• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Nicolines grovbrød – ALLE kan lære at bage!

Nicolines grovbrød – ALLE kan lære at bage!

24. marts 2019 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Der er hele tre historier i dagens indlæg om Nicolines grovbrød, som egentlig bare handler om, hvordan man bager et lækkert brød med kerner, frø, blød krumme og sprød skorpe. ALLE kan nemlig lære at bage!

Nicolines grovbrød krummefoto lavformat Bagvrk.dk

Nicoline og Det Glade Køkken

Nicoline har en blog, der hedder Det Glade Køkken. Snart barsler hun også med en webshop, men det skal du nok komme til at høre mere om.

Måske læste du historien om Nicolines egne boller, som var så hårde, at hun kunne slå søm i med dem? Seriøst! (Ellers kan du læse dette indlæg om mit 6-kornsbrød.)

Nicoline og Ellie
Ellie godkendte Nicolines grovbrød.

Jeg inviterede Nicoline og hendes lille datter, Ellie på besøg, så Nicoline kunne lære et par tricks i “Bagvrks Bageskole”. Vi talte om, hvordan jeg gør, hvordan min dej føles, og hvordan jeg former brødet.

Først bagte jeg et 6-kornsbrød. Bagefter bagte Nicoline dette grovbrød, som slet ikke kan hedde andet end Nicolines grovbrød fra nu af.

Man skal bare lige knække koden for godt brød, så ligger det hurtigt på rygraden, så du får et lækkert resultat, hver eneste gang, du bager.

Nicolines grovbrød skorpebillede, Bagvrk.dk

Min mormors hårde boller

Da jeg fortalte min mor historien om Nicolines hårde boller, fortalte min mor om en oplevelse, hun havde under krigen. Min mor var 11, da krigen sluttede, og det var i 1945, at denne episode foregik.

Som med alt andet var mel en mangelvare under krigen. I hvert fald det gode mel. Min mormor havde fået fat i noget mel, som hun ville bage boller af.

Desværre var melet ikke af så god kvalitet, som hun havde håbet, så bollerne blev hårde som sten og helt uspiselige.

Det tog min mormor stille og roligt. Der gik rygter om, at russerne var på vej mod Danmark, så om ikke andet ville hun gemme dem som kasteskyts, til russerne kom… Så kunne de lære det:-)

Heldigvis nåede russerne aldrig til Vestjylland, og min mormor har nok smidt bollerne på møddingen.

Nicolines grovbrød krummefoto lavformat Bagvrk.dk

Annemette Voss og de rosende ord

Du kender helt sikkert Annemette Voss, som vandt Den Store Bagedyst i 2013? Jeg har haft fornøjelsen af at møde hende et par gange.

Første gang var i 2016, hvor hun signerede bøger i en boghandel i Odense centrum på Black Friday. Jeg trodsede stress og angst og fik hendes autograf i bogen ‘Kagemagi’. (Heldigvis var alle Black Friday kunder i indkøbscentret i stedet for city, så der var ingen mennesker.)

Anden gang var her i vinter, hvor Nicoline og jeg var til et inspirerende foredrag med Annemette hos Rice. Nicoline havde Ellie på armen, og Annemette antog, at Ellie var mit barnebarn! – Det har jeg smågrinet af en hel del gange, og hun er tilgivet for længst;-D

Annemette er noget af det sødeste, naturligste og mest afslappede, jeg kender. Ikke diva på nogen måde. Hun går lige ind i folk med træsko på.

Men i går formiddag da jeg stod op, kunne jeg se, at Annemette Voss havde nævnt mig i sin story på Instagram. Jeg blev selvfølgelig nysgerrig og skyndte mig at se efter, hvorfor.

Nicolines grovbrød klar til ovnen, Bagvrk.dk

Hun nævnte mig simpelthen, fordi hun følger mig på Instagram og synes, jeg er en dygtig formidler af viden omkring brød!!! What!? Tænk, at hun har lagt mærke til lille mig?!

Jeg gik rundt med rank ryg og et smil fra øre til øre i går:-) Jeg er jo bare mig og skriver på min måde, fordi jeg gerne vil have, at så mange som overhovedet muligt får succes med mine opskrifter. ALLE kan lære at bage! Det ved jeg:-)

Annemette må gerne nævne mit navn noget oftere, for udover den umiddelbare følelse af lykke og stolthed, gav det 120 nye følgere på Instagram. – Det er en høj procentuel forøgelse for en lille fisk som mig.

Nicolines grovbrød krummefoto højformat Bagvrk.dk

Nicolines grovbrød

Måske er du scrollet herned uden at læse teksten ovenfor. Det er helt OK.

Du er ikke tvunget til at læse mine anekdoter og små fortællinger. Men jeg ved, at mange godt kan li’ at læse dem. Og jeg eeelsker at fortælle dem.

Bare at lire en opskrift af, sætte et billede på og trykke på ‘udgiv’ er for letkøbt og upersonligt for mig.

