[Reklame for Valsemøllen. Læs mere nederst i indlægget.] Hvilket brød byder du til suppe? Et pottebrød med pesto er fuld af smag og helt perfekt til en smagfuld tomatsuppe eller til tapas.
[Reklame for Valsemøllen. Læs mere nederst i indlægget.] Hvilket brød byder du til suppe? Et pottebrød med pesto er fuld af smag og helt perfekt til en smagfuld tomatsuppe eller til tapas.
I de her pottebrød har jeg brugt en tørblanding fra Valsemøllen Greenlife. Økologisk rød pesto med tomat og hvidløg er en “pose pulver”, som man normalt blander med vand og olie, så man får en spiseklar pesto på få minutter.
Pestoblandingen er supernem at røre op til pesto. Det er endnu nemmere at bage med den på den her måde, for jeg har bare blandet pulveret i melet og æltet det ind i dejen.
Du kan godt bage pottebrød uden pesto. Så skal du bruge tilsvarende mængde ekstra mel (60 g) i forhold til tørblandingen. Måske er du ikke til den kraftige smag af pesto. Så brug en halv posefuld og tilsæt mel for resten.
Urtepotter til pottebrød
Pottebrød bages i en uglaseret urtepotte i ovnen. Man kan også bage det i udkanten af et bål, men det er nemmere i ovnen;-) Mine urtepotter er 10 cm i indvendig diameter.
Før du bruger dine (nye, rene) urtepotter, skal de brændes af i ovnen, så der ikke er nogen urenheder tilbage i leret.
Smør de rene, tørre potter med lidt olie indvendig og sæt dem ind i en 225° varm ovn i en halv times tid. De vil ryge, men det er olien og urenhederne, der bliver brændt af. Lad dem køle af i ovnen, og de er klar til brug.
Jeg har selvfølgelig testet, hvordan man nemmest får brødet til at slippe urtepotten igen.
Der var fire muligheder: Foret med bagepapir, foret med vådt bagepapir, smurt med smør eller penslet med olie. Smør og olie gav samme resultat og er det, jeg syntes bedst om.
Bagepapiret var selvfølgelig nemmest at få ud af potten, men til gengæld gav det nogle “grimme” striber efter folderne på papiret.
Før du skal bage brødene, skal potterne udblødes i koldt vand, så de kan suge vand ind i leret. Derfor synes jeg, det er allernemmest at smøre potterne med en lille klat smør på et stykke madpapir. Så er det nemlig synligt, hvor du har smurt dem.
Pottebrød kan bruges som kuvertbrød, hvor der står en urtepotte ved hver plads. Det kan bruges som madbrød, til suppe, til tapas, til salater. Det er kun din fantasi, der sætter grænser.
Inspiration til andre madbrød
Der er mange andre madbrød af finde på bloggen. Blandt de mest populære er mit blomsterfocaccia eller det helt klassiske focaccia. Du finder endnu mere inspiration her.
Pottebrød med pesto
Udstyr
- 6 uglaserede urtepotter
Ingredienser
- 2½ dl lunkent vand
- 15 g gær
- 1 tsk sukker
- 375 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 1 ps Valsemøllen Green Life rød pestoblanding (60 g)
- ½ dl olie (raps- eller olivenolie) (eller 100 g færdig pesto)
Sådan gør du
- Læg urtepotterne i blød i en balje med koldt vand i minimum en halv time.
- Smuldr gæren og rør den ud i det lunkne vand. Bland sukker, hvedemel og Valsemøllen Green Life rød pestoblanding.
- Ælt halvdelen af de tørre ingredienser ind, før du tilsætter olien og ælter, til du har en ensartet blanding. (Jeg bruger K-spaden, og skifter til dejkrogen, når det sidste mel skal æltes ind.)
- Tilsæt resten af melet og ælt dejen i 10-12 minutter, til dejen er blank, smidig og slipper skålens sider.
- Dæk skålen til og lad dejen hæve til dobbelt størrelse. (Ca. 45 minutter.)
- Smør urtepotterne godt indvendigt med en klat smør på et stykke smørrebrødspapir. Stil dem på en bageplade.
- Ælt dejen kort igennem på et let meldrysset bord. Del dejen i 6 lige store dele, stram dem op og tril dem til kugler mod bordet under en hul, hvælvet hånd.
- Læg en bolle ned i hver urtepotte, og tryk dejen godt ned, så der ikke dannes luftlommer i brødet.
- Stil pottebrødet til hævning et lunt sted, tildækket med et hårdtopvredet viskestykke i 45 minutter.
- Imens varmer du ovnen op til 200°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Pottebrødene pensles let med olie og drysses med groft salt eller flagesalt. Bag dem i nederste rille i ovnen i ca. 25 minutter.
- Lad brød og urtepotter køle af, før du frigør dem fra potterne. Tryk op nedefra gennem hullet i bunden af potten, mens du drejer brødet forsigtigt. Skær evt. med en smal, skarp kniv langs kanten, hvis dine pottebrød sidder lidt fast.
Noter
PS: Pestoblandingen er modtaget som gave fra Valsemøllen, fordi jeg i 2020 er ambassadør for dem. Jeg har ikke tjent en krone på at skrive dette indlæg og bruge ingredienserne, men Forbrugerombudsmanden kræver, at alle opslag med omtale af gaver tydeligt markeres, så du ved, at jeg har fået det gratis. Du finder linket til Valsemøllens produktsortiment her.
Marianne
Har ikke miniurtepotter,men en del glaserede ministøbejernsgryder. Er denne dej mon egnet til denne beholder, eller tror du brødet bliver for tørt?
Lene Tranberg
Hej Marianne:-)
Det tror jeg sagtens, du kan bage på samme måde. God fornøjlese med dem;-)
Kh Lene
Birgit
Hvor er de flotte. Har aldrig set den omtalte pestoblanding. Hvis der anvendes en pesto fra glas, hvordan ændres opskriften da den jo er mere fugtig? Skal potterne ikke opbevares i fryseren efter brug, da de vel ellers kan blive harske?
Tak for en super blok og dine fantastiske forklaringer
Lene Tranberg
Hej Birgit:-)
Der er nævnt i ingredienslisten, at hvis man bruger pesto fra glas/færdig pesto, skal man bruge 100 g pesto i stedet for pestoblandingen og olien.
Mine potter står i et skab og er ikke blevet harske på nogen måde. Potterne er jo så porøse, at evt. overskydende fedtstof forsvinder under bagningen.
Rigtig god bagelyst og tak for dine søde ord.
Kh Lene
Rikke
Hej, hvilken slags urtepotte er du bruger? 🙂
Lene Tranberg
Hej Rikke:-)
Urtepotten er en en almindelig, uglaseret rødlerspotte fra havecenteret, som er afvasket grundigt, før den olieres og “brændes af”.
Potterne er 10 cm i indvendig diameter.
God bagelyst.
Kh Lene