Scones og lemon curd – Afternoon tea

Drømmen for alle anglofile er vel Afternoon tea på The Ritz eller Claridge’s i London? Mindre kan også gøre det:-) Et godt sted at starte (udover at sætte vand over til te) er med en klassiker som scones og lemon curd.

Lemon curd er “citron-smøre-pålæg”. En syrlig, sødlig creme, som afbalancerer det søde i en scone. Lemon curd har den smukkeste, forårsgule farve. Derudover er det ret nemt at lave.

Scones kan være lidt drilske. De er bagt med bagepulver, så de skal spises friske og nybagte. De bliver hurtigt tørre, men kan evt. fryses og lunes – eller få en tur på brødristeren. Det er dog ikke brød, som du skal regne med, er lækkert i flere dage efter bagning.

Det tager ikke lang tid at bage scones. Men man skal være lidt omhyggelig for at få det bedst mulige resultat. Mit første forsøg slog fejl. Opskriften lød ellers fin nok, men der var en masse detaljer, tips og tricks, der ikke stod noget om. De stod fint og lige, da de blev sat i ovnen, men kom skæve og vindblæste ud. (Hvis du vil se, hvor galt det gik, kan du se billederne her.) Det fejlslagne parti blev nok spist, men jeg var lidt skuffet. Jeg læste i mine bøger, googlede, youtubede, noterede og kastede mig ud i forsøg nr. 2, som blev meget bedre.

De vigtige tips og tricks

Her får du de tips, jeg skrev ned på min vej rundt på det store internet:

  • Brug Tipo 00 mel! Tipo 00 er hvede, som er malet fint efter italienske traditioner. Det er det bedste mel til saftige brød. Melets høje glutenindhold og den fine formaling øger melets evne til at optage vand og giver en elastisk dej. Det vil vi gerne udnytte i en dej, vi vil have til at hæve opad.
  • Når du udstikker dine scones, må du ikke dreje udstiksformen! Hvis du drejer udstiksformen, vrider du kanten på din scone, så den ikke hæver lige op, men hælder ud til siden. Det er ikke det, du vil! Når du presser udstiksformen ned, skal dejen sige en “Pffft”-lyd.
  • Rul dejen ud til 2 cm tykkelse og udstik så mange scones, du kan få plads til i den første udrulning. Jo flere gange dejen rulles ud, jo mere kompakt bliver krummen i de sidste scones, du ruller ud.

Scones

  • Jeg lavede et “videnskabeligt” eksperiment og inddelte bagepladen i felter, så jeg kunne se forskellen på de forskellige udrulninger efter bagning. Udrulning nr. 1 og 2 er stort set ens. Nr. 3, 4 og 5 stod alle ud mod en kant og voksede skævt udad. Nr. 6 er lige, men mere kompakt, da den indeholder mere mel fra de mange udrulninger.
  • Vær omhyggelig, når du pensler dine scones. De må kun pensles på overfladen, ikke ned ad siderne. Det vil forhindre en lige hævning. Der opnås en blankere overflade ved at lade æggestrygelsen tørre et par minutter, før du pensler dem igen.
Når du bager
  • Scones skal stå med meget lille afstand på bagepladen, når de bages, ca. 5-8 mm. Når de står tæt, kan de (næsten) kun vokse én vej, nemlig opad. Det gør ikke så meget, hvis de vokser en smule sammen. Som du måske kan se på mit billede, stod de skæveste scones i kanten af pladen, da de havde plads til at vokse skævt udad. Mit næste forsøg indbefatter bagning i en springform eller andet med høje kanter, stadig med lille afstand til kanten, så de ikke kan læne sig udad der, men “kun” vokse opad.
  • Bag i den øverste tredjedel af ovnen. Der er varmest. Du skal bruge over- og undervarme, ikke varmluft, for det blæser dine scones omkuld.
  • Når de er bagt, skal de køle af på en bagerist, hvorpå du lægger et (tørt) viskestykke, som hænger ud over kanten, sætter dine scones på viskestykket og folder den anden halvdel af det løst henover, så de bevarer fugtigheden indeni.
  • Scones er allerbedst nybagte, men kan fryses og lunes på brødrister eller i mikroovn (ca. 10 sek.) efter optøning.

Nu har du fået alle advarslerne. Hvis du ikke er skræmt fra vid og sans over projektet, fortsætter vi med opskriften. Jeg fik 25 små scones med en diameter på 5 cm ud af portionen.

Scones

Scones

  • 500 g Tipo 00 hvedemel
  • 6 tsk. bagepulver
  • 90 g sukker
  • 80 g smør
  • 2 æg
  • 1,6 dl. kærnemælk

Til pensling: 1 æg og 1 spsk. fløde.

Bland mel, sukker og bagepulver godt. Sigt de tørre ingredienser ned i en stor skål. Skær smørret i mindre stykker, og smuldr det med kolde hænder sammen med melet, til det ligner groft sand. Mens du smuldrer, løfter du op i det tørre og lader det drysse ned i skålen. På den måde får du mere luft ind i dejen. (Alternativt kan du hakke det i foodprocessoren eller i røremaskinen med dejspaden.)

Lav en fordybning i “sandet”. Pisk æggene let sammen med en gaffel, tilsæt kærnemælken og hæld det ned i fordybningen. Rør nu med gaflen udefra og ind, indtil du har indkorporeret det våde.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den kort igennem, til den er glat. Dejen skal være ret fugtig, du skal ikke ælte for meget mel i. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og lad den hvile på bordet i 20 minutter, så den får tid til at slappe lidt af og blive mere elastisk – og melet får ro til at opsuge mere af væsken.

Varm ovnen op til 200° (alm. varme, ikke varmluft).

Lad os komme videre

Rul dejen ud med en kagerulle til en tykkelse på 2 centimeter. Fold en tredjedel af dejen ind over midten og gør det samme med den anden tredjedel.

Scones

Vend dejen, så samlingen vender ned mod bordet, og rul dejen ud til 2 centimeters tykkelse på den anden led. Fold igen dejen sammen i tredjedele (på den anden led denne gang). Du har nu en kvadratisk dej.

Dejen udrulles til 2 cm tykkelse, og der udstikkes små cirkler med et glas eller en udstiksform med en diameter på 5-6 cm. Dejcirklerne lægges på bagepapir med 5-8 mm mellemrum, og resten af dejen samles hurtigt, rulles ud igen og stikkes ud. Stik dem ud så tæt, du kan. Jo flere gange, dejen rulles ud, jo mere kompakt bliver din scone. Jeg lavede et “videnskabeligt” eksperiment og inddelte bagepladen i felter, så jeg kunne se forskellen på dem efter bagning. Sjette udrulning lignede en “supermarkedsscone”. Der bliver æltet lidt mere mel ind for hver omgang, så resultatet bliver mere tørt. (Se billedet ovenfor.)

Pisk ægget til pensling godt sammen med en spsk. fløde Cirklerne pensles med sammenpisket æg, tørrer et par minutter, før de pensles igen. Bages i ca. 15 minutter i øverste tredjedel af ovnen.

Scones

Husk at læse listen over tips og tricks grundigt igennem. Du kan spare dig mange ærgrelser og undgå de fejl, jeg begyndte med. Nu har jeg begået dem for dig. – Bare spring direkte til at gøre det rigtigt:-) Scones er ikke en videnskab. Man skal bare kende den rigtige genvej.

 

Lemoncurd

  • 2 økologiske citroner
  • 2 æg
  • 2 dl. sukker
  • 125 g smør

Vask citronerne grundigt, riv skallen fint og pres saften ud af begge citroner. Kog vand til et vandbad.

Pisk æg og sukker til en lys og luftig æggesnaps. Det tager ca. 10 minutter. Tilsæt citronsaft og -skal, før du sætter skålen over vandbadet og rører kontinuerligt i blandingen. Det tager ca. 15 minutter, før massen er tyknet.

Lemon curd

Tilsæt smørret lidt efter lidt i små klumper, så det smelter ind i. Lad afkøle lidt og hæld det på små Atamon-skyllede glas.

Lemon curd kan holde sig op til en måned i køleskabet. Lemon curd kan også bruges som fyld i kager eller tærter.

Nyd din yndlingste eller -kaffe med scones og lemon curd, tænd et par stearinlys, og lad hyggen brede sig til hele huset. Ha’ en dejlig weekend!

Scones og lemoncurd

2 Replies to “Scones og lemon curd – Afternoon tea”

  1. Mums har luge lavet dine scones og lemon curd, det er første gang jeg har lavet lemon curd, men absolut ikke sidste. Det kan man blive helt afhængig af. Glædelig jul.

    1. Hej Rikke:-)
      Tak for din besked. Ja, lemon curd er noget “farligt” noget at få smag for. Og der er så mange andre muligheder med curd:-)
      Også en glædelig jul til dig!
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *