Fastelavn er ovre, og der skal andre boller på suppen. – Eller noget i den retning… Jeg har puslet med et græskarbrød de seneste par dage, og nu er opskriften helt perfekt.
Mel på tilbud
Jeg var i Bilka i weekenden, fordi de havde supertilbud på mel og kerner. 10 poser for kr. 100,- Jeg fik fyldt mel-lagrene op, men har allerede brugt alle mine græskarkerner. Sådan går det, når man ikke rammer rigtigt i første forsøg. Fryseren er også fuld nu…
Jeg ville gerne have lidt fuldkorn i mit græskarbrød. Det var Valsemøllen mel, som var på tilbud, så jeg købte bl.a. hvedemel med fuldkorn (svarende til 25% fuldkornsmel og 75% almindeligt hvedemel). Derudover brugte jeg groft fuldkornshvedemel også fra Valsemøllen.
Tricks til godt brød
Nogle bager med bageenzymer. Men det fungerer bedst til brød, hvor der ikke er så meget væske i. Jeg vil hellere arbejde med en fugtig dej, som er smidig og får lov til at hæve optimalt, for så får jeg både luftigt og saftigt brød.
Det vigtigste for et godt resultat med brød er æltningen, opstramningen/formningen – og endelig hævningen af brødet. Men også mel med et højt proteinindhold er med til at få brødet til at hæve godt op og blive luftigt.
Et proteinindhold på minimum 12 g pr. 100 g mel er nødvendigt, når du vil bage brød med en luftig krumme. Valsemøllens hvedemel med fuldkorn indeholder 13 g protein pr. 100 g mel. Fuldkornhvedesmelet har et proteinindhold på 11 g pr. 100 g.
Læs mere om mel i Bagvrks Bageskole.
Græskarbrød
Der blev to brød ud af portionen. Det ene kunne dermed fryses ned efter bagning, så det er nemt at tø det op, når der er behov for mere brød. Ovnen udnyttes bedre, når der er plads til to forme med brød. Bagetiden er nemlig den samme, om der er et eller to brød i ovnen.
Hvis du vil se, hvordan jeg former et franskbrød, før jeg lægger det i formen, har jeg lavet en lille video-vejledning. Den finder du i min opskrift på gulerodsbrød.
Jeg sætter et ildfast fad (i form af en støbejernstallerken) ind i ovnen, når jeg tænder den. Når formene sættes i ovnen, hælder jeg 1/2 dl vand i fadet, så der dannes damp i starten af bagetiden. Det forhindrer, at der dannes skorpe med det samme, så brødet for lov at hæve lidt mere op, før skorpen bages.
Du kan naturligvis bruge andre kerner end græskarkerner (men hvis du bruger solsikkekerner, må du selv lave navnet om;-D ), alt efter hvad du har i skuffen.
Jeg klipper nogle dybe snit i mit græskarbrød med en saks, før jeg sætter brødet til hævning. På den måde får brødet mulighed for at give sig og hæve flottere op, så det ikke revner utilsigtede steder.
Vil du bage andre grovbrød, så prøv mit 6-kornsbrød eller Nicolines grovbrød. De smager begge helt fantastisk.
Græskarbrød
Ingredienser
- 5 dl lunkent vand
- 50 g gær
- 200 g Valsemøllen fuldkornshvedemel
- 1 ½ tsk groft salt
- 1 spsk sukker
- 125 g græskarkerner
- 600 g Valsemøllen hvedemel med fuldkorn
- 1/2 dl smagsneutral olie (raps- eller solsikkeolie)
- Græskarkerner til drys
Sådan gør du
- Smuldr og opløs gæren i det lunkne vand. Ælt fuldkornshvedemelet i sammen med med salt og sukker.
- Jeg bruger altid K-spaden i min røremaskine, indtil halvdelen af melet er æltet ind, og skifter derefter til dejkrogen. Det er mere effektivt, end hvis man kun bruger dejkrogen, og det er ikke besværligt at skifte undervejs.
- Ælt halvdelen af hvedemelet i dejen. Tilsæt græskarkerner og olie og ælt igen. Tilsæt resten af hvedemelet og ælt dejen ved lav hastighed i ca. 10 minutter, til dejen er smidig og slipper skålens sider.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og lad dejen hæve 30 min. et lunt sted.
- Skrab dejen ud på et let meldrysset bord, ælt den kort igennem og del den i to. Smør to brødforme på B12xH8xL30 cm.
- Stram hver halvdel af dejen op og form et aflangt brød. Læg brødet i formen med samlingen nedad. Drys toppen af brødet med græskarkerner. Klip med en saks nogle dybe klip ned i brødet.
- Dæk brødformene til med et hårdtopvredet viskestykke og lad brødene hæve et lunt sted i 45 minutter.
- Varm ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft) det sidste kvarter af hævetiden. Sæt et lille varmefast fad ind i bunden af ovnen, når du tænder den, så det bliver lige så varmt som ovnen. Jeg bruger en steaktallerken i støbejern.
- Stil brødformene på risten i den nederste rille i ovnen og hæld 1/2 dl vand i fadet i bunden af ovnen til at give damp. Luk straks ovnlågen.
- Bag brødene i 35 minutter. Tag dem ud af formene og stil dem tilbage i ovnen og bag dem i yderligere 10 minutter for at gøre skorpen sprød hele vejen rundt.
- Hvis du ønsker en blød skorpe, dækkes brødene til med et viskestykke, når de tages ud af ovnen. Ønsker du at bevare den sprøde skorpe, skal brødet køle af på risten uden overdækning.
Dorte Hunt
Hej Lene,
Glædelig Jul!
Jeg vil gerne prøve at bage dine græskarbrød, men jeg har kun 25g gær i køleskabet:-( ….kan jeg bruge tørgær, hvis ja, hvor meget?
På forhånd tak!
Julehilsner,
Dorte
Lene Tranberg
Glædelig jul, Dorte:-)
Du kan godt nøjes med 25 g gær, hvis du lader dejen hæve dobbelt så længe.
Du kan også sagtens bruge tørgær. 11 g tørgær svarer til 50 g frisk gær.
God bagelyst:-)
Kh Lene