jeg brugte bare hånden til at børste melet af med.
Bliver dejen for blød undervejs, fordi der er varmt i dit køkken, så læg den i køleskabet i 20-30 minutter og arbejd videre, hvor du slap.
Dejen skal en tur i fryseren, når den er foldet 3. gang. Imens laver du din creme og remonce.
Brunsvigernegle hæver kun en gang og kun, mens de ligger i bageringen. Hævetiden er lang, så det er her, du kan lade dem hæve natten over i køleskabet, hvis du vil servere friskbagte snegle til morgenmaden.
Om lidt har du fået mod på at rulle endnu mere wienerdej. Derfor får du oversigten over mine opskrifter:
- Birkes
- Grovbirkes
- Københavnerbirkes
- Croissanter
- Chokoladecroissant
- Høje snegle
- Julekringle
- Fastelavnsboller
Brunsvigersnegl
Ingredienser
Wienerdej
- 2½ dl kold mælk
- 20 g gær
- 1 æg, str. M/L, koldt
- ½ tsk groft salt
- 2 spsk sukker
- 500 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 20 g blødt smør
- 250 g bagemargarine til udrulning
Vanillecreme
- ½ brev Bagestabil vanillecreme fra Dr. Oetker
- 2 dl mælk
Brunsvigerremonce
- 200 g blødt smør
- 300 g brun farin
- Al vanillecremen
Sådan gør du
Wienerdej
- Smuldr og opløs gæren i den kolde mælk. Tilsæt ægget. Bland mel med salt og sukker, og ælt halvdelen af det ind i dejen. Ælt smørret ind, så der ikke er nogen synlige klumper, og tilsæt resten af melet.
- Ælt dejen godt i 10 minutter ved medium hastighed. Skrab dejen ned fra krogen en gang imellem, hvis det er nødvendigt.
- Imens gør du margarinen klar til udrulning. Læg et stykke bagepapir på bordet og klask margarinen mod bordet på bagepapiret. Bank det ud med håndroden, til margarinen er et kvadrat på ca. 1 cm tykkelse. Læg det i køleskabet, til dejen er færdigæltet.
- Skrab dejen ud på et meldrysset bord. Tryk dejen ud til et kvadrat, som er ca. 5 cm større end margarinen på begge leder. Læg margarinen diagonalt ovenpå dejen, og bank den godt fast, så margarinen hænger sammen med dejen, og der ikke er nogen luftlommer under.
- Læg alle fire dejhjørner ind over margarinen, så den pakkes ind som i en konvolut. Slå med håndkanten langs kanten af margarinen, før du folder hvert hjørne indover, så kanten bliver mere skarp, og der er margarine helt ud til kanten af pakken. Tryk dejen fast i samlingerne.
- Vend dejen med samlingen nedad på et meldrysset bord, og rul den ud til et rektangel på ca. 30×40 cm. Sørg for at få kanterne så lige og hjørnerne så skarpe som muligt. Flyt hele tiden på dejen, så den ikke klistrer fast til bordet.
- Tryk ikke for hårdt med kagerullen, men rul roligt frem og tilbage.
- Fold den ene tredjedel ind over midten. Børst overskydende mel af. Fold den anden tredjedel ind over midten, så du nu har et rektangel på ca. 13×30 cm. Det var første udrulning og foldning.
- Drej dejen 90°, så de åbne sider er på den anden led. Udrul igen dejen til et rektangel og fold siderne ind over midten. Husk, at børste overskydende mel af, så det ikke ender inde i dejlagene. Det var anden udrulning og foldning. Hvis dejen er meget blød, kan du lægge den i køleskabet i 20 minutter.
- Drej igen dejen 90°, udrul den til et rektangel på 30×40 cm, før du igen folder den ind over sig selv i tredjedele. Læg dejen på et skærebræt, dæk den til med husholdningsfilm, og stil den i fryseren i 30 minutter.
Imens laver du creme og remonce
- Pisk vanillepulver og mælk i et minut. Dæk skålen til og sæt den i køleskabet i 20 minutter. (Den må gerne stå længere, hvis det passer bedre ind i din tidsplan.)
- Rør smør og farin godt sammen. Tilsæt vanillecremen og rør remoncen glat.
- Hæld halvdelen af remoncen i en engangssprøjtepose og læg den til side (i stuetemperatur), til sneglene er færdighævede. Den anden halvdel skal fordeles på dejen efter udrulning.
Fortsæt med dejen
- Rul dejen ud til et rektangel på ca. 32×45 cm. Gør dig umage med at få kanter og hjørner så skarpe som muligt.
- Fordel creme-remoncen fra skålen over hele dejstykket, men lad de sidste fire cm være fri i den ene ende, så dejen lukker tæt til. (Dit remoncefelt måler 32×41 cm.) Rul dejen sammen, så du har en roulade med en længde på 32 cm.
- Læg rullen i køleskabet i en halv times tid. Så er den nemmere at skære.
- Læg bagepapir på to bageplader. Smør 12 bageringe godt med en klump smør/margarine på et lille stykke smørrebrødspapir. Læg ringene fordelt på de to bageplader.
- Skær snegle ud i en tykkelse på 2½ cm. Læg en snegl i hver bagering. Dæk dem til med en opklippet frysepose og læg et tørt viskestykke over.
- Lad sneglene hæve i stuetemperatur i 1½-2 timer, til de har nået dobbelt størrelse. Det sidste kvarter af hævetiden varmer du ovnen op til 240° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Tryk med tre fingre i midten af hver snegl, så der kommer en fordybning. Fyld resten af remoncen i hullet og på toppen af hver snegl.
- Skru ovnen ned til 200° og bag sneglene i nederste rille af ovnen i 20-22 minutter, til de er gyldne og sprøde. Fjern bageringene, mens de er varme, så de ikke sidder fast i kagerne.
- Varm igen ovnen op til 240°, før du bager plade nummer to ved 200°.
Maria
Ny bliver jeg nødt til at skaffe bageringe…. Som ægte fynbo, må denne opskrift bare prøves. (allerhelst i dag i følge familien)
Kan man gøre noget andet end bageringe ?
Tak for endnu en (ser det ud til) mega lækker opskrift ❤️
Knus Maria
Lene Tranberg
Hej Maria:-)
Hvis du har noget karton, ville jeg klipse en ring sammen (som til guirlander, du ved) og lægge en strimmel alufolie omkring dem.
Du skal bare huske at smøre dem godt, så sølvpapiret ikke hænger fast i brunsvigersnasket;-)
God bagelyst og god weekend!
Kh Lene
Maria
Ej god ide. Tusind tak
Dejlig weekend til dig også ☀️
Bodil
Hej Lene.
Tak for en god opskrift.
Det var meget nemmere at bage sneglene, end jeg havde troet.
Alt er så godt forklaret.
Mvh Bodil
Lene Tranberg
Hej Bodil:-)
Tak for din søde besked.
Det glæder mig, du også havde succes med wienerdej:-)
God dag!
Kh Lene