Mulligatawny. Smag lige på navnet. Ser du en lækker karrysuppe med kylling, grønsager og ris for dig? Så er du kommet til den rette opskrift!
![Mulligatawny suppe. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.](https://i0.wp.com/bagvrk.dk/wp-content/uploads/2018/10/IMG_3309.jpg?resize=720%2C1080&ssl=1)
Måske ser du nærmere en sketch i sort/hvid for dig, når du siger Mulligatawny? Med en overklassefrøken, Miss Sophie og den berusede tjener, James, som falder over et tigerhoved? (Jo, det er et tigerhoved. Tjek det bare med Google;-)) Mulligatawny er nemlig den første ret, suppen, som serveres til 90 års fødselsdagen. Du bestemmer selv, om du vil drikke sherry til ligesom Miss Sophie.
![Mulligatawny suppe. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.](https://i0.wp.com/bagvrk.dk/wp-content/uploads/2018/10/IMG_3292.jpg?resize=720%2C480&ssl=1)
Der findes oceaner af forskellige opskrifter på Mulligatawny, for hver indiske landsby og hver familie har sin egen variant. Lidt ligesom vores frikadeller. Ikke alle laver dem præcis ens. Derfor har du ret vide rammer for, hvad du putter i din suppe. Bare der er kylling, ris og grønsager i, kan du slippe afsted med meget. (Og karry, men er du en karry-hader, må du selv finde på et nyt navn til suppen;-))
Min mulligatawny
Jeg har lavet suppen ud fra en gammel opskrift i min håndskrevne kogebog. Og brugt det, jeg havde i køleskabet. Der var ikke fløde i den oprindelige opskrift. Det er der her, fordi jeg godt kan li’ den måde, fløden runder suppen af på. (Og jeg havde en slat tilbage i kartonen.)
Ud over kylling, ris og løg, er der rød peber, revet æble, røde linser og friske tomater i.
Man kan sagtens lave en stor portion suppe og fryse den ned til en anden dag. Spis brød til, enten naan eller flûtes.
![Mulligatawny suppe. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.](https://i0.wp.com/bagvrk.dk/wp-content/uploads/2018/10/IMG_3291.jpg?resize=720%2C1080&ssl=1)
![Mulligatawny suppe. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.](https://i0.wp.com/bagvrk.dk/wp-content/uploads/2018/10/IMG_3295.jpg?resize=250%2C250&ssl=1)
Mulligatawny suppe
Ingredienser
Krydderier
- 1 spsk karry
- 1 tsk gurkemeje
- 1 tsk koriander
- 1 tsk spidskommen
- ½ tsk cayennepeber
- ½ tsk kardemomme
Suppen
- 1½ dl jasminris
- 3 dl vand
- 1 tsk groft salt
- 2 spsk olivenolie
- 2 grofthakket løg
- 2 fed finthakket hvidløg
- 350 g kyllingeinderfilet, skåret i strimler
- 1 l hønsebouillon
- 50 g røde linser
- 1 stor, rød peberfrugt i små tern
- 1½ dl fløde
- 3 store tomater i grove tern
- 1 skrællet æble
- 1 spsk citronsaft
- Evt. mere vand
Sådan gør du
- I en lille gryde bringes jasminris, vand og salt i kog. Lad det simre under låg i 12 minutter ved svag varme. Sluk under gryden og lad det stå under låg i yderligere 12 minutter.
- I en stor gryde varmes olivenolien op. Krydderierne drysses i og svitses, til du kan dufte de varme krydderier.
- Tilsæt løg og hvidløg og svits dem ved medium varme, indtil de er klare, men ikke bruner. Svits kyllingen med, til den skifter farve.
- Skyl linserne godt i koldt vand. Lad dem dryppe af i en sigte. Gentag om nødvendigt.
- Hæld hønsebouillonen ved sammen med de røde linser og peberfrugten. Bring det i kog og lad det simre ved svag varme i 12-15 minutter.
- Riv det skrællede æble groft på et rivejern og vend det med citronsaften, så det ikke bliver brunt.
- Bland de kogte ris, fløden, tomaterne og det revne æble i suppen. Spæd evt. op med mere vand, hvis du synes, den er for tyk.
- Varm suppen igennem og smag den til med salt.
Noter
![Følg mig på Instagram](https://i0.wp.com/bagvrk.dk/wp-content/uploads/2018/11/IG-indisk.png?resize=720%2C405&ssl=1)
![Mulligatawny suppe. En supernem opskrift fra Bagvrk.dk.](https://i0.wp.com/bagvrk.dk/wp-content/uploads/2018/10/IMG_3319.jpg?resize=720%2C1080&ssl=1)
Er der en speciel grund til, du bruger jasminris? Jeg har aldrig rigtig fattet hvad forskel der er på diverse rins? 🙂
Hej Sanne:-)
Jeg kan godt li’ jasmin- eller basmatiris til indisk mad:-) Jasminris smager lidt anderledes end alm ris, og basmatiris klistrer lidt mere sammen, så de er gode til at suge sauce op.
Til gengæld vil jeg kun have alm. parboiled eller brune ris til mørbradgryde og boller i karry. Der er det helt forkert med “eksotiske” ris for mig:-)
Men du kan sagtens bruge de alm ris, du har til suppen;-)
Kh Lene
Min første erfaring med den var uden kylling, så for mig er den vegansk
Jenny, det lyder nu også ret lækkert:-)
God weekend!
Kh Lene
Virkelig lækker suppe som giver sved på panden
Hej Pia:-)
Ja, den luner lidt på en kold aften;-)
Kh Lene