• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Sesamboller med ristede sesamfrø – en Kollekollebolle

Sesamboller med ristede sesamfrø – en Kollekollebolle

5. december 2017 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

De allerbedste sesamboller med ristede sesamfrø i dejen, som giver en smagfuld bolle. Ideel til morgenmad eller sandwiches.

Sesamboller

Min søn på 13 flyttede hjemmefra i november! I en hel uge. Han boede i kollektiv i spejderhytten sammen med de andre tropsspejdere, og da ugen var gået, fik de et mærke til uniformen. Jeg var tryg ved, at de kunne klare sig selv. De er jo spejdere.

Der var selvfølgelig ingen voksne med, det var en del af “klar-dig-selv-konceptet”. De unge mennesker tog selv i skole og til fritidsaktiviteter og sørgede for mad osv. Hytten var pyntet op med julepynt og julelys – og kl. 7 om morgenen kørte de på med julemusik. August fik ideen til disse sesamboller, som vi bagte, så de havde lidt at starte dagen på.

Sesamboller

Sesamboller med ristede sesamfrø

Det hedder naturligvis en Kollekollebolle, fordi de skulle med i kollektivet, som spejderne døbte Kollekolle. August spurgte, om vi ikke kunne bage nogle boller af mel, vand, salt og sesamfrø? Joh, hvis vi også putter gær og lidt fedtstof i… Og måske rister sesamfrøene, så de får en nøddeagtig smag? Ved fælles hjælp blev de ret lækre og bløde:-)

August var allermest bekymret for, om bollerne kom til at smage for meget af gær. Vi havde nemlig set Den Store Bagedyst, hvor Rosa fik kritik for sin brødsmag, fordi hun brugte en hel pakke gær. Heldigvis er det sådan, at melmængde og gærmængde har et indbyrdes forhold, som kan afbalanceres. Jeg har lavet opskriften, så den passer med en halv pakke gær til 16 boller.

Jeg har tidligere bagt et surdejsbrød med ristede sesamfrø. Det er vildt lækkert til tapas eller ostebord. Du kan bruge disse sesamboller til det samme eller til mad, men fordi de er bløde, vil jeg foretrække dem til morgenmad eller en sandwich.

Sesamboller

Vil du bage andre lækre boller, skal du prøve fibersneglene, grovboller med kerner, havrebollerne eller naturligvis gulerodsbollerne med chiafrø.

Hævning i ovnen

(Opskriften er fra december 2017 inden elprisernes himmelflugt. Nu hæver jeg naturligvis bare på køkkenbordet;-))

Jeg hæver min dej i ovnen, så tit jeg kan slippe afsted med det. På den måde kan jeg nemlig holde en konstant temperatur på 37°, og det kan gærdeje rigtig godt li’. Jeg dækker ælteskålen til med en opklippet frysepose, fastgør den med en elastik og sætter skålen ind på risten på den nederste rille i ovnen. Det holder også på fugtigheden i dejen.

Ligesådan når bollerne er formet, så sætter jeg dem ind midt i ovnen ved 37° og lader dem efterhæve der, indtil der er 15 minutter tilbage af hævetiden. Så tager jeg dem ud og varmer ovnen op. Hvis din ovn ikke kan gå ned til 37°, kan du tænde ovnlyset (men ikke for varmen) og lade dem stå til hævning der. Det giver næsten det samme. Som du kan se på mine billeder, er dejen glad for varmen, for bollerne hæver, så de vokser lidt sammen.

Sesamboller
Sesamboller

Sesamboller

Bløde boller med en lækker smag af ristede sesamfrø.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 25 minutter min
Tilb. tid 16 minutter min
Hævetid 1 time t 45 minutter min
Samlet tid 2 timer t 26 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk
Antal 16 stk.

Ingredienser
  

  • 40 g sesamfrø
  • 2 dl lunkent vand
  • 25 g gær
  • 2 dl yoghurt naturel (eller ymer/creme fraiche/skyr)
  • 1 æg, str. M/L
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk groft salt
  • 50 g blødt smør
  • 150 g hvid hvede fuldkornsmel
  • 550 g mel
  • Til drys: Flere sesamfrø.

Sådan gør du
 

  • Rist sesamfrøene på en tør pande, til de bliver gyldne og dufter. Lad dem afkøle lidt.
  • Smuldr gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt yoghurt, æg, salt og sukker og bland det godt. Ælt det hvide hvedemel og halvdelen af hvedemelet ind i dejen. Ælt sesamfrøene ind i dejen sammen med det bløde smør. Jeg bruger K-spaden i min røremaskine i starten af processen og skifter så til dejkrogen, når resten af melet skal tilsættes. På den måde bliver ingredienserne meget bedre fordelt.
  • Tilsæt resten af melet og ælt dejen i ca. 10 minutter, til den er smidig og slipper siden af skålen. Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og stil dejen til hævning et lunt sted i en times tid.
  • Hæld sesamfrøene til drys i en lille skål eller en dyb tallerken.
  • Ælt dejen kort igennem på et let meldrysset bord. Del dejen i 16 lige store stykker. Stram dejen op ved at trække i de fire hjørner og samle dem på midten. Vend bollen med samlingen nedad og tril den til en fin, rund bolle på bordpladen under en hul hånd.
  • Vend bollen med oversiden nedad, tryk den lidt ned i skålen med sesamfrø, så toppen bliver dækket og sæt bollen på en bageplade med bagepapir.
    Sesamboller
  • Når du har trillet alle bollerne, stiller du dem til hævning et lunt sted, tildækket med et viskestykke. Lad bollerne efterhæve ca. 45 minutter.
  • Varm ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft). Bag dine sesamboller i ca. 16 minutter i nederste tredjedel af ovnen.
  • Når bollerne er færdigbagte og lyder hule, lader du dem køle af under et viskestykke. Det holder på fugtigheden i bollen, så den holder sig blød og frisk i længere tid.

Noter

Når bollerne er kølet af, lægges de i en frysepose og opbevares ved stuetemperatur eller fryses ned i op til tre måneder.
Tags Boller, Grovboller, Morgenmad, Sesam
Følg mig på Instagram

Tags: Billig, Boller, Børnevenlig, Brød, Brunch, Gær, Gærbrød, Gærdej, Grovboller, Morgenmad, Nem opskrift, Sandwich, Sesam, Spejder

Previous Post: « Jødekager – præcis, som jeg husker dem
Next Post: Pebermyntemousse – en juledessert »

Læserinteraktioner

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Test af Cozze 17 pizzaovn – min anmeldelse og…
  • Fejlfinding – “hvorfor ser min kage…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme