Brød behøver ikke altid blive bagt i ovnen. Derfor har jeg skrevet denne guide til dig: 10 tips til at bage i grillen! Opskriften herunder er et grydebrød, som jeg bagte i min stegeso i grillen, men du kan altid bage det i ovnen i stedet for.
10 tips og tricks: Sådan bager du i grillen
Der er en række ting, som er rare at vide, før du går i gang med at bage på terrassen.
- Brug en grill med låg. Det er nødvendigt for at grillen fungerer som en ovn.⠀
- Bruger du kuglegrill med kul, skal du lægge de glødende kul i en ring rundt langs kanten. Der må ikke ligge kul i midten af grillen, for så bliver den for varm under brødet.
Bager du i gasgrill, skal du slukke for de(t) midterste gasblus, så der kun er varme i siderne. - Bag med indirekte varme, og brug et bagestål. Bagestålet kan sagtens tåle temperaturerne i grillen og sikrer, at dit brød får en jævn og ikke for voldsom varme nedefra. (Læs mere om bagestål her.)
Du kan også bruge en bagesten, hvis den kan tåle de høje temperaturer. - Varm stålet op sammen med grillen i ca. 15 minutter. Tjek grillens temperatur på det indbyggede termometer, og mål gerne på stålet med et infrarødt termometer. Temperaturen skal svare til den i opskriften.⠀
- Du kan også bage i en stegeso eller støbejernsgryde i grillen. Husk, at den skal varme op sammen med grillen, så den ikke sluger for meget af grillens varme fra brødet.
- Stol på din grill og styr din utålmodighed. Lad være med at åbne og lukke grillens låg for at tjekke brødet. Så slipper varmen nemlig ud. Du står jo heller ikke og blafrer med lågen, når du bager i ovnen, vel? 😉
- Som udgangspunkt skal brød bagt i grillen have et par minutter mindre, end når det bages i ovnen.⠀
- Brug bagepapir under dit brød og klip det til, så det ikke går langt udenfor dejen. Bagepapir gør det nemt at flytte dejen over på bagestålet, men der er ingen grund til at brænde et for stort stykke bagepapir af.⠀
- Du kan ikke bage i grillen i en foliebakke eller en bageplade fra ovnen. Dit brød vil brænde på, fordi varmen går lige igennem det tynde metal. Bagepladen kan ikke tåle den stærke varme i grillen, og kan blive skæv eller ødelagt.⠀
- Prøv dig frem og lav dine egne eksperimenter. Det er ikke så svært, som du tror.
Mine erfaringer med at bage i grillen
Ikke alt i mit køkken (eller i min grill) lykkes i første forsøg. Jeg er ikke ret gode venner med vores nye gasgrill i forhold til den gamle Weber gasgrill, men jeg må hellere se at lære den bedre at kende.
Vi har haft problemer med at grillen ikke blev ordentligt varm, og når det blæser, kan den ikke holde på varmen. Rimelig træls, når man tror, maden er færdig, og den så slet ikke er det.
Derfor fyrede jeg godt op under bagestålet og grillen i går, da jeg skulle bage et blomsterfocaccia – med det resultat, at både grill og stål blev FOR varme, så brødet blev brændt under bunden…
Heldigvis er det sådan, at øvelse gør mester, og at man lærer af sine fejl – og når man skar den sorte bund af brødet før servering, smagte det dejligt sammen med tzatziki og græske kødboller.
Husk altså at passe på, at grillen og bagestålet ikke bliver for varme i forhold til den opskrift, du bager efter.
Forsøg nummer to var et grydebrød
Det er ikke et af den slags grydebrød, som tager 24 timer at lave, men et af den hurtige slags, som kun tager et par timer. Det var nemlig det, jeg havde til overs, før jeg skulle i motionsklubben til en lille 5 km gåtur.
Brødet var i sig selv et eksperiment, for jeg har ikke prøvet at bage et hurtigt grydebrød før. Jeg holder allermest af de grydebrød, som har store huller i krummen, og som er håbløst at spise med honning på, fordi al honningen løber igennem brødet;-)
Det her brød skulle derimod “bare” bruges til at dyppe i resterne af tzatzikien fra i går, så jeg gik på kompromis med den hullede krumme i forhold til hurtigheden ved at bage brødet på den her måde.
Dejen skal helst være lidt fastere, når den ikke har så lang tid til at udvikle sig. Mens en dej hæver, suger den nemlig mere og mere mel til sig, så dejen bliver mindre blød.
Når du ælter dejen længe, som jeg gjorde her, udvikler du glutennettet under æltningen i stedet for under en lang hævetid. Du får altså stadig en smidig dej, der hæver flot op.
Brødet hæver i alt 75 minutter, før det skal bage i grillen i stegesoen . (Eller under en gryde (med metalhåndtag) på dit bagestål på grillen.) Jeg satte stegesoen i grillen, da jeg tændte den på indirekte varme: Stærk varme hammer på de to yderste brændere og lavt blus på de to midterste.
Når brødet vendes ud i stegesoen, bager det først med låg på for at give brødet tid til at hæve yderligere op under bagningen, og derefter uden låg for at danne skorpe.
Brug brødopskriften som en grundopskrift, hvor du kan tilsætte tørrede krydderurter eller drysse med andre typer frø, når du vil bage i grillen.
Hurtigt grydebrød på grill
Ingredienser
- 3 dl lunkent vand (28°)
- 25 g gær
- 500 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12% fx Valsemøllen Manitoba
- 1½ tsk groft salt
- 2 spsk rapsolie
- 2 spsk chiafrø til drys
Sådan gør du
- Smuldr gæren, og rør den ud i det lunkne vand. Bland mel og salt og rør halvdelen ind i vandet. Tilsæt olien og resten af melet.
- Ælt dejen grundigt i 13-15 minutter, til dejen er smidig, blank og slipper skålen. Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og lad dejen hæve et lunt sted til dobbelt størrelse, ca. 45 minutter.
- Skrab dejen ud på et let meldrysset bord. Træk i dejens sider, og fold dem ind over midten. Træk de nye hjørner op over midten, og stram på den måde dejen op.
- Vend dejen om med samlingen nedad, og drej den henover bordet med let meldryssede hænder. På den måde bliver dejen kuplet og stram.
- Hæld chiafrøene ud på en tallerken, og tril oversiden af dejen i dem. Læg et viskestykke i en skål eller hævekurv, drys det med rismel, og læg dejen i kurven med samlingen opad. Træk igen forsigtigt i brødets kanter, så det strammes endnu mere op. Drys lidt mel eller rismel på toppen af brødet i kurven.
- Dæk kurven til med fryseposen, og lad brødet efterhæve et lunt sted i 30 minutter, mens du varmer grillen op sammen med stegeso eller bagestål/gryde.
- Varm grillen op til 240° indirekte varme, mens stegesoen står på grillristen og bliver varm sammen med grillen. Tjek varmen, før du bager brødet, fx ved at måle den på stegesoen med et infrarødt termometer.
- Vend forsigtigt den efterhævede dej ud på stegesoens bund, fjern kurv og viskestykke. Klip nogle dybe snit i brødet med en saks, og læg stegesoens låg på igen. Luk grillen, og bag brødet i 20 minutter.
- Fjern stegesoens låg, og bag brødet yderligere 15-20 minutter, til brødet er gennembagt og har en fin, sprød skorpe. Lad brødet afkøle på en bagerist, før du skærer af det.
Skriv et svar