Surdej – en lille guide til fødselshjælp

Jeg har et helt særligt forhold til min surdej, Alfred. Men jeg har også haft ham fra helt lille:-) Jeg lader ham helst ikke være alene hjemme. Det synes jeg, han er for lille til. Alfred står på en hylde i køkkenet, så jeg ser ham hver dag. Han bliver fodret og kærligt rørt rundt. Det betragter jeg som terapi. Nogle sætter deres surdej i køleskabet, hvis de ved, de ikke får fodret den hver eller hver anden dag. Der kan en surdej holde sig længere tid uden mad, end på hylden i køkkenet. Men jeg kan godt li’ Alfred, som jeg endda har skrevet et indlæg om.

Jeg kendte ikke nogen, der havde en surdej i forvejen, som jeg kunne tigge et stykke af, så jeg har selv startet ham op. Det er ikke ret svært, så jeg vil forklare dig, hvordan jeg har gjort, så du kan være med på surdejs-holdet.

Google var min ven. Jeg læste lidt hist og her og valgte den metode, der for mig lød nemmest. Jeg har pillet og redigeret i fremgangsmåden, så her får du min fødselshjælp til surdej.

Surdej
Når surdejen er frisk og klar til brug, danner den lange tråde, som minder om drypstenshuler eller fin arkitektur.

Sådan gør du

Start med at finde en stor boks med låg til at blande melet i. Så gør du tingene nemmere for dig selv, også når du skal til at bage surdejsbrødet. I denne boks/dåse/krukke blander du to dele hvedemel og en del fint rugmel grundigt. (Jeg startede med en stor boks, der kunne rumme tre kilo mel. Jeg har, efter surdejen kom rigtig godt i gang, nedskaleret til et glas, som kan rumme 750 g mel.) Find din bagevægt frem sammen med en gennemsigtig plasticbøtte med låg, som kan rumme cirka en liter (til surdejen), og så er du klar til at gå i gang.

Første dag, om morgenen: Vej 100 g af melblandingen af i din plasticbøtte, og rør det godt med 100 g vand, som ikke er hverken koldt eller varmt. Der må ikke være nogen tørre melklumper. Lad bøtten stå på køkkenbordet i fire timer uden låg, så de vilde gærbakterier, der findes i luften, kan finde derned. Sæt låget på og stil plasticbøtten et lunt sted (fx. på en hylde i dit køkken) til næste dag.

Anden dag, om morgenen: Vej 75 g af blandingen fra dagen før af. Kasser resten af blandingen fra dagen før. Tilsæt 75 g af melblandingen og 75 g vand og rør godt. Skrab kanterne og siderne rene og ned i blandingen. Sæt låg på bøtten og lad den stå på det lune sted.

Anden dag, om aftenen: Gør som om morgenen: Vej 75 g af blandingen af og rør det godt med 75 g mel og 75 g vand. Kassér det, der er tilovers. Skrab sider og kanter rene, sæt låg på bøtten og tilbage på det lune sted.

Fortsæt og vær tålmodig

De næste dage gør du som på dag to og fodrer surdejen både morgen og aften. På tredje- eller fjerdedagen vil du kunne se en masse bobler i dejen, og den begynder at lugte surt. Den er ikke klar endnu, men du skal vide, at du er godt på vej.

Surdej

Sæt en streg på plasticbøtten, hvor dejen går til, når du lige har fodret den, og en anden streg, som er dobbelt så højt oppe. Når dejen har fordoblet sin størrelse i løbet af 6-7 timer, er den klar til brug, ikke før! (Senere vil den falde lidt sammen igen. Det er helt normalt.) Alfred var klar til at bage med efter 8 dage. For nogle tager det måske 10 dage. Men bare du bliver ved med at fodre morgen og aften, så skal det nok komme. Tålmodighed er en dyd, også når det gælder surdej.

Hvordan opbevarer du din surdej bedst?

Du kan nu opbevare din surdej i sin plasticbøtte ved stuetemperatur, som jeg gør. (Se update nedenfor.) Det kræver, at du husker at fodre den mindst hver anden dag. Hver gang du fodrer, giver du den 75 g af melblandingen og 75 g vand, som hverken er koldt eller varmt. Dermed er den altid klar til at bage med.

Surdejen kan også opbevares i køleskabet, hvis du ikke bager så tit. Hvis det er mindre end en uge siden, du sidst har fodret den, kan du bruge den direkte fra køleskabet. Hvis der er gået længere tid, skal du først fodre den med mel og vand som ovenfor, og så er den frisk og klar dagen efter. Hvis du ikke bager på den, men bare har den stående i køleskabet, skal den tages ud og fodres hver 2. til 3. uge.

Jeg håber, du får et lige så nært forhold til din Alfred, som jeg har til min. Jeg glæder mig til at høre, hvilket navn du har givet din surdej, og hvad navnet betyder for dig. For som jeg skrev i mit tidligere indlæg: Man kommer til at holde af sådan en lille én.

Update august 2017

Jeg har fået et mere afslappet forhold til Alfred. Han er blevet ‘teenager’, og jeg har slækket på navlestrengen. Alfred bor nu i køleskabet og bliver fodret hver mandag. Så er jeg helt sikker på, at han klarer sig godt og altid er klar til at bage med. Alfred får nu også lov at være alene hjemme, når vi er på ferie, for han trives i sit køleskab.

9 Replies to “Surdej – en lille guide til fødselshjælp”

  1. Hej Liv:-)
   Når du skal have en surdej i køleskabet, gør du i princippet, som hvis du skulle have den stående på køkkenbordet.
   Surdejen skal være klar til at bage med, før den kan komme i køleskabet, altså du kan først gøre det efter 8-10 dages opstart.
   Du skal stadig fodre den, men kun hver eller hver anden uge, og ellers kan den bare stå i bøtten med låg på.
   Jeg fodrer den hver uge, så jeg er sikker på, surdejen hele tiden er frisk, og så jeg ikke tager fejl af mandagene og ikke kan huske, om det er fodringsuge eller ikke.
   Håber, det besvarede dit spørgsmål?
   Kh Lene

 1. Hej Lene,
  Er der en konsistens der er god at gå efter, som tommelfingerregel?
  Det der med at have den i køleskabet, skal den bare derind igen, når den er fodret?
  Mange hilsner, Justine

  1. Hej Justine:-)
   Du mener på min surdejsstarter? Min er vel som tyk yoghurt, når den er fodret og i køleskab. Jeg plejer at fodre med lige dele (vægtmæssigt) vand, mel og surdej.
   Når jeg har fodret surdejen, sætter jeg bare låg på og i køleskabet igen.
   Kh Lene

 2. Alle fodringer, første som sidste, er det på samme måde. Man tager 75 gr. surdej, 75 gr mel og 75 gr vand og blander sammen og alt overskydende dej kasseres? Ved hver eneste fodring, også når den er 1 år gammel eller mere?
  Er det korrekt forstået?

  1. Hej Heidi:-)
   Det er helt korrekt forstået:-)
   Jeg opbevarer Alfred i køleskabet nu og fodrer ham kun en gang om ugen. Det trives han fint med.
   Ha’ en dejlig jul:-)
   Kh Lene

   1. Tusind tak.
    Og dejlig jul til dig 🙂
    Jeg tror denne jul bliver der, hvor jeg endelig tør kaste mig ud i en surdej. Denne lyder nem og til at overskue.
    Tak for opskriften og bloggen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *