Fluffy chokoladeboller – og den udsatte konflikt

Jeg tror, at du allerede ved at se på billedet, kan regne ud, hvordan disse chokoladeboller smager? Luftige, bløde, søde, smeltende… Og selvfølgelig med smag af chokolade. Sunde? Nej, overhovedet ikke! Og det er der en god grund til.

Fluffy chokoladeboller, helt uimodståelige. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Konflikten

I disse dage er der våbenhvile i konflikten på det danske arbejdsmarked. Forligsmanden (som er en kvinde) har udsat konflikten i håb om, at parterne kan nå til enighed i overenskomstforhandlingerne, så vi undgår både strejke og lockout.

Jeg havde besluttet mig for at bage chokoladeboller allerede før påske. På det tidspunkt ville denne uge være den sidste inden lockouten, og jeg forventede at have junior hjemme fra skole i nogle uger ligesom sidst, der var konflikt. Jeg ville gerne vise min søns lærere, at jeg synes, de gør et godt job ved at bage boller til dem.

Men hvilken slags boller bager man til lærere? Skal det være nogle sunde boller med fuldkorn og kerner? Så de bliver mætte i lang tid? (Ikke indtil den forventede lockout er slut, bare resten af dagen, ikke?) Nej. Det skal være boller fulde af nydelse, med fuld sukker, hvidt mel og chokolade! Med tandsmør. Jeg ville give lærerne noget at stå imod med. For det har de fortjent.

Fluffy chokoladeboller, helt uimodståelige. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Det her bliver ikke en lang, politisk snak om arbejdstid, ferie, løn og vilkår. Jeg er ikke misundelig. I min verden fortjener de mere – og ikke mindst respekt for at brænde for at formidle viden til “andre folks børn”.

Selvfølgelig er det ikke kun lærere, der fortjener chokoladeboller! Pædagoger, sygeplejersker, politifolk, jordemødre, sagsbehandlere, plejepersonale, togkontrollører… Der må være nogle af jer andre, som lige bager en portion chokoladeboller til dem, I sætter pris på, ikke? 😀 Tak.

Fluffy chokoladeboller, helt uimodståelige. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Chokoladebollerne

Det er let nok at få bollerne store og fluffy. Der skal bare en bradepande med vand ind i bunden af ovnen, når de hæver anden gang. Kunsten er ikke at lade dem hæve for længe. For så falder de sammen og bliver flade. Jeg skottede lidt til opskriften på mine hveder fra sidste år. Det varer ikke længe, før vi skal bage dem igen.

Bollerne skal stå med lidt afstand i en lille bradepande, så de har noget at støtte sig til hele vejen rundt. Så kan de kun vokse opad, når de er vokset sammen. Min bradepande måler 23×33 cm.

Lad nu være med at putte mere mel i dejen, før du sætter den til hævning første gang. Dejen skal være klistret, for melet suger væske, mens dejen hæver. Prøv at træne dét at arbejde med en lidt klistret dej. Du får meget bedre boller, de bliver luftige og bløde og holder sig friske i længere tid. Øvelse gør mester, og pludselig kan du sagtens håndtere den klistrede dej.

Fluffy chokoladeboller, helt uimodståelige. En opskrift fra Bagvrk.dk.
Chokoladebollerne klar til at komme i ovnen. Bemærk, hvor meget de er hævet op over bradepanden;-)

Jeg har brugt kærnemælk i dejen. Jeg havde noget, der skulle bruges, og jeg kan godt li’ både smagen og den lange holdbarhed, det giver mit gærbrød. Du kan sagtens bruge almindelig mælk, hvis du ikke har kærnemælk i huset.

Chokoladen er almindelige chokoladeknapper, som jeg har hakket i lidt mindre stykker. Jeg behøver ikke de små, pæne runde knapper. Bollerne er vildt gode med almindelig, mørk (60-70%) chokolade i. (Eller mælkechokolade, som børnene ville foretrække.)

Fluffy chokoladeboller, helt uimodståelige. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Fluffy chokoladeboller, 15 stk.

  • 3½ dl. kærnemælk (eller lunet mælk)
  • 50 g gær
  • 1 æg, str. M/L
  • ½ tsk. salt
  • 5 spsk. sukker
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 100 g blødt smør
  • 625 g mel
  • 120 g grofthakket, mørk chokolade
  • Til pensling: Sammenpisket æg

Smuldr gæren og rør den ud i kærnemælken. Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme, og rør det let sammen. Ælt halvdelen af melet ind i dejen, før du tilsætter det bløde smør og rører det godt sammen, så smørret er blandet helt ind i dejen. (Jeg plejer at starte med at bruge K-spaden i min røremaskine, og så skifter jeg til dejkrogen, når smørret er rørt i.)

Tilsæt resten af melet og ælt dejen i 5-8 minutter, før du ælter den hakkede chokolade i. Chokoladen skal altid æltes i til sidst, så den ikke smelter ind i dejen.

Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og stil den til hævning et lunt sted i ca. 45 minutter. Dejen skal hæve til dobbelt størrelse.

Fluffy chokoladeboller, helt uimodståelige. En opskrift fra Bagvrk.dk.
Chokoladebollerne før hævning.

Formning og damphævning

Klargør en lille bradepande på ca. 23×33 cm med bagepapir. Det er nemmest at få det til at blive liggende helt ud i hjørnerne, hvis du gør papiret vådt og vrider det som en karklud, før du lægger det i bradepanden.

Drys et tyndt lag mel på bordet og skrab dejen ud af skålen. Ælt kort dejen igennem, før du deler den i 15 lige store stykker. Jeg vejer dejen af, så jeg er sikker på, de bliver lige store. Chokoladebollerne vejer ca. 90 g.

Stram hver bolle op ved at trække kanterne ind mod midten, vende bollen med samlingen nedad og trille den rund under en hul hånd på køkkenbordet. (Hvis du ikke forstår, hvad jeg mener, kan du se det i videoen til min opskrift på pitabrød.) Læg bollerne med en lille smule afstand i bradepanden med den pæne side opad.

Fluffy chokoladeboller, helt uimodståelige. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Pensl bollerne med lidt sammenpisket æg, før du sætter dem til hævning. Så slipper du nemlig for at komme til at presse dem sammen med penslen, når de er færdighævede og luftige.

Sæt risten ind øverst i den kolde, slukkede ovn, og sæt den lille bradepande herpå. Placer ovnens bradepande nederst i ovnen. Hæld en liter kogende vand i bradepanden i bunden og luk ovnlågen.

Lad dine chokoladeboller hæve på denne måde i 20 minutter. Tag forsigtigt bradepanden med bollerne ud af ovnen, og sæt dem på køkkenbordet. Fjern også bradepanden med vandet, og hæld det ud. Flyt risten ned til nederste tredjedel i ovnen.

Fluffy chokoladeboller, helt uimodståelige. En opskrift fra Bagvrk.dk.
Chokoladebollerne efter hævning.

Bagning

Tænd ovnen på 220° (almindelig ovn, ikke varmluft), og lad bollerne hæve yderligere 15 minutter på køkkenbordet, mens ovnen varmer op.

Når ovnen er varm, flytter du – igen forsigtigt, så du ikke kommer til at slå luften ud af bollerne – den lille bradepande ind på risten i ovnen og bager dine chokoladeboller i ca. 12 minutter, til de er flot brune.

Læg et tørt viskestykke over bollerne, straks de kommer ud af ovnen og lad dem stå og køle af i bradepanden i ca. 15 minutter, før du flytter dem til en rist (stadig med viskestykket over).

Fluffy chokoladeboller, helt uimodståelige. En opskrift fra Bagvrk.dk.

Fluffy chokoladeboller kan fryses, hvis du ikke får spist dem alle. De må meget gerne spises med (tand)smør, hvis du vil, men er altså også dejlige helt uden noget, hvor du bare trækker dem fra hinanden.

5 Replies to “Fluffy chokoladeboller – og den udsatte konflikt”

  1. Tak for opskriften, Lene! Bollerne var så dejlig bløde og laekre. Damphaevningen var spandende og virkede super fint. Et stort hit på børnefødselsdag ;-). Jeg vil helt sikkert lave dem igen.

    1. Kære Heidi.
      Hvor er det dejligt at høre:-) Din kommentar glæder mig meget;-)
      Ha’ en dejlig weekend!
      Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *