• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Boller & brød / Få den bedste start på dagen med disse grovboller med kerner – de bedste boller til morgenmad og brunch

Få den bedste start på dagen med disse grovboller med kerner – de bedste boller til morgenmad og brunch

24. maj 2022 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Luftige grovboller med kerner behøver ikke være en selvmodsigelse. De kan i stedet være fyldt med masser af knas, blød, saftig krumme – og så kan de holde sig friske i flere dage.

Grovboller med kerner udvalgt høj Bagvrk.dk

[Reklame for Valsemøllen] Melet i denne opskrift er modtaget som gave. Alle meninger er mine egne.

Den her opskrift er stemplet: “Godkendt af mødregruppen”. Min mødregruppe var nemlig forsøgskaniner på den nye opskrift. Dertil har den også fået mine stempler som “smager godt med pålæg” og “holder sig friske og bløde i flere dage”.

Der er ikke noget ved boller, som allerede er tørre dagen efter bagning. Eller måske endda kun få timer senere… Derfor går der altid flere dage, før mine opskrifter kan godkendes. Lakmusprøven er en bolle på tredjedagen efter ophold i en frysepose på køkkenbordet. Er den stadig god, får opskriften lov at komme på bloggen.

Grovboller med kerner og smør Bagvrk.dk

Har du smagt mine gulerodsboller med chiafrø, vil du ikke blive skuffet over de her grovboller med kerner. I sagens natur er en bolle med mere groft mel og mange kerner mere tæt i krummen end en bolle, som kun er bagt med lyst hvedemel. Men den her er kun lidt mere tæt. Og selve bollen smager af meget mere.

Hvedemel med 20% fuldkorn

Hvedemelet i de her boller er det nye økologiske Stenformalet hvedemel med 20% fuldkorn fra Valsemøllen.

Det økologiske hvedemel er malet på stenkværn og sigtet, så der kommer en del klid og kim med i melet. Dermed indeholder melet flere kostfibre og 20% fuldkorn.

Det betyder dog ikke, at der er givet køb på bageevnen. Melet har den samme høje kvalitet som andet bagestærkt mel, men smager af lidt mere og giver som sagt mere fuldkorn til dit brød.

Grovboller med kerner høj Bagvrk.dk

Grovboller med kerner er nemme

Grovbollerne kræver ingen iblødsætning af kerner og frø. Derfor er de både nemme og forholdsvis hurtige at bage. Det tager et par timer fra start til slut.

Har du masser af tid, kan du reducere gæren og lade dejen hæve i længere tid. Det får du nemlig mere smag i dit brød af. Som tommelfingerregel siger man, at når du halverer gæren, skal dejen hæve dobbelt så længe. Det gælder i øvrigt for al gærdej, så har du ikke nok gær, kan du tilpasse hævetiden i stedet.

Dejen er blød og en lille smule klistret, når den sættes til hævning første gang. Det grove mel og kernerne suger nemlig væske under hævningen, så du må endelig ikke tilsætte mere mel i første omgang. Øv dig i at håndtere en mere våd dej.

Dejen suger så meget under hævningen, at jeg ikke havde behov for at drysse bordpladen med mel, da bollerne skulle formes. Brug så lidt ekstra mel som muligt, når dejen kommer ud af skålen;-)

Har du ikke lige de kerner hjemme, som jeg bruger i opskriften, så tilpas den efter det, du har. Hvis den samlede mængde er den samme som min, så er du godt på vej til at bage dit livs bedste grovboller med kerner;-)

Grovboller med kerner efter hævning Bagvrk.dk

Vil du bage andre grovboller, bør du prøve solsikkebollerne eller fibersneglene. Begge er bagt med gær og virkelig lækre.

Grovboller med kerner udvalgt billede Bagvrk.dk

Grovboller med kerner

Lækre grovboller, som mætter godt og er perfekte til morgen- og brunchbordet.
5 fra 3 stemmer
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 16 minutter min
Hævetid 1 time t 30 minutter min
Samlet tid 2 timer t 6 minutter min
Ret Brød
Køkken Bagværk
Antal 12 stk.

Ingredienser
  

  • 2½ dl lunkent vand
  • 150 g creme fraiche eller andet surmælksprodukt
  • 30 g gær
  • 150 g Valsemøllen groft fuldkornshvedemel
  • 30 g honning
  • 1½ tsk groft salt
  • 40 g solsikkekerner
  • 25 g hampefrø
  • 15 g sesamfrø
  • 15 g hørfrø
  • 15 g chiafrø
  • 15 g blå birkes
  • ½ dl smagsneutral olie, fx rapsolie
  • 450 g Valsemøllen stenformalet hvedemel med 20% fuldkorn

Til drys

  • Solsikkekerner
  • Sesamfrø

Sådan gør du
 

  • Bland vand og creme fraiche. Smuldr gæren og rør den ud i væsken.
  • Tilsæt groft fuldkornshvedemel, honning, salt og alle kernerne sammen med olien, før hvedemelet æltes ind i dejen ad et par omgange.
  • Ælt dejen i ca. 10 minutter i røremaskinen, til du tydeligt kan se de lange glutenstrenge, og dejen slipper skålens sider. Ælter du i hånden, skal du ælte ca. dobbelt så længe for at få samme resultat.
  • Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og lad dejen hæve i ca. 45 minutter til dobbelt størrelse.
  • Hæld solsikkekerner og sesamfrø til drys i et tyndt lag i hver sin tallerken. Klargør en bageplade med bagepapir.
  • Skrab dejen ud på bordet (drys evt bordet let med mel), del den i 12 lige store stykker. Stram bollerne op og tril dem runde under en hul hånd.
  • Tryk bunden af bollen ned i tallerkenen med solsikkekerner, vend bollen om og tryk toppen ned i sesamfrøene. Sæt bollerne med god afstand på bagepladen.
  • Snit et kryds i toppen af hver bolle med en skarp kniv. Dæk bollerne til med den opklippede frysepose og derefter et viskestykke, før de efterhæver i 45 minutter.
    Grovboller med kerner inden efterhævning Bagvrk.dk
  • Imens varmes ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft).
    Sæt en støbejernstallerken eller en lille bradepande ind i bunden af ovnen, og varm den op sammen med ovnen. 
  • Sæt bollerne ind i nederste tredjedel af ovnen. Hæld 1 spsk vand ind i støbejernsfadet og luk straks ovnlågen. Efter 5 minutters bagetid åbner du kort ovnlågen, så dampen kan slippe ud.
  • Grovboller med kerner bages i alt i ca. 16 minutter. Dæk bollerne til med et viskestykke, når du tager dem ud af ovnen for at bevarer fugtigheden inde i bollerne.

Noter

Grovboller med kerner er fryseegnede i op til tre måneder.
Tags Boller, Fuldkorn, Gærdej, Grovboller, Kerner, Supernem

Tags: Bagværk, Bagvrks bedste, Boller, Brunch, Fuldkorn, Gær, Gærbrød, Gærdej, Grovboller, Morgenmad, Nem opskrift, Vegetarisk

Previous Post: « Glazekager af Anne-Mette Juul Svensson – en boganmeldelse
Next Post: Få foråret til at boble i dit glas med syrensaft – en nem saft med smag af forår og lovning på sol »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Connie

    24. maj 2022 kl. 20:30

    Jeg har et familie medlem som ikke tåler mælkeprodukter fra ko
    Hvede
    Soya

    Kan jeg erstatte hvede med 1/2 spelt 1/2 majsmel?

    Svar
    • Lene Tranberg

      24. maj 2022 kl. 22:34

      Hej Connie:-)
      Jeg har desværre igen erfaring med at bage glutenfrit, men det kan du bl.a. finde hos https://teklaskoekken.dk og https://aneliseseverinsen.dk

      Du vil ikke få den samme krumme i mine boller med majs- og speltmel, fordi jeg bruger glutenen i melet til at give den lækre krumme.

      Derfor må jeg henvise til Tekla og Anelise for opskrifter.

      God bagelyst. Jeg håber, du finder en løsning.

      Kh Lene

      Svar
      • Connie Isaksen

        25. maj 2022 kl. 5:12

        Han kan godt tåle gluten bare ikke hvede.
        Det hedder EOE en allergisk reaktion på feks hvede hos ham.
        Tak for hjemmesider

        Svar
        • Lene Tranberg

          25. maj 2022 kl. 12:36

          Hej igen:-)
          Åh, jeg var ikke klar over forskellen…
          Velbekomme og god bagelyst:-)

          Kh Lene

          Svar
        • Anna Marie Philipsen

          12. august 2023 kl. 20:52

          5 stars
          Absolut bedste opskrift på boller til dags dato – vi er vilde med dem 😄😋

          Svar
          • Lene Tranberg

            14. august 2023 kl. 10:23

            Hej Anna Marie:-)
            Tusind tak for din søde kommentar:-)
            Ha’ en skøn dag.

            Kh Lene

    • Peter

      21. januar 2024 kl. 8:16

      Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke.
      Og lige gyldigt hvor meget jeg ælte blev dejen aldrig skær. Og lavede ikke gluten.

      Svar
      • Lene Tranberg

        31. januar 2024 kl. 18:16

        Hej Peter.
        Jeg ved ikke, om du har brugt den samme meltype som jeg? Ellers er det svært at hjælpe.

        En dej som denne med mange kerner, trækker ikke et glutenvindue. Til gengæld kan man tydeligt se de lange “tråde” i røremaskinen, når dejkrogen ælter dejen.

        Hvis man bruger et mel med for lavt glutenindhold, vil en dej ikke kunne danne så godt et glutennet, som man får med et højt glutenindhold. (Kig på posens varedeklaration. Glutenindholdet angives som protein pr. 100 g.)

        God bagelyst.

        Kh Lene

        Svar
  2. Gitte

    25. maj 2022 kl. 7:27

    Hej Lene,
    De ser lækre og indbydende ud – hvad tænker du om at lave dem med surdej? Og hvis de kan det, hvor meget surdej skal så erstatte gæren?
    Kærligst
    Gitte

    Svar
    • Lene Tranberg

      25. maj 2022 kl. 12:35

      Hej Gitte:-)
      Det er jeg sikker på, du kan.
      Jeg plejer at bruge 20% surdej i forhold til melmængden, men bare du holder dig for øje, at dejen skal hæve til dobbelt størrelse ved hver hæving, kan du tilpasse mængden, som du synes;-)

      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  3. Ilse

    25. maj 2022 kl. 9:59

    De skal helt sikkert prøves.
    Vil dig lige høre hvor fed den cremefraiche du har brugt er?

    Svar
    • Lene Tranberg

      25. maj 2022 kl. 12:34

      Hej Ilse:-)
      Den jeg brugte var på 18%.
      Rigtig god bagelyst:-)

      Kh Lene

      Svar
  4. Bente Lorensen

    27. maj 2022 kl. 10:43

    Hej Lene

    Min datter kan ikke tåle honning men kan mon ikke bruge alm. sukker eller evt. sirup i stedet for?….

    Hilsen Bente

    Svar
    • Lene Tranberg

      27. maj 2022 kl. 10:45

      Hej Bente:-)
      Ja, det kan du sagtens. Du kan frit vælge mellem sukker eller sirup;-)

      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  5. Lise Ramsgaard

    31. juli 2022 kl. 11:16

    5 stars
    Fantastisk bløde og velsmagende boller. Smager endnu bedre end de ser ud.
    Lille tips – jeg smører lidt olie på mine hænder når jeg håndterer blød dej, så hænger dejen ikke i hænderne eller bordet og jeg får ikke tilført for meget mel.
    sol hilsner Lise

    Svar
    • Lene Tranberg

      31. juli 2022 kl. 11:22

      Hej Lise:-)
      Tusind tak for de rosende ord:-)
      Olietricket bruger jeg også altid. Det er guld værd for en blød dej.

      Ha’ en dejlig søndag.

      Kh Lene

      Svar
  6. Susanne Schmidt

    15. august 2022 kl. 9:52

    Jeg kan ikke printe opskriften. og ikke bekræfte tilmeldingen til nyhedsbrev.

    Svar
    • Lene Tranberg

      15. august 2022 kl. 10:55

      Hej Susanne:-)
      Tak for at gøre mig opmærksom på, at der er problemer med at bekræfte tilmeldingen til nyhedsbrevet. Det har jeg ladet gå videre til min udbyder, så jeg håber, der kommer styr på det snarest.
      Der er ikke problemer med at printe opskriften hos mig, så måske er det din printer, der ikke er online eller korrekt forbundet til din telefon?

      Kh Lene

      Svar
    • Lene Tranberg

      15. august 2022 kl. 11:23

      Hej igen.
      Jeg kan se, at der er en fejl i den mailadresse, du har indtastet i tilmeldingen til nyhedsbrevet. Du har tastet dit fornavn ind efter gmail.com, så der kommer ikke nogen bekræftelsesmail, når mailadressen ikke eksisterer;-)
      Vil du prøve at tilmelde dig igen?

      Kh Lene

      Svar
  7. Tove Hjorth Skorstengaard

    22. september 2024 kl. 11:43

    5 stars
    Den bedste opskrift. 👍🤩

    Svar
    • Lene Tranberg

      26. september 2024 kl. 11:29

      Hej Tove:-)
      Tusind tak for rosen og stjernerne.
      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - 🇩🇰 I dag fejrer vi Dannebrogs fødselsdag - og her hos mig betyder det flagkage, selvfølgelig!
For når man ikke har en flagstang, må man bage det selv😉

Den her klassiker med jordbær og hyldeblomstmousse går man aldrig galt i byen med - og du finder opskriftslink i min story (eller på bloggen, hvis du ser med senere: Søg på flagkage på Bagvrk.dk).

🎂 Pro tip: Hyldeblomstmoussen skal være stiv - ligesom nationalfølelsen i dag🇩🇰🇩🇰

#flagkage #valdemarsdag #dannebrogskage #bagvrk #søndagskage #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #lagkage #lækkersulten #lækkerier
🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Test af Cozze 17 pizzaovn – min anmeldelse og…
  • Fejlfinding – “hvorfor ser min kage…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme