• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Marengs & småkager / Vaniljekranse med mandelmel, takker og smørsmag – eller vanillekranse?

Vaniljekranse med mandelmel, takker og smørsmag – eller vanillekranse?

14. november 2017 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

For nogle år siden bagte jeg vaniljekranse efter min mors nabos opskrift, men var en smule skuffet. Jeg syntes ikke helt, de smagte som dem, jeg var vokset op med.

Udseendet var heller ikke de fine striber, som jeg huskede fra min mors køkken, når vi stod og tog imod dejen, som Kenwood’en spyttede ud i en lind strøm.

Vanillekranse

Udseendet med regelmæssige takker lader stadig lidt tilbage at ønske. Jeg skyder skylden på udstyret. Selvfølgelig er der forskel på ekstraudstyr til en Kenwood og en kødhakker til 100,- fra det lokale supermarked. Det må jeg leve med.

Der fås småkageudstyr til min KitchenAid, men jeg har ikke lyst til at betale så meget for en ting, jeg kun bruger én gang om året. Selvom, da jeg var barn lavede min mor vanille-tal og -bogstaver af dejen til vores fødselsdage. Måske kunne man tage den tradition op igen?

Vanillekranse

Er vaniljekranse bare vaniljekranse?

Jeg har lavet en ny opskrift. Sidste år prøvede jeg Mette Blomsterbergs med hakkede mandler. De var vældig fine med takker på pladen, men når de kom ud af ovnen, var alle takkerne forsvundet. Smørret smeltede ned i dejen, og takkerne blev væk. Bevares, de smagte da fint, men smukke var de ikke.

Vanillekranse

Malene fra min mødregruppe delte sin hemmelighed: Hun bruger halvt margarine og halvt smør. Smørret giver den rigtige smag, og margarinen giver takkerne. Prøv det, hun har helt ret:-)

Opskriften er Amos, tricket er Malenes. Jeg kan kun tage æren for udførelsen, teksten og billederne;-)

Du bestemmer, om du vil sprøjte vaniljekransene ud med en sprøjtepose (så skal dejen kun hvile ca. 20 minutter i køleskabet) eller om du vil bruge en kødhakker med stjerneform foran – eller en småkagesprøjte.

Vaniljekranse, Bagvrk.dk

Resten af vanillestangen kan du lægge i et glas sammen med lidt sukker. Når du har samlet vaniljestænger nok – jeg plejer at bruge 6-7 stykker sammen med ca. 150 g sukker – kan du blende det godt og sigte det, så du har fint vaniljesukker.

Vil du allerhelst sprøjte vaniljekransene ud af en sprøjtepose, skal du prøve de her vanillekranse med marcipan og smør. De er nemme og smager forrygende.

Vaniljekranse, Bagvrk.dk

Vaniljekranse

De dejligste vaniljekranse, som holder formen og smager helt rigtigt.
5 fra 1 stemme
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 12 minutter min
Hviletid 1 time t
Samlet tid 1 time t 42 minutter min
Ret Småkage
Køkken Bagværk, Jul
Antal 48 stk.

Ingredienser
  

  • 250 g mel
  • 100 g mandelmel
  • 125 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • 100 g smør, koldt
  • 100 g margarine, koldt
  • 1 æggeblomme

Sådan gør du
 

  • Del vaniljestangen og skrab vanillekornene ud. Bland dem med lidt af sukkeret, så kornene bliver skilt ad.
  • Hæld de tørre ingredienser i en skål, og smuldr smør og margarine i mindre tern ind i melet, indtil det har konsistens som groft sand. Ælt æggeblommen ind i dejen, til den er samlet.
  • Læg dejen i en frysepose og lad den hvile i køleskabet i minimum en time. Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft), og gør et par bageplader klar med bagepapir.
  • Kør dejen gennem kødhakkeren og lav stykker på 10-12 cm, som du samler som kranse og lægger på bagepapiret. 
  • Husk, at hvis nogle af kransene får en forkert facon, eller stykkerne bliver for lange eller for korte, kan du bare køre dejen gennem kødhakkeren igen. 
  • Dine vaniljekranse kan ligge ret tæt på pladen, for de flader ikke ud og hæver ikke op. De holder formen.
  • Bag småkagerne midt i ovnen i 10-12 minutter til de er gyldne. 
  • Lad dine vaniljekranse køle helt af på en bagerist, før du putter dem i en kagedåse med tætsluttende låg.
Tags Dansk Klassiker, Jul, Småkager, Supernem, Vanille
Følg mig på Instagram.
Vanillekranse
Vanillekranse
Vanillekranse

Tags: Børnevenlig, Dansk klassiker, Familiefavorit, Jul, Juleaften, Julebag, Juleopskrift, Mandler, Nem opskrift, Småkager, Tradition, Vanille

Previous Post: « Energibar eller müslibar – mellemmåltid med god samvittighed
Next Post: Napoleonskager – eller Bee Gees flødekager »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Sandie

    4. december 2017 kl. 13:05

    Hej hvilke smør / margarine bruger du til julebag?

    Svar
    • LT

      4. december 2017 kl. 13:10

      Hej Sandie:-)
      Hvis jeg skriver smør, mener jeg rigtigt smør og ikke et blandingsprodukt som Kærgården. Lurpak er tit på tilbud, men ellers bruger jeg også discountsmørret.
      Når jeg skriver margarine, mener jeg det i en firkantet blok, og helst bagemargarine.
      Kh Lene

      Svar
  2. Jette Sørensen

    10. november 2018 kl. 8:18

    hva er pointen ved både at bruge smør og margarine, jeg plejer altid at bage med smør

    Svar
    • Lene

      10. november 2018 kl. 8:20

      Hej Jette:-)
      Fordelen ved at bruge både smør og margarine er, at margarinen bedre holder på formen (de flotte takker), mens smørret giver smørsmagen.
      Jeg håber, du har lyst til at prøve at bage dem.
      God weekend:-)
      Kh Lene

      Svar
  3. Jette Sørensen

    24. november 2018 kl. 8:55

    kan man ikke bare bruge smør da jeg ikke har margarine, jeg har kun flydende
    Hilsen Jette

    Svar
    • Lene

      24. november 2018 kl. 8:57

      Hej Jette:-)
      Margarinen er i for at holde bedre på takkerne, så de ikke forsvinder under bagningen. Du kan godt bruge rent smør, men de bliver lidt mindre markante i rillerne.
      God bagelyst!
      Kh Lene

      Svar
  4. Lærke

    29. september 2020 kl. 21:30

    5 stars
    Jeg har lavet disse vaniljekranse af flere omgange sidste jul, fordi de smagte så godt, at de simpelhen blev revet væk, og jeg fik så mange komplimenter, så de kan bestemt anbefales.

    Svar
  5. Lotte Frandsen

    15. oktober 2020 kl. 16:15

    Hej Lene
    Vil hører om man kan lave dejen i god tid og fryse den og bage vaniliekransene senere. ?
    Jeg bagte dem sidste år, og de er SÅ gode at de skal bages igen i år.
    Mvh Lotte

    Svar
    • Lene Tranberg

      15. oktober 2020 kl. 16:25

      Hej Lotte:-)
      Det kan du sagtens. Du kan endda forme kransene og bage dem senere.
      God bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  6. Jette Sørensen

    5. november 2020 kl. 13:41

    hvis jeg nu vil bruge rigtige mandel stk i skal jeg så også bruge mandelmel
    hilsen Jette

    Svar
    • Lene Tranberg

      5. november 2020 kl. 13:43

      Hej Jette:-)
      Jeg tror ikke helt, jeg forstår dit spørgsmål. Du kan godt bruge almindelige mandler, som du blender til mandelmel. Der skal du bare bruge samme mængde som mandelmelet.
      Hvis det ikke var det, du mente, så skriv endelig igen:-)
      Kh Lene

      Svar
  7. Heidi Walden

    7. december 2020 kl. 17:01

    Hej, da jeg er helt blank på julebag og ikke har en kødhakker, kan jeg da bruge sprøjtepose? Prøvede at bage vanillekranse, den anden dag, med kunne ikke få dejen ud af posen.
    Venlig hilsen og god jul
    Heidi

    Svar
    • Lene Tranberg

      7. december 2020 kl. 17:05

      Hej Heidi:-)
      Du skal i så fald ikke sætte dejen i køleskabet, men sprøjte den direkte ud.
      Tricket til at få dejen trykket ud af posen er, at du deler dejen op ca midt i posen, drejer posen et par gange rundt ved delingen (som på et ballondyr) og kun bruger kræfter på at trykke den nederste del ud. Når den er ude, presser du mere dej nedad i posen og fortsætter. På den måde har du bedre kontrol over dejen og skal ikke bruge så mange kræfter;-)
      God jul til dig og god bagelyst!

      Kh Lene

      Svar
  8. Dorte

    19. november 2021 kl. 17:00

    Hej Lene

    Vil dejen kunne ligge i køleskab til næste dag?

    Tak for en fantastisk hjemmeside. Du er min meget værdsatte bageguru

    Svar
    • Lene Tranberg

      19. november 2021 kl. 17:19

      Hej Dorte:-)
      Tak for din søde besked:-)
      Det er der ingen problemer i. Den kan sagtens holde sig nogle dage i køleskabet.
      God bagelyst og god weekend!

      Kh Lene

      Svar
    • Tony

      1. december 2021 kl. 12:51

      Tak for en fantastisk opskrift, det er de bedste vaniliekranse jeg har bagt, de er bare så gode at jeg med det samme smed en ny portion på køl til senere bagning, håber bare der nogen tilbage til manden kommer hjem
      Glædelig jul til dig,tak for din fantastiske opskrifter og fine FB side

      Svar
      • Lene Tranberg

        1. december 2021 kl. 13:07

        Hej Tony:-)
        Tusind tak for din søde besked:-)
        Jeg håber, din mand har tidligt fri, så han når at smage vanillekransene. Ellers kan du jo heldigvis hurtigt bage en ny portion;-)
        Ha’ en dejlig dag!

        Kh Lene

        Svar
  9. Grith

    19. december 2021 kl. 22:27

    Hej Lene
    Jeg har også prøvet Blomsterbergs kranse og mine blev fuldstændig flade og flød helt ud (og jeg følte mig som en punkteret ballon!).

    Er det vigtigt at dejen hviler på køl? Gør det noget for at kransene holder på formen eller er det kun kombi af smør og margarine?

    Jeg har den der veganske blok fra Naturli som er en sammensætning af forskellig olier. Tror du den kan bruges som margarine?

    På forhånd tak for hjælpen.

    Svar
    • Lene Tranberg

      20. december 2021 kl. 13:41

      Kære Grith:-)
      At sætte dejen på køl inden bagning vil helt klart hjælpe, så de bedre holder formen. Dejen samler sig mere, når den lægges på køl.

      Kombinationen af smør og margarine hjælper også, fordi margarine har et højere smeltepunkt end smør.

      Jeg vil tro, du kan bruge blokken fra Naturli som margarine, men jeg har desværre ikke selv testet den.

      Prøv evt denne opskrift, hvis du gerne vil lave vanillekransene med sprøjtepose: https://bagvrk.dk/vanillekranse-med-sproejtepose

      God bagelyst og glædelig jul:-)

      Kh Lene

      Du ønskes en

      Svar
  10. Mette Bonde Sørensen

    15. november 2022 kl. 6:21

    Hej Lene
    Tak for dine gode opskrifter og hjemmeside
    Jeg har en af de gamle kødhakker man sætter på bordet, men jeg kan aldrig huske hvordan jeg samler den, når jeg skal lave vaniljekranse, kan du hjælpe mig

    Svar
    • Lene Tranberg

      15. november 2022 kl. 10:20

      Hej Mette:-)
      Jeg står også altid og er i tvivl, fordi det er så sjældent, jeg bager vanillekranse. Derfor er det rart at få skrevet ned, hvordan man samler kødhakkeren til vanillekranse.

      Du skal ikke bruge hakkeren (krydset) eller den med de små huller til hakket kød.
      Først sætter du sneglen i maskinen. Håndtaget sættes på og skrues fast med den lille skrue.
      Sæt hullet fast foran på maskinen, sæt stjernehullet i og skru det fast med den store ring med gevind.

      Rigtig god bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  11. Malene

    18. november 2022 kl. 19:29

    Hvis man vil bruge rent smør og beholde formen så er tricket da bare at de skal på køl eller et lynvisit i fryseren inden de bages. Så flyder de ikke ud. Det er det bedste trick jeg har lært efter jeg skitede kødhakkeren ud med en pose og tyl.

