Det er sommer, og studenterne springer ud i hobetal. Der skal serveres noget nemt og lækkert, når lastbilerne med de festende unge kører rundt. Det kunne være en sandwichlagkage, som ser festlig ud, men som lægger en god bund for de våde varer.
Jeg blev student i 1989, for tæt på en menneskealder siden. Der er mange ting, der er ændret i verden siden da, men ikke den glæde og stolthed, der lyser ud af studenterne, når de bærer den hvide (eller sorte) hue i sommerlandet.
Der er heller ikke ændret på den tradition, at man kører rundt til alle forældrene, når man har fået sit eksamensbevis. Heldigvis er nutidens unge mere velorganiserede, end vi var, når det kommer til planlægning af busturen.
Der bliver på forhånd udstukket en liste til forældrene, menuen er nøje planlagt, så der er en lige fordeling mellem snacks, frugt og rigtig mad i løbet af dagen.
Min mor havde helt sikkert bagt for mange af de her sandwiches, da jeg blev student, for jeg husker det som om, at vi fik sandwichlagkage i flere dage efter;-)
Jeg har ikke noget barn, der bliver student i år. Da min ældste blev student for tre år siden, havde min tidligere svigermor bagt Sarah Bernhardt. Da den mellemste blev student sidste år, stod vi med Agnetas chokoladekage med hindbær – og vandmelon.
Sandwichlagkage
Hvis jeg skulle have en hurtig anledning til at servere denne sandwichlagkage, blev det som nem aftensmad i går efter at have været i løbeklubben. Den kunne sagtens stå og vente i køleskabet.
Jeg blev helt mild og glad, da jeg bagte brødet, for det blev lige så luftigt og let som en rigtig lagkage. Jeg bagte det i en springform med en diameter på 18 cm og kunne med lethed dele det i tre, da brødet var kølet af. Husk at pakke brødet ind i et viskestykke, så snart du har taget det ud af springformen, så det får lov at køle af indpakket og bevare blødhed og fugt. Der er ikke meget ved sandwiches af tørt brød.
Du kan bruge al slags fyld i din sandwichlagkage. Jeg brugte æggesalat i den ene, pyntet med karse og bacon. I den anden var der skinkesalat, godt nok lavet af en rest hamburgerryg, pyntet med radiser og forårsløg.
I mine egne studenter-sandwichlagkager i sin tid var der også en med leverpostej, rørt op med fløde, så det fik den rigtige konsistens, og pyntet med revet agurk, som havde fået lov at dryppe lidt af. Tunsalat er også en klassiker.
Du kan godt pakke en sandwichlagkage ind og tage med på skovtur, men du er næsten nødt til også at pakke kniv og gaffel ned. Det ser dog vældig festligt ud at sidde i græsset på en ternet dug med servietter og rigtige glas og spise “lagkage”.
Måske skulle du gribe ideen til Skt. Hans på fredag? Som aftensmad er der til ca. 6 personer i en sandwichlagkage.
Sandwichlagkage
Ingredienser
Brød til sandwiches, 18 cm I diameter
- 25 g smør eller margarine
- 1½ dl mælk
- 25 g gær
- 1 tsk groft salt
- 250 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
Sådan gør du
- Smelt smørret og bland det med mælken i en røreskål. (Tjek, at det ikke er varmere end lillefingervarmt.) Smuldr gæren og rør den ud i væsken. Tilsæt salt og derefter melet ad to omgange og ælt indtil dejen slipper skålen. Jeg brugte K-spaden i røremaskinen. Det tager 8-10 minutter.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik og stil dejen til hævning et lunt sted i en halv time.
- Imens klargør du en 18 cm springform. Læg papir i bunden af formen, og smør formens sider med smør. Når dejen er hævet til dobbelt størrelse, skraber du dejen over i springformen med en fugtig dejskraber. Dejen skal ikke æltes igennem, men behandles nænsomt.
- Med fugtige hænder skubber og trækker du dejen ud til kanten af formen. Glat den ud, men sørg for, at dejen er lidt højere i siderne end i midten af formen. Så får du en mere lige top på brødet i sidste ende.
- Dæk atter formen til og lad den efterhæve i 45 minutter, til den næsten når toppen af springformen. Imens varmer du ovnen op til 190° (alm. ovn, ikke varmluft).
- Bag dit sandwichbrød i ca. 20 minutter midt i ovnen. Fjern springform og papir og lad brødet afkøle på en rist, pakket godt ind i et rent viskestykke.
- Når brødet er helt koldt, kan du flække det i tre lagkagebunde med en brødkniv. Læg det i en frysepose, indtil du skal bruge det.
Noter
Æggesalat
Ingredienser
- 6 æg
- 1½ dl mayonnaise
- 2 tsk karry
- 1 tsk groft salt
- Friskkværnet peber
- 1 tsk citronsaft
- ⅓ bakke karse
Til pynt
- 1 pakke bacon i skiver
- 4 spsk salatmayonnaise fx Miracle Whip
- Resten af karsen
Sådan gør du
- Dæk æggene med vand i en lille gryde og bring det i kog. Når vandet koger, slukker du under gryden og lader æggene stå i 10 minutter, før du hælder vandet fra og hælder koldt vand ved. Pil æggene og del dem i en æggedeler på begge leder, så de bliver delt i tern. (Eller hak dem, jeg synes bare det er nemmest på denne måde.)
- Rør mayonnaise med karry, salt, peber, citronsaft og en tredjedel af karsen, før du rører æggene i og smager æggesalaten til.
- Smør de to nederste bunde med en spsk. salatmayonnaise hver og fordel æggesalaten på de to bunde, før du lægger lagkagesandwichen sammen. Pak den ind i husholdningsfilm og stil den i køleskabet, så den får lov at trække.
- Steg baconen sprød og klip den i tern. Før servering smøres toppen af din sandwichlagkage med de sidste to skefulde salatmayonnaise og drysses med resten af karsen og toppes med den sprødstegte bacon.
Skinkesalat
Ingredienser
- 350 g kogt skinke eller hamburgerryg
- ½ rødløg
- 2 forårsløg
- 1½ dl mayonnaise
- 2 spsk creme fraiche
- Salt
- Friskkværnet peber
Pynt
- Et bundt radiser
- Det grønne fra et forårsløg
- 4 spsk salatmayonnaise fx Miracle Whip
Sådan gør du
- Skær skinken i tern på 1×1 cm og læg det i foodprocessoren sammen med begge slags løg, mayonnaise og creme fraiche og hak det fint til en sammenhængende masse. Smag til med salt og peber.
- Smør de to nederste bunde med en spsk. salatmayonnaise hver og fordel skinkesalaten på de to bunde, før du lægger lagkagesandwichen sammen. Pak den ind i husholdningsfilm og stil den i køleskabet, så den får lov at trække.
- Skær radiserne i tynde skiver og det grønne af forårsløget i fine, skrå ringe. Før servering smøres toppen af din sandwichlagkage med de sidste to skefulde salatmayonnaise, radiserne lægges i et fint mønster, og der toppes med forårsløg i skiver.
Henriette Fabricius
Kan man lave dem et døgn i forvejen, eller vil de så blive kedelige??
LT
Hej Henriette
Det kommer selvfølgelig an på, hvad du putter i af fyld. Alle sandwiches har godt af at stå og trække, men jeg synes, et helt døgn i forvejen er længe. Fyldet skal i hvert fald ikke være for vådt;-)
God fornøjelse med dem:-)
Kh Lene
Maibritt
Hej
Sikken en festelige ide Har du erfaring med en grov version eller forslag til denne?
Mvh
Maibritt
Lene
Hej Maibritt:-)
Jeg har ikke prøvet at bage den i en grov version, men jeg er overbevist om, at du uden videre kan udskifte fx halvdelen af melet med hvid hvede fuldkornsmel og stadig få lige så fint et resultat.
God fornøjelse med det:-)
Kh Lene
Donna Jensen
Hold nu op en dejlige ide du har fået der.. Min datter fik sin hue i år.. Jeg går straks igang med den skønne sommer sandwich kage.. 1000 Tak for idéen..
Go’ Sommer️
Mvh Donna
Lene Tranberg
Hej Donna:-)
Tak for din søde besked:-)
Tillykke med datteren og god sommer til jer!
Kh Lene
Mette
Hejsa, vil det have stor betydning for højden, hvis man kun har springform i 22/23 cm ?
Mvh
Mette
Lene Tranberg
Hej Mette:-)
Beklager det sene svar.
Hvis din springform er 22-23 cm i diameter, kan du kun dele den i to lag, tror jeg. Ellers bliver de ret tynde.
Alternativt kan du gange opskriften med 1,5 for at få samme højde på.
Kh Lene
Ulla P
Hej
Super ide som jeg vil have til min sommerfest, som en stående forret. Imellem forret og hovedret skal vi have selskabslege. Hovedretten bliver oksemørbrad stegt på bål og masser sf lækker salat.
Vi skal være omkring 40, så hvor mange lagkager skal jeg mon lave?
Lene Tranberg
Hej Ulla.
Beklager det sene svar.
Jeg ville lave 4 lagkager, så der er til 10 i hver, når det kun er en lille skive, man får.
God fornøjelse.
Kh Lene
Ilse
Det skal helt sikkert prøves Vil dog lige spørge, om man ikke kan bage brødet dagen før, og så lade det ligge i en plastpose indtil samling
Lene Tranberg
Hej Ilse:-)
Jo, det kan du sagtens. Brødet er lige så godt dagen efter;-)
Kh Lene
Lene Gram Møller
Hej Lene
Super ideer – tak for dem. Mangler altid noget anderledes til en frokostret efter sild, og før evt. ost, så dem snupper jeg.
Har godt nok kun er springform på 23 cm men mon ikke det går?
Lene Tranberg
Hej Lene:-)
Det vil være oplagt med sandwichlagkager til en frokost.
Hvis du ganger opskriften med 1,6 passer det med en springform på 23 cm.
Alternativt kan du nøjes med at dele den i to i stedet for tre bunde;-)
Rigtig god fornøjelse.
Kh Lene
Lene Gram Møller
Hej igen Lene. Tusind tak for hurtigt svar og tilretning. Du er simpelthen en skat.
Lene Gram Møller
Hej Lene. Har lige bagt sandwichlagkagen men den er godt nok tung og usvampet og kun 2 cm høj!! For meget mel sikkert. Men da jeg ikke har bagt den før er det svært at sige hvor kompakt dejen skal være? Min var meget. Skal bruge den i morgen til frokost, så bager nok en ny i morgen tidlig med mindre mel. Gangede min op med 1,6 som du foreslog.
Hvordan vil du karaktisere dejen skal være. Hjælp igen søde Lene.
Lene Tranberg
Hej Lene:-)
Dejen er som en bolle- eller franskbrødsdej.
Mindre mel er et godt bud, men du skal også være opmærksom på, at det kan tage længere tid at ælte en større portion dej.
Jeg hepper på dig:-)
Kh Lene