Der er hele tre historier i dagens indlæg om Nicolines grovbrød, som egentlig bare handler om, hvordan man bager et lækkert brød med kerner, frø, blød krumme og sprød skorpe. ALLE kan nemlig lære at bage!

Nicoline og Det Glade Køkken
Nicoline har en blog, der hedder Det Glade Køkken. Snart barsler hun også med en webshop, men det skal du nok komme til at høre mere om.
Måske læste du historien om Nicolines egne boller, som var så hårde, at hun kunne slå søm i med dem? Seriøst! (Ellers kan du læse dette indlæg om mit 6-kornsbrød.)

Jeg inviterede Nicoline og hendes lille datter, Ellie på besøg, så Nicoline kunne lære et par tricks i “Bagvrks Bageskole”. Vi talte om, hvordan jeg gør, hvordan min dej føles, og hvordan jeg former brødet.
Først bagte jeg et 6-kornsbrød. Bagefter bagte Nicoline dette grovbrød, som slet ikke kan hedde andet end Nicolines grovbrød fra nu af.
Man skal bare lige knække koden for godt brød, så ligger det hurtigt på rygraden, så du får et lækkert resultat, hver eneste gang, du bager.

Min mormors hårde boller
Da jeg fortalte min mor historien om Nicolines hårde boller, fortalte min mor om en oplevelse, hun havde under krigen. Min mor var 11, da krigen sluttede, og det var i 1945, at denne episode foregik.
Som med alt andet var mel en mangelvare under krigen. I hvert fald det gode mel. Min mormor havde fået fat i noget mel, som hun ville bage boller af.
Desværre var melet ikke af så god kvalitet, som hun havde håbet, så bollerne blev hårde som sten og helt uspiselige.
Det tog min mormor stille og roligt. Der gik rygter om, at russerne var på vej mod Danmark, så om ikke andet ville hun gemme dem som kasteskyts, til russerne kom… Så kunne de lære det:-)
Heldigvis nåede russerne aldrig til Vestjylland, og min mormor har nok smidt bollerne på møddingen.

Annemette Voss og de rosende ord
Du kender helt sikkert Annemette Voss, som vandt Den Store Bagedyst i 2013? Jeg har haft fornøjelsen af at møde hende et par gange.
Første gang var i 2016, hvor hun signerede bøger i en boghandel i Odense centrum på Black Friday. Jeg trodsede stress og angst og fik hendes autograf i bogen ‘Kagemagi’. (Heldigvis var alle Black Friday kunder i indkøbscentret i stedet for city, så der var ingen mennesker.)

Anden gang var her i vinter, hvor Nicoline og jeg var til et inspirerende foredrag med Annemette hos Rice. Nicoline havde Ellie på armen, og Annemette antog, at Ellie var mit barnebarn! – Det har jeg smågrinet af en hel del gange, og hun er tilgivet for længst;-D
Annemette er noget af det sødeste, naturligste og mest afslappede, jeg kender. Ikke diva på nogen måde. Hun går lige ind i folk med træsko på.
Men i går formiddag da jeg stod op, kunne jeg se, at Annemette Voss havde nævnt mig i sin story på Instagram. Jeg blev selvfølgelig nysgerrig og skyndte mig at se efter, hvorfor.

Hun nævnte mig simpelthen, fordi hun følger mig på Instagram og synes, jeg er en dygtig formidler af viden omkring brød!!! What!? Tænk, at hun har lagt mærke til lille mig?!
Jeg gik rundt med rank ryg og et smil fra øre til øre i går:-) Jeg er jo bare mig og skriver på min måde, fordi jeg gerne vil have, at så mange som overhovedet muligt får succes med mine opskrifter. ALLE kan lære at bage! Det ved jeg:-)
Annemette må gerne nævne mit navn noget oftere, for udover den umiddelbare følelse af lykke og stolthed, gav det 120 nye følgere på Instagram. – Det er en høj procentuel forøgelse for en lille fisk som mig.

Nicolines grovbrød
Måske er du scrollet herned uden at læse teksten ovenfor. Det er helt OK.
Du er ikke tvunget til at læse mine anekdoter og små fortællinger. Men jeg ved, at mange godt kan li’ at læse dem. Og jeg eeelsker at fortælle dem.
Bare at lire en opskrift af, sætte et billede på og trykke på ‘udgiv’ er for letkøbt og upersonligt for mig.
Derfor bliver mine indlæg nogle gange lidt lange. Du skal både have fortællingen, baggrunden, historien – og den grundige opskrift. Det kan ikke være anderledes. Tak, fordi du er her, og tak, fordi du læser med<3
Der er ingen kerner, der skal stå i blød først i Nicolines grovbrød. Vi æltede dejen i røremaskinen, men du kan godt ælte den i en skål og på bordet. Hold bare igen med melet. Dejen skal være blød, smidig og let klistret, så du ikke får et massivt brød, som er tørt dagen efter.


Nicolines grovbrød
Ingredienser
- 2 ½ dl lunkent vand
- 25 g gær
- 20 g honning
- 75 g havregryn
- 30 g solsikkekerner
- 20 g blå birkes
- 2 spsk chiafrø
- 2 spsk rapsolie
- 300 g Manitoba hvedemel
- 1 tsk groft salt
- Blå birkes til drys
Sådan gør du
- Gæren smuldres og røres ud i det lunkne vand. Tilsæt honning, havregryn, kerner og frø sammen med olien. Ælt halvdelen af melet ind i dejen.
- Bland salt med resten af melet og tilsæt også det til dejen. Ælt grundigt i 6-8 minutter, til dejen slipper skålens sider, men stadig er blød og smidig.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og lad dejen hæve et lunt sted i 45 minutter.
- Klargør en brødform på B12xH8xL30 cm ved at smøre den let.
- Skrab dejen ud på et let meldrysset bord og form et grovbrød. Hvis du vil se, hvordan jeg former brød, kan du se det i dette indlæg om gulerodsbrød. Læg brødet i formen med samlingen nedad.
- Gør toppen af brødet fugtigt med en våd hånd og drys brødet med birkes. Klip dybe snit med en saks i toppen af brødet. Dæk formen til med fryseposen og lad brødet hæve i yderligere 45 minutter.
- Imens varmer du ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft). Stil et ovnfast fad (gerne af støbejern) ind i bunden af ovnen.
- Når dit 6-kornsbrød er færdighævet, stiller du det ind i ovnen på risten i den nederste rille. Hæld 1/2 dl vand i det ildfaste fad og luk straks ovnlågen. Bag brødet i 30 minutter. Tag det ud af formen, stil det tilbage på risten og bag yderligere 10 minutter, til skorpen er gylden og sprød.
- Lad brødet afkøle utildækket på en rist.
Noter

Hvor er det dejligt at en masse andre også finder ud af, at du er kanondygtig til at bage og lære fra dig.
Kære Janni:-)
Tusind tak for din søde besked;-) Men ja, det er faktisk ret dejligt:-)
Kh Lene
Hej Lene.tak for en fantastisk hjemmeside,så gode opskriftermen ang Nicoline brød,min dej kunne slet ikke indholde alt melet,mangler der evt mere væde til dejen?mvh Lisbeth larsen
Hej Lisbeth:-)
Nej, ikke umiddelbart. Opskriften er, som Nicoline og jeg eksperimenterede os frem til den dag, hun besøgte mig.
Men godt, at du så ikke tilsatte det hele og endte med et tørt brød:-)
Kh Lene
Virkeligt et skønt brød, med en dejlig krumme, og opskriften fungerede bare.
Tak for at dele den.
Mvh Bente
Hej Bente:-)
Tusind tak, hvor er det dejligt at høre;-)
Kh Lene