    Svar
    • Lene Tranberg

      20. november 2022 kl. 13:01

      Hej Malene:-)
      Ja, det vil man typisk gøre med en dej, der trykkes ud med sprøjtepose.
      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  12. Dorte Lidsmoes

    5. december 2023 kl. 14:33

    Jeg bagt disse sidste år de bedste jeg har smagt, jeg puttede fint hakkede mandler i dejen ud over mandel mel de smagte helt fantastiske 🎅🏼

    Svar
    • Lene Tranberg

      6. december 2023 kl. 16:02

      Hej Dorte:-)
      Tusind tak for din tilbagemelding.
      Ha’ en skøn jul.

      Kh Lene

      Svar
  13. Anita

    16. december 2024 kl. 7:40

    Kan det passe, der kun bliver 48 kager af denne portion, når du skriver 100 kager på opskriften med marcipan, og de næsten indeholder de samme mængder?
    1000 tak for alle de dejlige opskrifter og gode trick, de er guld værd : )

    Svar
    • Lene Tranberg

      19. december 2024 kl. 11:10

      Hej Anita:-)
      Tak for din søde besked:-)
      Når du kun får 48 vaniljekranse af portionen, er det, fordi du bruger en tyl med et større hul end min. Min tyl er ca. 7 mm i diameter.
      Ha’ en glædelig jul og et vidunderligt nytår.

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

Skvalderkål – haven kalder det ukrudt, jeg kald Skvalderkål – haven kalder det ukrudt, jeg kalder det pesto!

I stedet for at rive håret ud over det grønne mylder i bedene, så lav en skøn, grøn pesto med skvalderkål.

Den smager fantastisk og er så nem, at du (næsten) vil ønske, du havde mere ukrudt.

Swipe i billederne for at få opskriften🌱

#bagvrk #skvalderkål #ukrudtmedformål #pestoelskere #hjemmelavetpesto #ukrudtsbekæmpelse #ukrudt
Jeg er ked af at sige det… Men det er rigtigt🔨
Du må hellere like den her video. Bare for at være på den sikre side😉😂

Følg med for flere gode bagetips♥️

#allekanbage #forensikkerhedsskyld #bagvrk #bagetips #goderåd
Der noget særligt ved at bage ciabatta🥖 Dejen Der noget særligt ved at bage ciabatta🥖
Dejen er blød og levende under hænderne. Den kræver tålmodighed – og belønner dig med sprød skorpe og en krumme fuld af store, smukke huller.

Jeg elsker, når brødet syder, idet det rammer det varme bagestål, og når dampen hjælper med at løfte skorpen lige det sidste.

I dag deler jeg min opskrift med dig – så du kan bage dine egne ciabattabrød derhjemme.
Hurtigt eller koldhævet, smagfuldt og lige til at dyppe i god olivenolie.

🥖Gem opskriften, hvis du også elsker brød med karakter – og fortæl mig, hvis du kaster dig ud i det!🥖

#ciabatta #hjemmebag #hulletkrumme #langtidshævet #sprødskorpe #brødbagning #bageglæde #crumbshot #allekanbage #bagvrk #coilfold #brødbagning #sandwichbrød
Har du også prøvet at bage et brød, der var… Har du også prøvet at bage et brød, der var… mere kompakt end kønt?
Så er det tid til at møde coil fold!

Det lyder lidt som noget, man laver i fitnesscentret – men det er bare en supernem teknik, der hjælper din dej med at holde på luften.

Løft, fold, drej – og lad boblerne gøre arbejdet.
Resultatet? Et brød med huller, du næsten kan gemme smør i.

Gem reelen, så du har den klar næste gang, du bager – og send den til en bageven, der også fortjener luft i krummen!

#bagvrk #bagvrkstips #bagetips #coils #coilfold #bagetips #hjemmebag #brødmedkrumme #godebageråd #lufthulleribrød #bagtmedkærlighed #bagværk #brødtips #brødbagning #bagværkbagtmednærvær #godtbrød #godkrumme #allekanbage #hjemmebagt #bageglæde
Fra dej til drøm: Ciabattabrødene ryger i ovnen, Fra dej til drøm: Ciabattabrødene ryger i ovnen, får et pust damp – og kommer ud med den perfekte, hullede krumme. 
Den fulde opskrift deler jeg her på Instagram på onsdag!

#allekanbage #bagvrk #hjemmebagt #hjemmebag #bageglæde #bagværk #nemopskrift #bagvrk #madbrød #ciabatta #brød #gærdej #brødbagning #brødtid #italienskbrød #sprødskorpe #hulletkrumme #homemadebread #breadlovers #crumbshot #bakingfromscratch
En hvedebølge med varme hveder – fordi vi alles En hvedebølge med varme hveder – fordi vi allesammen har brug for lidt gær-terapi (og smør under hagen).

Mine hveder er høje, luftige og smørvenlige – og de har lige præcis nok fuldkorn til, at man kan kalde dem “fornuftige” (uden at det går ud over smagen)😅

Opskriften sidder lige i skabet – og hvis du aldrig har bagt dine egne hveder før, så lover jeg, at du bliver omvendt ved første bid!

Find opskriften i dagens slides – og husk at bage rigeligt. De smager endnu bedre dagen efter, ristet og med iskoldt smør.

#allekanbage #bagvrk #hvedebølge #varmehveder #storebededag #bageglæde #hjemmebag #gærdej #brødelskere #bagningmedhjertet #danskbagværk #tandsmør #fuldkornmedfølelse #hjemmebagt #bagværk #lækkersulten #nårduelskeratbage #dansktradition
“Er det en tærte – eller et patchworktæppe?”😍

Rabarbersæsonen er her, og det betyder tærter i smukke mønstre og med masser af smag.

Denne zigzag-rabarbertærte kræver ikke meget af dig – men belønningen er sprød, sød, syrlig og så pæn, at du næsten ikke kan nænne at spise den. (Næsten…)

Swipe for opskrift, tip til den perfekte mørdej, og hvordan du nemt lægger et zigzag mønster, som imponerer både svigermor og Instagram.

Har du rabarber i haven – eller en nabo, du kan charmere?😉

#bagvrk #rabarbertærte #zigzagmønster #hjemmebag #rabarberlykke #bageglæde #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #tærte #bagværkbagtmednærvær #lækkerier #lækkersulten #kageglad #kagesulten
Bagvrks små tips – Stor forskel #02 Kniven er Bagvrks små tips – Stor forskel #02 
Kniven er fin.
Men den har det med at gå sine egne veje, når man skal skære en lagkagebund i flere, så de både bliver bulede og skæve🙈

Derfor bruger jeg… sytråd. Jep, helt almindelig sytråd!
Skær en rille hele vejen rundt med en brødkniv, læg tråden i, kryds enderne og træk.
Så får du et snit, der er lige så skarpt som din svigermors tunge.

Det er nemt. Det er præcist. Og du føler dig som en kage-ninja.

Gem det her trick – og del det med en, der altid kæmper med skæve bunde!

#bagvrk #lagkagebunde #kagetips #bagetips #bagvrkssmåtipsstorforskel #sytrådstrick #kagehack #kagetipsmedkant #allekanbage #hjemmebag #hjemmebagt #bageglæde #lækkersulten #bagværk #lækkerier #bagning #kagesulten #lagkage
Bagvrks små tips – Stor forskel #01 Sådan tril Bagvrks små tips – Stor forskel #01
Sådan triller du flotte boller af en klistret dej👌🏻😃

Du har lavet en lækker, blød dej – men den hænger fast i både hænder og bord, når du skal forme boller😅

Mit trick? Dyp hænderne let i en smule smagsneutral olie – så slipper dejen nemt, og du får smukke, ensartede boller uden at tilsætte ekstra mel.

Et lille tip, der gør en stor forskel – og som du måske ikke vidste, du manglede💡😉

Vil du hellere se det i praksis? Så find min reel med små tips #01😉

Gem tippet til næste gang du bager – og del det med én, der også elsker hjemmebag.

#allekanbage #bagetip #bagetips #bagvrk #boller #gærdej #hjemmebag #bagtmedkærlighed #bageliv #bagelyst #brødelskere #bakefromscratch #bakinghack #bakebetter #diybaking #brødtip #bageråd #hjemmebagt #bagvrksbageskole #bageskole
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Syrensirup – supernem opskrift til drinks…
  • Marcipansnegle – bagt i bradepande –…
  • Rugbrød uden surdej – blødt og lækkert rugbrød med gær
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Æg i cocotte med tomat og chorizo – til tapas…
  • Pesto af skvalderkål – lækker opskrift på…

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme