• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Græskarbrød – groft og sprødt – du MÅ bage det her!

Græskarbrød – groft og sprødt – du MÅ bage det her!

5. marts 2019 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Fastelavn er ovre, og der skal andre boller på suppen. – Eller noget i den retning… Jeg har puslet med et græskarbrød de seneste par dage, og nu er opskriften helt perfekt.

Græskarbrød krumme og skiver Bagvrk.dk

Mel på tilbud

Jeg var i Bilka i weekenden, fordi de havde supertilbud på mel og kerner. 10 poser for kr. 100,- Jeg fik fyldt mel-lagrene op, men har allerede brugt alle mine græskarkerner. Sådan går det, når man ikke rammer rigtigt i første forsøg. Fryseren er også fuld nu…

Jeg ville gerne have lidt fuldkorn i mit græskarbrød. Det var Valsemøllen mel, som var på tilbud, så jeg købte bl.a. hvedemel med fuldkorn (svarende til 25% fuldkornsmel og 75% almindeligt hvedemel). Derudover brugte jeg groft fuldkornshvedemel også fra Valsemøllen.

Græskarbrød krumme Bagvrk.dk

Tricks til godt brød

Nogle bager med bageenzymer. Men det fungerer bedst til brød, hvor der ikke er så meget væske i. Jeg vil hellere arbejde med en fugtig dej, som er smidig og får lov til at hæve optimalt, for så får jeg både luftigt og saftigt brød.

Det vigtigste for et godt resultat med brød er æltningen, opstramningen/formningen – og endelig hævningen af brødet. Men også mel med et højt proteinindhold er med til at få brødet til at hæve godt op og blive luftigt.

Græskarbrød og fuldkornshvedemel Bagvrk.dk

Et proteinindhold på minimum 12 g pr. 100 g mel er nødvendigt, når du vil bage brød med en luftig krumme. Valsemøllens hvedemel med fuldkorn indeholder 13 g protein pr. 100 g mel. Fuldkornhvedesmelet har et proteinindhold på 11 g pr. 100 g.

Læs mere om mel i Bagvrks Bageskole.

Græskarbrød efter hævning Bagvrk.dk

Græskarbrød

Der blev to brød ud af portionen. Det ene kunne dermed fryses ned efter bagning, så det er nemt at tø det op, når der er behov for mere brød. Ovnen udnyttes bedre, når der er plads til to forme med brød. Bagetiden er nemlig den samme, om der er et eller to brød i ovnen.

Hvis du vil se, hvordan jeg former et franskbrød, før jeg lægger det i formen, har jeg lavet en lille video-vejledning. Den finder du i min opskrift på gulerodsbrød.

Græskarbrød klar til ovnen Bagvrk.dk

Jeg sætter et ildfast fad (i form af en støbejernstallerken) ind i ovnen, når jeg tænder den. Når formene sættes i ovnen, hælder jeg 1/2 dl vand i fadet, så der dannes damp i starten af bagetiden. Det forhindrer, at der dannes skorpe med det samme, så brødet for lov at hæve lidt mere op, før skorpen bages.

Du kan naturligvis bruge andre kerner end græskarkerner (men hvis du bruger solsikkekerner, må du selv lave navnet om;-D ), alt efter hvad du har i skuffen.

Græskarbrød før hævning Bagvrk.dk

Jeg klipper nogle dybe snit i mit græskarbrød med en saks, før jeg sætter brødet til hævning. På den måde får brødet mulighed for at give sig og hæve flottere op, så det ikke revner utilsigtede steder.

Vil du bage andre grovbrød, så prøv mit 6-kornsbrød eller Nicolines grovbrød. De smager begge helt fantastisk.

Græskarbrød krumme og skiver Bagvrk.dk

Græskarbrød

Græskarbrød med fuldkorn, blød krumme og sprød skorpe.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 45 minutter min
Hævetid 1 time t 15 minutter min
Samlet tid 2 timer t 20 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk
Antal 2 stk.

Ingredienser
  

  • 5 dl lunkent vand
  • 50 g gær
  • 200 g Valsemøllen fuldkornshvedemel
  • 1 ½ tsk groft salt
  • 1 spsk sukker
  • 125 g græskarkerner
  • 600 g Valsemøllen hvedemel med fuldkorn
  • 1/2 dl smagsneutral olie (raps- eller solsikkeolie)
  • Græskarkerner til drys

Sådan gør du
 

  • Smuldr og opløs gæren i det lunkne vand. Ælt fuldkornshvedemelet i sammen med med salt og sukker.
  • Jeg bruger altid K-spaden i min røremaskine, indtil halvdelen af melet er æltet ind, og skifter derefter til dejkrogen. Det er mere effektivt, end hvis man kun bruger dejkrogen, og det er ikke besværligt at skifte undervejs.
  • Ælt halvdelen af hvedemelet i dejen. Tilsæt græskarkerner og olie og ælt igen. Tilsæt resten af hvedemelet og ælt dejen ved lav hastighed i ca. 10 minutter, til dejen er smidig og slipper skålens sider. 
  • Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og lad dejen hæve 30 min. et lunt sted.
  • Skrab dejen ud på et let meldrysset bord, ælt den kort igennem og del den i to. Smør to brødforme på B12xH8xL30 cm.
  • Stram hver halvdel af dejen op og form et aflangt brød. Læg brødet i formen med samlingen nedad. Drys toppen af brødet med græskarkerner. Klip med en saks nogle dybe klip ned i brødet.
  • Dæk brødformene til med et hårdtopvredet viskestykke og lad brødene hæve et lunt sted i 45 minutter. 
  • Varm ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft) det sidste kvarter af hævetiden. Sæt et lille varmefast fad ind i bunden af ovnen, når du tænder den, så det bliver lige så varmt som ovnen. Jeg bruger en steaktallerken i støbejern.
  • Stil brødformene på risten i den nederste rille i ovnen og hæld 1/2 dl vand i fadet i bunden af ovnen til at give damp. Luk straks ovnlågen.
  • Bag brødene i 35 minutter. Tag dem ud af formene og stil dem tilbage i ovnen og bag dem i yderligere 10 minutter for at gøre skorpen sprød hele vejen rundt.
  • Hvis du ønsker en blød skorpe, dækkes brødene til med et viskestykke, når de tages ud af ovnen. Ønsker du at bevare den sprøde skorpe, skal brødet køle af på risten uden overdækning.

Noter

Du kan sagtens ælte denne dej i hånden i stedet for at bruge røremaskine. Tilsæt ikke mere mel end nødvendigt. Det vil give et tørt og fladt brød.
Brødet er fryseegnet i 4-6 måneder.
Når brødet er tøet op, kan du igen få sprød skorpe ved at stænke brødet med vand og lune det i ovnen ved 200°, før du skærer af det.
Tags Bagerbrød, Fuldkorn, Græskarkerner, Grovbrød
Græskarbrød skiver og krumme Bagvrk.dk
Følg mig på Instagram

Tags: Brød, Familiefavorit, Formbrød, Fuldkorn, Gær, Gærbrød, Gærdej, Græskarkerner, Grovbrød, Morgenmad, Nem opskrift

Previous Post: « Gulerodsbrud med kerner – som dem, du køber hos bageren!
Next Post: Majsstykker – gule, sprøde, lækre morgenstykker »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Dorte Hunt

    25. december 2021 kl. 13:06

    Hej Lene,
    Glædelig Jul!
    Jeg vil gerne prøve at bage dine græskarbrød, men jeg har kun 25g gær i køleskabet:-( ….kan jeg bruge tørgær, hvis ja, hvor meget?
    På forhånd tak!
    Julehilsner,
    Dorte

    Svar
    • Lene Tranberg

      25. december 2021 kl. 13:48

      Glædelig jul, Dorte:-)
      Du kan godt nøjes med 25 g gær, hvis du lader dejen hæve dobbelt så længe.
      Du kan også sagtens bruge tørgær. 11 g tørgær svarer til 50 g frisk gær.
      God bagelyst:-)

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Fødselsdagsboller – de bedste og blødeste bamseboller

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme