Mør kylling, der smelter på tungen. En gammeldags, skilt sovs, som kan opsuges af kartoflerne. Syrlig agurkesalat i papirtynde skiver. Ovnbagt rabarberkompot, som bevarer formen. Grøn salat med mormordressing. Her er opskriften på en grydestegt kylling, som sender dig direkte i himlen:-)
Du skal selvfølgelig bruge en gryde, som er stor nok til, at den kan rumme hele kyllingen, så du stadig kan lægge låg på. Jeg var så heldig, at jeg vandt en Le Creuset gryde i en konkurrence på Instagram. I en valgfri farve.
Jeg havde længe drømt om den sart lyserøde Shell Pink støbejernsgryde, men jeg syntes, den var frygtelig dyr. Da jeg så vandt den, valgte jeg med hjertet og tog den uden tvivl ufornuftige, men utroligt smukke, lyserøde gryde i stedet for en klassisk sort eller grå.
Gryden er så pæn, at den nu står i et hjørne på køkkenbordet. Så slipper jeg også for at løfte den op og ned fra grydeskuffen.
En (sen) undskyldning til min mor
Min mor lavede den mest fantastiske kylling med helt sprødt skind, da jeg var barn. Jeg elskede den<3
Til gengæld gad jeg ikke spise kylling med blødt skind, så når vi skulle have grydekylling, blev jeg altid frygteligt skuffet. Heldigvis fik vi oftest den gode, sprøde kylling. (Den må vist hellere komme på bloggen ved lejlighed.)
Jeg gav højlydt udtryk for min utilfredshed og mente, at en grydestegt kylling ikke var bedre værd end at kaste på møddingen.
I mit stille sind har jeg tænkt “møddingkylling”, hver gang jeg siden har tænkt på grydestegt kylling.
Undskyld, mor<3 Det er nok lidt sent at komme med en undskyldning over 40 år efter, men jeg mener det;-)
Grydestegt kylling med det hele
Der er slet ikke svært at lave en grydekylling. Den passer sig selv i gryden, mens den simrer sig mør. Imens kan du tage dig af det øvrige tilbehør.
Den kolde agurkesalat er nem og tilpas syrlig. Den kan godt holde sig i køleskabet nogle dage, så skal du have gæster på lørdag, kan du fint lave den onsdag eller torsdag, hvis du vil.
Rabarberkompotten laver jeg i ovnen. Hvis man koger den i en gryde, har rabarberen tendens til at falde fra hinanden, så det bliver noget sammenrodet noget. Hvis du i stedet bager den sammen med sukker og vanille, beholder stykkerne formen. Rabarberkompotten er det søde indslag.
En skilt sovs er ikke skilt ved en fejl som en bearnaisesauce, der er blevet for varm. Man kalder sovsen skilt, fordi den ikke er jævnet og ensartet. Sovsen skal koges ind, når kyllingen er mør, så den tykner lidt, men ellers kan du godt røre en jævning i, hvis du vil have den endnu tykkere.
Jeg lagde kyllingen tilbage i gryden, da den var skåret ud, og sovsen kogt lidt ind. Gryden var nemlig så pæn, at den gerne måtte komme med på bordet, og så holder gryden altså umanerligt godt på varmen, så vi brændte os lige så meget på de sidste stykker kylling som på de første…
Hvis du hellere vil servere kyllingen på et fad, så vælg et dybt ét, hvor der er plads til sovsen, så den ikke løber ud over kanten.
Kogte kartofler er selvfølgelig nødvendigt, klassisk tilbehør, så du har noget til at suge al den gode sovs op med.
En grøn salat med en sødlig mormordressing er frisk og sprød i kontrast til at det øvrige, som smelter på tungen. Heldigvis er salaten også nem at røre sammen på ingen tid.
Hvordan opbinder man en kylling?
Der er mange måder at opbinde en kylling på, så fyldet i den ikke falder ud under stegningen. Jeg brugte den mest simple metode. Det gør ikke noget, at vingerne stikker ud fra kyllingen, når den skal grydesteges.
Det er anderledes, hvis man skal stege en kylling på rotisseriet i grillen, fordi det der er vigtigt, at hverken lår eller vinger slår ud under grillningen og får for meget – eller endnu værre slår imod grillens sider eller låg.
Bind et stykke bomuldssnor (man kan købe små ruller med køkkensnor i supermarkeder) rundt om lår og kyllingens gump, og stram til, så det holdes helt tæt sammen.
Persillen bliver inde i kyllingen, og der er styr på de to underlår, så det er nemt at håndtere kyllingen under stegningen.
Vil du hellere have kylling med sprødt skind, skal du lave denne saltbagte kylling. Den er helt fantastisk.
Grydestegt kylling med agurkesalat og rabarberkompot
Ingredienser
Grydestegt kylling
- 1 kylling, fersk eller optøet
- 1 stort bundt persille
- 50 g smør
- Salt og peber
- 1 mellemstort løg, skåret i kvarte
- 2 dl piskefløde
- 2 dl (sød)mælk
- 1 dl vand
Agurkesalat
- 2 dl mørk lagereddike
- 1 dl vand
- 4 spsk sukker
- 1 tsk groft salt
- Friskkværnet sort peber
- 1 agurk i meget tynde skiver
Rabarberkompot
- 350 g rabarber, rensede og i mindre stykker
- 125 g sukker
- ½ tsk vanillesukker
- 1 tsk rødvinseddike
- 1 spsk vand
Grøn salat med mormordressing
- 1 hoved grøn salat eller romainesalat
- 1 dl piskefløde
- citronsaft
- sukker
- 1 lille nip groft salt
Tilbehør derudover
- Kogte kartofler
Sådan gør du
Grydekyllingen
- Skyl kyllingen i koldt vand ind- og udvendig for at fjerne evt. rester fra slagtningen. Dup den tør med køkkenrulle. Krydr kyllingen både ud- og indvendigt med salt og peber.
- Skyl persillen grundigt, og fjern de grove stilke. Fyld kyllingen med persille og en skefuld smør. Bind ben og gump sammen med køkkensnor, så den holder sig lukket. Pil løget og skær det i kvarte.
- Smelt resten af smørret i en stegegryde, som kan rumme kyllingen, når låget lægges på. Brun kyllingen godt på alle sider. Tag den op, før du bruner løget.
- Læg kyllingen tilbage i gryden med brystet opad, og tilsæt fløde, sødmælk og vand. Bring det i kog, og lad det simre under låg ved helt lav varme i ca. halvanden time, til kyllingen er mør som smør. Vend kyllingen undervejs, eller overhæld den med væden nogle gange.
- Tag kyllingen op, og parter den i passende stykker. Kog saucen ind ved stærkere varme. Smag saucen til med salt og peber, før du lægger kyllingen tilbage i gryden.
Imens laves tilbehøret:
Agurkesalat
- Bland eddike, vand, sukker, salt og peber, og kog det op i en lille gryde, til sukkeret er smeltet. Lad det køle af en halv times tid.
- Skyl agurken, og skær den i milimeter tynde skiver. Læg agurkeskiverne i et glas, og overhæld dem med lagen. Lad agurkesalaten trække i køleskabet indtil servering.
Rabarberkompot
- Varm ovnen op til 180° (alm. ovn, ikke varmluft). Læg et stykke bagepapir i et ovnfast fad.
- Bland rabarber, sukker, vanillesukker, rødvinseddike og vand, før du fordeler det i fadet.
- Bag rabarberne i nederste tredjedel af ovnen i ca. 30 minutter, til rabarberne er møre. Raberberkompot kan serveres både lun og afkølet.
Grøn salat med mormordressing
- Skyl og tør salaten grundigt, før den skæres i strimler. Bland alle ingredienserne til mormordressingen og lad den tykne. Salaten blandes med dressingen kort før servering.
VenterPaaVinBlog
Øj, det ser lækkert ud – sidst vi fik tapas herhjemme, var en af retterne kold kyllingesouffle med rabarberkompot; så så godt.
Lene Tranberg
Mmmm, det lyder lækkert:-)
Kh Lene
Sif
Mums! Hvor ser det lækkert ud! Skal jeg da prøve at lave <3
https://www.giraphaella.dk
Lene Tranberg
Hej Sif:-)
Ja, gør endelig det:-)
Kh Lene
Pia
Skal eddikelagen være helt kold før man hælder den over agurkerne ?
Lene Tranberg
Hej Pia:-)
Nej, lagen behøver ikke være helt kold. Jeg lod den stå en halv times tid, før jeg hældte den over.
Det præciserer jeg lige i opskriften. Tak:-)
Kh Lene