• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Bagvrk.dk
  • Forside
  • Opskrifter
  • Bagvrks bageskole
  • Om mig
  • Kontakt
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Du er her: Forside / Opskrifter / Kager / Gåsebryst – den klassiske konditorkage

Gåsebryst – den klassiske konditorkage

18. februar 2018 af Lene Tranberg

Gå direkte til opskrift

Hvilken kage tager man med, når man er inviteret til eftermiddagskaffe hos en fuglekigger? En familie, som har købt en ferielejlighed med udsigt over Vadehavet, for at kunne nyde synet af trækkende gæs inde fra stuen? Jo, man tager naturligvis gåsebryst med, hvad ellers?

Allerførst vil jeg glæde mig over, at der nu er over 2.000, som synes godt om Bagvrk på Facebook:-) Det er vildt mange for mig, og jeg er jer alle dybt taknemmelig! Tusind tak, fordi I har lyst til at læse med – og tak til alle jer, som bruger mine opskrifter til at bage efter. Det er helt fantastisk! Tak:-D

Gåsebryst

Gåsebrystet er dansk

Et gåsebryst er en klassisk, dansk flødekage. Iflg. Fie Kruses artikel for Samvirke “21 kager, der blev opfundet i Danmark” stammer gåsebrystet fra Vestsjælland i starten af det 20. århundrede.

“Før man fik køkkenmaskiner, var det svært at rulle marcipanen helt glat ud. Marcipanen fik en struktur på overfladen, der ligner gåsens bryst, og deraf kommer navnet.” Jeg har altid troet, at navnet kom af den trekantede form på kagen, men der kan man bare se…

Der er lidt delte meninger om, hvordan et gåsebryst er bygget op, og derfor ligger der mange forskellige opskrifter ude på det store internet. Nogle mener, at bunden skal være lagkagebund, andre at det er butterdej. Nogle opskrifter har fyld af flødeskum med lidt vanille i stedet for konditorcreme og endelig er der nogle, der bruger hindbærmarmelade i stedet for svesker…

Gåsebryst

For mig består et rigtigt gåsebryst af følgende komponenter:

  1. En sprød butterdejsbund.
  2. Sveskemos.
  3. Konditorcreme (en blanding af vanillecreme, flødeskum og lidt husblas for at holde formen).
  4. Marcipan.

Ikke særlig mange dele, men himmelsk, når de bliver sat sammen på den rigtige måde. Jeg brugte vanillesukker i vanillecremen. Du kan sagtens bruge ¼ vanillestang i stedet for. Så skal du skrabe kornene ud og koge stang og korn sammen med mælken. (Se evt. fremgangsmåden med vanillestang i min opskrift på Napoleonskager her.)

Det skarpe snit

Det har undret mig, hvordan man får de helt skarpe kager, som bliver stående, når de bliver skåret i snitter. Hemmeligheden er såre simpel: Kagen skal være frossen, så du kan skære den helt lige!

Derfor er gåsebryst heller ikke en kage, du smækker sammen på en times tid. Et gåsebryst tager den tid, et gåsebryst skal tage! Men jeg lover dig, at det er ventetiden værd:-)

Protip

Nu når gåsebrystet skal fryses ned, før overtræk og pyntning, er det muligt at opbevare dem i fryseren i en måneds tid, så de står klar til overtræk, når du får gæster. Det ville være totalt blæret lige at kunne hive flødekager op af fryseren, når svigermor kommer på besøg;-)

Gåsebryst

Jeg pyntede gåsebrysterne helt enkelt med et drys pink glimmer og nogle små marcipanblomster, som jeg stemplede ud af den overskydende marcipan. Det var supernemt, men du må pynte dem lige som du har lyst til. Som altid forklarer jeg dig hele processen i opskriften. Er du klar til at bage dit livs konditorkage?

Gåsebryst snitbillede

Gåsebryst med butterdej og sveskemos

Den klassiske, danske konditorkage med vanilleflødecreme og marcipanovertræk.
Udskriv Gem på Pinterest
Forb. tid 45 minutter min
Tilb. tid 30 minutter min
Køle- og frysetid 3 timer t
Samlet tid 4 timer t 15 minutter min
Ret Kager
Køkken Bagværk, Dansk
Antal 6 stk.

Ingredienser
  

Sveskemos

  • 125 g svesker
  • 2 dl vand
  • 2 spsk sukker

Vanillecreme

  • 2½ dl mælk
  • 3 æggeblommer
  • 75 g sukker
  • 2 tsk vanillesukker
  • 20 g Maizena

Konditorcreme

  • 3 blade husblas
  • Al vanillecremen
  • 2½ dl piskefløde

Bund

  • 1 plade frossen butterdej (10×20 cm)

Marcipanovertræk

  • 200 g marcipan
  • 100 g flormelis
  • 15 g glukosesirup

Sådan gør du
 

Start med sveskemosen

  • Svesker klippes midt over og lægges i blød i vandet i en time. Tilsæt sukkeret og varm sveskerne op til kogepunktet i en lille gryde. Lad dem simre for lav varme i 15 minutter. Rør i dem undervejes og tilsæt evt. lidt mere væde, hvis det er ved at brænde fast. Mos sveskerne lidt ud med grydeskeen og lad dem afkøle helt.
  • Hæld sveskemosen i en engangssprøjtepose eller en frysepose og læg den i køleskabet.

Vanillecreme

  • Bring mælken i kog i en lille gryde. Kom æggeblommerne i en skål og pisk dem godt med sukker og vanillesukker, til blandingen bliver lysere. Sigt maizenaen i, og bland det godt uden at piske.
  • Hæld den kogende mælk i æggeblandingen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden og bring det i kog under stadig omrøring. Lad cremen koge sagte i et par minutter under kraftig piskning. Pas på, det ikke brænder på. Først bruser cremen lidt op, derefter falder den sammen og bliver tyk.
  • Dæk cremen til med husholdningsfilm helt ned på overfladen og sæt den i køleskabet. Lad vanillecremen afkøle helt.

Konditorcreme

  • Læg husblassen i blød i koldt vand i 20 minutter. Varm tre spiseskefulde af fløden op i en lille gryde. Tag gryden af varmen. Tryk husblassen fri for vand og læg den i gryden, så den smelter i fløden. Bland den godt med de tre skefulde fløde og lad husblassen afkøle til højest lillefingervarmt.
  • Pisk resten af fløden, til den danner bløde toppe. Den må ikke piskes helt stiv.
  • Pisk vanillecremen godt igennem, så den er glat. Når husblassen er afkølet, tager du en spiseskefuld flødeskum og rører godt ud i husblassen. Det sænker temperaturen, så du undgår trævler i cremen.
  • Tjek, at blandingen ikke er varmere end håndvarm. Ellers kan du røre lidt vanillecreme ud i husblasblandingen. Hæld husblassen i vanillecremen i en stråle, mens du pisker, til det er blandet godt.
  • Vend nu ¼ af flødeskummet i din vanillecreme, til cremen er jævn. Fortsæt med at vende resten af flødeskummet i ad et par omgange. Vend det nænsomt i med en dejskraber, så du ikke presser luften ud af flødeskummet.
  • Fyld konditorcremen, som det nu er, i en sprøjtepose og læg den i køleskabet i en times tid, til den er mere fast og til at sprøjte ud.

Bund

  • Varm ovnen op til 200° (alm. ovn, ikke varmluft).
  • Læg butterdejspladen til optøning på køkkenbordet i 20 minutter. Rul den ud til dobbelt længde (min målte 12×40 cm efter udrulning) og læg den (på skrå) på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Læg et stykke bagepapir henover dejen, sæt en bageplade ovenpå, så den ligger i pres, og bag den midt i ovnen i 7 minutter. Fjern bagepladen og det øverste bagepapir og bag butterdejen i endnu 8-10 minutter, til den er gylden og sprød.
  • Flyt straks butterdejspladen over på en bagerist, så dampen kan slippe væk, og lad den afkøle helt. Butterdejen er nu krøbet i længden, og det er helt, som det skal være.

Samling og frysning

  • Læg butterdejen på fx et skærebræt, der kan gå med i fryseren. Klip spidsen af posen med sveskemos og læg en bred stribe mos på midten af butterdejen i hele dens længde.
  • Klip spidsen af sprøjteposen med konditorcremen og læg den i striber i hele længden af butterdejen. Byg det op, så formen bliver trekantet, højest på midten og lav i siderne. Glat cremen med en paletkniv, så den bliver regelmæssig.
  • Klip bunden af en frysepose og klip den ene side op. Læg fryseposen hen over konditorcremen, så posens samling følger toppen af trekanten. Glat cremen yderligere, enten med hænderne eller med et skærebræt eller lignende, så dit gåsebryst får en glat og skarp geometrisk form. (Jeg vil fraråde dig at bruge husholdningsfilm, fordi du vil få en masse små rynker i din creme. En frysepose fungerer bedst.)
  • Sæt dit gåsebryst i fryseren i mindst et par timer, til kagen er gennemfrossen. Det kan også fint være natten over.

Marcipanovertræk og pynt

  • Bland marcipanen godt med flormelis og glukosesirup, til den er helt ensartet. Hvis du bruger køkkenmaskine med K-spade, skal du stoppe med at ælte, så snart marcipanen har samlet sig til en kugle. Ellers vil der begynde at trække olier ud af marcipanen.
  • Drys bordet let med flormelis og rul marcipanen tyndt ud. (Mit stykke målte ca. 22×35, men mål på dit frosne gåsebryst, så du er sikker på, marcipanen er stor nok til at kunne dække kagen.)
  • Lad den samme side af marcipanen vende opad hele tiden, mens du ruller, men flyt på marcipanen en gang imellem og drys evt. med lidt mere flormelis, så den ikke hænger i bordpladen. Ved at bevare den samme overside hele tiden, sikrer du, at den bliver flot og glat.
  • Hvis du har lidt flossede kanter på marcipanen, kan du sagtens skære dem af, hvor der er for meget og flytte dem hen, hvor der mangler lidt, bare du ruller med kagerullen igen.
  • Tag dit gåsebryst ud af fryseren, træk fryseposen af og læg marcipanovertrækket henover. Glat siderne og skær kanterne til forneden. Skær enderne af gåsebrystet, så endestykkerne bliver pæne. Mål med en tommestok eller lineal og marker, hvor du skal skære for at dele gåsebrystet op i seks lige store stykker.
  • Skær den frosne kage i seks brede skiver med en skarp brødkniv.
  • Pynt dine gåsebryster efter eget ønske og anret dem på et fad. Jeg sigtede lidt pink glimmerstøv henover og udstak små marcipanblomster med blomsterudstikkere i to størrelser.
  • Lad kagerne tø helt op inden servering.

Noter

Nu når gåsebrystet skal fryses ned, før overtræk og pyntning, er det muligt at opbevare dem i fryseren i en måneds tid, så de står klar til overtræk, når du får gæster. Det ville være totalt blæret lige at kunne hive flødekager op af fryseren, når svigermor kommer på besøg;-)
Tags Butterdej, Dansk Klassiker, Flødekage, Marcipan, Svesker
Gåsebryst snitbillede
Følg mig på Instagram.

Tags: Butterdej, Creme, Dansk klassiker, Familiefavorit, Flødekage, Flødeskum, Gæster, Konditorkage, Marcipan, Sveske

Previous Post: « Burgerboller med fuldkorn – og et par fede tricks
Next Post: Blodappelsin upside-down kage – men ikke så blodig endda »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Palle >larsen

    10. december 2023 kl. 11:42

    Du skriver der skal bruges AL VANILIECREME hvad er det?
    Bh
    Palle

    Svar
    • Lene Tranberg

      12. december 2023 kl. 12:26

      Hej Palle.
      Al vanillecremen er den mængde creme, der er nævnt over konditorcremen i ingredienslisten.
      Rigtig god bagelyst.

      Kh Lene

      Svar
  2. Sidse Heegaard

    15. september 2024 kl. 12:27

    Hej
    Hvilken form har du brugt til at samle ☺️

    Svar
    • Lene Tranberg

      26. september 2024 kl. 11:32

      Hej Sidse:-)
      Jeg har ikke samlet gåsebrystet i en form, men blot sprøjtet cremen på i lange striber og derefter glattet dem ud med en lille paletkniv.
      God bagelyst.

      Kh Lene

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Primær Sidebar

Bagvrk profilbillede Lene Tranberg

VELKOMMEN TIL BAGVRK!

Jeg hedder Lene. Jeg er surdejsnørd, bageheltinde og passioneret fan af godt bagværk.

Bagvrk er bagværk, alle kan bage. Bagvrk er lækkert, nemt og fuld af smag.

Opskrifter, der begejstrer og inspirerer på alle niveauer.

Vil du vide mere om mig?

Det får du!

Alle kan lære at bage! Du skal ikke bruge andet end lidt øvelse og gode opskrifter. Det sidste giver jeg dig. Øvelsen får du hen ad vejen.

Her finder du skudsikre opskrifter, så du kan bage sprøde marengs, vandbakkelser som ikke falder sammen eller holde liv i en surdej.

Alle opskrifter er omhyggeligt forklarede, så du ikke lades i stikken eller bliver usikker på, om du gør det rigtigt. Det gør du:-)

Bliv den bedste bager i dit køkken!

Kontakt

Læs, hvordan du kan kontakte mig på min Kontaktside.

Instagram

🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot 🥐 Er det en snegl - eller bare en virkelig flot bolle?
De her fibersnegle er grove, men med masser af bid, saft og smag🤎
Perfekte til madpakken, brunchbordet eller som et lækkert mellemmåltid. 

👩🏼‍🍳Vil du bage med? Opskriften finder du i første kommentar👇🏻
🎥 Næste gang viser jeg forskellen på at skære med kniv vs. sytråd - det gør faktisk en verden til forskel!

👉🏻 Gem opskriften til næste bagedag. 
📲 Send reelen til én, der elsker snegle med god samvittighed. 
❤️ Synes godt om, hvis du vil se flere nemme og lækre hverdagssnacks!

#fibersnegle #sundeboller #hjemmebag #bageglæde #bagværk #bollerderdur #madpakkeinspiration #bagvrk #bagedag #nemmeopskrifter #hverdagsmad #brunchideer #snackinspiration #allekanbage #hjemmebagteboller #hjemmebagt #nemopskrift
Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af de Nogle brød SKAL bare bages. Focaccia er ét af dem.
Det er simpelt, smagfuldt og ret svært ikke at elske:
Supernem dej, tynd, sprød skorpe, luftig krumme - og den magiske kombination af olivenolie, flagesalt og rosmarin.

Det passer til alt fra suppe og salat til tapas og grill - og det kræver hverken langtidshævning eller avanceret teknik.

Swipe for opskriften, gem den - og bag et brød, der stjæler opmærksomheden ved bordet.

Hvad ville du servere det til?

#allekanbage #bageglæde #focaccia #madbrød #hjemmebag #brødbagning #gærbrød #gærdej #bagværk #bagvrk #hjemmebagt #italienskbrød #lækkersulten #nemopskrift #nemmeopskrifter
Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte Her stod jeg og passede mig selv, mens jeg skrabte glasset for det sidste af en ny, lækker dessert - og så sprang der nærmest et stykke kage af skeen og ned på gulvet🤷🏼‍♀️😂

Ingen kom til skade under optagelsen af denne film😉😅

Ha’ en skøn onsdag😃

#allekanbage #bagvrk #fraklip #ups #dessertiglas #lækkersulten #lækkerier #grinlidtafdigselv #grinlidtmere #værglad #smil
🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎶 Der findes to slags kunst: Musik og focaccia 🎨🍞
I dag får du begge dele på én gang!
Mens Mozart spiller, danser mine fingre blidt hen over dejen, for focaccia skal prikkes med kærlighed 💛

Det her er verdens nemmeste og bedste madbrød - og ALLE kan være med! 🙌🏻

Om et par dage deler jeg opskriften i en karrusel, så du også kan trylle en luftig, sprød og lækker focaccia frem i dit eget køkken 🫒🥰

Indtil da: Læn dig tilbage, nyd musikken – og glæd dig til at bage med 🎵
Ha’ en skøn weekend☺️

#allekanbage #bagvrk #hjemmebag #focaccia #madbrød #hjemmebagt #bageglæde #bagværk #nemmeopskrifter #nemopskrift #italienskbrød
Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i d Smid, hvad du har i hænderne! Det er pizzadag i dag🤩🍕
Derfor er det deep pan pizza-aften hos os i dag🍕🎉 (Og så endda på en fredag😉)

Hvorfor? Fordi du simpelthen ikke får bedre pizza end den her! (Har du smagt den, ved du, jeg har ret😉)

Deep pan pizzaen har en ultratynd, sprød skorpe, et luftigt indre, og det lækreste fyld på toppen: Blød, frisk mozzarella, en supernem tomatsauce, pepperoni, jalapenos og oregano.

En simpel, seriøst lækker, smovsende, saftig, sprød, sanselig, spektakulær, sørens god pizza!

Behøver du (virkelig?) flere gode argumenter, kan du gemme opslaget her, så du har opskriften til en anden dag. 

Det var bare det. Dejlig pizzadag til dig😃🍕

#pizzafredag #deeppanpizza #bagvrkspizza #allekanbage #verdensbedstepizza #pizzaaften #pizzapizzapizza #aftensmadinspiration #hjemmelavetpizza #hjemmebagtpizza #bagvrk
Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponer Kæmpekanelsneglen - rullet og klar til at imponere! 😍
Her viser jeg, hvordan du samler den - trin for trin. Det er faktisk meget lettere, end du tror 💪🏻

💬 Har du prøvet at bage den? Eller tør du godt kaste dig ud i det? Skriv “JA” i kommentaren, hvis du er klar! 🙌🏻

👉🏻 Selve opskriften finder du i min karrusel fra den 17. maj - scroll tilbage og gem den, hvis du ikke allerede har gjort det 💾 (Eller søg den frem på Bagvrk.dk)

🎥 Gem videoen her, så du kan finde den igen, når dejen er klar!

Rigtig god bagelyst☺️

#bagværk #kanelsnegl #kæmpekanelsnegl #bageglæde #bagvrk #hjemmebag #kageinspiration  #reelopskrift #allekanbage #hjemmebagt #lækkersulten #lækkerier #nemmeopskrifter #nemopskrift
Tør du lade være? Hvis du også følger mig, få Tør du lade være?
Hvis du også følger mig, får du alle mine tips og tricks til at lykkes med bagværk i køkkenet - direkte i dit feed😊

#bagvrk #allekanbage #hjemmebag #bageglæde #bagværk #hjemmebagt #nemmeopskrifter #bagvrkssmåtipsstorforskel
🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad m 🍪 Jeg tror, jeg skal bage cookies i dag. Hvad med dig?

Det får ikke problemerne til at forsvinde, men måske hjælper det lidt😁😂

#godtråd #bagvrk #allekanbage #bageglæde #kageterapi #bageterapi
Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej? Skal du bruge dejspade eller dejkrog til gærdej?
Svaret er: Dem begge! 🙌

Først samler jeg dejen - og ælter smørret i - med dejspaden.

Så tilsætter jeg resten af melet og skifter til dejkrogen.

Nu skal der æltes, til dejen er blank, slipper skålen og kan trækkes ud i et flot glutenvindue - det er dér, magien sker! ✨🥰

En lille ting, der gør en kæmpe forskel for din gærdej!

#bagvrk #allekanbage #bagetip #bageglæde #bagvrkssmåtipsstorforskel #bagvrksbageskole #bagvrkssmåtips #hjemmebag #hjemmebagt #bagværk #gærdej #gærbrød #røremaskine
Følg på Instagram

Søg

Andre læser også:

  • Surdejsbrød for begyndere – start med det her brød!
  • Jordbærtærte som Lagkagehusets – verdens…
  • Ciabattabrød – opskrift på hurtigt eller…
  • Fristende chokoladesmåkager: Én bid, og du er afhængig;-)
  • Fibersnegle – Sunde boller og et smart trick
  • Store marengs med tyggegummi og chokoladestriber

Etisk ansvarlig influent

Etisk ansvarlig influent

Copyright © 2025 Bagvrk.dk on the Foodie Pro Theme