Derfor bliver mine indlæg nogle gange lidt lange. Du skal både have fortællingen, baggrunden, historien – og den grundige opskrift. Det kan ikke være anderledes. Tak, fordi du er her, og tak, fordi du læser med<3

Der er ingen kerner, der skal stå i blød først i Nicolines grovbrød. Vi æltede dejen i røremaskinen, men du kan godt ælte den i en skål og på bordet. Hold bare igen med melet. Dejen skal være blød, smidig og let klistret, så du ikke får et massivt brød, som er tørt dagen efter.

Nicolines grovbrød krummefoto højformat Bagvrk.dk
Nicolines grovbrød krummefoto lavformat Bagvrk.dk

Nicolines grovbrød

Luftigt grovbrød med blød krumme og sprød skorpe. 
5 fra 1 stemme
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 40 minutter min
Hævetid 1 time t 30 minutter min
Samlet tid 2 timer t 30 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk
Antal 1 stk.

Ingredienser
  

  • 2 ½ dl lunkent vand
  • 25 g gær
  • 20 g honning
  • 75 g havregryn
  • 30 g solsikkekerner
  • 20 g blå birkes
  • 2 spsk chiafrø
  • 2 spsk rapsolie
  • 300 g Manitoba hvedemel
  • 1 tsk groft salt
  • Blå birkes til drys

Sådan gør du
 

  • Gæren smuldres og røres ud i det lunkne vand. Tilsæt honning, havregryn, kerner og frø sammen med olien. Ælt halvdelen af melet ind i dejen.
  • Bland salt med resten af melet og tilsæt også det til dejen. Ælt grundigt i 6-8 minutter, til dejen slipper skålens sider, men stadig er blød og smidig.
  • Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og lad dejen hæve et lunt sted i 45 minutter.
  • Klargør en brødform på B12xH8xL30 cm ved at smøre den let.
  • Skrab dejen ud på et let meldrysset bord og form et grovbrød. Hvis du vil se, hvordan jeg former brød, kan du se det i dette indlæg om gulerodsbrød. Læg brødet i formen med samlingen nedad.
  • Gør toppen af brødet fugtigt med en våd hånd og drys brødet med birkes. Klip dybe snit med en saks i toppen af brødet. Dæk formen til med fryseposen og lad brødet hæve i yderligere 45 minutter. 
  • Imens varmer du ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft). Stil et ovnfast fad (gerne af støbejern) ind i bunden af ovnen.
  • Når dit 6-kornsbrød er færdighævet, stiller du det ind i ovnen på risten i den nederste rille. Hæld 1/2 dl vand i det ildfaste fad og luk straks ovnlågen. Bag brødet i 30 minutter. Tag det ud af formen, stil det tilbage på risten og bag yderligere 10 minutter, til skorpen er gylden og sprød.
  • Lad brødet afkøle utildækket på en rist. 

Noter

Nicolines grovbrød kan fryses ned i op til 3 måneder.
Tags Chia, Fuldkorn, Grovbrød, Morgenmad
Følg mig på Instagram.

Tags: Billig, Brød, Chiafrø, Familiefavorit, Formbrød, Fuldkorn, Gær, Gærbrød, Gærdej, Grovbrød, Havregryn, Morgenmad, Nem opskrift

Previous Post: « Pasta med valnødder, salvie og bacon – juniors nye favorit
Next Post: Hjemmelavet pasta – basta! Find den bedste opskrift her! »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Janni Gad3

    24. marts 2019 kl. 19:39

    Hvor er det dejligt at en masse andre også finder ud af, at du er kanondygtig til at bage og lære fra dig.

    Svar
    • Lene

      24. marts 2019 kl. 19:41

      Kære Janni:-)
      Tusind tak for din søde besked;-) Men ja, det er faktisk ret dejligt:-)
      Kh Lene

      Svar
      • Lisbeth larsen

        10. februar 2020 kl. 16:23

        Hej Lene.tak for en fantastisk hjemmeside,så gode opskriftermen ang Nicoline brød,min dej kunne slet ikke indholde alt melet,mangler der evt mere væde til dejen?mvh Lisbeth larsen

        Svar
        • Lene Tranberg

          10. februar 2020 kl. 16:26

          Hej Lisbeth:-)
          Nej, ikke umiddelbart. Opskriften er, som Nicoline og jeg eksperimenterede os frem til den dag, hun besøgte mig.
          Men godt, at du så ikke tilsatte det hele og endte med et tørt brød:-)
          Kh Lene

          Svar
  2. Bente

    13. april 2020 kl. 14:46

    5 stars
    Virkeligt et skønt brød, med en dejlig krumme, og opskriften fungerede bare.
    Tak for at dele den.
    Mvh Bente

    Svar
    • Lene Tranberg

      13. april 2020 kl. 17:03

      Hej Bente:-)
      Tusind tak, hvor er det dejligt at høre;-)
      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Store marengs med tyggegummi og chokoladestriber

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme