• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / 6-kornsbrød – det bedste grovbrød med 6 slags kerner

6-kornsbrød – det bedste grovbrød med 6 slags kerner

14. marts 2019 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Alle har prøvet det. At bage grove boller eller grovbrød, som bliver så kompakte og tørre, at de kun kan bruges til at slå søm i med ligesom i Bamses Billedbog. Har du været der? Så prøv at bage mit 6-kornsbrød i stedet.

6-kornsbrød krummefoto. Bagvrk.dk.

Nicolines hammerboller

Nicoline fra Det glade køkken er en af mine bageveninder. Fra det virkelige liv, og ikke kun på de sociale medier. Vi har været på kagecrawl sammen med Bianca fra Home by Bianca et par gange og skriver sammen flere gange om ugen.

Pigerne er en del af mit netværk i denne “bloggerverden”, og vi er veninder, ikke konkurrenter. Som med alle andre netværk får man lige så meget ud af det, som man putter i det. Vi deler, i stedet for nidkært at vogte over vores eget lille hjørne af internettet.

Nicoline taggede mig i en film i sin historie på Instagram, at hun gerne ville have et bagekursus hos mig, fordi hun havde bagt nogle boller, som var stenhårde.

Jeg spurgte, om de var så hårde, at de kunne slå søm i? Nicoline lavede en lille film mere, hvor hun ville vise, at de ikke var helt så hårde. Men det var de. Godt nok kun et lille søm i et lille bræt, men de kunne altså få sømmet til at sidde fast:-D (Her må du selv indsætte en emoji, der stirrer overrasket og en, der græder af grin.)

6-kornsbrød klar til ovnen med dybe riller. Bagvrk.dk.

Bagvrks bageskole?

Haha, nej, jeg åbner ikke op for bagekurser. Jeg gør mig umage for at alle kan få succes med at bage, når de følger mine opskrifter. Derfor er alle mine opskrifter meget detaljerede og udførlige.

Du kan dog finde et helt afsnit her på bloggen om Bagvrks Bageskole, for ALLE kan lære at bage.

Har du bagt meget, har du måske ikke brug for alle de oplysninger og tricks, jeg kommer med. Men alle har et første besøg på siden her, og for mig er det vigtigt, at du får den samme oplevelse, hvadenten det er den første opskrift, du læser, eller du har været med fra starten.

Jeg ville gerne dele med Nicoline, hvordan jeg gør. Det lykkedes over al forventning. Nicoline gik hjem med et luftigt, lækkert brød – og min familie blev glade for det brød, jeg havde bagt.

6-kornsbrød overskåret højformat. Bagvrk.dk.

Jeg havde siddet og kigget på forskellige opskrifter i mine bagebøger, men der var ikke rigtig noget, som stillede mig tilfreds. I stedet tog jeg udgangspunkt i mit græskarbrød, fordi det var den type luftighed, jeg var ude efter.

Jeg noterer tit hovedtrækkene i en opskrift, før jeg går i gang, og så retter jeg den lidt til undervejs.

Først viste jeg Nicoline, hvordan jeg gør, når jeg bager brød. Der er ikke noget magi i det. Jeg lader røremaskinen gøre arbejdet. Bagefter bagte Nicoline et brød, som selvfølgelig kom til at hedde Nicolines grovbrød.

6-kornsbrød klar til ovnen. Bagvrk.dk.

6-kornsbrød

Der er ikke sparet på frø og kerner i brødet. Jeg brugte lidt af det, jeg havde liggende: Solsikkekerner, hirseflager, sesamfrø, hørfrø, chiafrø og birkes. Derudover havde jeg fuldkornsspelt og hvedemel med 25% fuldkorn i.

Groft med lidt knas fra kernerne, men med så stor en andel af hvedemel, at brødet ikke blev hverken bastant eller hårdt.

6-kornsbrød med solsikkekerner under bunden. Bagvrk.dk.

Jeg bagte mit 6-kornsbrød med et godt lag solsikkekerner under bunden. Ligesom de brød, du køber hos bageren. Det er verdens nemmeste måde at gøre et brød lidt spændende. Når brødet hæver, sidder kernerne fast helt af sig selv. Det skal jeg gøre noget oftere.

Skorpen på brødet er sprød. Jeg tog mit 6-kornsbrød ud af formen efter en halv time og gav det 10 minutter mere for at få skorpen sprød hele vejen rundt.

Jeg hælder en halv deciliter vand i et ildfast fad i bunden af ovnen for at skabe damp, når jeg sætter brødet ind. På den måde får brødet lov at hæve yderligere i ovnen, før skorpen begynder at sætte sig.

Når du åbner ovnlågen for at tage brødet ud af formen, forsvinder den sidste rest af damp, og dit brød bliver sprødt, som det skal.

6-kornsbrød med sprød og gylden skorpe. Bagvrk.dk.

Ellers er der ikke så mange krumspring ved brødet. Gå du roligt i gang med at bage det:-) – Og ha’ en skøn dag!

6-kornsbrød krummefoto. Bagvrk.dk.

6-kornsbrød

Et groft, men luftigt brød med 6 slags frø og kerner. Blød krumme, sprød skorpe.
4.67 fra 3 stemmer
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 40 minutter min
Hævetid 1 time t 30 minutter min
Samlet tid 2 timer t 30 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk
Antal 1 stk.

Ingredienser
  

  • 2 ½ dl lunkent vand
  • 25 g gær
  • 100 g fuldkornsspelt
  • 1 tsk groft salt
  • 1 spsk honning (20 g)
  • 2 spsk rapsolie
  • 25 g solsikkekerner
  • 15 g hirseflager
  • 10 g sesamfrø
  • 10 g hørfrø
  • 10 g chiafrø
  • 10 g blå birkes
  • 300 g Valsemøllen stenformalet hvedemel med 20% fuldkorn

Til drys

  • Solsikkekerner
  • Blå birkes
  • Hvide sesamfrø

Sådan gør du
 

  • Smuldr og opløs gæren i det håndvarme vand. Tilsæt fuldkornsspelt, salt, honning, olie, de mange kerner og halvdelen af melet. 
  • Ælt det godt sammen, før du tilsætter resten af melet og ælter i 8-10 minutter, til dejen slipper skålens sider. Dejen er stadig let klistret.
  • Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og stil dejen til hævning et lunt sted i 45 minutter. Dejen skal nå dobbelt størrelse.
  • Klargør en brødform på B12xH8xL30 cm ved at smøre den let, og drysse solsikkekerner i bunden af formen.
  • Skrab dejen ud på et meldrysset bord og form den til et brød. (Se hvordan jeg gør i denne opskrift på gulerodsbrød.) Læg brødet i formen med samlingen nedad.
  • Gør overfladen af brødet fugtig (bare med en våd hånd), og drys med sesam og birkes. Klip nogle dybe snit med en saks i toppen af brødet. Dæk formen til med fryseposen og lad det hæve yderligere 45 minutter.
  • Imens varmer du ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft). Stil et ovnfast fad (gerne af støbejern) ind i bunden af ovnen. 
  • Når dit 6-kornsbrød er færdighævet, stiller du det ind i ovnen på risten i den nederste rille. Hæld 1/2 dl vand i det ildfaste fad og luk straks ovnlågen. Bag brødet i 30 minutter. Tag det ud af formen, stil det tilbage på risten og bag yderligere 10 minutter, til skorpen er gylden og sprød.
  • Lad brødet afkøle utildækket på en rist. 

Noter

6-kornsbrød er fryseegnet i op til tre måneder.
Tags Chia, Fuldkorn, Grovbrød, Kerner, Solsikkekerner
Følg mig på Instagram.

Tags: Brød, Chiafrø, Familiefavorit, Formbrød, Gær, Gærbrød, Gærdej, Grovbrød, Kerner, Morgenmad, Nem opskrift, Sesam, Solsikkekerner

Previous Post: « Pico de gallo – frisk tomatsalsa til texmex
Next Post: Blondie med blåbær og Bülow lakrids – og taknemmelighed! »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Linette

    21. marts 2019 kl. 11:58

    Det er afprøvet og må sige at det er det bedste hjemmebagt brød jeg nogensinde har bagt….. virkelig lækker og smager fantastisk. Helt klart familiens nye ynglingsbrød

    Svar
    • Lene

      21. marts 2019 kl. 11:59

      Kære Linette:-)
      Tusind tak for din søde besked! Det glæder mig, at I er vilde med det:-)
      Kh Lene

      Svar
  2. Mia

    4. marts 2020 kl. 16:46

    Hej
    Kan jeg erstatte fuldkornsspelt med alm. hvedemel? Jeg ønsker et brød, der er lidt lysere.
    Hilsen Mia

    Svar
    • Lene Tranberg

      4. marts 2020 kl. 17:32

      Hej Mia:-)
      Ja, det kan du godt. Måske skal du bruge 25 g mere mel end det samlede i opskriften, fordi det grove mel suger mere væske;-)
      Kh Lene

      Svar
  3. Line

    20. november 2020 kl. 20:25

    Det skal helt sikkert prøves. Jeg er dog stor fan af opskriftern til grove pølsehorn. De bliver i stedet til boller herhjemme og lagt i fryseren. Når jeg så skal bruge dem, får de lige 1-2 minutter i mikroovnen og så er de som friskbagte.

    Svar
    • Lene Tranberg

      20. november 2020 kl. 21:39

      Hej Line:-)
      Dejen til de grove pølsehorn er altså også god og kan sagtens bages som et helt brød også.
      Ha’ en dejlig weekend!

      Kh Lene

      Svar
  4. Marianne

    9. marts 2021 kl. 13:12

    Hej Lene. Kan jeg bruge denne opskrift til grovboller,og hvis ja,skal jeg så ændre noget i opskriften. Vi spiser nemlig ikke brød men mest boller m.masser af kerner

    Svar
    • Lene Tranberg

      9. marts 2021 kl. 13:19

      Hej Marianne:-)
      Der er ingen problemer i at bage brødet som boller. Det eneste, du behøver rette til er bagetiden;-)
      Alt efter, hvor store du laver dem, skal de nok have 11-15 minutter.
      Rigtig god bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  5. Jesper Thomsen

    20. marts 2022 kl. 18:07

    Super lækkert brød, og en god teknik at have prøvet af også!
    Unden 2. hævning lignede det, at jeg ville få et højt og luftigt brød, men da det kom i ovnen faldt brødet en del sammen :/ Har du en anelse om, hvorfor dette måske skete?

    Svar
    • Lene Tranberg

      20. marts 2022 kl. 21:36

      Hej Jesper:-)
      Tak for din besked.
      Når et brød falder sammen i ovnen, tyder det på, at brødet er overhævet.
      Det kan også ske, hvis melet ikke har et højt nok glutenindhold, så det ikke kan bære sig selv, men som oftest er det pga for lang hævetid.
      Prøv at lade det hæve 5-10 minutter kortere næste gang, så skal det nok lykkes;-)

      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  6. Vibeke

    21. april 2022 kl. 10:52

    5 stars
    Jeg bruger næsten kun dine opskrifter til bagning, men nu har jeg læst et sted, at dejen ikke må æltes i maskine, hvis man bruger speltmel. Er det noget, du er stødt på?
    Mvh Vibeke

    Svar
    • Lene Tranberg

      21. april 2022 kl. 13:42

      Hej Vibeke:-)
      Det er helt korrekt, at spelt har et svagt glutennet, og ikke må overæltes – når man bruger en høj andel af det.

      Når speltmelet blandes med en stor del hvedemel som i mine opskrifter, er der ingen fare for overæltning af speltmelet:-)

      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  7. Karina

    20. september 2022 kl. 15:25

    Kan man erstatte honning med noget andet?

    Svar
    • Lene Tranberg

      20. september 2022 kl. 15:26

      Hej Karina:-)
      Ja, det kan du sagtens.
      Du kan bruge fx sirup eller helt almindeligt sukker i stedet for.

      God bagelyst:-)

      Kh Lene

      Svar
  8. Hanna

    13. oktober 2022 kl. 11:50

    5 stars
    Et virkelig godt brød med masser af smag.
    Det skal jeg helt bestemt bage igen.

    Mvh Hanna

    Svar
    • Lene Tranberg

      13. oktober 2022 kl. 12:38

      Hej Hanna:-)
      Tak for stjernerne og rosen:-)
      Det glæder mig meget, at du også kan li’ det.

      Ha’ en dejlig dag.

      Kh Lene

      Svar
  9. Michael K

    21. januar 2023 kl. 6:25

    4 stars
    Stryg olien og bag længere:
    Jeg bager den hver tredje dag. Alle kerner osv. bliver sat i blød i vandet inden. Jeg koger vandet op og hælder på. Når det så et lunkent rører jeg gæren ud med lidt mere vand. På det sidste har jeg droppet olien, og bagt dem først fem-syv minutter mere plus tre-fire minutter mere uden form.
    Så bliver de endnu mere velsmagende.

    Svar
    • Lene Tranberg

      21. januar 2023 kl. 10:32

      Hej Michael:-)
      Ja, man kan godt undvære olien, hvis man vil.
      Dejligt, du har fundet en bagetid, der virker perfekt for dig:-) Ovne bager aldrig ens, så bagetiden i en opskrift er altid vejledende.

      Ha’ en dejlig weekend og god bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  10. Marianne

    9. februar 2025 kl. 15:15

    Hvad kan jeg bruge i stedet for hirseflager?

    Svar
    • Lene Tranberg

      16. februar 2025 kl. 13:29

      Hej Marianne:-)
      Du kan bruge andre slags flager ellere blot udelade dem.
      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Hvad er det første ord, du får øje på? ☀️⛱️😎

#sommersjov #sudoku #godsommer
Den italienske dessert, der altid imponerer 🇮🇹
Tiramisu er blød, luftig og fuld af smag - og med min udførlige opskrift får du den helt rigtige balance mellem kaffe, marsala og mascarpone.

Den er nem at lave, kan fryses og bliver kun bedre af at trække natten over.

Swipe gennem karrusellen og se, hvordan du lykkes med den klassiske dessert - uden at stå med smattede kager eller skilt creme.

♥️ Gem opslaget, så du altid har opskriften ved hånden - og del det gerne med en, der fortjener en skefuld italiensk lykke😉

#tiramisu #nemopskrift
Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge Der findes én eneste pizzadej, hvor du må svinge kagerullen:
Flammkuchen! (Som jo ikke er en rigtig pizza, vel?)
(Uden hævemiddel = ingen risiko for at ødelægge lufthullerne.)

Alle andre gange?
Kagerullen bliver i skuffen, og du former pizzaerne med hænderne🙌🏻🫶🏻
Ellers kommer jeg efter dig - med min marmorkagerulle til en alvorlig snak 😅

Find opskriften i et tidligere opslag👌🏻

#flammkuchen #pizzaregler #kagerullenbliveriskuffen #allekanbage #bagvrk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #aftensmad #aftensmadinspiration #kagerullen #lækkersulten #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne Det tog kun et par tørre boller, tre sammenfaldne vandbakkelser og en dej, der nægtede at hæve😅

Men nu har jeg knækket koden og deler alle mine bedste opskrifter og tips her og på Bagvrk.dk.

Så du (forhåbentlig) slipper for at begå de samme fejl👌🏻

Følg med, hvis du også elsker duften af hjemmebag - og gerne vil lykkes hver gang♥️

#allekanbage #bagvrk #succesikøkkenet #bageglæde #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #nemmeopskrifter
Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕 Flammkuch Denne pizza vil din kagerulle elske!🍕
Flammkuchen er den eneste pizzadej, der skal rulles tyndt ud – og gerne helt ud over kanten.

Fyldet? Creme fraiche, løg, bacon og emmentaler. Det bliver ikke mere klassisk – eller lækkert!

Gem den, og send den til en, du gerne vil dele den med 😍

#kagerullevenlig #flammkuchenelskere #sprødpizza #flammkuchen #tarteflambée #nemaftensmad #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #allekanbage #bagvrk
God karma til alle - undtagen dig, der skriver ops God karma til alle - undtagen dig, der skriver opskrifter uden at skrive, om det er varmluft eller over-/undervarme😉

Alle mine opskrifter er testet i en almindelig ovn, og jeg skriver ALTID, hvad ovnen skal indstilles på, så du aldrig skal gætte dig frem eller være i tvivl😊

Rigtig god bagelyst🥐

#allekanbage #bagvrk #bageglæde #bagværk #bagvrkssmåtipsstorforskel
Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️ Her finder d Hej og velkommen til Bagvrk.dk♥️

Her finder du:
🥐 Gennemtestede opskrifter. 
💡 Små tips, der gør en stor forskel. 
😃 Masser af bageglæde. 

Følg med, hvis du også elsker duften af nybagt brød og kage i køkkenet og gerne vil have succes med dine bageprojekter. HVER gang👌🏻😉

#allekanbage #bagvrk #bagværk #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #nemmeopskrifter
Sådan tænder du et godt bål🔥 Her er opslage Sådan tænder du et godt bål🔥

Her er opslaget, som du skal gemme, så du er klar til Skt. Hans i morgen og alle de andre aftener, hvor du gerne vil vise, at du er en sand bålmester💪🏻🔥

🔥 Lad være med at bruge tændvæsker til at starte bålet😉 Det er pivfarligt!

🔥 Lav dine egne optændingsblokke af vatrondeller, som du dypper i stearin (fx et fyrfadslys uden alukappe, som du lader smelte i en underkop). Riv små flænger i kanten på den størknede vatrondel og sæt ild til den. 

🔥 Mens du bygger bålet op, så husk, at du skal starte med grenkvas og pinde på tykkelse med din lillefinger. Derefter skal du bruge pinde som din tommelfinger, pinde som dit håndled og først derefter de store kævler.

🔥 Du skal lade bålet brænde så længe, at der er gløder, som du kan bage dit snobrød henover. Det duer ikke at bage snobrød i flammer.

Huskede du at gemme opslaget?

#bålihaven #bål #skthans #skthansaften #skthansbål #midsommer #midsommar #sommer #sommeraften #engangspejder #hygge #havehygge #havedrømme #bålhygge #iminhave #bagvrkshave
Lavendelsaft smager blødt, sødt og krydret👌🏻🩷 Til gengæld har det en syret, næsten selvlysende, pink farve😍

Forestil dig de endeløse, duftende lavendelmarker i Sydfrankrig. Hvis du så forestiller dig duften i de mange souvenirbutikker med sæber og cremer, tager du FULDSTÆNDIG FEJL😃

Lavendelsaft er helt sin egen, men den smager hverken parfumeret eller “sæbeagtigt”😶‍🌫️

Det er nemt at lave saften, så du kan overraske med en saft, som ingen andre har smagt☺️😉 
Swipe blot for opskriften, hvor du også får opskriften på at lave resterne til likør👉🏻🩷

Hvem ville du servere lavendelsaft for i varmen?😅🩷

#lavendelsaft #lavenderlemonade #lavendel #lavendula #hjemmelavetsaft #saft #sommerdrik #bagvrkssaft #bagvrksdrikke #sommerstemning #lavendelduft #lavendler #gemsmagenafsommer #sommerhygge #sommerdrinks #bagvrksdrinks #madblog #bageblog #madblogger #nemmeopskrifter #opskrift #bagvrkshave #havedrømme #iminhave
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Focaccia med oliven og surdej – det luftigste brød
  • Hvidløgsmarinerede rejer – en nem opskrift til…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme