Farvede sandwichboller (rød/hvide eller måske blå/hvide?) kan feje benene væk under enhver gæst. Det er ret nemt at bage luftige sandwichboller selv, og med den krakelerede farve, der matcher studenterhuen, vil alle undres og imponeres.
Du skal selvfølgelig ikke lade dig nøjes med at bage burger- eller sandwichboller til studenterne. De røde boller er festlige til en fødselsdag, en landskamp eller når du fejrer Danmarks genforening?!
Mulighederne er mange. Alle de gange, hvor vi flager med vores smukke Dannebrog, kan du bage farvede sandwichboller.
Fyld bollerne med salat og skinke eller laks som en sandwich – eller steg en stak gode bøffer, og fyld dem op med alt det gode, der skal være i en burger.
Studenternes fest
Stort tillykke til alle de nyudsprungne studenter:-) Uanset huens farve! Jeg håbede så inderligt, at der blev arrangeret studenterfest og studenterkørsel for de unge mennesker på trods af Coronaen. Nu er det heldigvis en realitet.
Alle, som har været student, husker det helt sikkert som nogle af de bedste dage i deres liv. Min klasse var tre dage i sommerhus før dimissionen – og dagen efter kørte vi rundt i en lejet bus. (Der var et stort opland og langt mellem familierne, så bus var den bedste løsning dengang.)
Det er ikke kun studenterkørsler og dimissioner, som er blevet ændret i forhold til traditionerne. Også de private fester i familierne er sat på hold, indtil der forhåbentlig bliver sat et højere tal på forsamlingsforbuddet i næste uge.
PS: Huen på billederne er min egen, gamle HHX-hue fra ’89. Den ligger på loftet og bliver taget frem ved “festlige lejligheder”, som når jeg skal fotografere opskrifter, som er oplagte til studenter. Studenterhuer har udviklet sig en del siden da;-)
Mad til studenterfest?
Hvad serverer man til en studenterfest? Og hvad skal de unge mennesker have (udover alkohol), når de kører rundt? Foruden opskriften på de helt fantastiske, farvede sandwichboller, får du også inspiration til, hvad du ellers kan servere for de unge mennesker.
Hvis vi tager min egen studenterfest først, havde min mor lavet sandwichlagkager til os. Der var nogle med æggesalat, nogle med tunsalat og nogle med leverpostej med agurk og bacon.
Da min ældste blev student, havde min tidligere svigermor bagt Sarah Bernhardt kager. Det er stadig en af mine favoritkager, og jeg har fået lokket opskriften fra hende;-)
Søn nr. to havde bedt om Agnetas chokoladekage og vandmelon. Det var verdens nemmeste ønske at opfylde, for dejen skal bare røres sammen og bages. De blev pyntet med lidt frugt og var skåret ud i små, firkantede hapsere.
Sidste sommer blev tredje barn student. Vi holdt en fest for familien, hvor vi serverede byg-selv-burgere med bl.a. de her fantastiske chiliburgerboller som ligner glødende kul.
I indlægget om dem finder du inspiration til andre burgerboller, og hvad du skal putte i dem.
Farvede sandwichboller til studenterfest
Det er selvfølgelig teknikken fra chiliburgerbollerne, som jeg har videreudviklet på.
Jeg håbede, at det var muligt at bage en hvid bolle, som ikke blev gylden i ovnen, men hvor det farvede lag beskyttede skorpen, så det rød-/hvide eller blå-/hvide farvespil var synligt.
Det må siges at være lykkedes over al forventning:-) Når man skærer bollen igennem, er den helt hvid indeni, mens den farvede skorpe sætter kulør på.
Det farvede lag er en tynd dej med rismel, som fordeles i et tykt lag ovenpå den halvt hævede bolle af gærdej. De to deje arbejder ikke sammen, så når bollerne bages i ovnen, tørrer og krakelerer den farvede dej, mens bollen indenunder hæver op og titter frem mellem krakeleringerne.
De farvede sandwichboller er luftige og saftige, fordi der er yoghurt i dejen. Vi havde en rest græsk yoghurt til overs fra tzatziki, men du kan sagtens bruge andre typer surmælksprodukter.
Har du kærnemælk, bruger du 325 g kærnemælk i stedet for græsk yoghurt og vand. Har du yoghurt naturel eller lignende, skal du bruge 225 g yoghurt og kun 1 dl vand.
Du kan bage de farvede sandwichboller som små sliders eller som store, rummelige burgerboller, men husk at tilpasse bagetiden efter størrelsen.
Brug pastafarver
Pastafarver farver meget mere intenst end frugtfarver. For at få den kraftige, røde farve frem, puttede jeg en del pastafarve i, mens der kun skulle en lille klat mørkeblå pastafarve i for at få den mørkeblå.
Farven bliver mere intens, når risdejen står og trækker, så put ikke for meget farve i.
Den røde dej forandredes stort set ikke under bagningen, mens den blå blev lidt mørkere i ovnen.
Du skal ikke lade dig begrænse til at farve yderlaget. Forestil dig, at din søn er vild med Hulk, så du kan bage grønne boller med lilla dej yderst? Eller der er drageelskere i familien, så dine boller skal være gule eller grønne indeni med sorte skæl på ydersiden?
Risdejen brunes ikke meget, men jeg har ikke afprøvet teknikken med pastelfarver. Måske kan det også lykkes at bage Elsas Frostboller med hvid bolle og lyseblå krakelering?
Burgerbolletricket
Jeg bruger altid det her burgerbolletrick, når jeg bager sandwich- eller burgerboller, fordi det giver en fladere, men stadig luftig bolle, som er nemmere at gabe over, end hvis det bare havde været en rund bolle.
Tricket går ud på at lade bollerne hæve i 20 minutter, hvorefter de presses flade under fx et skærebræt, før de hæver endnu engang.
Når man presser med et jævnt tryk, presses luften ikke ud af bollerne, men den fordeles anderledes, så bollerne bliver mere flade på toppen, ligesom købte burgerboller.
Farvede sandwichboller
Ingredienser
Hvid bolledej
- 125 g græsk yoghurt
- 2 dl lunkent vand
- 15 g gær
- 500 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
- 1 spsk sukker
- 1½ tsk groft salt
- ½ dl rapsolie
Farvet dej
- 1½ dl lunkent vand
- Pastafarve
- 6 g gær
- 1½ spsk smagsneutral olie, fx rapsolie
- ½ tsk groft salt
- ½ tsk sukker
- 150 g rismel
Sådan gør du
Hvid bolledej
- Bland yoghurt og vand og opløs gæren i blandingen. Bland sukker og salt i melet, og ælt først halvdelen af melet ind.
- Tilsæt olien, før du ælter resten af melet ind i dejen. Ælt dejen, til den er blank og smidig og slipper skålens sider. Det tager 10-12 minutter, før den er klar.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 45 minutter. Den skal nå dobbelt størrelse.
- Klargør to bageplader med bagepapir. Ælt dejen kort igennem, og del den i 12 lige store stykker, som du strammer op og triller til boller. Sæt bollerne med afstand på de to bageplader.
- Dæk bollerne til med hårdtopvredne viskestykker, og lad dem hæve i 20 minutter.
Imens laver du den farvede dej
- Pisk pastafarven ud i vandet. Alt efter hvilke farver du arbejder med, er der stor forskel på, hvor meget farve, der skal bruges. Smuldr gæren, og pisk den ud i vandet.
- Derefter tilsættes olie, sukker, salt og rismel. Det hele blandes godt med et (hånd-)piskeris.
- Tilsæt evt. mere pastafarve for at få farven mere intens eller lidt mere rismel, hvis dejen er for tynd. (Det afhænger af, hvor meget farve du putter i.) Dejen skal være tyk og klistret, men skal kunne dryppe af piskeriset i klumper.
- Dæk skålen til med en opklippet frysepose, og lad dejen hvile i 15 minutter, til bollerne har hævet.
Burgerbolletricket og den farvede dej
- Fjern viskestykket, læg et stykke bagepapir henover bollerne, og derefter fx et skærebræt. Pres langsomt skærebrættet ned, til bollerne er ensartet flade og cirka en cm høje.
- Fjern skærebrættet og bagepapiret, tag en klat farvet dej i hånden og smør den på bollerne, til de er helt dækket. Det skal være et lidt tykt lag, for så lykkes krakeleringen bedre, og du skal bare bruge al den farvede risdej.
- Lad bollerne hæve utildækket i yderligere 40 minutter. Det sidste kvarter af hævetiden varmer du ovnen op til 210°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
- Bag bollerne i nederste rille af ovnen i 16-17 minutter, til de er gennembagte, og den farvede dej er krakeleret.
- Afkøl sandwichbollerne på en bagerist med et tørt viskestykke henover.
Skriv et svar