Sesamboller med ristede sesamfrø – en Kollekollebolle

Min søn på 13 flyttede hjemmefra i november! I en hel uge! Han boede i kollektiv i spejderhytten sammen med de andre tropsspejdere, og da ugen var gået, fik de et mærke til uniformen. Jeg var tryg ved, at de kunne klare sig selv. De er jo spejdere. Der var selvfølgelig ingen voksne med, det var en del af “klar-dig-selv-konceptet”. De unge mennesker tog selv i skole og til fritidsaktiviteter og sørgede for mad osv. Hytten var pyntet op med julepynt og julelys – og kl. 7 om morgenen kørte de på med julemusik. August fik ideen til disse sesamboller, som vi bagte, så de havde lidt at starte dagen på.

Sesamboller

Det hedder naturligvis en Kollekollebolle, fordi de skulle med i kollektivet, som spejderne døbte Kollekolle. August spurgte, om vi ikke kunne bage nogle boller af mel, vand, salt og sesamfrø? Joh, hvis vi også putter gær og lidt fedtstof i… Og måske rister sesamfrøene, så de får en nøddeagtig smag? Ved fælles hjælp blev de ret lækre og bløde:-)

August var allermest bekymret for, om bollerne kom til at smage for meget af gær. Vi havde nemlig set Den Store Bagedyst, hvor Rosa fik kritik for sin brødsmag, fordi hun brugte en hel pakke gær. Heldigvis er det sådan, at melmængde og gærmængde har et indbyrdes forhold, som kan afbalanceres. Jeg har lavet opskriften, så den passer med en halv pakke gær til 16 boller.

Sesamboller

Jeg har tidligere bagt et surdejsbrød med ristede sesamfrø. Det er vildt lækkert til tapas eller ostebord. Du kan bruge disse sesamboller til det samme eller til mad, men fordi de er bløde, vil jeg foretrække dem til morgenmad eller en sandwich.

Jeg hæver min dej i ovnen, så tit jeg kan slippe afsted med det. På den måde kan jeg nemlig holde en konstant temperatur på 37°, og det kan gærdeje rigtig godt li’. Jeg dækker ælteskålen til med en opklippet frysepose, fastgør den med en elastik og sætter skålen ind på risten på den nederste rille i ovnen. Det holder også på fugtigheden i dejen.

Ligesådan når bollerne er formet, så sætter jeg dem ind midt i ovnen ved 37° og lader dem efterhæve der, indtil der er 15 minutter tilbage af hævetiden. Så tager jeg dem ud og varmer ovnen op. Hvis din ovn ikke kan gå ned til 37°, kan du tænde ovnlyset (men ikke for varmen) og lade dem stå til hævning der. Det giver næsten det samme. Som du kan se på mine billeder, er dejen glad for varmen, for bollerne hæver, så de vokser lidt sammen.

Sesamboller

Der bliver 16 sesamboller af opskriften.

Sesamboller

  • 40 g sesamfrø
  • 2 dl. lunkent vand
  • 25 g gær
  • 2 dl. yoghurt naturel (eller ymer/creme fraiche/skyr…)
  • 1 æg
  • 1 spsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 50 g blødt smør
  • 150 g hvid hvede fuldkornsmel
  • 550 g mel

Til drys: Flere sesamfrø.

Rist sesamfrøene på en tør pande, til de bliver gyldne og dufter. Lad dem afkøle lidt.

Smuldr gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt yoghurt, æg, salt og sukker og bland det godt. Ælt det hvide hvedemel og halvdelen af hvedemelet ind i dejen. Ælt sesamfrøene ind i dejen sammen med det bløde smør.  Jeg bruger K-spaden i min røremaskine i starten af processen og skifter så til dejkrogen, når resten af melet skal tilsættes. På den måde bliver ingredienserne meget bedre fordelt.

Ælt dejen i ca. 10 minutter, til den er smidig og slipper siden af skålen. Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og stil dejen til hævning et lunt sted i en times tid.

Hæld sesamfrøene til drys i en lille skål eller en dyb tallerken.

Ælt dejen kort igennem uden at tilsætte ret meget mere mel. Del dejen i 16 lige store stykker. Stram dejen op ved at trække i de fire hjørner og samle dem på midten. Vend bollen med samlingen nedad og tril den til en fin, rund bolle på bordpladen under en hul hånd. Vend bollen med oversiden nedad, læg den i skålen med sesamfrø, så toppen bliver dækket og sæt bollen på en bageplade med bagepapir.

Sesamboller

Når du har trillet alle bollerne, stiller du dem til hævning et lunt sted. Hvis hævningen ikke foregår i ovnen, skal du lægge et viskestykke over, så det holder på fugtigheden i dejen. Lad bollerne efterhæve ca. 45 minutter.

Varm ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft). Bag dine sesamboller i ca. 16 minutter i nederste tredjedel af ovnen. Når bollerne er færdigbagte og lyder hule, lader du dem køle af under et viskestykke. Det holder på fugtigheden i bollen, så den holder sig blød og frisk i længere tid.

Sesamboller

Når bollerne er kølet af, lægges de i en frysepose og opbevares ved stuetemperatur eller fryses ned.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *