Jeg tror, at du allerede ved at se på billedet, kan regne ud, hvordan disse chokoladeboller smager? Luftige, bløde, søde, smeltende… Og selvfølgelig med smag af chokolade. Sunde? Nej, overhovedet ikke! Og det er der en god grund til.
Konflikten
I disse dage er der våbenhvile i konflikten på det danske arbejdsmarked. Forligsmanden (som er en kvinde) har udsat konflikten i håb om, at parterne kan nå til enighed i overenskomstforhandlingerne, så vi undgår både strejke og lockout.
Jeg havde besluttet mig for at bage chokoladeboller allerede før påske. På det tidspunkt ville denne uge være den sidste inden lockouten, og jeg forventede at have junior hjemme fra skole i nogle uger ligesom sidst, der var konflikt. Jeg ville gerne vise min søns lærere, at jeg synes, de gør et godt job ved at bage boller til dem.
Men hvilken slags boller bager man til lærere? Skal det være nogle sunde boller med fuldkorn og kerner? Så de bliver mætte i lang tid? (Ikke indtil den forventede lockout er slut, bare resten af dagen, ikke?) Nej. Det skal være boller fulde af nydelse, med fuld sukker, hvidt mel og chokolade! Med tandsmør. Jeg ville give lærerne noget at stå imod med. For det har de fortjent.
Det her bliver ikke en lang, politisk snak om arbejdstid, ferie, løn og vilkår. Jeg er ikke misundelig. I min verden fortjener de mere – og ikke mindst respekt for at brænde for at formidle viden til “andre folks børn”.
Selvfølgelig er det ikke kun lærere, der fortjener chokoladeboller! Pædagoger, sygeplejersker, politifolk, jordemødre, sagsbehandlere, plejepersonale, togkontrollører… Der må være nogle af jer andre, som lige bager en portion chokoladeboller til dem, I sætter pris på, ikke? 😀 Tak.
Chokoladebollerne
Det er let nok at få bollerne store og fluffy. Der skal bare en bradepande med vand ind i bunden af ovnen, når de hæver anden gang. Kunsten er ikke at lade dem hæve for længe. For så falder de sammen og bliver flade. Jeg skottede lidt til opskriften på mine hveder fra sidste år. Det varer ikke længe, før vi skal bage dem igen.
Bollerne skal stå med lidt afstand i en lille bradepande, så de har noget at støtte sig til hele vejen rundt. Så kan de kun vokse opad, når de er vokset sammen. Min bradepande måler 23×33 cm.
Lad nu være med at putte mere mel i dejen, før du sætter den til hævning første gang. Dejen skal være klistret, for melet suger væske, mens dejen hæver. Prøv at træne dét at arbejde med en lidt klistret dej. Du får meget bedre boller, de bliver luftige og bløde og holder sig friske i længere tid. Øvelse gør mester, og pludselig kan du sagtens håndtere den klistrede dej.

Chokoladebollerne klar til at komme i ovnen. Bemærk, hvor meget de er hævet op over bradepanden;-)
Jeg har brugt kærnemælk i dejen. Jeg havde noget, der skulle bruges, og jeg kan godt li’ både smagen og den lange holdbarhed, det giver mit gærbrød. Du kan sagtens bruge almindelig mælk, hvis du ikke har kærnemælk i huset.
Chokoladen er almindelige chokoladeknapper, som jeg har hakket i lidt mindre stykker. Jeg behøver ikke de små, pæne runde knapper. Bollerne er vildt gode med almindelig, mørk (60-70%) chokolade i. (Eller mælkechokolade, som børnene ville foretrække.)
Fluffy chokoladeboller, 15 stk.
- 3½ dl. kærnemælk (eller lunet mælk)
- 50 g gær
- 1 æg, str. M/L
- ½ tsk. salt
- 5 spsk. sukker
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 100 g blødt smør
- 625 g mel
- 120 g grofthakket, mørk chokolade
- Til pensling: Sammenpisket æg
Smuldr gæren og rør den ud i kærnemælken. Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme, og rør det let sammen. Ælt halvdelen af melet ind i dejen, før du tilsætter det bløde smør og rører det godt sammen, så smørret er blandet helt ind i dejen. (Jeg plejer at starte med at bruge K-spaden i min røremaskine, og så skifter jeg til dejkrogen, når smørret er rørt i.)
Tilsæt resten af melet og ælt dejen i 5-8 minutter, før du ælter den hakkede chokolade i. Chokoladen skal altid æltes i til sidst, så den ikke smelter ind i dejen.
Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og stil den til hævning et lunt sted i ca. 45 minutter. Dejen skal hæve til dobbelt størrelse.

Chokoladebollerne før hævning.
Formning og damphævning
Klargør en lille bradepande på ca. 23×33 cm med bagepapir. Det er nemmest at få det til at blive liggende helt ud i hjørnerne, hvis du gør papiret vådt og vrider det som en karklud, før du lægger det i bradepanden.
Drys et tyndt lag mel på bordet og skrab dejen ud af skålen. Ælt kort dejen igennem, før du deler den i 15 lige store stykker. Jeg vejer dejen af, så jeg er sikker på, de bliver lige store. Chokoladebollerne vejer ca. 90 g.
Stram hver bolle op ved at trække kanterne ind mod midten, vende bollen med samlingen nedad og trille den rund under en hul hånd på køkkenbordet. (Hvis du ikke forstår, hvad jeg mener, kan du se det i videoen til min opskrift på pitabrød.) Læg bollerne med en lille smule afstand i bradepanden med den pæne side opad.
Pensl bollerne med lidt sammenpisket æg, før du sætter dem til hævning. Så slipper du nemlig for at komme til at presse dem sammen med penslen, når de er færdighævede og luftige.
Sæt risten ind øverst i den kolde, slukkede ovn, og sæt den lille bradepande herpå. Placer ovnens bradepande nederst i ovnen. Hæld en liter kogende vand i bradepanden i bunden og luk ovnlågen.
Lad dine chokoladeboller hæve på denne måde i 20 minutter. Tag forsigtigt bradepanden med bollerne ud af ovnen, og sæt dem på køkkenbordet. Fjern også bradepanden med vandet, og hæld det ud. Flyt risten ned til nederste tredjedel i ovnen.

Chokoladebollerne efter hævning.
Bagning
Tænd ovnen på 220° (almindelig ovn, ikke varmluft), og lad bollerne hæve yderligere 15 minutter på køkkenbordet, mens ovnen varmer op.
Når ovnen er varm, flytter du – igen forsigtigt, så du ikke kommer til at slå luften ud af bollerne – den lille bradepande ind på risten i ovnen og bager dine chokoladeboller i ca. 12 minutter, til de er flot brune.
Læg et tørt viskestykke over bollerne, straks de kommer ud af ovnen og lad dem stå og køle af i bradepanden i ca. 15 minutter, før du flytter dem til en rist (stadig med viskestykket over).
Fluffy chokoladeboller kan fryses, hvis du ikke får spist dem alle. De må meget gerne spises med (tand)smør, hvis du vil, men er altså også dejlige helt uden noget, hvor du bare trækker dem fra hinanden.
Tak for opskriften, Lene! Bollerne var så dejlig bløde og laekre. Damphaevningen var spandende og virkede super fint. Et stort hit på børnefødselsdag ;-). Jeg vil helt sikkert lave dem igen.
Kære Heidi.
Hvor er det dejligt at høre:-) Din kommentar glæder mig meget;-)
Ha’ en dejlig weekend!
Kh Lene
Kan man bruge 2 s/m æg istedet?
Hej Maria:-)
Ja, det kan du sagtens. God fornøjelse med dem.
Kh Lene
Hej Maria.
Beklager det sene svar. Ja, det kan du sagtens:-)
Kh Lene
Kan man tilsætte bageenzymer?
Hej Marianne:-)
Ja, det kan du godt.
Kh Lene
Hej Lene
Måske dumt spørgsmål, men skal kærnemælken lunes? Det skriver du nemlig ikke noget om. Kun hvis det er alm. mælk man bruger
Hej Patricia:-)
Du kan godt lune kærnemælken, men jeg plejer ikke at gøre det, når jeg bruger kærnemælk eller creme fraiche.
God fornøjelse med dem:-)
Kh Lene
Mange tak for svar 🙂 Er hvad man ville sige helt ny inde for bagning 🙂 men vil du bruge samme fremgangsmåde hvis man ikke har en røremaskine??
Hvis jeg ikke havde en røremaskine, ville jeg smelte smørret, blande det med mælken/kærnemælken og mærke efter, at det ikke var varmere end 37 grader, før jeg smuldrede gæren i.
Ælt dejen med en grydeske eller hånden, men lad det blive i skålen, og lad være med at putte ekstra mel i for at det ikke skal klistre. Det er nemlig den bløde og klistrede dej, der gør, at bollerne bliver så luftige. Hvis du putter for meget mel i, bliver bollerne kompakte og tørre i stedet for:-(