Luftige grovboller med kerner behøver ikke være en selvmodsigelse. De kan i stedet være fyldt med masser af knas, blød, saftig krumme – og så kan de holde sig friske i flere dage.
[Reklame for Valsemøllen] Melet i denne opskrift er modtaget som gave. Alle meninger er mine egne.
Den her opskrift er stemplet: “Godkendt af mødregruppen”. Min mødregruppe var nemlig forsøgskaniner på den nye opskrift. Dertil har den også fået mine stempler som “smager godt med pålæg” og “holder sig friske og bløde i flere dage”.
Der er ikke noget ved boller, som allerede er tørre dagen efter bagning. Eller måske endda kun få timer senere… Derfor går der altid flere dage, før mine opskrifter kan godkendes. Lakmusprøven er en bolle på tredjedagen efter ophold i en frysepose på køkkenbordet. Er den stadig god, får opskriften lov at komme på bloggen.
Har du smagt mine gulerodsboller med chiafrø, vil du ikke blive skuffet over de her grovboller med kerner. I sagens natur er en bolle med mere groft mel og mange kerner mere tæt i krummen end en bolle, som kun er bagt med lyst hvedemel. Men den her er kun lidt mere tæt. Og selve bollen smager af meget mere.
Hvedemel med 20% fuldkorn
Hvedemelet i de her boller er det nye økologiske Stenformalet hvedemel med 20% fuldkorn fra Valsemøllen.
Det økologiske hvedemel er malet på stenkværn og sigtet, så der kommer en del klid og kim med i melet. Dermed indeholder melet flere kostfibre og 20% fuldkorn.
Det betyder dog ikke, at der er givet køb på bageevnen. Melet har den samme høje kvalitet som andet bagestærkt mel, men smager af lidt mere og giver som sagt mere fuldkorn til dit brød.
Grovboller med kerner er nemme
Grovbollerne kræver ingen iblødsætning af kerner og frø. Derfor er de både nemme og forholdsvis hurtige at bage. Det tager et par timer fra start til slut.
Har du masser af tid, kan du reducere gæren og lade dejen hæve i længere tid. Det får du nemlig mere smag i dit brød af. Som tommelfingerregel siger man, at når du halverer gæren, skal dejen hæve dobbelt så længe. Det gælder i øvrigt for al gærdej, så har du ikke nok gær, kan du tilpasse hævetiden i stedet.
Dejen er blød og en lille smule klistret, når den sættes til hævning første gang. Det grove mel og kernerne suger nemlig væske under hævningen, så du må endelig ikke tilsætte mere mel i første omgang. Øv dig i at håndtere en mere våd dej.
Dejen suger så meget under hævningen, at jeg ikke havde behov for at drysse bordpladen med mel, da bollerne skulle formes. Brug så lidt ekstra mel som muligt, når dejen kommer ud af skålen;-)
Har du ikke lige de kerner hjemme, som jeg bruger i opskriften, så tilpas den efter det, du har. Hvis den samlede mængde er den samme som min, så er du godt på vej til at bage dit livs bedste grovboller med kerner;-)
Vil du bage andre grovboller, bør du prøve solsikkebollerne eller fibersneglene. Begge er bagt med gær og virkelig lækre.
Grovboller med kerner
Ingredienser
- 2½ dl lunkent vand
- 150 g creme fraiche eller andet surmælksprodukt
- 30 g gær
- 150 g Valsemøllen groft fuldkornshvedemel
- 30 g honning
- 1½ tsk groft salt
- 40 g solsikkekerner
- 25 g hampefrø
- 15 g sesamfrø
- 15 g hørfrø
- 15 g chiafrø
- 15 g blå birkes
- ½ dl smagsneutral olie, fx rapsolie
- 450 g Valsemøllen stenformalet hvedemel med 20% fuldkorn
Til drys
- Solsikkekerner
- Sesamfrø
Sådan gør du
- Bland vand og creme fraiche. Smuldr gæren og rør den ud i væsken.
- Tilsæt groft fuldkornshvedemel, honning, salt og alle kernerne sammen med olien, før hvedemelet æltes ind i dejen ad et par omgange.
- Ælt dejen i ca. 10 minutter i røremaskinen, til du tydeligt kan se de lange glutenstrenge, og dejen slipper skålens sider. Ælter du i hånden, skal du ælte ca. dobbelt så længe for at få samme resultat.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og lad dejen hæve i ca. 45 minutter til dobbelt størrelse.
- Hæld solsikkekerner og sesamfrø til drys i et tyndt lag i hver sin tallerken. Klargør en bageplade med bagepapir.
- Skrab dejen ud på bordet (drys evt bordet let med mel), del den i 12 lige store stykker. Stram bollerne op og tril dem runde under en hul hånd.
- Tryk bunden af bollen ned i tallerkenen med solsikkekerner, vend bollen om og tryk toppen ned i sesamfrøene. Sæt bollerne med god afstand på bagepladen.
- Snit et kryds i toppen af hver bolle med en skarp kniv. Dæk bollerne til med den opklippede frysepose og derefter et viskestykke, før de efterhæver i 45 minutter.
- Imens varmes ovnen op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft). Sæt en støbejernstallerken eller en lille bradepande ind i bunden af ovnen, og varm den op sammen med ovnen.
- Sæt bollerne ind i nederste tredjedel af ovnen. Hæld 1 spsk vand ind i støbejernsfadet og luk straks ovnlågen. Efter 5 minutters bagetid åbner du kort ovnlågen, så dampen kan slippe ud.
- Grovboller med kerner bages i alt i ca. 16 minutter. Dæk bollerne til med et viskestykke, når du tager dem ud af ovnen for at bevarer fugtigheden inde i bollerne.
Connie
Jeg har et familie medlem som ikke tåler mælkeprodukter fra ko
Hvede
Soya
Kan jeg erstatte hvede med 1/2 spelt 1/2 majsmel?
Lene Tranberg
Hej Connie:-)
Jeg har desværre igen erfaring med at bage glutenfrit, men det kan du bl.a. finde hos https://teklaskoekken.dk og https://aneliseseverinsen.dk
Du vil ikke få den samme krumme i mine boller med majs- og speltmel, fordi jeg bruger glutenen i melet til at give den lækre krumme.
Derfor må jeg henvise til Tekla og Anelise for opskrifter.
God bagelyst. Jeg håber, du finder en løsning.
Kh Lene
Connie Isaksen
Han kan godt tåle gluten bare ikke hvede.
Det hedder EOE en allergisk reaktion på feks hvede hos ham.
Tak for hjemmesider
Lene Tranberg
Hej igen:-)
Åh, jeg var ikke klar over forskellen…
Velbekomme og god bagelyst:-)
Kh Lene
Anna Marie Philipsen
Absolut bedste opskrift på boller til dags dato – vi er vilde med dem 😄😋
Lene Tranberg
Hej Anna Marie:-)
Tusind tak for din søde kommentar:-)
Ha’ en skøn dag.
Kh Lene
Peter
Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke.
Og lige gyldigt hvor meget jeg ælte blev dejen aldrig skær. Og lavede ikke gluten.
Lene Tranberg
Hej Peter.
Jeg ved ikke, om du har brugt den samme meltype som jeg? Ellers er det svært at hjælpe.
En dej som denne med mange kerner, trækker ikke et glutenvindue. Til gengæld kan man tydeligt se de lange “tråde” i røremaskinen, når dejkrogen ælter dejen.
Hvis man bruger et mel med for lavt glutenindhold, vil en dej ikke kunne danne så godt et glutennet, som man får med et højt glutenindhold. (Kig på posens varedeklaration. Glutenindholdet angives som protein pr. 100 g.)
God bagelyst.
Kh Lene
Gitte
Hej Lene,
De ser lækre og indbydende ud – hvad tænker du om at lave dem med surdej? Og hvis de kan det, hvor meget surdej skal så erstatte gæren?
Kærligst
Gitte
Lene Tranberg
Hej Gitte:-)
Det er jeg sikker på, du kan.
Jeg plejer at bruge 20% surdej i forhold til melmængden, men bare du holder dig for øje, at dejen skal hæve til dobbelt størrelse ved hver hæving, kan du tilpasse mængden, som du synes;-)
God bagelyst.
Kh Lene
Ilse
De skal helt sikkert prøves.
Vil dig lige høre hvor fed den cremefraiche du har brugt er?
Lene Tranberg
Hej Ilse:-)
Den jeg brugte var på 18%.
Rigtig god bagelyst:-)
Kh Lene
Bente Lorensen
Hej Lene
Min datter kan ikke tåle honning men kan mon ikke bruge alm. sukker eller evt. sirup i stedet for?….
Hilsen Bente
Lene Tranberg
Hej Bente:-)
Ja, det kan du sagtens. Du kan frit vælge mellem sukker eller sirup;-)
God bagelyst.
Kh Lene
Lise Ramsgaard
Fantastisk bløde og velsmagende boller. Smager endnu bedre end de ser ud.
Lille tips – jeg smører lidt olie på mine hænder når jeg håndterer blød dej, så hænger dejen ikke i hænderne eller bordet og jeg får ikke tilført for meget mel.
sol hilsner Lise
Lene Tranberg
Hej Lise:-)
Tusind tak for de rosende ord:-)
Olietricket bruger jeg også altid. Det er guld værd for en blød dej.
Ha’ en dejlig søndag.
Kh Lene
Susanne Schmidt
Jeg kan ikke printe opskriften. og ikke bekræfte tilmeldingen til nyhedsbrev.
Lene Tranberg
Hej Susanne:-)
Tak for at gøre mig opmærksom på, at der er problemer med at bekræfte tilmeldingen til nyhedsbrevet. Det har jeg ladet gå videre til min udbyder, så jeg håber, der kommer styr på det snarest.
Der er ikke problemer med at printe opskriften hos mig, så måske er det din printer, der ikke er online eller korrekt forbundet til din telefon?
Kh Lene
Lene Tranberg
Hej igen.
Jeg kan se, at der er en fejl i den mailadresse, du har indtastet i tilmeldingen til nyhedsbrevet. Du har tastet dit fornavn ind efter gmail.com, så der kommer ikke nogen bekræftelsesmail, når mailadressen ikke eksisterer;-)
Vil du prøve at tilmelde dig igen?
Kh Lene
Tove Hjorth Skorstengaard
Den bedste opskrift. 👍🤩
Lene Tranberg
Hej Tove:-)
Tusind tak for rosen og stjernerne.
Kh Lene