Prøver du først at bage dine egne naanbrød, køber du dem aldrig igen! De er nemme at bage og har kun en kort bagetid.
Jeg når mange forelskelser på en uge. Den ene dag er det gensynet med fastelavnsbollerne, som får smilet frem. En anden dag er det en nyforelskelse i et Bagestål. Lørdag var det en forelskelse i naanbrød bagt på Bagestålet.
![Naanbrød bagt på bagestålet. En nem opskrift fra Bagvrk.dk.](https://i0.wp.com/bagvrk.dk/wp-content/uploads/2017/01/IMG_2330.jpg?resize=720%2C1080&ssl=1)
Bagestålet er smart
Jeg var slet ikke klar over, at jeg i den grad manglede et bagestål. Jeg har længe været irriteret over at bruge bagestenen fra grillen i ovnen. Pizzaerne blev langt fra sprøde og blev ikke bagt hurtigere eller bedre end på en almindelig bageplade.
Når jeg forsøgte at bage surdejsflûtes på den, var den for lille, så mine flûtes hang ud over kanten, og de blev stadig ikke sprøde under bunden. Jeg havde set tillokkende resultater med et bagestål.
![Naanbrød bagt på bagestålet. En nem opskrift fra Bagvrk.dk.](https://i0.wp.com/bagvrk.dk/wp-content/uploads/2017/01/IMG_2328.jpg?resize=720%2C480&ssl=1)
Bagestålet er en 6 mm tyk stålplade, som man varmer op sammen med ovnen, så den er rygende varm, når man skal bage på den. Den fordeler varmen jævnt og holder godt på den, så man får langt bedre resultater end på en almindelig bageplade, og kan bage mange brød i træk.
Jeg har kun haft mit bagestål i knap en uge, og har kun bagt pizza og naanbrød på det. Men begge gange levede det bestemt op til mine (høje) forventninger. Jeg har både et bagestål fra Diablosteel.com og Bagestålet.dk. Bagestålet gør bunden sprød, men reducerer også bagetiden væsentligt. (Det er ikke et sponseret indlæg. Alle ord er mine egne.)
![Naanbrød bagt på bagestålet. En nem opskrift fra Bagvrk.dk.](https://i0.wp.com/bagvrk.dk/wp-content/uploads/2017/01/IMG_2337.jpg?resize=720%2C480&ssl=1)
Naanbrød er nemt
Jeg har tidligere bagt naanbrød. Opskriften var med bagepulver, men som alle andre bagepulverbrød er det godt som nybagt, men så snart det er koldt, er det tørt.
Det kan godt være, at det er hurtigere at lave en dej med bagepulver, men du snyder dig selv for et virkeligt lækkert resultat, som du kun får med en gærdej.
Jeg bladrede lidt i ‘Meyers Brød’, hvor der bl.a. også er opskrift på naanbrød. Det her er en tilrettet version af hans opskrift. Der bliver enten 5 meget store naanbrød eller 8 i almindelig størrelse.
Det er hurtigt at bage naanbrød, for de skal kun have 4 minutter i ovnen. Bag roligt en stor portion, for de er fryseegnede. Det er næsten som at vinde i lotteriet, når man finder en pose naanbrød i fryseren, når man allermest har lyst til indisk mad.
Til dine naanbrød vil jeg anbefale, at du serverer enten en dalsuppe, den her kylling med mango og kokosmælk eller den bedste chicken tikka masala, du kan forestille dig.
![Naanbrød bagt på bagestålet. En nem opskrift fra Bagvrk.dk.](https://i0.wp.com/bagvrk.dk/wp-content/uploads/2017/01/IMG_2312.jpg?resize=720%2C1080&ssl=1)
![Naanbrød bagt på bagestålet. En nem opskrift fra Bagvrk.dk.](https://i0.wp.com/bagvrk.dk/wp-content/uploads/2017/01/IMG_2342.jpg?resize=250%2C250&ssl=1)
Naanbrød
Ingredienser
- 2½ dl lunkent vand
- 30 g gær
- 1 dl yoghurt naturel
- 1 æg, str. M/L
- 1 dl flydende oliemargarine eller 90 g smeltet smør
- Evt. 2 tsk nigellafrø
- 1½ tsk groft salt
- 2 tsk sukker
- 650 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- Olivenolie til at pensle med
- Krydderier, krydderurter, frø til at drysse med (Jeg brugte Garam Masala.)
Sådan gør du
- Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt yoghurt, æg, oliemargarine, evt. nigellafrø, salt og sukker og rør godt.
- Hæld melet i ad et par gange og ælt dejen på røremaskinen til den er blød og slipper skålen helt. Det tager ca. 10 minutter, efter det sidste mel er æltet ind i dejen.
- Lad dejen hæve tildækket og lunt i 1 times tid, til den har nået dobbelt størrelse.
- Sæt bagestålet i ovnen og varm den op til 250° ved undervarme kombineret med varmluft. Det tager ca. 40 minutter, før ovn og bagestål er klar.
- Hæld forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord. Det gælder om at bevare så mange luftlommer i brødet som muligt.
- Dejen skal ikke æltes igennem, så slår du luften ud af den. Del dejen i 5-8 stykker og form dem ved at stramme dejen op og lave en rund, stram bolle. Lad dejkuglerne hæve tildækket på bordet i en halv time.
- Når dejen er færdig med at hvile, trykker du den forsigtigt ud til en oval. Herefter tager du fat i kanten på ovalen og lader tyngdekraften strække den ud, så naanbrødene bliver tyndere på midten end i kanterne. Ikke noget med at bruge en kagerulle, det presser luften ud;-)
- Dine naanbrød lægges på bagepapir, pensles med olie og drysses med krydderier/krydderurter. Brødene lempes ind på bagestålet og bages i ca. 4 minutter, til de er gyldne og bobler op. Brødene skal være bløde, ikke sprøde.
- Lad brødene køle af på en rist under et rent viskestykke.
- Hvis du ikke har et bagestål, kan du sagtens bage naanbrød uden. Ovnen opvarmes til 250° sammen med en bageplade. På den måde skal ovnen ikke først bruge tid og energi på at varme en kold bageplade op, før brødene kan begynde at bage. Brødene bages 6-8 minutter, til de er gyldne.
Noter
![Følg mig på Instagram](https://i0.wp.com/bagvrk.dk/wp-content/uploads/2021/03/Ratatouille-IG.jpg?resize=720%2C405&ssl=1)
Hej Lene.
Endnu en fantastisk opskrift fra din hånd.
Jeg anbefaler altid dine opskrifter til andre, fordi de er så nemme at gå til.
Mvh
Helle
Hej Helle:-)
Tusind tak for din søde besked:-)
Og tak, fordi du anbefaler opskrifterne til andre.
Ha’ en dejlig aften.
Kh Lene
Hej Lene
Tak for endnu en inspirerende opskrift – den må afprøves!
Hvilket hvedemel bruger du? Der står tit i opskrifter at der skal bruges hvedemel med højt protein-indhold, i denne opskrift skriver du gerne på 12%. Jeg synes ikke jeg kan finde noget med mere end 10-11% og det er vist “normalt”.
Hej Dorthe:-)
Jeg bruger oftest den, der hedder Dansk Hvedemel fra Valsemøllen. Den er i en grøn pose med 1,7 kilo i.
Til naanbrødene kan du også sagtens bruge Manitobamel eller Tipomel, som også ligger højt på glutenindhold.
PS: Du kan også sagtens bruge mel med 11%, hvis det er det, du kan få fat i:-)
God bagelyst.
Kh Lene
Wauw de ser gode ud, dem skal vi uden tvivl prøve! Hvilket krydderi har du brugt på brødene ?
Hej Kristel:-)
Du kan roligt bage dem, de er superlækre;-)
Det røde krydderi på brødene er en færdigblandet Tandoori fra Santa Maria.
God bagelyst.
Kh Lene
Super dejlige naanbrød ,bløde og lækre 😀
Hej Marianne:-)
Tusind tak for alle stjernerne:-)
Ha’ en dejlig dag.
Kh Lene