Hvor langt kan du strække den? How low can you go? Hvor meget forskelligt kan man bage med en surdej? Jeg tilstår, jeg har forsømt Alfred lidt. Måske meget. Alfred er min surdej. Men mit surdejsfocaccia gav lidt blod på tanden, og jeg havde lyst til at bage kanelsnegle med surdej.
En sær snegl? En sur snegl? Næ. Det er en søøøø’ snegl på fyyynsk. (Husk endelig at synge på den sidste sætning;-))
Der er både creme og kanelremonce i sneglene. Og ja, det er lidt fedtet med alt det creme. Men uha, de er gode og snaskede. Fyldet bliver, hvor det er.
Du skal huske at starte på vanillecremen, når du blander ingredienserne til den unge surdej. Vanillecremen skal nemlig være helt kold, når den smøres på dejen, så den ikke smelter smørret i remoncen.
Har du endnu ikke en surdej, har du to muligheder: Enten kan du bage min kæmpekanelsnegl i stedet for (og den er intet mindre end fantastisk, jeg siger det bare…) eller du kan starte en surdej op, så du også kan bage nogle af de andre opskrifter, jeg har på bloggen.
Du kan sagtens rykke på tidspunktet for, hvornår du skal bage sneglene. Hvis du fx vil servere friskbagte snegle til morgenmaden, kan du lade sneglene efterhæve i køleskabet natten over. Tag dem ud på køkkenbordet, når du tænder ovnen.
Hvis det passer dig bedre at spise kanelsnegle med surdej midt på dagen, kan du blande den unge surdej om aftenen, før du går i seng, og gå i gang med dejen om morgenen.
Jeg gik i gang kl. 7 om morgenen med at fodre surdejen, og så var der snegle midt på eftermiddagen. – Eller om aftenen, hvis jeg havde efterhævet i køleskabet i stedet for på køkkenbordet.
Som altid har jeg sat tidspunkter på de forskellige processer, men der er plads til at justere, hvis det passer bedre i din planlægning.

KANELSNEGLE MED SURDEJ
Kanelsnegle med surdej kan sagtens bages helt uden gær. I disse er der både kanelremonce og vanillecreme. Udførlig opskrift med tips til surdejen.
INGREDIENSER
DEN UNGE SURDEJ
- 100 g hvedemel
- 50 g fint rugmel
- 150 g vand, 27°
- 1 spsk. surdej
VANILLECREMEN
- 2½ dl. mælk
- 2 æggeblommer
- 70 g sukker
- 1½ tsk. vanillesukker
- 20 g Maizena
SELVE DEJEN
- 250 g mælk, stuetemperatur
- 150 g ung surdej, se ovenfor
- 1 æg, str. M/L, stuetemperatur
- 40 g sukker
- ½ tsk. kardemomme
- 500 g hvedemel
- ½ tsk. fint salt
- 80 g blødt smør
REMONCEN
- 150 g blødt smør
- 150 g sukker
- 2 spsk. stødt kanel
- Pynt: Haglsukker eller hvid glasur af flormelis og vand.
SÅDAN GØR DU
KL. 7.00
-
Rør ingredienserne til den unge surdej sammen. (Du kan også bruge rent hvedemel. Jeg brugte bare den melblanding, jeg altid fodrer med.) Lad det stå på køkkenbordet i 4-6 timer eller natten over.
-
Når surdejen er klar til at bage med, kan en skefuld af den flyde i lunkent vand. Hvis surdejen synker, er den ikke klar endnu og skal stå lidt længere.
LAV OGSÅ VANILLECREMEN PÅ DETTE TIDSPUNKT
-
Varm mælken op til kogepunktet i en lille gryde. Imens pisker du æggeblommer, sukker og vanillesukker godt sammen i en skål. Sigt Maizenaen ned i æggeblommerne, og bland det godt uden at piske.
-
Når mælken er varm, hælder du den i æggemassen i en tynd stråle, mens du rører, indtil det hele er blandet godt.
-
Hæld det tilbage i gryden og varm cremen op til kogepunktet, mens du rører godt, så den ikke brænder på. Lad din creme koge et par minutter, mens du rører. Først skummer den og bruser op, dernæst falder skummet, og cremen bliver tyk.
-
Skrab din vanillecreme over i en dyb tallerken eller en skål, dæk den til med husholdningsfilm helt ned på overfladen, og stil den i køleskabet, indtil du skal bruge den.
-
Tag æg, mælk og smør ud af køleskabet, så det når stuetemperatur, inden surdejen er klar til at bage med.
KL. 11.00
-
Hæld mælken i en skål og rør surdejen ud i den. Jeg bruger hånden til at piske den ud med, for så kan jeg nemt mærke, om der er nogen klumper tilbage.
-
Tilsæt æg, sukker og kardemomme og pisk igen. Tilsæt nu melet og rør ved først lav, dernæst medium hastighed i røremaskinen, til dejen samler sig om dejkrogen og slipper siderne. Det tager ca. 5 minutter.
-
Lad dejen hvile i 30 minutter.
KL. 11.40
-
Drys salt henover toppen af dejen og fordel det bløde smør henover. Ælt dejen i maskinen, indtil du har en glinsende, blød og blank dej, hvor al smørret er absorberet. Det tager 6-8 minutter.
-
Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og lad dejen hvile i alt en time med en stræk-og-fold midtvejs.
-
En stræk-og-fold foregår ved, at du efter en halv times hviletid, gør din hånd våd, stikker den lidt ind under dejen i den ene side og strækker dejen, så langt den vil være med. Fold den ind over resten af dejen. Gør det samme ved de tre andre sider på dejen, og lad den igen hvile tildækket i 30 minutter.
-
Rør remoncen sammen, imens dejen hviler. Rør det bløde smør, sukker og kanel sammen i en skål med en grydeske, og lad det stå på køkkenbordet, indtil du skal bruge det.
KL. 12.50
-
Skrab din dej ud af skålen på et let meldrysset bord.
-
Rul dejen ud til en rektangel på ca. 30×50 cm. Fordel først kanelremoncen på dejen, helt ud til kanterne i siderne, men lad de sidste fem cm på den korte led være fri. Fordel herefter vanillecremen ovenpå kanelremoncen. Det gøres nemmest med en dejskraber.
-
Rul dejen sammen til en roulade fra den korte side, så du nu har en tyk roulade med en længde på ca. 30 cm.
-
Læg forsigtigt din roulade i køleskabet i en halv time. Så er den nemmere at skære i skiver.
-
Klargør imens to bageplader med bagepapir.
KL. 13.30
-
Skær enderne af kanelrullen, og skær derefter 12 fine skiver af den. Det gøres nemmest med en takket brødkniv.
-
Læg dine kanelsnegle med surdej med skærefladen opad på bagepladerne. Læg snippen uden remonce ind under sneglen, så den ikke kan rulle sig op.
-
Dæk sneglene til med en opklippet frysepose og derefter et viskestykke og lad dem hæve ca. 2 timer ved stuetemperatur. (Du kan også lade dem hæve fx 12 timer i køleskabet.)
KL. 15.35
-
Du har frit valg, om du vil pensle sneglene med lidt æg, eller om du vil drysse dem med haglsukker, som jeg har gjort.
-
Varm ovnen op til 210° (alm. ovn, ikke varmluft) og bag sneglene i nederste tredjedel af ovnen i ca. 20 minutter.
-
Lad dine kanelsnegle med surdej køle nogle minutter, før du lægger et tørt viskestykke over dem, og lader dem afkøle helt.
-
Rør en tyk glasur af flormelis og kogende vand. Fyld glasuren i en frysepose, klip et lille hjørne af posen og læg striber af glasur på dine kanelsnegle med surdej, før du serverer dem.
Hej,
Hvor er jeg glad for, at du igen er begyndt at bage med surdej, som jeg elsker at bage med.
Tusind tak for en meget flot og udførlig opskrift på dejlige kanelsnegle, som jeg glæder mig at prøve..
Mvh Tina
Velbekomme, Tina:-)
Det er også noget helt specielt at bage med en surdej, som man selv har frembragt.
Dejligt, at du kunne finde ind på bloggen, selvom den roder lidt;-)
Kh Lene
Kan man fryser skiverne ned, før de bages?
Hej Pia:-)
Jeg har aldrig prøvet at fryse ubagt dej ned, så jeg ved det ikke.
Jeg ville hellere bage dem færdigt og fryse dem ned og så lune dem efter optøning:-)
God søndag!
Kh Lene
Hej,
Super lækker opskrifter og elsker selv at bage med surdej. Så jeg vil give mig i kast med sneglene her. Kan de mon fryses ?
Hej Mette:-)
Ja, jeg har frosset dem ned med fint held efter bagning:-)
God fornøjelse!
Kh Lene
Ved hævning i køleskabet lader du så kanelsneglene stå ude et stykke tid inden bagning om morgenen?
Hej Monica:-)
Jeg tager minimum sneglene ud, når jeg tænder ovnen. De skal gerne hæve til dobbelt størrelse før bagning, så prøv at kigge på størrelsen og prøv dig frem;-)
Kh Lene
Hej Lene. Hvad gør du med det overskydende fra den unge surdej? Kan man forberede den, så der er 100 g i alt til det man skal bruge til opskriften, så man ikke smider noget af det ud, når man bare skal bruge 150 g?
Hej Anne Louise.
Du kan sagtens op- eller nedskalere din surdej, alt efter hvor meget du skal bruge.
Jeg genmer resten af den unge surdej som min “nye”, friske surdej efter fodring.
Når du kasserer noget efter fodring, kan du enten bruge det i en hvilken som helst anden dej (fx pandekager eller gærdej), og det er også muligt at samle det sammen, så du bruger det hele i en portion boller i løbet af søndagen.
God bagelyst.
Kh Lene