Tzatziki – drømmen om græsk frokost

Det står ned i stænger i dag. Men derfor kan man jo godt drømme sig et varmere sted hen. Når jeg har været på ferie i Grækenland, har der været så varmt midt på dagen, at jeg ikke har haft lyst til ret meget til frokost. Men et måltid, jeg kan spise på den varmeste sommerdag, er tzatziki med godt brød til. Jeg kan også nøjes med tzatziki med kedeligt brød til. Faktisk behøver jeg nok slet ikke brød, bare der er tzatziki.

Tzatziki

Jeg lavede en kryddereddike for et par uger siden. Den er genial til tzatziki. Der skal også lidt olivenolie i, så du får den rigtige smag af en græsk ferie. Hvis du er bekymret for kalorierne i den fede, græske yoghurt med et fedtindhold på 10%, kan du godt bruge skyr naturel, men hvis du vil have den lækre, cremede konsistens og smag, må du altså bruge den rigtige, græske. (Jeg kan sagtens spise den med skyr direkte af skålen;-))

Vi spiser tzatziki som tilbehør til mange retter hele sommeren. Og også gerne om vinteren. Den er lækker i en burger. Som dyppelse til brød eller ovnstegte kartofler sammen med et godt stykke kød. I stedet for sauce. Eller til stegt kylling.

Tzatziki

 • 1 agurk
 • 1 tsk. salt
 • 300 g græsk yoghurt
 • 2 fed hvidløg
 • 1 spsk. olivenolie
 • ½ spsk. kryddereddike (eller hvidvinseddike, hvis det er det, du har)
 • Friskkværnet peber
 • Lidt ekstra olivenolie og sorte oliven til pynt

Skræl agurken og riv den groft på et rivejern. Bland agurken med salt og læg agurkestrimlerne til afdrypning i en sigte i en halv times tid. Knug vandet ud af dem.

Rør yoghurt med finthakket hvidløg, olivenolie, kryddereddike og peber. Smag til og bland med den afdryppede agurk. Lad din tzatziki trække i køleskabet i minimum en halv time.

Dryp gerne lidt ekstra olivenolie over og server med sorte oliven som pynt.

Tzatziki

2 Replies to “Tzatziki – drømmen om græsk frokost”

  1. Hej Dorte.
   Jeg skræller agurken, fordi der sidder nogle bitterstoffer i skrællen, som jeg ikke bryder mig om i tzatziki. Jeg synes, den smager bedst sådan:-)
   Kh Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *