Alle har prøvet det. At bage grove boller eller grovbrød, som bliver så kompakte og tørre, at de kun kan bruges til at slå søm i med ligesom i Bamses Billedbog. Har du været der? Så prøv at bage mit 6-kornsbrød i stedet.
Nicolines hammerboller
Nicoline fra Det glade køkken er en af mine bageveninder. Fra det virkelige liv, og ikke kun på de sociale medier. Vi har været på kagecrawl sammen med Bianca fra Home by Bianca et par gange og skriver sammen flere gange om ugen.
Pigerne er en del af mit netværk i denne “bloggerverden”, og vi er veninder, ikke konkurrenter. Som med alle andre netværk får man lige så meget ud af det, som man putter i det. Vi deler, i stedet for nidkært at vogte over vores eget lille hjørne af internettet.
Nicoline taggede mig i en film i sin historie på Instagram, at hun gerne ville have et bagekursus hos mig, fordi hun havde bagt nogle boller, som var stenhårde.
Jeg spurgte, om de var så hårde, at de kunne slå søm i? Nicoline lavede en lille film mere, hvor hun ville vise, at de ikke var helt så hårde. Men det var de. Godt nok kun et lille søm i et lille bræt, men de kunne altså få sømmet til at sidde fast:-D (Her må du selv indsætte en emoji, der stirrer overrasket og en, der græder af grin.)
Bagvrks bageskole?
Haha, nej, jeg åbner ikke op for bagekurser. Jeg gør mig umage for at alle kan få succes med at bage, når de følger mine opskrifter. Derfor er alle mine opskrifter meget detaljerede og udførlige.
Du kan dog finde et helt afsnit her på bloggen om Bagvrks Bageskole, for ALLE kan lære at bage.
Har du bagt meget, har du måske ikke brug for alle de oplysninger og tricks, jeg kommer med. Men alle har et første besøg på siden her, og for mig er det vigtigt, at du får den samme oplevelse, hvadenten det er den første opskrift, du læser, eller du har været med fra starten.
Jeg ville gerne dele med Nicoline, hvordan jeg gør. Det lykkedes over al forventning. Nicoline gik hjem med et luftigt, lækkert brød – og min familie blev glade for det brød, jeg havde bagt.
Jeg havde siddet og kigget på forskellige opskrifter i mine bagebøger, men der var ikke rigtig noget, som stillede mig tilfreds. I stedet tog jeg udgangspunkt i mit græskarbrød, fordi det var den type luftighed, jeg var ude efter.
Jeg noterer tit hovedtrækkene i en opskrift, før jeg går i gang, og så retter jeg den lidt til undervejs.
Først viste jeg Nicoline, hvordan jeg gør, når jeg bager brød. Der er ikke noget magi i det. Jeg lader røremaskinen gøre arbejdet. Bagefter bagte Nicoline et brød, som selvfølgelig kom til at hedde Nicolines grovbrød.
6-kornsbrød
Der er ikke sparet på frø og kerner i brødet. Jeg brugte lidt af det, jeg havde liggende: Solsikkekerner, hirseflager, sesamfrø, hørfrø, chiafrø og birkes. Derudover havde jeg fuldkornsspelt og hvedemel med 25% fuldkorn i.
Groft med lidt knas fra kernerne, men med så stor en andel af hvedemel, at brødet ikke blev hverken bastant eller hårdt.
Jeg bagte mit 6-kornsbrød med et godt lag solsikkekerner under bunden. Ligesom de brød, du køber hos bageren. Det er verdens nemmeste måde at gøre et brød lidt spændende. Når brødet hæver, sidder kernerne fast helt af sig selv. Det skal jeg gøre noget oftere.
Skorpen på brødet er sprød. Jeg tog mit 6-kornsbrød ud af formen efter en halv time og gav det 10 minutter mere for at få skorpen sprød hele vejen rundt.
Jeg hælder en halv deciliter vand i et ildfast fad i bunden af ovnen for at skabe damp, når jeg sætter brødet ind. På den måde får brødet lov at hæve yderligere i ovnen, før skorpen begynder at sætte sig.
Når du åbner ovnlågen for at tage brødet ud af formen, forsvinder den sidste rest af damp, og dit brød bliver sprødt, som det skal.
Ellers er der ikke så mange krumspring ved brødet. Gå du roligt i gang med at bage det:-) – Og ha’ en skøn dag!
6-kornsbrød
Ingredienser
- 2 ½ dl lunkent vand
- 25 g gær
- 100 g fuldkornsspelt
- 1 tsk groft salt
- 1 spsk honning (20 g)
- 2 spsk rapsolie
- 25 g solsikkekerner
- 15 g hirseflager
- 10 g sesamfrø
- 10 g hørfrø
- 10 g chiafrø
- 10 g blå birkes
- 300 g Valsemøllen stenformalet hvedemel med 20% fuldkorn
Til drys
- Solsikkekerner
- Blå birkes
- Hvide sesamfrø
Sådan gør du
- Smuldr og opløs gæren i det håndvarme vand. Tilsæt fuldkornsspelt, salt, honning, olie, de mange kerner og halvdelen af melet.
- Ælt det godt sammen, før du tilsætter resten af melet og ælter i 8-10 minutter, til dejen slipper skålens sider. Dejen er stadig let klistret.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og stil dejen til hævning et lunt sted i 45 minutter. Dejen skal nå dobbelt størrelse.
- Klargør en brødform på B12xH8xL30 cm ved at smøre den let, og drysse solsikkekerner i bunden af formen.
- Skrab dejen ud på et meldrysset bord og form den til et brød. (Se hvordan jeg gør i denne opskrift på gulerodsbrød.) Læg brødet i formen med samlingen nedad.
- Gør overfladen af brødet fugtig (bare med en våd hånd), og drys med sesam og birkes. Klip nogle dybe snit med en saks i toppen af brødet. Dæk formen til med fryseposen og lad det hæve yderligere 45 minutter.
- Imens varmer du ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft). Stil et ovnfast fad (gerne af støbejern) ind i bunden af ovnen.
- Når dit 6-kornsbrød er færdighævet, stiller du det ind i ovnen på risten i den nederste rille. Hæld 1/2 dl vand i det ildfaste fad og luk straks ovnlågen. Bag brødet i 30 minutter. Tag det ud af formen, stil det tilbage på risten og bag yderligere 10 minutter, til skorpen er gylden og sprød.
- Lad brødet afkøle utildækket på en rist.
Linette
Det er afprøvet og må sige at det er det bedste hjemmebagt brød jeg nogensinde har bagt….. virkelig lækker og smager fantastisk. Helt klart familiens nye ynglingsbrød
Lene
Kære Linette:-)
Tusind tak for din søde besked! Det glæder mig, at I er vilde med det:-)
Kh Lene
Mia
Hej
Kan jeg erstatte fuldkornsspelt med alm. hvedemel? Jeg ønsker et brød, der er lidt lysere.
Hilsen Mia
Lene Tranberg
Hej Mia:-)
Ja, det kan du godt. Måske skal du bruge 25 g mere mel end det samlede i opskriften, fordi det grove mel suger mere væske;-)
Kh Lene
Line
Det skal helt sikkert prøves. Jeg er dog stor fan af opskriftern til grove pølsehorn. De bliver i stedet til boller herhjemme og lagt i fryseren. Når jeg så skal bruge dem, får de lige 1-2 minutter i mikroovnen og så er de som friskbagte.
Lene Tranberg
Hej Line:-)
Dejen til de grove pølsehorn er altså også god og kan sagtens bages som et helt brød også.
Ha’ en dejlig weekend!
Kh Lene
Marianne
Hej Lene. Kan jeg bruge denne opskrift til grovboller,og hvis ja,skal jeg så ændre noget i opskriften. Vi spiser nemlig ikke brød men mest boller m.masser af kerner
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Der er ingen problemer i at bage brødet som boller. Det eneste, du behøver rette til er bagetiden;-)
Alt efter, hvor store du laver dem, skal de nok have 11-15 minutter.
Rigtig god bagelyst!
Kh Lene
Jesper Thomsen
Super lækkert brød, og en god teknik at have prøvet af også!
Unden 2. hævning lignede det, at jeg ville få et højt og luftigt brød, men da det kom i ovnen faldt brødet en del sammen :/ Har du en anelse om, hvorfor dette måske skete?
Lene Tranberg
Hej Jesper:-)
Tak for din besked.
Når et brød falder sammen i ovnen, tyder det på, at brødet er overhævet.
Det kan også ske, hvis melet ikke har et højt nok glutenindhold, så det ikke kan bære sig selv, men som oftest er det pga for lang hævetid.
Prøv at lade det hæve 5-10 minutter kortere næste gang, så skal det nok lykkes;-)
God bagelyst!
Kh Lene
Vibeke
Jeg bruger næsten kun dine opskrifter til bagning, men nu har jeg læst et sted, at dejen ikke må æltes i maskine, hvis man bruger speltmel. Er det noget, du er stødt på?
Mvh Vibeke
Lene Tranberg
Hej Vibeke:-)
Det er helt korrekt, at spelt har et svagt glutennet, og ikke må overæltes – når man bruger en høj andel af det.
Når speltmelet blandes med en stor del hvedemel som i mine opskrifter, er der ingen fare for overæltning af speltmelet:-)
God bagelyst!
Kh Lene
Karina
Kan man erstatte honning med noget andet?
Lene Tranberg
Hej Karina:-)
Ja, det kan du sagtens.
Du kan bruge fx sirup eller helt almindeligt sukker i stedet for.
God bagelyst:-)
Kh Lene
Hanna
Et virkelig godt brød med masser af smag.
Det skal jeg helt bestemt bage igen.
Mvh Hanna
Lene Tranberg
Hej Hanna:-)
Tak for stjernerne og rosen:-)
Det glæder mig meget, at du også kan li’ det.
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene
Michael K
Stryg olien og bag længere:
Jeg bager den hver tredje dag. Alle kerner osv. bliver sat i blød i vandet inden. Jeg koger vandet op og hælder på. Når det så et lunkent rører jeg gæren ud med lidt mere vand. På det sidste har jeg droppet olien, og bagt dem først fem-syv minutter mere plus tre-fire minutter mere uden form.
Så bliver de endnu mere velsmagende.
Lene Tranberg
Hej Michael:-)
Ja, man kan godt undvære olien, hvis man vil.
Dejligt, du har fundet en bagetid, der virker perfekt for dig:-) Ovne bager aldrig ens, så bagetiden i en opskrift er altid vejledende.
Ha’ en dejlig weekend og god bagelyst.
Kh Lene